HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A fekete hétvége

2008.11.19. 14:43 F. Kapus

Az elmúlt szombaton és vasárnap olyan dolgok történtek magyar jégen, alsó és felső szinten egyaránt, amely mellett a balhékat kerülő és a szennyes kiteregetésében tudatosan nem eminens blogunk nem mehet el szó nélkül. Szigorú vélemény következik.

Kezdjük a kirakattal, az Alba Volán–Red Bull Salzburg EBEL-mérkőzéssel. Hogy az álszenteskedés gyanúja ne érjen, előrebocsátom, az a fajta szurkoló vagyok, aki a mérkőzés alatt képtelen a normális véleményalkotásra, mert elfogultan nézi az eseményeket. Jellemzően vagy csúnyákat, vagy hülyeségeket kiabálok, és olyan is sokszor előfordul, hogy egyszerre teszem ezt a kettőt. Ezen a mérkőzésen az átlagosnál is jobban berekedtem. A verekedéseket szeretem, felpezsdítenek, levezetik a feszültséget, de az ellenfél sérülésének soha nem tudok örülni, csak tapsolok, ha lemegy a játékos, vagy ha rosszabb esetben leviszik, és bizakodom, hogy nagyobb baja nem esett.

De ha bántják az enyéimet, akkor úgy érzem, a puszta kezemmel szét tudnám tépni az agresszort. Ilyenre nagyon sok példa volt ezen a mérkőzésen. Amikor Hetényi megfogta a jégen a korongot, és lepkés kesztyűs csuklójára odavágtak, amikor Martz a kapu torkában küzdve földre került, és ott ütötték, taposták meg, amikor Tokajit úgy kenték fel hátulról a palánkra, hogy majdnem leszakadt a válla, amikor Horváthot harmadszor próbálta bunyóra hergelni Harand, majd miután sikerült, elmenekült, amikor a buta RBS-játékos a közönség közé hajította a Benk kezéből kivert ütőt.

Ezt mindenki látta, és a bíró hibájából mindahány eset megtorlatlan maradt. Végig provokáltak a Red Bull Salzburg-játékosok, ez vitathatatlan. Ez a kihívó magatartás az egész mérkőzésen jellemző volt az EBEL-bajnokra, még a mindig higgadt Kovács Csabát is majdnem sikerült verekedésre bírni. És ez a feszültség a játékosokban és a nézőkben is felgyülemlett a végére.

De tisztázzunk néhány alapvetést. A mérkőzés véget ér, kitomboljuk magunkat, alszunk rá egyet, megnézzük a felvételeket, és el kell kezdeni objektíven, de legalábbis higgadt fejjel látni az eseménysorokat. Nyilvánvaló, hogy a pályán nincs helye olyan mozdulatoknak, amelyeknek következménye súlyos sérülés lehet. Tudom, igen, ez jégkorong, és nem jégkrémbalett, benne van a pakliban a törés, a szakadás, a zúzódás.

Ám nem véletlen, hogy néhány szabálytalanság kiemelten tiltott, vannak mozdulatok, amelyek súlyos büntetést vonnak maguk után. Ezek között is kiemelt helyen áll a térdhasználat és a palánkra lökés. Van még pár ilyen. Ezek azért tiltottak, mert beláthatatlanok a következményeik. Lehet, hogy a letérdelt játékos vígan felpattan, de lehet, hogy szétszakad mindene. És ez már nemcsak a szabálytalanság mértékén múlik, hanem a vakvéletlenen, ezért is tilosak ezek a mozdulatok.

A felvételeken látható jelenetek védelmében nem lehet felhozni a vendégcsapat viselkedését. A fent általam felsorolt atrocitásokért a jégkorong írott és íratlan szabályai szerint lehet elégtételt venni. Több lehetőség áll a játékosok előtt. Ha gyors, ügyes és erős valaki, élhet a szabályos bodicsek lehetőségével, ha csak gyors és ügyes, üthet néhány gólt. Ha csak erős, férfias ökölcsatában elverheti a delikvenst úgy, hogy az anyja sem ismer rá odahaza. Ez esetben senki nem szólhatna egy rossz szót sem, ez az ilyen esetek elintézési módja. Ki bántja például Fodort a meccs végén bemutatott technikai K. O.-ért? Senkinek eszébe sem jut, örülünk, hogy elverte a salzburgit. Ez érthető és elfogadható reakció.

De semmiképpen nem az, hogy esetleg egy másik játékosnak elszakítjuk a térdszalagját, vagy megrepesztjük a keresztcsontját. És most tekintsünk el attól, hogy valóban szakadt vagy repedt-e. A lényeg, hogy szakadhatott volna, törhetett volna.

Nem elfogadható érv az sem, hogy nézzük meg, miért kapták ezt az osztrákok. Ezen logika mentén akkor most Siklenka és Rebek rokonsága felkerekedhetne, és meg sem kéne állnia addig, amíg le nem mészárolják Bonnit és Couture-t. Majd ezek után Bonni és Couture családja mind Ausztriára, mind Kanadára atombombát dobathatna, és vége is lenne a világnak hamar.

