HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Miért nem szereti a jégkorongot a politika?

2008.10.09. 09:33 F. Kapus

Két dolog van. A rész: úgy tűnik, tokkal-vonóval kihajítják a Gyakorló Jégcsarnokból a jégkorongot. Az egész: a politika annak ellenére nem izgatja magát, mi lesz ezzel a sportággal, hogy a válogatott A csoportba jutásakor nagyon lelkesnek mutatta magát. Annak próbáltunk utánajárni, mi a helyzet most, és mi miért történik úgy, ahogy. Igen hosszú írásban mélyedhetnek el hajtás alatt. Sokan elmondják a magukét. Mi is.

A magyar jégkorongválogatott megnyerte a szapporói divízió 1-es világbajnokságot, így több mint hét évtized múltán ismét a legjobbak között szerepelhet 2009-ben. A siker a jégkorong iránt a legkevésbé sem érdeklődő nagypolitika ingerküszöbét is elérte, a miniszterelnök sietett gratulálni az elsők között. (Részlet a kormányszóvivői iroda akkori közleményéből: "A világbajnokságon aratott győzelmük után közvetlenül volt ugyan módom gratulálni önöknek telefonon, de nem lehet elégszer kifejezni azt az örömöt és hálát, amit ez az eredmény okozott minden sportszerető magyarnak.")

Ekkor ígéretek születtek arra, hogy a mostoha körülmények között fejlődő, kevéssé támogatott sportág minden segítséget megkap a sikeres A csoportos szerepléshez. Rövid, közép- és hosszú távú sportágfejlesztési koncepciót kért az állam. Június közepén a magyar jégkorong-szövetség vezetői benyújtották Elbert Gábornak, az Önkormányzati Minisztérium sportszakállamtitkárának az anyagot. A tárgyalásokat mindvégig Elbert vezette, de fordulat következett be az ügyben, amikor távozott posztjáról.

Helyére ifj. Török Ottó került, aki addig a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatójaként tevékenykedett. A NUSI-t 2007. január 1-jén hozták létre, hat olimpiai központot és hat különálló sporttelepet kezel, egyéb feladatai mellett. Felettes szerve az Önkormányzati Minisztérium, ezen belül a sportszakmai felügyeletet az ÖM sportszakállamtitkársága látja el. A NUSI vezetője jelenleg Dala Tamás, a korábbi kiváló válogatott vízilabdázó. Itt jegyezzük meg, aki Dala Tamás helyére vágyik, az október 9-ig még pályázhat.

Szeptember elején jött a meghökkentő hír: a jégkorongozóknak egyszer s mindenkorra távozniuk kell a Gyakorló Jégcsarnokból. Újságcikkek születtek, amelyek elfogultan, esetleg vádaskodva tálalták a tálalni valót. A jégkorong- és a korcsolyaszövetség között megromlott a viszony. Ráadásképpen a kormány szeptember 29-én visszadobta a magyar jégkorongszövetség (MJSZ) által beadott szakmai koncepciót, amelyet Török Ottó szerint el sem készített az MJSZ.

Megpróbáltunk mélyre ásni, de legalábbis alaposan megvizsgálni a problémát – és persze tárgyilagosnak maradni, amennyire lehet.

Kiindulópontnak a Budapest Sportcsarnok néhány évvel ezelőtti megsemmisülését kell tekintenünk. A BS alagsorában teljes értékû jégpálya üzemelt, amely a legtöbb jégsport edzéseit fogadta. Ezt a hiányt pótolni kellett. A Gyakorló Jégcsarnok (GYJ) 2002-ben erre a célra épült, a Népstadion és a Kisstadion közötti területen. A GYJ-t jelenleg az állam részéről a NUSI kezeli.

Elsőként Kis Györgyöt, a Budapesti Olimpiai Központ (BOK – ez lényegében megegyezik a korábban Népstadion és Intézményei néven futott szervezettel, és a NUSI egyik olimpiai központja) vezetőjét hívtuk. Kis György arról tájékoztatott bennünket, hogy a GYJ régóta működik, felújításra és átalakításra szorul. Ezeket a munkákat valamikor október vége felé, november elején kívánják megkezdeni. Mint megtudtuk, az átalakítások elsősorban a gyorskorcsolyázók szempontjait figyelembe véve történnek. A short track nemzetközi versenyekre alkalmas, biztonságos pályát kap a GyJ-ban.

A jégkorongozók a technikai átalakítás után nem tudnak tovább sportolni a GyJ-ban, mivel a palánkot eltávolítják. "Valószínű, hogy ha ezek az átalakítások megtörténnek, a jégkorongfunkciót nem elégíti ki többé a csarnok, erre más megoldást kell találni." Kis György tájékoztatása szerint a hokisok kieső heti 28 órányi edzéslehetőségét vagy a nemrégiben a Sportfólió Kht.-től szintén a NUSI kezelésébe került Megyeri úti UTE-csarnokban, vagy a ponyvával befedett Kisstadionban biztosítják a jövőben. Erre vonatkozó döntés és konkrét terv még nincs. Novembertől kezdődően tehát kizárólagosan a korcsolyasport különböző szakágainak olimpiai felkészülését szolgálja a GyJ.

