HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Egymás után dőlnek be a csapatok

2008.11.27. 08:26 kerusz

A gazdasági világválság a világ legjobb sportját sem hagyja érintetlenül. Egyre-másra érkeznek a hírek klubcsapatok nehézségeiről. Az International Hockey Forum cikkei alapján összefoglaljuk az eddigi történéseket.

Az első aggasztó jelek a briteknél ütötték fel a fejüket. Október 26-án a brit elitligában (EIHL) szereplő Edinburgh Capitals közleményben jelentette be, megszorításokat kellett bevezetniük, hogy a klub gazdasági helyzetét stabilizálják. Mivel a skót főváros csapata így is az egyik legszegényebb az EIHL-ben, ez komoly veszélybe sodorhatja a jövőjüket. Egy nappal később derült ki, hogy az ugyancsak a legerősebb brit ligában szereplő Basingstoke Bison játékosai már fizetést sem kapnak. Három nappal később az ő helyzetük az idény végéig megoldódott, a csarnokuk üzemeltetője beszállt a csapatba is, úgy gondolhatták, nincs nyereséges jégcsarnok nagy közönség nélkül. Ám ez nem jelent hosszú távú megoldást, és ha jövőre az Edinburgh és a Basingstoke kiszáll, velük mehet a Hull is, ebben az esetben a hét csapatra olvadó EIHL jövője kérdőjeleződhet meg.

Ki ne emlékezne arra, hogy a KHL idei startja sem volt már problémamentes? Úgy kezdődött a szezon, hogy az Avtomobiliszt Jekatyerinburg helyett a Himik Voszkreszenszk indult a nagy kalandba. Újabb fejlemény, hogy Szportekszpressz november 18-ai híre szerint a Metallurg Novokuznyeck játékosai két hónapja nem kaptak fizetést a főszponzor Jevrazholding válságos helyzete miatt. A helyzetet a KHL vezetői is figyelemmel kísérik. Egyelőre nem tudni, hogy a többi, fémfeldolgozó kombinátok által tulajdonolt vagy támogatott csapatot hogyan érinti az iparág oroszországi krízise, de a Magnyitogorszk és a Cserepovec is bajba kerülhet.

Norvégiában folytatódott az események sorozata. A Furuset Elite múlt hét pénteken jelentette be, hogy csődbe ment. Nem kellett volna, hogy ez azonnali hatással járjon az élvonalbeli Furuset Hockeyra, hiszen a hokicsapat önálló jogi személy, de a fő támogató elvesztése nyomán a kapuson és az edzőn kívül másnak már nincs profi szerződése. Nem ez volt az első eset Norvégiában, Fekete Dániel korábbi csapata, a Trondheim IK márciusban húzta le a rolót 4 millió norvég korona (a cikk írásakor 1 korona 29 forintot ért) adósság felhalmozása után. A Stjernen Hockey azt jelentette, hogy 3 millió koronás veszteséggel számol, 14 milliós teljes költségvetés mellett, és sürgősen 2 és fél milliós bankhitelre lenne szüksége. Csak a játékosok bére havi 750 ezer korona, miközben a belépőkből eddig ennél kevesebbet tudtak csak beszedni. A hitelhez szükséges tíz kezest egyelőre lasszóval sem tudták összefogdosni. A Valerenga felmondta a televíziós szerződéseit, arra hivatkozva, hogy minden olyan otthoni meccsén, amelyet közvetítenek, 150 ezer koronás veszteség éri a kisebb nézőszám miatt.

Legutoljára a Storhamar Dragons adott le S.O.S. jeleket. A hamari csapat számára a legnagyobb csapás az 1994-es lillehammeri téli olimpiára épített hatezer férőhelyes csarnok, amely mellett a régi, 1500-as csarnokot is üzemeltetniük kell. Mindez napi 30 ezer koronába kerül nekik. Az élsport támogatása tilos az országban, és hiába van a csapatnak a legnagyobb létszámú utánpótlása, ennek támogatása a számlák fizetésére sem elég. Csak az áramszolgáltatónak hétszázezer koronával lógnak, és sürgősen másfél milliós támogatásra van szükségük a helyi önkormányzattól. A megoldás az lehet, ha a klub megszabadul a két aréna működtetésétől, viszont akkor nyilván nekik is fizetniük kell a jégért. Ettől a gondolattól senki nem boldog a csapat körül. Végezetül a Stavanger Oilers is bejelentette, hogy idén 4 és 8 millió korona közötti veszteséget produkálnak, amit a szponzor valószínűleg fedezni fog, de ez minden, csak nem körültekintő klubvezetési gyakorlat.