A dolgokat az életben nem kiváltó okaik, hanem következményeik alapján szankcionálja az általánosan elfogadott értékrend. Hogy mást ne hozzak fel, maradjunk a verekedésnél. Ha az ember az utcán megüt valakit, annak sokféle következménye lehet, sokféle büntetéssel. Ha horzsolódik a sértett arca, az a btk. szerint garázdaság, ha eltörik az orra, az súlyos testi sértés, ha hanyatt esik, beüti a fejét és meghal, az emberölés. Ezért nem nagyon érdemes verekedni, mert ki tudja, mi lesz a vége.

Azt is elképesztőnek tartom, amikor Couture megmozdulására néhányan úgy reagálnak, ha a pálya más részén történik, még kiállítás sincs. De könyörgök, nem ott történt, hanem a palánknál. Olyan ez, mintha a gyilkos azzal védekezne a bírósági tárgyaláson, hogy OK, fejbe lőttem, meghalt, de ha a lába elé lőttem volna, nem lett volna kutya baja sem. És bár nincs okunk feltételezni Couture-ról, hogy ki akarta volna csinálni az attakjával szemben felkészületlenül álló hátvédet, húszéves pályafutása kellő tudástárat kellett jelentsen számára ahhoz, hogy felmerüljön benne, ilyen esetekben mi történhet.

Az összes eddigi dolgot tulajdonképpen csak azért citáltam ide, hogy mindenki értse meg, amikor szakadás és törés van a pályán, arra nincs mentség. Akkor meg kell állni, ahogy Sator és Ocskay sporttársak megálltak, el kell felejteni, ami addig történt, és azt kell mondani, hogy ezt nem, nem és nem engedhetjük meg. A magam részéről nemhogy nem támadom ezért Ted Satort és id. Ocskay Gábort, hanem örülök neki, hogy az általam nagyra tartott sportemberek nehéz helyzetben is a róluk kialakult képhez méltóan viselkednek. Nem védik a védhetetlent.

Úgy gondolom, érzik, tudják, hogy a pályán történtekért igenis van az edzőnek és a sportvezetőnek felelőssége. De abban még nagyobb a felelősségük, hogy mostanában ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. Úgy tűnik, tesznek ezért.

Mint ahogy azt is csak remélni tudom, hogy a hét végén más jégpályákon történt események után is úgy érzik az edzők, a vezetők, hogy van felelősségük és tennivalójuk az adott ügyekben. Függetlenül attól, hogy szándékos vagy nem szándékos esetekről van szó. Sajnálatos módon a fehérvári baleseteken kívül három kórházi kezelést igénylő sérülés is történt az utánpótlás-bajnokságokban. Ez két napra vetítve öt komoly sérültet jelent, ami elfogadhatatlan.

A kölyökbajnokságban egy gerincsérülés (hat hét fekvés, jelentős ideig kórházban), egy kettős alkartörés és egy bokatörés történt. Nyilván kirívóan peches hétvégénk volt, de arra alkalmas, hogy felhívja a figyelmet, min kell változtatnunk. Mindenképpen.

A jégkorongozókat sokan azért becsüljük nagyra, mert egy veszélyes játék során a sok testi kontaktus és a hihetetlen sebesség mellett, potenciális fegyverrel a kezükben önfegyelmet tanúsítanak. Ha ilyen sérüléseket okoznak, ez a megbecsülés elmúlik.

A magam részéről nagyon örülök, hogy Székesfehérváron nem magyar játékosok, nem a mi példaképeink, kedvenceink, hőseink, isteneink (a kívánt rész aláhúzandó) követték el ezeket a cselekményeket, mert az kisebbítette volna az ő nagyságukat.

Utóirat: A büntetést megkaptuk, a szankciók a fentiek tükrében is aránytalannak tűnnek. A bírák nehéz helyzetbe hozták az Alba Volánt. Sportszerűtlen tettekre sportszerűtlen ítélettel válaszoltak. Nem marad más, mint küzdeni minden erővel. Tisztán és okosan.

