HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Steaua megóvná a Stars-meccset

2009.01.08. 11:27 F. Kapus

Az NZ-Stars először nyert Romániában vasárnap, 2-0-ra verte Bukarestben a Steauát. Már a mérkőzés alatt írásbeli óvást küldött a magyar szövetséghez Cristian Carlan, a bukaresti csapat szakosztályfőnöke. Ennek alapja: a magyar csapat 14 mezőnyjátékost és 2 kapust nevezett a meccsre. A beadvány több sebből vérzik. Számháború következik.

Az óvást helyi idő szerint 19 órai keltezéssel küldte meg Carlan elnök kézzel írott levél formájában. A papír az MJSZ-hez 20:36-kor, még a mérkőzés alatt, nagyjából a mindent eldöntő második Stars-gól idejében érkezett. A bukarestiek a mérkőzés pályán elért eredményének megsemmisítését és 5-0-s Steaua-győzelem rögzítését kérik. Az eredmény a rájátszást érő negyedik hely megszerzése szempontjából nagyon fontos.

Indoklásként a 14+2 nevezett játékost jelölik meg. A Steaua szerint az IIHF nemzetközi eseményekre vonatkozó szabályzata 15 mezőnyjátékos és 2 kapus nevezését határozza meg minimálisan.

Carlanék érvelése azonban két ok miatt sem állja meg a helyét. Egyrészt a Mol Ligára nem az IIHF nemzetközi eseményekre érvényes szabályai vonatkoznak, hanem a Mol Liga versenykiírása. A kiírás értelmében a nem szabályozott kérdésekben a magyar bajnokság szabályai az irányadók. Az OB 1-ben hatályos előírás szerint egy mérkőzésre legalább 15 érvényes játékengedéllyel rendelkező jégkorongozót kell nevezni. Nincs külön meghatározva, ebből mennyi a mezőnyjátékos és a kapus. Az NZ-Stars 16 főt nevezett, tehát teljesítette az előírásokat.

A román fél azért hivatkozik óvásában IIHF-szabályokra, mert a Mol Liga versenykiírása azt is tartalmazza, a sehol máshol nem szabályozott kérdésekben az IIHF versenykiírása az irányadó. Ám ezen a területen is hibás a Steaua érvelése. Az IIHF szabályai között sem található meg konkrétan a hivatkozott előírás. A citált dokumentumban van ugyan szó a nemzetközi tornákra benevezhető minimális játékoslétszámról, ám az egyes mérkőzések nincsenek benne szabályozva (618./4., 804., 903., 906. pontok).

Lehet, hogy egyáltalán óvásról is korai, illetve fölösleges beszélni. Lévai József, az MJSZ versenybíróságának elnöke a dolgok állásáról a következő tájékoztatást adta csütörtökön: "Jelenleg az óvást - az óvás formai hiányosságai és az óvási díj befizetésének hiánya miatt - a Versenybíróság nem tárgyalja." Az óvást a formai előírás szerint cégszerű kivitelben kell benyújtani, az egyesület bélyegzőjével ellátva (vagy egyesületi fejléces levélpapíron), mellékelve az óvási díj befizetését igazoló okmány másolatát. A Steaua egy sima A/4-es fehér lapon, kézzel írt dokumentumot juttatott el a magyar szövetséghez.

Az óvás beadási határidejét az elfogadott Mol Liga-versenyszabályzat nem tartalmazza, ilyen esetben a magyar versenyszabályzat az irányadó, amely az alábbiakat rögzíti: "8.§ 1.) Óvást az érintett sportszervezetnek legkésőbb a mérkőzés napját követő második munkanapon a versenybíróságnak lehet írásban benyújtani. (...) 8.§ 3.) Az óvási díjat (lásd éves versenykiírásban) az óvás benyújtásával egyidejűleg kell befizetni az MJSZ számlájára. A befizetés elmaradása esetén az óvást el kell utasítani."

A versenybíróság elnökének tájékoztatása szerint az MJSZ-hez csütörtökön még befuthat az óvási díj és a formailag megfelelő beadvány. Amennyiben a nap végéig nem írják jóvá az összeget a szövetség bankszámláján, az óvást elutasítja az MJSZ. Pontosabban nem foglalkozik vele, hiszen sem formailag, sem más szempontból nem érkezett be hivatalosan.