Kicsit délebbre, Dániában sem rózsás a helyzet. Pár napja derült ki, hogy az elmúlt két szezon bajnokának, a dán hoki egyik legnagyobb múltú egyesületének, a Herning Blue Foxnak egészen egyszerűen elfogyott a pénze, a játékosokat sem tudja fizetni a szezon hátralevő részében. Az országban már a múltban sem voltak ritkák az egyesületi csődök, nagy részben a túl sokat vállaló klubvezetők miatt. Számos tradicionális csapat tűnt el így, és támadt fel újra új néven, új szponzorokkal megtámogatva. A helyzetet súlyosbítja, hogy a támogatók egy része csődbe ment, mások pedig nem képesek teljesíteni az ígéreteiket. A csapatok jó részénél napirendre kerül a költségvetés újratervezése, megvalósítható elképzelésekkel. Szóba kerülhet, hogy a fizetésekre szánt keret kisebb lesz, és ez nyilván hatással lesz a csapatok játékerejére is.

A dán jégkorongban korábban is előfordultak csődök, de olyan tömeges gazdasági ellehetetlenülés, ami most fenyeget, korábban még sosem. A kiváltó ok az eredményességért vívott harcban keresendő. A klubok az eredmények minden áron való hajkurászásában a realitásoktól teljesen elrugaszkodott fizetések ajánlásával próbálták  megerősíteni a csapatukat és elhódítani a bajnoki címet. Ez pedig megállíthatatlanul srófolta fel a költségeket. A klubok az eredményeket nem hosszú, alapos munkával, a játékosok nevelésével akarták elérni, hanem úgy gondolták, sok pénzzel mindenkit lenyomnak. A probléma csak az volt, hogy ebbe az esztelen játékba több csapatnál is belementek.

Az ördögi kört szerencsétlen módon erősítette a dánok feljutása a világelitbe, és az ottani sikeres szereplésük. Immár nem volt ciki a komoly jégkoronghatalmak játékosainak sem Dániában játszani, mert az ország az elért eredményei miatt figyelmet kapott, és a játékos pályafutásában, ha úgy tetszik "szakmai önéletrajzában" sem jelentett hátrányt dán klub játékosának lenni. Sok ifjú, tehetséges észak-amerikai, svéd vagy finn játékos első dobbantója lett a dán liga. Hasonlóképpen sok, a pályafutása zenitjére már elérkezett, idősebb, tapasztalt, nagynevű játékos is érkezett az országba, hiszen a liga jól fizetett, és a minősége nem volt rossz, köszönhetően a légiósoknak. A liga és a csapatok sokat profitáltak ebből, évről évre nőtt a bajnokság ereje, így nem volt véletlen, hogy például a tavalyi Kontinentális Kupa-sorozatban az AAB Ishockey bejutott a döntőbe, az általunk is igen jól ismert Red Bull Salzburg EBEL-krőzus testén keresztül.

A korlátozások nélküli bajnoki kiírás miatt özönlöttek a légiósok a csapatokhoz, a fiatal hazai tehetségek pedig mehettek csapatot keresni maguknak máshová: ki Svédországba, ki alsóbb észak-amerikai ligákba menekült. A hazai játékosok így kialakult hiánya az egekig verte fel az ő árukat is. A jó fizetések jó minőséget hoztak: a kiváló külföldiek, NHL-játékosok, az AHL, az ECHL, a svéd és finn elitligák legjobbjai és mellettük ugyancsak kiváló, de méregdrága hazaiak kergették a korongot a dán jégcsarnokokban. Azokban a csarnokokban, amelyek az ilyen minőségű sport fenntartásához kicsik. És ha ez nem elég, a jégkorongnak még meg is kell küzdenie két másik, sokkal népszerűbb sportággal a támogatások megszerzésében: nevezetesen a focival és a már-már nemzeti őrületnek számító kézilabdával.