52 komment

Címkék: esszéjellegű alba volán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyjából egyetértek, de ha egy szabálytalanságnál nem a végkifejletett kell nézni, tehát, hogy történt e ebből súlyos sérülés, hanem a szándékot, hogy lehetet volna, és ezért jár súlyos büntetés.Akkor Hetényi, Tokaji, Martz elleni durva szabálytalanságot miért nem torolták meg. Azért mert nem lett belőle komolyabb baj, de lehetet volna? Akkor hol a RB büntetése, vagy ez a nézet csak az ellenfélre vonatkozik? A fegyelmi bizottság megadta a választ: igen. Ők bármit tehetnek, nem lett belőle sérülés /és ez nem csak az ő szerencséjük/ megbocsájtható, nem történt semmi! Hát szerintem ezt igazságtalanságnak hívják!
Én is egyetértek Kapus! Ezzel a büntetéssel rettenetesen nehéz lesz bent maradni rájátszás érő helyen, de biztosan harcolni fognak a srácok utolsó leheletükig, hogy elérjék ezt. Ezek a srácok tudnak küzdeni, és CSAKAZÉRTIS megmutatják a b**** labancoknak, hogy milyen a magyar virtus!
Hajrá Volán!
Felébresztették az alvó oroszlánt...
A gerincdérülést és alkartörést sajnos az UTE kölykei okozták. Komoly felelőssége van az edzőnek, hogy ilyenre uszítja - mindenki által hallhatóan - a gyerekeinket, ahelyett hogy játszani tanítaná őket! Át sem mentek szinte a felező vonalon, egy épkézláb támadást nem tudnak a gyerekeink vezetni 1 komolyabb játékerőt képviselő csapattal szemben. Játékosai sorra küldik el a bírókat a k.. anyjukba, hát mi ez! Ez botrány, nem nevelés! Erre nem lehet az UTE büszke! Nem a 23:0 -s győzelemből kell kiindulni! Szégyen volt a hétvége! Nemrég emlegette valaki, hogy a Baróti lufi kidurrant, akkor nem hittem de most már tiszta és világos. Ámítás a egész!
Lehet, hogy az alkalom "megoldja" a két "renitens" további alkalmazását??...ez már a vezetés gondja.Ha Bonni büntetésével egyet is értünk "szándékos sérülés okozás"- akkor egy verekedés /kezdeményezés/ igen tulzott büntetés...
A szerkesztővel egyetértek./F.Kapus /
Gute, csodál(koz)om, hogy UTE-s szülőként így tudsz vélekedni!!!
Az már a tavalyi szezonban is kiderült, hogy nem vagyunk a sporik kedvencei,idén szezon elején nagyon ment a szekér, akkor még rátettek 1 lapáttal,tiszetelet a kivételnek.Eddigi hazai ebel meccseinken talán kettőn fújták meg a hazai pályát.Hoki elég gyors sport, sporikon múlik sokszor ,hogy meglátják e a szabálytalanságot vagy szemet húnynak felette.Vasárnap meglátták nálunk,és olyan volt mint a tchibo reklám,megadták a legtöbbet ami adható,ők is és A csapat egyet tehet, összeszorított foggal, góllövő ütőt megtalálva megpróbál bejutni a 8ba.A közönség pedig,megpróbál,azaz nem megpróbál,hanem normálisan szurkol,mert ellenőr lesz a meccsen,és ha megint valamelyik cromagnoni előember bedob valamit a jégre, a következő pár meccset csak a rolba autó vezetője nézheti testközelből.
Ide is beírom, amit a büntetés cikkhez beírtam:

Siklenka Seitenbandriss - 6 Wochen Pause
Rebek eine Woche Pause

A Red Bull honlap fórumjára írta be egy szurkoló.
(redbulls.com/icehockey/forum.php ott Bundesliagforum, azon belül: 21. Runde: SC A. V. Székesfehérvár-EC Red Bull Salzburg 1:4 és a 4. oldalon van)
Én leginkább a fenti cikk utánpótlásról szóló részéhez szólnék hozzá, hansúlyozva azt, hogy a postban leírtakkal 100%-ban egyetértek!

Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy az edzők miért nem tudatosítják a játékosokban, hogy ez csak egy játék. Nagyrészt az Ő felelősségük is, hogy ilyen helyzetek kialakulhatnak, mert Nekik kellene elzavarniuk a kispadról azokat a játékosokat, akik ész nélkül, csupán idulatból játszanak. Talán akkor majd elgondolkodnának azon, hogy valami nincs rendjén.

Másrészt viszont velünk szülőkkel is baj lehet, ha nem tudjuk megértetni az előbbi gondolatokat a gyerekekkel... Igen, meg kell tanulni emlet fővel veszíteni, mert az életben nagyon sokszor alakul úgy a helyzet, hogy a legnagyobb erőfeszítés ellenére is vesztesen kerülünk ki egy-egy szituációból.

