HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A térdhasználat

2008.11.19. 22:03 F. Kapus

A játékvezető-testület segítségével sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Megkíséreljük végigvenni a fontosabb pontjokat. Nem volt kérdéses, hogy ezúttal a térdhasználatról kell írnunk. Videókat is kerestünk a szabályértelmezéshez.

Kezdjük a szabálykönyv betűivel. Ezek szerint azt a játékost, aki a térdét használja, hogy szabálytalankodjon az ellenféllel, a játékvezető megítélése szerint az alábbi büntetéssel kell sújtani: kisbüntetés (2 perc), nagybüntetés és automatikus végleges fegyelmi büntetés (5 perc+végleges), végleges kiállítás (25 perc).

Azt a játékost, aki térdhasználattal sérülést okoz ellenfelének, a játékvezető megítélése szerint a következő büntetéssel kell sújtani: nagybüntetés és automatikus végleges fegyelmi büntetés (5 perc+végleges), végleges kiállítás (25 perc). A casebook mást nem ír erről a szabálytalanságról.

Annyi biztos, a kneeing alattomos szabálytalanság, akik értenek hozzá, egybehangzóan állítják, nemigen lehet véletlenül csinálni. Játékvezetői tapasztalat szerint sokkal több ilyen szabálytalanság történik, mint amennyit befújnak, mert az a játékos, aki a rúgás szenvedő alanya lenne, kilép a szituáció elől, és ilyenkor lehetetlen büntetni.

Nézzünk akkor nemzetközi és magyar példákat.

Egy NHL-felvétellel kezdünk az alattomosak közül. A kommentátor is mondja, a korong nem volt a közelben, így akadályozásnak (interference) is minősíthették volna az esetet, mégis megfelelőbb a térdhasználat (kneeing). Látszik, hogy a vállak nem találkoznak.

Régi kedvencünk, Jarkko Ruutu nem maradhat ki innen. Kovalcsuknak szerencsére félig sikerül kilépnie az akcióból, de így is a meccs végét jelentette számára a találkozás. Rettentő sérülésveszélyes az ilyen megmozdulás, ez egyértelműen látszik.

Sajnálatos módon a legutóbbi vasárnap egy tehetséges, de leginkább forrófejűségéről elhíresült magyar játékos brutális megmozdulását is rögzítették a kamerák. Az NZ-Stars–Dab.Docler mérkőzésen Kiss Ákos térdelte le Holéczy Rogert. A center a csodával határos módon sérülés nélkül megúszta a támadást (1:34 tájékán).

Ha a fent látott felvételekhez mérjük Bonni mozdulatát, nem tűnik annyira brutálisnak. A büntetést megérdemelte, de a 16 meccset továbbra is soknak találjuk.

A sorozat eddigi részei:
A les
A késleltetett les
A tilos felszabadítás
Végleges fegyelmi, végleges kiállítás
Mi van, ha a bíró rúgja a gólt?
Korongozás kézzel-lábbal

23 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Így sokadszor visszanézve Bonnié szerintem bodicseknek indult, sajnos közvetlenül az ütközés előtt irányt váltott a Red Bullos srác. Szándékos térdhasználatnak semmiképpen nem gondolnám.

Sajna az a 12 meccs ráadásul 16.
persze, köszönöm, már javítottam is 16-ra
de legyünk optimisták: már csak 15!
Ami viszont a rossz hír, hogy jelen helyzetben nemcsak a játékosok 4-4 pontjával csökken a keret, hanem az üresen hagyandó hely 1 pontjával is, hiszen nincs egypontos játékosunk a helyükre. Így csak 50 pontból kell összerakni a csapatot.
Hát szerintem is jogos a bünti, mert nagyon nagy bajok történhetnek ám ezekből! Ugyanakkor a 16 meccs vitán felül állóan túl sok az én megítélésem szerint, a főbb gond, hogy a játékos ezzel a butasággal saját csapatát sújtja leginkább...
Hát persze. Meg arról nem is beszélve, hogy még rotálni sem lesz egyszerű, mert a Jesenicében nem szereplő Fodor és Vaszjunyin értéke is vsz. több, mint a fiataloké, tehát lehet, hogy pl. Fodor szerepléséhez két fiatalt kellene kihagyni. Bár nem tudjuk ugye pontosan a játékosok pontértékét. Azt is ki bírta kitalálni, hogy ez ne legyen publikus. És miért?
Nem akarok állítani semmit, csak szerintem meglepő, hogy így kipárnázva ennyire sérülésveszélyes egy ilyen fault
Egyszerűen siralmas a helyzet. Jesenicében volt 47,5 pont + 4 üres hely =51,5 pont