35 komment

Címkék: steaua nz stars mol liga óvás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Óvást elutasítani ősi román szokás.
Bukott ügy, eleve nem is szeretném, hogy a DAB így jusson előnyhöz:) Én már azon gondolkodom jövőre lesz-e Steli a Ligában, hisz gondolom most vérig lesznek sértve.
Hát így az infók ismeretében, elég erőtlen próbálkozás volt a Bukarest részéről.. Örölnék neki ha nem dőlne el egyetlen mérkőzés se a tárgyaló asztalnál. Ha a Stars ilyen kevés emberrel is nyerni tudott, akkor megérdemlik a 3pontot!
Csak a szokásos cigánykodás a steli részéről... Ennyit a szimpatikus bukaresti csapatról!
@lautstarke: Arra azért érdemes figyelni, hogy a szimpatikus bukaresti csapat képe a pályán látható teljesítmény alapján alakult ki. Sőt, szerintem egy szót sem lehet szólni a vezetőjükre sem amiatt, hogy óv. Megpróbálta, amit a szabályok szerint lehet. Azért ilyesmi a mi kis szimpatikus magyar hokiközegünkben is előfordult már.
Egy technikai érdekesség: ha csütörtökön megtörténik a befizetés, de más bankból indítják az utalást, akkor csak pénteken íródik jóvá a MJSZ számláján, pedig az van leírva, hogy a beadásig kell ráérkeznie...
@johevi: egy kicsit csavaros a helyzet, mert ha Bukarestből adják föl, akkor a nemzetközi gyakorlat szerint alapból a feladást követő második munkanapon jön meg (T+2). Ez azt jelenti, hogy ha ma formailag megfelelő óvást adnak be, akkor ugye a pénzt is elindították (merthogy mellékelni kell a feladást igazoló bizonylatot), de az vsz. csak hétfőn lesz itt. Igaz, lehet sűrgősségi felárral is utalni, de ezt nem írja elő a versenykiírás.
@johevi: " Az óvást a formai előírás szerint cégszerű kivitelben kell benyújtani, az egyesület bélyegzőjével ellátva (vagy egyesületi fejléces levélpapíron), mellékelve az óvási díj befizetését igazoló okmány másolatát."

Ebből azt veszem ki, hogy ha ott a befizetést igazoló szelvény másolata mellette, akkor már érvényes az óvás.

Az mondjuk érdekelne, hogy a szövetségnek nem kellene-e ezzel alapból foglalkoznia. Vagyis, ha a Stars 6 játékossal áll ki és a Steaua nyer és nem ad be óvást akkor az szabályos mérkőzésnek számítana?
@johevi: amikor befizetnek szerintem kapnak arrol valamilyen bizonyitvanyt hogy ennyi es ennyi penzt kifizettek/ elkuldtek egy szamlara es ha ennek a bizonyitvanynak a masolata a MJSZ-hez er csutortokon akkor szerintem ez nem lehet gond
Mi van akkor, ha pentek du van a meccs es hetvegen nincs banki ugyelet?
@terminatrix: a mérkőzés napját követő második munkanapon
@OliBLOOD: "Ebből azt veszem ki, hogy ha ott a befizetést igazoló szelvény másolata mellette, akkor már érvényes az óvás." Szerintem nem, mert ehhez még szükséges, hogy formailag is megfelelő legyen, bélyegző, fejléces papír, ilyesmi, nem pedig sajtfecnire firkált valami.
A második gondolatod érdekes felvetés, gondolom, ha ilyen előfordulna, foglalkoznának vele. Ám ugye ez esetben úgy tűnik, nincs mivel foglalkozni.
@F. Kapus: Persze, úgy értettem, hogy ha megfelelő formai a levél és mellette ott a befizetést igazoló szelvény is akkor már elfogadható. Arra utaltam, hogy a pénznek nem feltétlenül kell a számlán megjelennie, elég ha azt igazolják, hogy elindították az utalást.