A jobbtól kikapni sosem szégyen, ezt jó lenne tudatosítani. A sérülteknek jobbulást, s mihamarabbi visszatérést!
gute! Lehet, hogy igazad van, de sem Hetlerről sem Barótiról ezt nem tudom elképzelni, hogy uszitják a sácokat, de most tételezzük fel igazad van...Azt viszont gusztustalannak tartom, hogy ezt itt írogatod. Pontosan 2 hete beszéltem Barótival az ilyen emberekről, mint Te, akik az internet névtelenségébe burkolózva szidják a saját edzőjüket, csapatukat, csapattársaikat. Menj oda hozzá mondd meg neki vagy vidd el a gyerekedet egy másik szuper edzőhöz.
Hihetetlen normális gondolkodásod van. Ezért jó ez a blog. (bocs a szembedicsérésért)
De azért szurkolhatunk és ha osztrákul nem is de magyarul szidhatjuk a csíkost? Persze csak ha nem büntetnek érte. És ha előre befizetünk valamennyít akkor leköphetjük öket?
Hát Trianon, sok minden nem jutott el a szövegből az agyadig...
a10: páran már megtették...
Hát te nagyon okos "nazgul" kérj tölük bocsánatot elöre és ......
Miért van olyan érzésem, hogy az EBEL pénzesebb csapatokat látna már szívesebben, mint pl olaszok?
a10: miért ne ismerhetnék meg a helyzetet többen? Akár a szövetség is véleményt formálhatna miután kivizsgája az eseteket. Gondolom a sérültek gyerekek szülei sem hagyják szó nélkül a szövetségnél. Te is a névtelenségben véded a vétkest!
Azt hiszem Kapus mester sok mindent nagyon jól lát és írt is le.
Többségében még egyet is értek vele.
Legfőképpen abban, hogy ez egy sport, és lehetőleg kerülni kell a sérülés okozásának a lehetőségét is, de csak úgy, hogy ennek a játéknak a keménysége, férfiassága ne csorbuljon. Persze ezt nagyon nehéz megtalálni, mert igen vékony mezsgyén mozog a kemény játék és a sérülésekkel teli játék.
Ellenben visszanézve a videót(természetesen a helyszínen is láttam a helyzetet), nekem nagyon erősen véleményes a megítéséle a dolgoknak.
Kezdjük Bonnival. Igenis elítélendő a térdre, vagy térd alá menő szándék is, de a videóból nekem az jön le, hogy Bonni elég nagy terpeszben korizott a mozdulat előtt, hogy ezt miért tette, ne firtassuk. Aki elég sok hokimeccset látott, az tudja, hogy nem ritka ekkora terpeszben korizni. És aki kicsit is járatos a sportokban, tudja, hogy ilyen terpeszből szinte lehetetlenség visszahozni a lábakat. A bullos gyerek meg vagy nem akart kitérni, vagy nem arra figyelt, vagy esetleg is is, de mindenesetre nem feltétlenül "varrnám" Bonni nyakába az esetet. Illetve nem feltétlenül csak az ő nyakába. Mert sajnos akarta(hiszek abban, hogy igazi sportember, és ahhoz méltóan nem akarja egyik ellenfelének se a sérülését ily módon) vagy sem, a sérülés bekövetkezett. Amiért talán lehet adni büntetést, na de könyörgöm, ekkorát? Mindenesetre nálam ez nagyon nagyon necces eset, egy jobb minőségű videóval és kockázva többet tudnék mondani, illetve talán egyoldalúra változna a véleményem.
Derek esete meg azért érdekes, mert visszanézve a videót, látszik, hogy már a vonalon ütköznek, ami után még lök egyet rajta, szemtől szembe az egész eset. Na most ez egyik oldalról nézve bottal lökésért két perc, palánkra lökésért nézve pedig 2, vagy 2+10 perc. Mivel sérülést okozott, legyen 1-2 meccses eltiltás. Részemről ezt így gondolom.
Kicsit kitérnék a Salzburg csapatára is: abszolút nem szerethető csapat, mesterséges, ahol csak a pénz és az eredmény számít, minden eszközt bevetve. Többek között látszik ez azon is, hogy még a többi osztrák csapat se szereti őket. Durva, erőszakos, sérülésgyanús játékra törekszenek.
Pierre Pagé meg a viselkedésével és nyilatkozatával kiállította magáról a szegénységi bizonyítványt. Személy szerint én őt egy kicsit hosszabb időre eltiltanám.
Hogy ez a Salzburg miért akar a DEL-be menni, főleg ilyen kevés nézővel és ilyen szemlélettel, az számomra furcsa és megdöbbentő.
Ted Sator továbbra is bizonyította, hogy milyen nagyszerű sportember és edző.
Hogy az EBEL akar-e pl olasz, de leginkább pénzesebb csapatokat, az marketing szempontból előnyös lenne, meg ugye akkor már 4 nemzet bajnoksága lenne, és az eddigi 23 milliós lakosság helyett kb 80-85 milliós lenne elérhető. Ami gazdaságilag nagyon erős ugrás lenne.
De: a legtöbb(hangsúlyozom, a legtöbb) osztrák mérőzésen kevesebb néző van, mint a Volán hazai meccsein.
Mindenesetre egy biztos: senkinek se kívánom, hogy sérülése legyen, de azért a tiszta sportot szeretném viszontlátni a pályán és a pályán kívül is. Magyarul győzzön a jobb, szerencsésebb csapat. Ez pedig azt jelenti, hogy matematikailag 50% esélyed van arra hogy győzöl. És ugye egy meccsen nem lehet két győztes, ezért biztos, hogy ebben a nagyon kiegyensúlyozott bajnokságban(köszönhető a pontozásnak és 60 pontos rendszernek) nem fog mindig ugyanaz a csapat győzni.
Csak sajnos a Salzburg nehezen viseli, hogy nála papíron gyengébb csapatok rendszeresen megleckéztetik, ha nem lépnek ellene. Lásd tavaly a döntő, valamint idén a Volán.
A bedobáló egyéneket meg egy finom kis csekkel kéne megkínálni. Aki meg leköpte a Pagét(ilyet semmiképpen se érdemel egyetlen vendég sem), azt igencsak meg kéne leckéztetni.
Akkor azt hiszem rendes keretek között maradna a szurkolás is. Mert a többivel talán nincs gond.
Bonni büntetése ok, Couture túlzás, amúgy jó a cikk lol
ekanai, szerintem meg pont az a lényeg, hogy miért ment ekkora terpeszben. Ilyen terpeszben nem lehet korcsolyázni, pont szögben voltam az esetnél, tisztán látszott, hogy az a cél, hogy megállítsa az osztrákot, amit testtel nem tudott megtenni, maradt a láb. Ez tényleg csúnya volt, de természetesen szerintem is túlzó az ítélet.