A BOK-vezetővel beszélgetve kénytelenek voltunk megjegyezni: erősen kérdéses, hogy a Megyeri úti intézménybe befér-e három-négy utánpótlás-egyesület 250-300 jégkorongozója, és az sem tűnik fixnek, hogy a Kisstadion vagy egyéb alkalmi megoldás alternatívaként hat hét múlva rendelkezésre állhat. "Ezen dolgozunk egyfolytában. Az UTE-csarnok jelenlegi igénybe vételének a felmérése és elemzése folyamatban van, és egy mobil létesítmény vagy a Kisstadion befedése akár még az idén megvalósulhat. Napi tárgyalásban állunk ez ügyben, higgye el" – mondta erről Kis György. Akinek kérése alapján Török Ottóhoz fordultunk, merthogy "Török úr tárgyalta végig ezt az ügyet a szövetségekkel".

A jelenleg az Önkormányzati Minisztérium sportszakállamtitkáraként dolgozó menedzser ezeket a tárgyalásokat még mint a NUSI vezetője irányította. Török Ottó készségesen válaszolt feltett kérdéseinkre. "Több aspektusa van ennek a kérdésnek. A Gyakorlóért folyó küzdelem a korisok és a hokisok között minden évben megismétlődik. Ez a csarnok anno korcsolyázócsarnoknak épült. Jelenleg a NUSI kezelésében van. Csakúgy, mint az UTE-csarnok, amely szintén átkerült a szervezethez. Úgy gondoljuk, a jégkorong a jégcsarnokba, a korcsolya a korcsolyacsarnokba való. Felújítás kezdődik a Gyakorló Jégcsarnokban, eredményjelzőt szerelünk fel, gépészeti felújításokat végzünk, mert a rendszer amortizálódott.

A jégkorongozókkal folyamatosan egyeztetünk a megoldásról. A NUSI a Kisstadion befedését, vagy egy mobil jégpálya felállítását határozta el. Előre nem látott műszaki probléma miatt a Kisstadion átalakítása meghiúsult, legalábbis egyelőre. A pénzügyi források erre a beruházásra rendelkezésre állnak. Mindkét megoldáshoz a régi, ideiglenes atlétikapálya sátorponyváját alakítanánk át.

Fontos tisztázni, hogy az aktuális vagyonkezelő jogosítványa a jégidő hasznosítását meghatározni. Így van ez a GyJ és az UTE-csarnok esetében is. Eddig a NUSI kérésére a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) állapodott meg egymással a használati idő elosztásában. Ebbe nem akartunk beleszólni, csak moderáltuk a vitát, ha szükségessé vált. Tudjuk, hogy a jégkorong számára még nem született meg a végleges megoldás, az általam említettek csak átmeneti segítséget nyújtanak.

Többször kértük az MJSZ-t, nyújtsanak be átfogó, konkrét koncepciót, amit a mai napig nem kaptunk meg. Az A csoportos szerepléshez kértek segítséget, ezt mi ad hoc alapon meg is adtuk. A felkészüléshez igényelt forrásokat rendelkezésre bocsátjuk, és ez sem kevés. Tudni kell azt is, hogy Budapesten nagyon sok jégcsarnok van. Önköltségen egy óra jég 28-30 ezer forintba kerül. A két szövetség nettó 3800 forintot fizet a NUSI-nak a használatért. Ez az ár igaz a Gyakorlóra, a Megyeri útra és a Kisstadionra egyaránt.

Azonban ne szaladjunk előre. Egyelőre nem eldöntött a beruházás novemberi megkezdése és a palánkok végleges elbontása sem. Nem titok, a palánkokat a short track miatt akarja az MOKSZ eltávolítani. Ez ügyben részletes szakmai anyag benyújtását kértük tőlük, ami alapján döntünk.

Úgy látjuk, az UTE jégcsarnokában bőven vannak tartalékok, amelyeket a jégkorongsport rendelkezésére tudunk bocsátani a jövőben. Egyrészt a korcsolyázók által használt idők felszabadulnak, mert az összes korisedzés átkerül a Gyakorlóba. Másfelől a jégidőbeosztásra tekintve látszik, az idő 40%-ában az UTE bevételt szed, nem saját céljaira használja a csarnokot. A tanfolyamozást vissza fogjuk szorítani, mert más hokisokat is oda kell engedniük abban az időben. Nem rendelkezhetnek többé sajátjukként a jéggel. Januártól a NUSI 100 millió forintot költ a Megyeri úti jégpálya fenntartására.
A megoldás a létesítményfejlesztés, el kell dönteni, hol legyen a jégkorongozók állandó jégpályája."

A NUSI vezetője, Dala Tamás személye irreleváns ez ügyben, nem is kívánt érdemben nyilatkozni, "most keveredtem ebbe bele", mondta, és ez így is van, békén hagytuk.

De Török Ottó megállapításaival vitába szállunk.

Először is, a Gyakorló Jégcsarnok nem korcsolyázócsarnoknak épült. Mivel 2002-2003 már rég volt, segítségül hívtuk az Állami Számvevőszék vizsgálatának nyilvános jelentését. A 2003. októberi V-8-68/2003. jelentés a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium fejezet működésének ellenőrzéséről szól, és ezen belül érinti a GyJ beruházást is. Számunkra a 2. sz. függelék a fontos. A 2. oldal II/1. pontjában több helyen kiderül, ebben a csarnokban a jégkorongozóknak is helyet szánt a finanszírozó. Kiderül, hogy a beruházás célja a leégett BS jégpályájának pótlása. Ott vaskosan jelen volt a hoki. De idézhetünk néhány bekezdéssel lentebbről szó szerint is: "A beruházás feltételeinek szakmai meghatározását az érintett sportszövetségek: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) végezték." És a továbbiakban is nyilvánvaló, hogy közös használati céllal épült az intézmény. Amely a költségvetés bruttó 1,17 milliárd forintjába került, derül ki szintén innen.