Ha van egy 2,5 pontos játékosod a Jesenicében játszottakon kívül, és egy fiatalt hagynál ki a kedvéért, akkor:

49 pont + 4 üres hely = 53 pont

Ha két fiatalt hagysz ki:

48 pont + 5 üres hely = 53 pont !!!

Ha három fiatalt hagysz ki:

47 pont + 6 üres hely = 53 pont !!!!!

Tanulság: sehogy nem lehet a fiatalok helyén rotálni...
Mármint egy pontos játékosokat értve fiatalok alatt.
freddyD a kipárnázás a korong ellen véd...egy ilyen "belemenés" ugy megránthatja térdet és egyebeket , hogy a szalagok megnyulnak beszakadnak huzodnak stb ... nekem elég volt egy ugrás és leérkezéskor szakadt a szalagom edzésen... nem még gyors sebességgel lábadva csapódva . Ezt nem védi ki a párnázás ...
a Kiss Akos megmozdulasa nagyon aljas volt o inkabb meg erdemelne a 16 meccses eltiltast mint Bonni nem gondoltam volna rola hogy ilyen aljas
Nem aljasságból jön egy ilyen butaság hanem reflexből.. a Kiss Ákos és a Boni videón is látszik hogy egy kemény "mostaztánmegállítom" bodicseket szeretnének, de mind két alkalommal kimozog az ellenfél. Ebben a helyzetben meg ezredmásodperc alatt dönt az agy, az utolsó utasítás szerint azaz meg kell állítani...
Tudom mert nekem is volt ilyen, kb ez játszódik le az ember fejében, amit csak utána lát be hogy ez helytelen volt. Ott és akkor ez csak úgy jön... És még valami ez mind két játékos számára ugyanolyan veszélyes, a tettes is komolyan megsérülhet... szintén saját tapasztalat :)
Jó post lett. Köszi!

Ami a lényeg: 16 meccs aránytalanul, sportszerűtlenül súlyos büntetés...