teljesen jól látsz mindent:d de kérem miért csak mi vagyunk a hibásak?? a salzburgiak is hibásak valamennyire...és nem is tudom hogy ki félemlített meg kit..mikor a Nathannek mondják az ellenfél kispadjáról hogy ráküldik a verőfiúkat.. meg hogyí ki húzogatta a gyufát...Annyit azért megjegyeznék, hogy nehéz úgy beletérdelni bárkibe is, hogy mindkét lába a játékosnak lent van a jégen...de kitartás a volánnak, mi melletetek állunk
Többször is megnéztem mindkét esetet.1.Nem volt térd 2.Nem volt palánkra lökés
1.Szabálytalanság történt, ez 2 perc.Csak azért volt veszélyes mert a korongot vezető játékos támaszkodó lábát találta el Bonni úgy ,hogy saját testi épségét is veszélyeztette.
2.Palánkra lökés az alapvonalról?Na ne,ezek szerint bodicsekket sem lehet adni úgy ,hogy az ellenfél a palánkkal találkozzon?Itt is 2 perc volt.
A bűntetések mértéke nemcsak világrekord ilyen esetekért, hanem céltudatosan aljas gaztett.Mindenkit emlékeztetnék a tavalyi döntőre,milyen aljas módon bántak el a szlovénekkel.Sajnos elemi érdekünk hogy ott játszunk az EBEL-ben, ezért mindent be kell nyelnünk.
Couture büntetése nevetséges, mert nem lehet szándékosnak nevezni, két méterre állt a palánktól Rebek, lásd Niedermayer kontra Tokaji, a védő nem hitte el, hogy ő kaphat a korong eladás után, ez az ő hibája(aki hokizott az tudja). Ezt tizenkét meccses eltiltással jutalmazni, elmebetegség. Kapus,nem értek egyet ezért az írásod ezen részével, Bonni megérdemelte az eltiltást, Dereknél viszont nem állt fenn a sérülés okozás, ezért ez az ítélet méltánytalan. Belső info, hogy a csapat nem érti ezt a döntést, igazságtalannak érzik, Bonninál sejtik, hogy a szándék meg volt, de a mértéke az eltiltásnak túlzott.
Úgy gondolom hogy minden szép amit leírtok és el is fogadom, DE hogy ha a játékvezetők nincsenek a helyzet magaslatán és nem tudják hogy mi a dolguk akkor ennek igy kellett történni-e, de ha kicsit is ismerik a szabálykönyveket akkor az első esetet lefújták volna. Őket mért nem tiltják el? És egy baj van még hogy soha nincs korrekt játékvezetés, vagy legalábbis nagyon ritka. És a sporiknak nem kell minket támogatnia Én nem ezt mondom hanem hogyha minket valamiért kiállít akkor a másik csapatból is állítsa ki azt a játékost, aki ugyan ilyen szabálytalanságot követett el, mert igy Fair a játék, és nem úgy hogy állandóan megveretnek minket a bírók mert máshogy nem megy...
2500 Euros büntetés az ugye olyan 600.000 körül van. Ennyi pénzből nem lehetne néhány kamerát telepíteni a csarnokba, hogy ezáltal is kiszűrjék a jégkorong meccsre nem való személyeket (dobálókat)?
Ezeket meg szépen kitiltani, vagy kirakni a képüket a csarnok bejáratához.
F.Kapus, nem értek egyet veled. Derek palánkralökéséhez nem fér kétség, szabálytalan volt és elítélendő (mellékesen jegyzem meg, ez amerikában 2percet ért volna), de Bonni ütközése még most is azt mondom teljesen szabályos volt. Már ott is láttam és akárhányszor nézem végig én úgy látom, hogy a felsőtestét húzza rá a salzburgira ami viszont egy sima bodycheck ami szabályos. Semmi térdelést nem látok benne. Azzal szintén nem értek egyet, hogy a vezetőségnek ki kellett volna állni a játékosok mellett. Ez olyan, hogy ha van egy gyereked aki valami hülyeséget csinált, nem lököd el magadtól csak azért, mert meggondolatlan volt. Igen is meg kellett volna védeni, és foggal körömmel ragaszkodni hozzá. Szerintem ez lett volna a helyén való, nem az hogy még ők is adják az osztrákok alá a lovat, és a játékosok ellen fordulnak. Nekem ez a hozzá állás nem tetszik. Egyáltalán nem. Tudom, hogy légiósokról van szó, de akkor is Volánosok, akkor is a mieink. Lehet sokan nem értenek majd velem egyet, de én így láttam volna helyesnek. Nem ez történt, ezért elítélem a volán vezetőséget, de ennek ellenére én is beszállok majd vasárnap a gyűjtésbe ettől még én is fehérvári maradok, és ettől még ugyan úgy élek és halok a volánért. Egyszerűen nem lehet valakit azért eltaszítani, mert csinált egy meggondolatlan hülyeséget.
"Azzal szintén nem értek egyet, hogy a vezetőségnek ki kellett volna állni a játékosok mellett". Gondolom Rex pont az ellenkezőjére gondoltál. Szerintem is a csapat mögé kellett volna állni, már csak azért is, mert a közönség is így tett és ugye a csapat van értük, nem fordítva. A szabálytalanságokkal kapcsolatban abszolút másként látom az eseteket, de ebben a kérdésben egyet értek veled. Üdv
Rex Én bizony veled értek egyet, azzal a különbséggel, hogy nem ítélem el a volán vezetőségét, csak azt nem értem, hogy Ted Sator, miért nem olyan nyilatkozatot tett (egyedül az Ő véleménye számított, mást meg sem hallgattak), ami esetleg gondolkodásra készteti ezt a nagyképű, elfogult ítélőszéket. Ezért nekik bocsánatot kellene kérni a szlovén és magyar csapatoktól, nem pénzt! Nem hiszem el, hogy pártatlan 5 ember nem látja mit művelnek a bírók minden meccsen és mivel tévé felvétel bizonyítja, ha kinyitják a szemüket láthatják azt is, hogy mit művelt a Red Bull Salzburg egész csapata a vezető edzővel az élen.
jaaa igen, bocs, pont fordítva :)
Hogyha a Olasz csapatok is bekapcsolódnának az EBEL-be, akkor sztem az Alba nem indulna... Remélem nem is fog ilyenre sor kerülni!
Kik alkották egyébként ezt az ítélőszéket, lehet tudni? Játékosok, bírók, Mateschitz, szurkolók, szövetség emberei?
Na még valami, amit elfelejtettem, de szerintem nagyon fontos.
Milyen világban élünk, ahol egy sportdöntés mögött egy teljesen zárt ülésen úgy ítélnek el valakiket, hogy se a vádló nincs jelen, se a vádlott, valamint fellebbezésnek helye nincs? Hát ez mi, ha nem unkorrekt dolog?