Nem stimmel Török Ottó azon megállapítása sem, miszerint az UTE-csarnokban találnak szabad helyet a fiatal hokisok számára. Köztudomású, hogy az újpesti utánpótlás nyugszik a legszélesebb alapokon, mintegy kétszáz gyerek edz a klubnál. Nyilvánvaló, hogy nehéz lenne erre rátolni a GyJ-ban tréningező több mint még egyszer ennyi gyermeket. Aki megtekinti a Megyeri úti jégcsarnok edzésbeosztását, láthatja, hogy az utánpótlás szempontjából releváns időben (14 és 20 óra között) nemigen találni alkalmas időpontot. Az elképzelhető, hogy a 6.30 és 13.00 órai kezdési időpontú műkorisok nem lesznek jelen, mert átmennek a GyJ-ba, de ezek egy iskolás számára nem megfelelő alkalmak.

A fent elhangzottakat pontosíthatjuk a fellelhető dokumentumok alapján. Az látszik, hogy aki szövetségi órákat tud szerezni a NUSI kezelésében lévő GyJ-ban, az a piaci ár (29 600 HUF/óra) helyett 2900 HUF/óra bruttóért jut jéghez.

Az is biztos, hogy nagyon sok jégcsarnok van Budapesten. A kérdés csak az, hogy mihez képest. A húsz évvel ezelőtti nullához-egyhez képest sok, a jelenlegi igényekhez képest kevés. Ezért is emelkedtek a bérleti díjak árai az egekbe; egyes helyeken 40 000 forintos órabért kérnek a délutáni csúcsidőben. Másrészt ezen csarnokok jó része nem költségvetési finanszírozású. A Török Ottó által említett három létesítmény az, a többi nem, tehát nyílt piaci szereplő. Az ezekben szereplő utánpótlás- és felnőttcsapatok nagy része piaci áron jut jéghez. Nem állja meg a helyét az a kijelentés sem, hogy az MJSZ nem adott be konkrét és átfogó koncepciót a létesítményhelyzet megoldására. Ehhez elég lenne az ÖM honlapját böngésznie a szakállamtitkárnak, ahol még az áll, hogy az olimpia előtt döntés születhet. De a jégkorongblog és az MJSZ is hírt adott minderről.

Fentiek természetesen nem jelentik azt, hogy nem lehet menet közben megváltoztatni egy épület funkcióját. Természetesen mindent lehet, csak a módszert kell jól megválasztani. Úgy tűnik, a NUSI nem készült fel arra az esetre, hogy a jégkorong felmeli a hangját több száz sportolójának fedél nélkül maradása miatt. Most kissé kapkodva ígéri szinte azonnalra a helyzet megoldását, ami közel sem egyszerű feladat. Már csak azért sem, mert valószínű, hogy a beruházási összeg miatt közbeszerzési eljárást kell kiírni. Na és persze nem túl elegáns az ország legmodornebb, talán legimpozánsabb csarnoka helyett egy sátorral letakart mobil jégpályát felajánlani, ráadásul valamikorra, valahol, és csak utólag, ha belhé van.

Mindazonáltal azt sem lehet mondani, hogy az MOKSZ a jégkorongsporttal szemben a lehető legsportszerűbben politizálna. Az MKOSZ honlapján érdekes dokumentumra bukkan a látogató. A szeptember 9-i elnökségi ülés 5. számú határozata elég beszédes. Íme:

"Az Elnökség 2008/2009/5. számú határozata (2008. 09. 08.). Az Elnökség tudomásul vette az Önkormányzati Minisztérium sportszakállamtitkársága és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség közötti megállapodást. A megállapodás lényege: hogy a Gyakorló Jégcsarnok igénybevétele a jégkorong sportág részére 2008. október 30-áig engedélyezett. Ezután a jégkorong sportág véglegesen kivonul a Népstadion területén lévő Gyakorló Jégcsarnokból, ott jégkorong rendezvény, edzés, felkészülés nem lesz."

Bár a szöveg önmagáért veszél, néhány észrevételt teszünk.

1. Derék dolog megállapodást kötnie a két szóban forgó félnek, pusztán annyi hiányosság keletkezett az ügyben, hogy egy korábbi, egyébként még érvényben lévő háromoldalú megállapodás harmadik szereplőjét nem vették be a buliba. Nevezetesen az MJSZ-t. Az MJSZ-nek ugyanis érvényes megállapodása van a mai napig a Gyakorló Jégcsarnokban igénybe vehető heti 28 óra jégidőre. Azt a megállapodást fel senki nem mondta, a várható változásokról formális értesítés nem érkezett.

2. Kissé furcsa, hogy az elnökség tudomásul vesz egy megállapodást. Nagy horderejű ügyekben a menetrend általában fordított. Az elnökség eldönti, hogy az általa megbízott személy(ek) megállapodhatnak-e a tárgyban a másik féllel. Itt először történt egy megállapodás, amit utólag hagyott jóvá az elnökség.