A fairplay mint olyan az osztrákoknál ismeretlen fogalom. Talán ezért nem gyakorolják.
Most, hogy végignéztem ezeket a videókat még kevésbé látom Bonni büntetését jogosnak. Amíg a többi felvételen valóban látszik a térd használat, Bonni lábát én egyenesnek látom. Lehet fel kellene vennem a szemüvegem? :-S Szóval a büntetés nem vitatható, de a mértéke enyhén szólva durva!
Tudom, hogy közvetlenül nem ide tartozk de megkérdezném, hogy a MOL-ligának van-e fegyelmi testülete ? Ha van akkor hogyan itélte meg Kiss Ákos mozdulatát (nem mintha 16 fordulós eltíltást követelnék, mert az tulzás)? Ugyanakkor történtek konkrét sérülésekkel járó szabálytalanságok a Sport Club – Steua mérközésen. Pisarenko(Steua) eltörte Filip Peter(Sport Club) kezét(egyértelmüen látszik a szándékos mozdulat) illetve egy betérgyelés következtében Zsók Levente(Sport Club) térdszallagja szakadt el és ezek útánn semmilyen itélet nem született.
Zsók 4-5 hónapos kényszer pihenő, Filipnek 1 hónapos.
Szanee: ha te Bonni mozdulatát nem látod szándékosnak, akkor nem tudom mit mondjak (nem a sérülésokozásra értem a szándékosságot, hanem a szabálytalankodásra). Egyértelműen emberre ment, miután eladta a korongot, meg akarta állítani az ellenfelet "bármi áron". Térddel sikerült neki, ez is egyértelműen látszik... A büntetés talán túlzó, de azért ez kemény dolog volt.
A cikkírónak: Kiss Ákos "brutális megmozdulása"? Nem nagyon értelek, különösen, ha a többi videóhoz hasonlítom. Szerintem egyértelműen látszódik, hogy testtel történik az ütközés, igaz féloldalasan, nem frontálisa ezért nagyot esik Holéczy. Lassan nézve a videót látható, hogy a koccanáskor Holéczy teste indul először, aztán a lába (más kérdés, hogy összeérhettek a lábak is, de ez nem a térdhasználat esete). Szabálytalannak szabálytalan a dolog (akadályozás, charging pl.) de azért brutálisnak nem brutális.
check-nek igaza van! ha megnézítek lassítva Kiss Ákos nem vált irányt ő felkészül az ütközésre, míg Roger megpróbál kitérni jobbra... a sebességből adódóan ez csak félig sikerült, és ezért az eset, sztem benne volt a térd rendesen, de nem szánékosan úgy ment oda Ákos... de hát ő újvárosi és brutális, bezzeg szegény volános Bonni...
check: a büntetés jogos volt, csak a mértéke nem! Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. 16 meccsről való eltiltást szerintem nem érdemelt!Én a térd használatot sem látom biztosnak!-de az az én vélaményem! Az tény, hogy rendesen elkaszálta az embert!

Stommy: ne hegyezd ki csapatra a dolgot! Ezt csak te magyarázod bele a cikkbe! Senki sem mondta, hogy jaj szegény Bonni... Nem kell kelteni a feszültséget!

Jobbulást minden sérültnek!
Szanee! Nem a cikk írójára hegyeztem ki hanem az elvakult szurkolók kezdenek kiborítani. Szóval bocsi! Csak ha már a saját klubigazgató, a saját edző és a fegyelmi bizottság is egyértelműen sportszerűtlennek és súlyos bűnnek minősítette az esetet akkor nem értem h miért védik még mindig egyesek h nem is úgy akarta, meg minden. Nem úgy akarta, ez lett belőle... Az ítélet súlyos, de a tett is az volt!!!!
"egy tehetséges, de leginkább forrófejűségéről elhíresült magyar játékos" de rájöttem a cikk írójába is beleköthetek, de nem kötekedve, szóval értitek :) minden elismerésem a blognak és F.Kapusnak is, de csak remélni tudom hogy ha valaki meghallja azt hogy Kiss Ákos akkor nem az jut eszébe róla hogy atyaég milyen sportszerűtlen játékos, hanem az hogy jobb lesz a legjobb hátvédet beküldeni ellene...
Megkövetem magam nem akartam klubkérdést csinálni belőle!
Stommy!
Nem tetted hozzá, már ha valóban komolyan gondoltad a klubkérdést, hogy a Bonni sem sportszerűtlen játékos. Ugye?
továbbra is úgy látom hogy Bonni otthagyta ugyan a lábát de nem agressziven s támadólag tette
"Az orvosi szakvélemény értelmében Siklenka térdében elszakadt a belső (oldalsó) tartószalag, és valószínűleg keresztszalag-, valamint meniszkuszszakadást is szenvedett."

A csuda tudja... engem márciusban egy ilyen után
a fülemnél fogva húztak le a jégről. Bele is kukkantott a Majzik Doki a térdembe. Siklenka még állt a lábán. Nem hasonlítom magam hozzá, én kis amatőr béna vagyok, de mégis fura. Szóval, nem hiszem el a szakvéleményt.

A büntetést jogosnak tartom, de túlzásnak is.
süti beállítások módosítása