Megjegyzendő, hogy az alapvonal a volán pályán több, mint 2 méterre van a palánktól.
Ja. A legfontosabb: most kell leginkább kiállni a szurkolóknak a csapat mellett, hogy lássák, mögöttük vagyunk még a bajban is!

Az Ötödik Sor Szurkolói Klub által szervezett ankéton Axel Bammer, az EBEL marketingigazgatója azt nyilatkozta, hogy nem kívánnak változtatni az EBEL összetételén. Ezek szerint az olaszok kilőve...
Sziasztok! Utánpótlás! Megdöbbenve, bár nem meglepve olvastam, hogy mi történt a kölyök meccsen, már csak azért is mert gyerekekről van szó. Sajnos igenis nemcsak az edző felelőssége, hanem sokszor a szülőké is. Láttam, olyan meccset, ahol a szülő biztatta a gyerekét, hogy nyomja le a másikat, döngölje a jégbe stb. Nem tudom ez a szülő mit szólna, ha a saját gyereke kerülne fordított szituba. Sajna ma a jégkorongsportot nem csak az inteligens szülők gyerekei űzik, hanem azon szülők gyermekei is, akik azt fitogtatják, hogy ezt ők "megengedhetik" maguknak és egyébként is jól hangzik, hogy hokizik a gyerek. Ezen szülők -tisztelet a kivételnek-, agy kapacitását meghaladja a kulturált viselkedés, ráadásul, ha ez még egy hasonló edzővel is párosul, hát nem szerencsés. Viszont azt se felejtsük el, hogy ez a közösség sajnos el tudja vinni azokat a gyerekeket, akiket a szülők próbálnak egy normálisabb úton terelgetni. Mint már korábbi hozzászólásomban írtam a gyerekek fejvédőjén lévő "A" matrica a hoki kultúrára próbálja felhívni a figyelmet, remélem sikerrel.
Lenne egy javaslatom: kérdezzen meg a blog öt magyar szakértőt, szerintük volt-e szabálytalanság és ha igen az milyen súlyú. Mondjuk: Ancsin Jani, Gebei, Cortina, Balogh, Ladányi. Kikockázva, kielemezve, véleményezve..
beth01:Sajnos jól látod,szerintem az első számú hibás a szülő!!!Egy normálisan nevelt gyereket hiába biztatna sportszerűtlenségre az edzője.Ha a szülők másra nevelik,akkor nem tenné meg. Mela:nagyon sajnálom Dorcit,ma halottam mi történt vele.Jobbulást neki.Holnap érte nyerünk:)
Szégyenpad, vagy baírás az ellenőrzőbe:

Zalai Titánok - Újpesti TE 8:1 (1:0, 5:1, 2:0)
25:27 5p. 25:27 - 30:27 34 T.. Istike (Újpesti TE) - (CHE-B - hátulról lökés)
25:27 20p. 25:27 - 60:00 34 T.. Istike (Újpesti TE) - (GA-MI - végleges fegyelmi büntetés)

48:02 10p. 48:02 - 58:02 75 O... Doni (Újpesti TE) - (UN-SP - sportszerűtlen magatartás)
48:02 20p. 48:02 - 60:00 75 O... Doni (Újpesti TE) - (GA-MI - végleges fegyelmi büntetés)
Ez nagyon csúnya volt fiucskák és elrontottátok az idényét a játszótársatoknak.
Közülük az egyik Galló Vili a kanadai táblázat élén állt és valószínüleg ezt a dicsőségét nem tudja megtartani a bajnokság végéig hiszen több hétig Péterfi Danikával együtt a jégpálya közelébe sem mehetnek :(
A részletek is nyilvánosak:
www.icehockey.hu/index.php?pg=menu_149
Mi történt azon az UTE-Titánok meccsen?
Flush, azért ne mentsük fel az edzőt. Ha jól tudom ezen a meccsen nem a szülők mondták a gyerekeknek, hanem az edzőt hallotta mindenki!

beth01: a másik érdekes kérdés, hogy mit szólna az edző, ha saját gyereke ilyen helyzetbe kerülne!!!!

B23: vadászat és alulneveltség!
Az alulneveltség érthető,hisz az egyik edző volt a másik mentora edzője a régi szép időkben..... Volt honnan „tanulni”?!
De amúgy nem hinném,hogy az edző azt kiabálta volna be,hogy lökd hátulról a palánkra,vagy ,hogy tört el a csontját.
Alulneveltségre a bírót k... anyázó 13 éves taknyosra gondoltam!
Sajnos ez többször előfordul más csapat(ok)nál is, hogy a gyerekek így kivetkőznek magukból és az klubjuk nem tiltja el jónéhány edzéstől, meccstől!

A kéztörésnél a korong ott sem volt, előtte nem sokkal a botját törték félbe (!). Ne féltsd az ute edzőt tud fogalmazni a nézők hallatára (is), akik a fülüknek nem hittek! lásd gute-t elöl!
Az én fiam minis, de már szuperminibe a meccs utáni pacsizásnál az Újpesti gyerekek szidták őket és a felmenőiket. Ne mondja senki, hogy a 7-8 éves gyerekek ezt nem a szüleiktől hallják.
flush és általában mindenki aki az elmúlt 2 napban e-mailben vagy telefonon, esetleg itt a blogon megkeresett: köszönjük a jókívánságokat! Most a türelem a legfontosabb, hiszen nehéz egy olyan gyereket 3 héten keresztül ágynyugalomhoz szoktatni aki megszokta, hogy hetente többször, több helyen kell helytállnia.