3. Úgy tűnik, korántsem az a fontos, hogy a GyJ a MOKSZ kizárólagos használatába kerül, hanem az, hogy a jégkorongozók elhúznak, de végleg.

4. A jégkorong sportág nem kivonul a GyJ-ból, hanem kirúgják onnan.

5. Az is nagyon érdekes, ha egy sportági szövetség azt rögzíti elnökségi határozatában, hogy egy másik, tőle független sportági szövetség mit nem tesz.

Dr. Bathó Ferenc MOKSZ-elnöknél az ÖM és a MOKSZ megállapodásáról érdeklődtünk:

"Igen, aláírtam ezt a megállapodásszerű dokumentumot. Amikor épült ez a csarnok, kimondottan a műkorcsolyázás számára épült. Öt szakágunk van, nekik szánta az állam, ezért is nem került sor egyből az építés után a palánk felállítására. A napnál is világosabb, hogy a hokisok jó eredményt értek el. Először a kisgyerekeket engedtük be jégkorongozni, akik semmilyen kárt nem okoztak, aranyosak, kedvesek voltak. A problémák akkor keletkeztek, amikor a felnőttcsapatok megjelentek az épületben. Az öltözők alaposan megsínylették ezt.

A hokisok egy-egy vereség után a világon mindenütt idegesek, és például az ütőt bevágják a sarokba. Nem fér meg egy helyen ez a viselkedés és Sebestyén Júlia. Más kultúra, más öltözet. A Dózsa-pálya a korongozóknak épült. A sportszakállamtitkárság logikus döntése, hogy ezt a két különböző habitusú és lélektanú játékot különválasztja. A jégkorcsolya marad a Gyakorlóban, a hoki mehet a Dózsa-pályára.

A nagyfőnökök úgy döntöttek, hogy 120 millió forintért rendbe hozzák a Gyakorló Jégcsarnokot a korcsolyasport számára. Nem is értem a helyzet körül kialakult vitákat. Az a baj, hogy a hokin belüli hatalmasságok nagy lobbierővel bírnak, ezért a Ferencvárosi Torna Club vezetésével az élen kongatják a harangokat. Eközben mi szerényen, szép csöndben korcsolyázunk."

Török Ottó és Bathó Ferenc mondatai egybecsengenek. Ám a hokisok és a korisok vezetői között zajló vitát nem gerjeszteni kívánjuk, hanem a kommunikáció felé terelni. Ez mindkét féltől önmérsékletet követel.

A jégkorongozók részéről nem sportszerű felemlegetni, hogy a korcsolyázók alig hatszázan vannak, amiből alig kétszáz a felnőtt korú sportoló. Olimpiai helyezéseket hoznak, ami igazán dicséretes. Nem elegáns azt mondani, hogy csak azért szedik le a palánkokat a GyJ-ból, mert így akarják egyszer s mindenkorra kinyomni onnan a hokit. A valóság az, hogy immár palánk nélküli pályákon bonyolítják a jégkorcsolyázók rendezvényeit a különböző szakágakban. A legérzékenyebb e tekintetben a rövidpályás gyorskorcsolya. Itt a legnagyobb a sebesség, itt a legmagasabb a sérülésveszély. Hatalmas sebességgel mennek a versenyzők a pályán, gyakoriak az esések. Ilyenkor a versenyzők kivágódnak, és a szivacs vagy kellő mértékben tompítja az ütést, vagy nem. Néhány éve speciális szivacsrendszert alkalmaznak a világeseményeken, miáltal jelentős mértékben csökkentek elsősorban a gerincsérülések.

Nem szabad, hogy a jégkorongozók a korcsolyázókat okolják bármiért. A két sportág hosszú évtizedeken át elvolt egy helyen, a Kisstadionban, a Városligeti Műjégpályán.

Továbbá legyünk őszinték és tárgyilagosak. Felemelnénk-e a szavunkat, ha sportágunk élén a hatalmát tehetségesen felhasználó vezető lenne, amilyen az MOKSZ élén álló dr. Bathó Ferenc, a pénzügyminisztérium költségvetési és pénzügypolitikai főosztályának első embere? Azt gondoljuk, Bathó Ferenc jól végzi a dolgát.

Az állam persze nem áll a helyzet magaslatán. A jelenlegi helyzet kialakulásáért elsősorban a sportszakállamtitkárság felelős. Nem irányít, hanem sodródik, és nem néz szembe a tényekkel, hanem elfedni próbálja azokat, hamis érvekkel. A NUSI és a sportállamtitkárság azért van, hogy legyen kutya a farokhoz.

"Ez az eredmény biztos alapot teremt a sportág jövőjének és az utánpótlás-nevelésnek" – mondta a sportért is felelős miniszter a hokiválogatott fogadásán.

Ami azóta történt, nem igazolja vissza akkori kijelentéseit.