Egyszóval ma még teljesíteni tudják a feltételeket. Az más kérdés, hogy a szabályok átnézése után továbbra is akarnak óvni, vagy csak egy hirtelen felindulás volt.
@OliBLOOD: így van, ahogy írod, szerintem is
Hm... És a minimális játékosszám miért nincs szabályozva? És miért a magyar bajnokság szabályai az irányadóak, amikor ez egy közös liga? Csak kérdezem...
Megegyezés kérdése az irányadó szabályok.
Carlan nyilatkozta a Mediafaxnak:
"Engem nem érdekel mit ír a Magyar Szövetség szabályzatában,mert mi,a Steaua,nem a magyar bajnokságba iratkoztunk.Megalakult egy közös bajnokság,és ezt az részletet nem iktatták a szabályzatban.Úgy ahogy bármely sportágban előfordul,mikor kiderül egy szabályzati rendellenesség,a Nemzetközi Szövetség előírásai alapján itélkeznek."
Én szívesebben láttam volna a rájátszásban a Steauát, mint a Starst. Viszont azt gondolom ez az óvás a részükröl halott ügy. Felesleges pénz kidobás lenne, hiszen már az elején megmagyarázza a blog, hogy nincs igazuk, mert 16 játékos, de azt nem mondja ki, hogy hány mezőny és hány kapus...Sajnálom őket, de ez most nem fog összejönni.
Nem tudom Carlan úr tényleg úgy és azt mondta-e, mint ami megjelent, mert az újságok gyakran szubjektívan ferdítik, hogy ki mit mond (és itt természetesen nem a jégkorongblogra gondolok), viszont elgondolkodtató, hogy mennyire rátermett a vezetés, ha nem néznek utána, hogy a MOL liga szabályai esetében mi az irányadó háttérszabályozás, az meg szerintem kifejezetten ciki, hogy 14 mezőnyjátékossal is kikaptak. Ezek után inkább a saját házuk táján kéne söprögetni, pl. fizetést adni a játékosoknak és nem a zöld asztalnál előnyhöz jutni.
@a10: költözz oda,ha ennyire szomorú vagy!Minden nap láthatnád őket!
@a10: csak kivancsi vagyok, miert? marmint mier lattad volna szivesebben azt a csillagot?
@canadien: amirol te beszelsz, az 1 masik sport, es azt hanyagoljuk.
En reszemrol azt ajanlanam mind a ket csapat vezetosegenek, hogyha mar ugy is ilyen vekony keretekkel rendelkeznek es meg a csapatuk neve is ennyire hasonlit (star-steaua-csillag), akkor az elkovetkezendo szezonban inditsanak egy kozos csapatot Budapest/Bukarest Csillag nev alatt....
Kulonben is, ez a 16 jatekossal valo megjelenes, ami a steaua eseteben is akarmikor elofordulhat, a ket nagy fovaros hokival szembeni viszonyulasat minositi.
A tobbi, hogy 14+2, 15+2 vagy 16,banki ugyelet, befizetest igazolo szamla masolta, stb. az csak egy nagy mese.
Vegyenek peldat inkabb Csikszeredarol ahol ket bajnoki cimre (cimekre) eselyes csapat is tud letezni. Vagy Szekesfehervarrol, Dunaujvarosrol,Gyergyorol, stb.
Milyen nyelven fogalmazta meg az óvást? :D :D
Kedves ájszhoki!
"Kulonben is, ez a 16 jatekossal valo megjelenes, ami a steaua eseteben is akarmikor elofordulhat, a ket nagy fovaros hokival szembeni viszonyulasat minositi."
Nos mint tudod a budapest stars először indít felnőtt csapatot, és ha nehezen is de sikerült tisztességes keretet vásárolniuk maguknak erre az évre. Lesz ez a keret kövérebb is. Mindazon által ha utána olvastál volna (mondjuk a forduló beharangozójában)kiderülne számodra, hogy sok a sérült és olyan is akad aki a munkája miatt nem tudott elutazni. Lehet hogy furcsa és lenézendő számodra, de nem minden csapat engedheti meg magának hogy kétszer annyi légiósa legyen mint amit a szabály enged, csak azért hogy legyen miből meríteni, és mindig friss légiós játszhasson.
@marcika83: csúnya vagy, nagyon jól tud angolul
A vasárnapi Gyergyoi mérkőzésen két játékos sérülést szenvedett, akik nem a csapattal, hanem haza utaztak.
@Stommy: De az "elsősorban saját fiataljaira építő" Stars azért feltölthette volna a keretét a fiatalokkal ha már ezt hirdetik magukról...
A bukaresti és budapesti csillagok egyesítése télleg komolyan megfontolandó..:) Mondjuk példájukat követve az ute és fradi is egyesülhetne meg pl a hc-sc is. Csak játszom a gondolattal
@OliBLOOD:
Őt 18 év alatti, plusz a hatodik térdsérülése miatt, gyors orvosi ellátásra szorult, ezért haza utazott.
Szerinted, a 93-s születésűeket is vinni kellett volna?
@OliBLOOD: A játékvezetők és a versenybíróság a mérkőzés előtt leellenőrzi a nevezési lapot és a játékosok igazolását is. Ha mindent rendben találnak, indulhat a show. :) Úgy látszik, ott még nem volt problémájuk a helyieknek a csapatlétszámmal. :P
@fradigy aka Kolbaszosrajaspizza: + Canadian! Csak úgy. Ez az én egyéni véleményem, és az én szivemhez ők áltak közelebb a MOL Liga során. A miérteket meg hagyjuk...;-) Pusztán egyéni szimpatizációról van szó;-)
Nem tudom,hogy ilyennel egyáltalán miért kell foglalkozni 14-15-vagy 16fö ? Minnél kevesebben vannak annál fáradtabbak lesznek a végére,ja vagy az Fáj,hogy így is ki szívtak !Igen ez elég CIKI és ezen kéne elgondolkodni,hogy ők meg tettek-e mindent azért,hogy nyerjenek !? Ja vagy nem baj,majd ÓVUNK !Nagyon nagy szégyen lenne,ha ezzel a dologgal egyáltalán foglalkozna a szövetség !!!
@ájszhoki: nagy az arcod, öreg, csak nem tudom, mire... Kurkó Öcsi vagyonára?
süti beállítások módosítása