Most úgy számoljuk, hogy optimális esetben Dorci február környékén léphet újra jégre, tehát gyakorlatilag vége a szezonnak, mire újra formában lesz, de jelen pillanatban nem ez az elsődleges, hanem az, hogy gyógyuljon meg, s a sérülésnek ne maradjon sem fizikális, sem mentális nyoma benne...
gute!nem szoktunk odasz*rni, ahol enni kapunk, ez a véleményem!persze, a szövetség is kivizsgálja, Kovács Zoli levelet is fog írni, Barótit meg felakasztják, nem?:) Egyébként meg, ha ennyire elégedetlen vagy mért nem viszed el a gyereked, tegnap nézegettük a beírásod a szülőkkel és azon gondolkoztunk nem is vagy Újpesti, hanem ellenfél, csak így akarod Zsoltot meg a csapatot bemocskolni.
borsz és a többiek, lehet még feketíteni az Újpestet meg anyázni, de azért tegyük a szívünkre a kezünket és gondolkozzunk el azon, hogy viselkedni nem tudó, nagyobb szájú gyerekek, szülők mindegyik csapatban vannak. A mérkőzéseken nem csak szurkolóként, hanem versenybíróként is jelen szoktam lenni, a gyerekek káromkodási skálája egészen széles/főleg a büntipadon/. Nem most kerültem oda, ahol vagyok és láttunk már sok esetet feldúlt szülőktől, kisgyerekektől és felnőtt játékosoktól is. Abban mindenkinek igaza van, hogy ebben van a szülőnek is felelőssége és az edzőnek is. Nem véletlenül van az, hogy rengeteg helyen, akit kiküldenek sportszerűtlen magatartásért 10 percre, utána nem folytathatja a játékot. Sőt én még felelősséget a bírónak is adnék, amikor a gyerek durvasága, abból származik, hogy igazságtalanul fúj vagy kiállítások tömkelegével árasztja el a csapatot, akkor végképp nem tudnak magukon uralkodni a gyerekek, erre nagyon jó példa volt a múlthétvégén az egyik utánpótlás bajnoki meccs, a zalaegerszegire ezt nem mondhatom, mert nem láttam!
Sziasztok! Sajna néhányan kicsit félre értelmezték, amit írtam. Igenis az edzőnek is elég szerep jut a durvaságban, pár éve sajna volt szerencsém látni, amint az edző korizás hiányában a minis korosztályú gyerekeket, durvaságra bíztatta, üvöltött a gyerekekkel, ráncigálta őket. Amikor erről beszéltünk más szülőkkel a hazai csapat szülei védelmére keltek az edzőnek, nálam ez a viselkedés az edző részéről elfogadhatatlan. Egyébként volt olyan budapesti gyermek, ha jól emlékszem a Budapest Star-ból, aki még az eredményhírdetésre is sírva ment fel az elszenvedett "élménytől". Nem az eredmény miatt sírt valószínűleg, hanem a zalai csapat durva játékától, melyen minden résztvevő felháborodott, hiszen a testjáték ebben a korosztályban nem megengedett, ja persze a bírókat a rendező csapat állította ki nagyobb gyerekekből. Igen, akkor a zalai csapat volt, aki a durvaságával tünt ki egyedül. Viszont nem szeretnék itt hosszabb vitát nyitni, mivel vége nincs a példáknak sajna, hiszen a többi csapatnál is előfordult hasonló eset. Igazából azt szeretném, ha ezen sorok olvasói a vitatkozás helyett lelkes úttörői lennének a sportszerű játék népszerűsítésének. Hátha egyszer eljutunk oda, hogy felfogják a szülők, hogy ez nem vérre megy és minden egyes gyerek fontosabb a győzelemnél függetlenül attól, hogy hol játszik. Bízom, hogy legalább azok a szülők, akik ezt a néhány sort olvassák, csatlakoznak a kezdeményezéshez és ha találkozunk ellenfelek szüleiként nem fogunk egymásnak esni. Legyen a hoki az a gyerekek számára ami, játék!!!! Jobbulást a sérült gyerekeknek!!!!! Ui:Nem az edzőcsere a megoldás, hanem az edzők továbbképzése, szemlélet váltása, ami a szülőkre is ráfér, tisztelet a kivételnek mindkét oldalon.
Csak csatlakozni tudok az előző (beth01)hozzászólóhoz: EDZŐKÉPZÉS!!!
jegkorong.blog.hu/2008/03/18/beszeljunk_akkor_az_edzokepzesrol#comments
Hol az utánpótlásképzésben a folytonosság az UTE-ban?
"Keszthelyi Miklós nem először kapja meg azt a díjjat amely szerint a szuper-mini és a mini korosztályban itthon kimagaslónak számító eredményt képes felmutatni.A nem először kitétel azért fontos, mert ez jelzi, hogy folyamatosan képes értékes "nyersanyaggal" ellátni az előkészítő korosztályt.
Mi történik az azt követő 1-2 évben Újpesten, hogy a zalaegerszegi kölykök így elpáholják öket???"
És milyen eredményt kell felmutatni szminiben és miniben?
A fekete hétvége sajnos tovább folytatódik, mondhatnám azt is, hogy rájár a rúd a MAC játékosaira. A mai kölyök mérkőzésen egy csuklótörés, az ifi mérkőzésen a kapus súlyos sérülése (őt a mentő vitte el, a sérülésről sajnos még nincs pontos információ. Gerinc vagy nyakcsigolya sérülés volt az első diagnózis).
rengers64,

Hogy milyen eredményeket kell felmutatni miniben erről kérdezd a zalaiakat. Ők szoktak minis eredményeket közölni.

MeLa,

Szerintem most kéne elgondolkodni mindenkinek (edzőknek, bírókbnak, játékosoknak, szülőknek), hogy ezek a helyzetek hogyan kerülhetők el. Nem kellene sérülésekről szolnia a bajnokságoknak, inkább a játékról. Elég furcsa egy 14-0-ás meccsen súlyos sérülést szenvedni, hiszen ennél az eredménynél általában már visszavesznek a csapatok.
Csak, hogy legyen egy jó hír is a végére: az ifis kapusunknak szerencsére nem történt komolyabb sérülése, így egy kis pihenő után újra védhet.
süti beállítások módosítása