98 komment

Címkék: politika elemzés gyakorló jégcsarnok sportágfejlesztés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesznek itt majd reagálások. :) Pro és kontra.
Kérem jelentkezzen az, aki felnőtt jégkorong mérkőzést látott a Gyakorlóban...
A GYJ avatásának díszvendége bizonyos Tretyak úr volt a nagy Oroszországból, akinek még mindnyájan emlékezhetünk híres dupla Lutzaira és tripla leszúrt Ritbergereire, evidens, hogy korcsolyaszentéllyel van dolgunk az eleitől fogva. Vagy nem?
A MOKSZ és az ÖM megállapodása a hokisok feje fölött meg Dolák-Saly Róbert Madáretetőjét juttatja eszembe, ahol "külpolitikai hírként" olyasmiket közöl, hogy a török és a namíbiai külügyminiszter megállapodott abban, hogy a portugál ejtőenyősök pakisztáni kiképzését Új-Zéland köteles finanszírozni, vagy valami ilyesmi - de hát ez az abszurd humor kategória, míg az ominózus eset legfeljebb abszurd, csak épp nem tréfás.
Elnézést, azzal kellett volna kezdenem, hogy megköszönjem ezt az alapos, sok-sok érvet és ellenérvet felsorakoztató írást F. Kapus-nak!
Talán csak egy dolog maradt ki belőle: a MAC és az NSI/BOK/NUSI közötti szerződés, amely 2010-ig tartalmaz kötelezettséget a jégórák biztosítására, benne nevesítve a két fent említett intézményt (Kisstadion, Gyakorló Jégcsarnok) és jégóraszámot. A szerződés felmondása 1 éves türelmi idővel történhet, de erről értesítés még nem érkezett...
Bírom ezt a jégkorong blog-ot :) Ha éppen nincs meccsnap, akkor is jut valami "olvasmány". Köszönet a tényfeltárással járó sok-sok munkáért. Ma sem fog passzív maradni a hokitársadalom úgy érzem.

Sajnos a magyar mentalitás ilyen, áttaposni a másikon, hogy nekem jobb legyen. Én a leszedett palánkot beadnám a jó pízért a tüzépre, majd hozzáraknám a felújításra szán 120 miskához. Ebből nem lehetne oly módon megvalósítani egy mobil palánkot és védő "gátat" (vagy mi a pontos kifejezés), hogy a GyJ ki tudja szolgálni mindkét sportágat?

Egyébként elég degradálónak éreztem azt a kijelentést, miszerint "Nem fér meg egy helyen" a hoki és Sebestyén Júlia.

Na mindegy, nem "sírok tovább"
nem lehetne közös erővel nagyobb port keverni akár a média felé ? Teljesen fel vagyok háborodva a jégkorongsport elhanyagolása miatt ... Ez undorító
Valaki véletlenül nem tudja, hogy egy olyan "debreceni tipusú" csarnokot mennyiből lehetne kihozni?
jacint70: telek nélkül 300-400M.
Namost akkor nem lenne egyszerűbb eladni a Kistadiont, és a bevételből felhúzni minimum egy db ilyet? Biztos lenne "befektető", aki szívesen építene oda is plázát... Kinek a tulajdona a Kistadion?
(Igazából a cikkhez nincs mit hozzáfűzni, én pontosan erre számítottam április 19.-e után. Hogy sütkéreznek egy kicsit a dicsfényben, megígérnek fűt-fát, aztán másnaptól lopnak szépen tovább... Ilyen az "elitünk", ez van... Bocs, ha politikát kevertem bele...)
jacint70: állami tulajdon, üzemeltetője a NUSI.
Be kéne végre fedni a Kisstadiont. A MAC-nak és az FTC-nek is lenne egy jó pályája. Eladni nem kéne, mert akkor biztos valami pláza lenne majd ott (lásd:a környéken Récsey és Aréna Pláza)
Mondjuk, fel is kéne újítani, de asszem az öltőző felöli rész műemlék. Így arra is külön engedély kéne...stb...
Igaz, ami igaz. A gyakorló csarnokot tényleg a korisoknak építették. Ezért nem szabványméretű (jégkorong). Úgy tudom.
Viszot az Aréna alá építhettek volna egy jégpályát.
defó: a Millenárisnak van műemléki védettsége.

Az nem igaz, hogy a korisoknak építették, ez csak ún. városi legenda. Ld. a cikk behivatkozott ÁSZ jelentését.
Sőt a Récsei garázsába 2 teljes méretű jégpálya is elfért volna...
Hát... hányingerem lett.
Igen, MeLa! Erről már "beszéltünk itt", de én úgy tudom, hogy azok az oszlopok, vagy mik védettek. De az is lehet, hogy nem bírná el statikailag a tetőt a Kisstadion oldalai.
...:))) ...és akkor a BKV-nak is lenne egy hokicsapata.
MeLa, szerintem defó Aréna alatt nem az A.Plázára, hanem a BSA-ra gondolt. Viszont félreértelmezésed se elvetélt gondolat, ha lenne, aki ilyen kikötéseket támasztana az efféle "műintézmények" pénzeszsákjai felé az állandó gazsulálás helyett.
Elegem van a jégkorong blogból! Kb pár éve éve még azt se tudtam, hogy mi fán terem a hoki, aztán egyszer ráakadtam erre a blogra és azóta már kész hoki megszállott lettem, pedig világ életemben a kosár állt hozzám közel. És tényleg szörnyű, mert ha nincsen meccs akkor is összedobnak itt tök érdekes írásokat...

Na mind1, már beletörődtem a sorsomba, csak így tovább! :)
Igen, a Sportcsarnok alattira gondoltam. Mivel go-kart pálya van az oldalába, így lehetett volna egy gyakorló is.
Free!