A szövetség, felismerve a helyzet tarthatatlanságát, megpróbált néhány szabályt hozni a gazdálkodás fegyelmezésére, de ez nem nagyon használt. Az egyik intézkedés volt, hogy mérkőzésenként tíznél több külföldi nem léphet jégre, a másik, hogy a klubok csak a meglevő tőkéjük által meghatározott összeget költhettek fizetésekre. Az, hogy a klubok csak akkor voltak biztonságban, ha a rájátszásba kerültek egy nagyon is vesenyképes csapatokból álló bajnokságban, minden észérvet figyelmen kívül hagyatott a vezetőkkel. A rájátszásba kerülés jelentheti a kluboknak az egyetlen kitörési pontot, itt van telt ház, itt van tévéközvetítés. A rövid távú gondolkodás átvette a hatalmat a hosszú távú felett. Ebben a feszített költségvetési helyzetben érte a csapatokat a gazdasági válság, így egy csapásra összeomlottak a mégoly gondosan építgetett kártyavárak is.

A Herninget persze, hasonlóan az eddig becsődölt kluboktól, meg fogják menteni. Az általános válsághelyzetből azonban kiutat kell találni. A szövetség megpróbálja menteni a menthetőt. Két javaslatuk közül az egyik a külföldiek számának további korlátozását, a másik egy fizetési sapka meghatározását próbálja lenyomni a klubok torkán.

Ezek után szerda este érkezett az újabb rossz hír: az egyik legerősebbnek és leginkább tőkeerősnek tartott bajnokságot is elérte a válság. Mint arról a klub honlapja is beszámol, a nürnbergi Sinupret Ice Tigers november 26-án csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen. A kiváltó okokról egyelőre nem sokat tudunk. Úgy tűnik, a Liga vezetése támogatja a csapatot abban, hogy lejátssza a bajnoki mérkőzéseit. A csapat a szurkolókat és a támogatókat pénteken tájékoztatja a helyzetről, pontosabb információkkal mi is csak azután tudunk majd szolgálni.

12 komment

Címkék: anglia norvégia válság dánia khl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a dániai történet ismerős elemekkel van teli. A végkifejlet legyen más!
a Magnyitorgorszknál augusztus óta nincs pénz, ha jól tudom. 14 cspatnál vannak fizetési problémák, de ezt talán már írtátok. Az egész rendszert újratárgyalják, mert reménytelen, nem bírjk anygilag a klubok.
Ja off,de a Karlovy Vary jövőre KHL-s lesz a csapat 2 csapat lesz , egy játszik az O2 ligában egy meg a KHL-ben. Ebben a csapatban 90%-ban most Kanadába , USA-ban játszó fiatal csehek, szlovákok fognak játszani.
Lehet, nem szép hogy ezt mondom, de most lehetne valamelyik csapattól egy csatárt szerezni talán olcsóbban.
Remélhetőleg a Volán menedzsmentjének van esze és odafigyel erre a jelenségre! Inkább legyünk tök utolsók az EBELben, mint 7.-ek és következő évre csődbe menjen a csapat!!!
Sajnalatos ezt hallani hogy mennek csodbe a csapatok de azert a fizetesek tenyleg abnormalisan nagyok voltak remeljuk jo iranyban fognak valtzoni a dolgok
A KHL-ben a legtöbb csapatnál eddig sem a nyers üzleti realitások érvényesültek. Egyátalán mi szüksége van egy kohászati kombinátnak reklámra? Ebből fogja valaki eldönteni, hogy kitől vegyen százezer tonna acélt? Vagy bányavállalattól uránt(!)?
Egész egyszerűen az állam adja ilyen-olyan cégeken, vagy akár magánembereken keresztül a pénzt, vagy megköveteli tőlük bizonyos pozíciókért cserébe a sporttámogatást. Az orosz fociban már jóval nagyobb a valódi reklám és PR értékű szponzorpénzek aránya, egyelőre a KHL nem önfenntartó.
teljesen egyetértek ecs-el.
A hc-nal ez nem erzodik ha van elado jatekos ok biztos megveszik csak mutasatok egy parat
csak nehogy a HC is erre a sorsra jusson
nem juthatnak oket a valsag elteti
süti beállítások módosítása