A médianyilvánosság útban, legalábbis ha rajtam múlik ...
Erről a Kisstadion befedéséről egy kicsit bővebben valaki.
Török úrat a beszélgetés során miért nem szembesítettétek azzal, hogy amit mond nem teljesen fedi a valóságot pl. a szövetség által benyújtott koncepció, a SOK jégcsarnok és a bennük lévő szabad jégidő, amit úgy kell a csapatokra erőszakolni, szinte ingyen.
borostom83: Rejtélyes vagy. :)
defó: 2 párhuzamosan futó elképzelést vázoltak anno:

1.: a Millenáris Velodromjának közepén lévő jépálya "felélesztése" úgy, hogy fölé sátrat tennének. Ehhez a teljes csövezést fel kellett volna újítani, meg palánkot és plexit építeni a pálya köré.

2.: a Kisstadion befedése. Különféle tervek születtek ennek megvalósítására, a teljes befedéstől (ami állítólag statikailag nem megvalósítható), a részleges befedésig.

Sajnos azt kell mondjam, hogy az idei szezonban szinte biztosan semmi nem történik ezügyvben, mert már erősen látszatjának kellene lenni...
NUSI!!?? Á... Őt ismerem! Nusi néni a földszint kettőből, aki kiszúrja a gyerekek labdáját, ha az ajtaja elé gurul, mert utálja a szaladgálást. Vagy nem róla van szó? Pedig úgy tűnik... :)
Latom nem csak Csikban vannak gondok a jeg miatt.
LEhet most hulyen fog hangzani, de ugytunik ott van gond, ahol valamilyen fejlodes is van.
CSikban is amig egy csapat es egy jeg volt, addig senkinek nem volt problemaja.
Most Budapesten van hoki, korcsolya egy feltucat jegpalya es a gondok gyulnek.
Az erdekes volt, amikor a palyak elegsegesseget vitattak, hogy mihez kepest???
De szomoru a "nagyfiuk" hozzaallasa a sporthoz egyes kelet europai orszagokban, mint pl Magyar o, vagy Romania. FElenk is ugy van, ha hazjon valaki az olimpiarol, mindenki fotoztatja magat vele (politika, uzleti szfera), igernek a tv elott fut fat, terepjaro, lakas es sok penzt. Aztan honapokig allnak sorban, hogy felet megkpajak a penznek, amibol kellene keszulni a kovetkezo rendezvenyre.
Ami a legjobban faj, hogy a magyar hoki tenyleg bizonyitott es oromet, buszkeseget szerzett egy nepnek, es errefel meg mostohabban kezelik mint eddig.
Kössz az infót. Régen volt a Milenárison is bajnoki. Úgy tudom. Akárhogy is nézem, csak a Kisstadion felújítása lehetne a legjobb megoldás.
defó: elnézést, de ezt majdnem elfelejtettem, bár az előzőektől jelentősen eltér:
jegkorong.blog.hu/2008/06/18/nemzeti_jegcsarnok_kisstadion_helyett
Szerintem a legjobb megoldás az, hogy amíg az ÖM nem tud gondoskodni a hokisok elhelyezéséről (márpedig nem tud gondoskodni arról), addig nem pakolja ki őket a Gyakorlóból.

Közben ugyanez az ÖM lázasan keresi a megoldást, esetleg előkeresi az MJSz sportágfejlesztési koncepcióját az irattár legmélyéről, ahová a miniszterelnöki hátbaveregetések kiosztása után nagy lendülettel és olvasatlanul elsüllyesztették, megolvassák, mi van benne, osztanak-szoroznak, és építenek valamit. Nem kell kacsalábon forogjon, félmilliárdból kijön egy erzsébeti/debreceni/egerszegi/kaposvári típusú csarnok, az éppen két és fél kormányszóvivői portál ára, de mennyivel több ember számára hajtana hasznot... Ha a Tüskecsarnok elmúlt tíz évi őrzési díjában számoljuk, akkor meg abból a pénzből két ilyen csarnok is kijönne. Ha a politikai okokból a raktárban elrohasztott beléptetőrendszer árában számoljuk (vegyük le belőle azt a pár tíz egységet, amelyeket ilyen-olyan létesítményekben felszereltek), akkor nyolc ilyen csarnok jönne ki, és akkor az inflációval nem is számoltam. És az olyan kis közönségű csapatoknak, mint akik a Gyakorlóban és a Kisstadionban edzenek, megfelelő is lenne. Sőt, edzésre tulajdonképpen minden csapatnak megfelelne az ilyen.
Még egy kis adalék a KOvács Csabával készített interjúból:

"- Ezenkívül hallani arról is, hogy a Kisstadion régen húzódó felújítására is van javaslatuk.

- Valóban új otthonba költöztetnénk a válogatott csapatokat. A mai Kisstadion helyére megálmodtuk a Nemzeti Jégcsarnokot. Ez a fedett, 4000-5000 fő között befogadóképességű csarnok nagyon sok funkciónak adhatna otthont. A válogatott csapatok az utánpótlástól a felnőttig itt készülhetnének és játszhatnának, helyet kapna az épületben az egykori KSI-hez hasonló oktatási intézmény, amely modern módszertani központként működne. Az ide járó fiatalok hasznosan tölthetnék ki a jégcsarnokok számára holt időt jelentő délelőtti órákat. Az épületbe költözne a szövetség is, mint ahogy egykoron is a Kisstadionban székelt. A maradék időkben pedig bajnoki mérkőzéseket is rendezhetnének itt. Ehhez a projekthez kapcsolódik a Millenáris visszakapcsolása a hokiéletbe. Fedett sátras megoldást képzelünk el, nem túl nagy beruházással. "
A Kisstadiont igazság szerint le kellene bontani. Ha jól tudom az ötvenes években épült, mi benne a műemlék ? A helyére egy 4-5 ezres modern, de puritán csarnokot kell építeni(lásd Icecenter). Ez az államnak kb 2-3 milliárdjába kerülne. Miért nincs erre pénz ????!!!!
Asszem azok a csövek, rudak?, ami az eredményjelzőknél vannak. Mintha régebben az egyik portás ezt mondta volna nekem.
A probléma valós, a feldolgozás alapos. De szeritnem nem akkora baj, hogy nem szereti a jégkorongot a politika.
Nekem, például, a gyomrom forgott attól a Nagy-Szovjet állami giccsparádétól, amit a Vörös téren rendeztek. www.youtube.com/watch?v=sJbeQwYDrcg
De arra is gondolhatunk, hogy mit jelentett az, amikor a politika szerette a focit. Ment-e előrébb attól a világ, hogy Torgyán J. volt a Fradi elnöke? Vagy hogy Lányi képviselő úr az UTE elnöke? Hogy Komora ezredes úr politikai védettséget élvezett?
Szeresse a gazdaság a hokit! Akkor fogja szeretni, ha mi is sokan szeretjük, és ezt ki is fejezzük.
Quitz, az viszont már baj, ha a politika - miközben nem kell szeresse - keresztbe tesz a hokinak, mint jelen esetben, amikor asszisztál egy megalapozatlan döntéshez, és az MJSz feje feletti megegyezéshez.

A "nem szereti" és a "kitol vele" között ugyanis számos egyéb lehetőség létezik.
Igazad van, az a magyar hoki kulcskérdése, hogy sikerül-e üzleti alapokra helyezni a történetet. Ez az írás, ne haragudj, nem erről szól. A jégcsarnokokat a világban mindenütt az állam bácsi tartja el, tetszik, nem tetszik. 1. nemigen üzemeltethetőek gazdaságosan, 2. az uszodát, a tornatermet, a sportcsarnokot is a költségvetés vagy az önkormányzat pénzéből fizetjük.
Nincsenek információim, és most kontár leszek, de nem hiszem, hogy a Vasas 10 éves vízilabdázóinak az állam piaci áron engedi át a Hajós Alfréd uszoda nagymedencéjét. Nem feltételezem, hogy bármelyik első osztályú fővárosi labdarúgócsapat utánpótlása az állam pályáin piaci árat fizetne.
Szándékosan fővárosi példát hoztam, mert tudom, hogy vidéken néhány önkormányzat a hokisoknak is nyújt kedvezményeket.
És akkor tovább bonyolíthatjuk azzal, amit a fradisták előszeretettet hangoztatnak, és van benne igazság: ha az UTE-jégcsarnok költségvetését a NUSI állja, akkor ugyanez miért nem jár nekik.
Szóval, szeresse csak a gazdaság a hokit, de állami szerepvállalás nélkül Kanadában sem üzemeltethetnének több ezer jégcsarnokot.
előszeretettet = előszeretettel
Nagyon érdekes cikk ez. Az a minimum lenne hogy ha ki akarják tenni a jégkorongot a GYJ-ból, akkor csak azután tegyék ha már tudnak biztosítani megfelelőt helyette. Itt most a szokásos hungaricum, a "mutyizás", megy a háttérben. Amennyiben a MJSZ élén egy kormányzati vezető állna, úgy most a korcsolyázóknak kellene csomagolniuk, nem hokisoknak.
Török Ottó szerint a Kisstadion felújítására az anyagi erőforrások megvannak, csak műszaki problémák akadályozzák a munkálatok megkezdését. Ez kifogásnak jó, de mi csak azt látjuk, az április végi igéretek ellenére, továbbra is halogatják az illetékesek.
Az a helyzet, hogy én megnéztem a NUSI honlapját www.nusi.hu/ és nem találtam rajta sem a Kisstadiont sem az Újpesti jégpályát, mint általuk kezelt sportingatlanokat. Egyetül a Gyakorló Csanok szerepel a felsorolásban. Így nehezen követheő, hogy mit is szeretnének.
Nekem úgy tűnik, hogy egy a fontos. A hokisok tünjenek el a gyakorlóból és kész.
Bocs. A kisstadion benne van.
"Amennyiben a MJSZ élén egy kormányzati vezető állna, úgy most a korcsolyázóknak kellene csomagolniuk, nem hokisoknak."

Miért működik a kajak-kenu, úszás..
Vezetőfüggő.Csak így lesz pénz és csarnokok amit üzemeltetni is kell miután felépült.
Érdekes, hogy kisebb csarnokok épülnek -még nagy is- lásd:Veszprém, de jégcsarnok csak elvétve mostanában.
A politika nem szereti a jégkorongot...,de a jégkorong szereti a politikát??-Az Orbán "időkben"mivel szerette/ti/ a focit épült szépült a foci, vagy a mostani épülő Puskás akadémia.Ez a "mostani politika" csak leépít, kivonul a sportból...kéne találni olyat AKI szereti, adna, támogatna,...uram bocsá netán a hokit is mivelnéé....nos,- Fletó helyett az "elsősor centere"...:)))
Szerintem nem a Toronto Maple Leafs és a válogatott felkészülési csarnokát támogatja és üzemelteti az állam vagy az önkormányzat jelképes (10%?) összegért. Kanadában a jégkorong nemzeti sport, így talán érthető, hogy az önkormányzatok nem baseball és soccer pályákat építenek helyette. Ráadásul a kanadaiaknak még az időjárás is segít.

A kérdésem az lenne, hogy pontosan mit is akarnak a jégkorongozók csinálni a szövetségük által bérelt időben? Melyik csapat edzene a Gyakorló Jégcsarnokban rendszeresen? Normális csapatsportokban, mint például vízilabda, kézilabda vagy kosárlabda a klubok nevelik a játékost, aztán a legjobbak néha összejárnak. De nem szeptembertől augusztusig, minden áldott nap, kettőtől háromig. Minden eddig említett csapatjáték felépítése kétszintű: szövetség-klub. A GYJ esetében meg mintha az lenne a helyzet, hogy a szövetség foglalkozna a neveléssel.

A futballt csak azért nem említem, mert ott nem csupán műfüves pályát építettek az utánpótlásnak, hanem kastélyból csináltak iskolát. Magánpénzből. Nem is volt vita a korcsolyaszövetséggel.

Hát azt hiszem a Kisstadion befedéséről először 1983-ban a B csoportba való feljutás után hallottam. Ma 2008ban már kinőttem a mesék világából. Szinte minden évben előálltak a tervvel....
Undorító amit a jégkoronggal művelnek, már csak az lenne az igazi kib*sz*s a politikával ha kijutna a csapat az olimpiára....
Legyen a Puskás Stadion helyén egy 20.000-es Jégaréna. :))) Úgy is a fehér úton lesz az új Népstadion.
Az új Fradi jégcsarnok mellett:)))
Két dolog!

1.
Ha már régebben kritizáltam, most hadd dicsérjem meg a blogot, egyedül a Bathó hozsanna nem tetszik, de annyi baj legyen. Így kell kiállni a világ legnagyszerűbb sportjáért!

2.
Pancho!
Biztos bennem van a hiba, hogy a hozzászólásodat nem találom egésznek, a gondolatok nem kapcsolódnak szervesen egymáshoz. Amit kihámoztam: te csak a válogatottaknál tartod jogosnak a jégidőt (gondolom, akkor így vagy a short track és a műkorocsolya művelőivel is). Példaként hozod fel Agárdot, csak kár, hogy abban több az állami pénz, mint a Gyakorló Jégcsarnokban.

:) No igen! És akkor majd egy Zalai Titánok - Debrecen Bajnokok Ligája döntőn felemlegetjük a 2008-as évet.
Ismét az unalomig ismételt Kangyal- szlogen jut eszembe- "Magyarországon a hokinál 1000x fontosabb dolgokra sincs pénz".. Na prsze azért van amire akad: 30 éve épülő földalatti villanyosra, meg búzamezők alá fúrt autópálya- alagutakra..
Most nagyon cinikus leszek, és még ismétlem is magam...
Miért nem lehetne eladni a Kisstadiont? Biztos jó biznisz ott a telek... A befedése, felújítása úgyis száz éve reménytelen, csak áll és porlad... Aztán, amit nem lopnának el a vételárból, abból csak lehetne építeni egy-két szerény csarnokot...
Eltűnne az a pénz. Nyugi!
Sztem kérjünk inkább a Volán révén támogatást az osztrák jégkorong- szövetségtől, sportkormányzattól! Ezektől semmit se várhatunk..
Legyen inkább egyből Monarchia? :)
Na, ja úgy közvetlenül is jól járnánk:DDD Nem csak jégkorong- szempontjából. Én igennel venném az Ausztriához annektálásról szóló népszavazást, lelkiismereti gond nélkül. Bár akkor a fiúk is a sógorokat képviselnék..
De viccet félretéve: HA itthon nem megy, külföldi szponzorációt kell keríteni!
F. Kapus!

Gratula, nagyon jól összeszedted a cikket!

Annyit fűznék hozzá a 13:55-ös hozzászólásoddal kapcsolatban, hogy szerintem nem állami, hanem önkormányzati tulajdonban kellene lenni a sportlétesítményeknek mindenhol. Vidéken többnyire ez is a helyzet, ám Budapesten általában az állam a tulajdonos, vagy más esetben magáncégek. Na most ezzel az a gond, hogy vagy csődbemegy (magántulajdon), vagy gyakran tesznek rá felülről, és leamortizálódik, továbbá állandó vitákat szül.

De hogy Budapesten jellemzően állami tulajdonban vannak a sportlétesítmények, annak az okai szerintem egészen Budapest stuktúrális működéséig visszavezethetőek. Minden más Magyarországi település egyetlen önkormányzati szervből áll, így jól körül van határolva, hogy mik az önkormányzat felelősségei, lehetőségei. Budapesten viszont - egyedülállóan az országban - egyszerre van alá-fölérendeltség és mellérendeltség a kerületi és a fővárosi önkormányzatok között. Egy tragédia az egész, aminek az egyik hozadéka, hogy a kerületi önkormányzatok döbbenetesen alulfinanszírozottak (pl. pár éve néztem adatokat arról, hogy a IV. kerület kb. 70%-al kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint Székesfehérvár, holott a GDP és az SZJA is nagyobb a területén, a lakosságszám meg kb. azonos). Ezért a kerületeknek gyakran nem jut pénze sportlétesítmények fenntartására. Vagy ha jut, akkor azt úgy tudják előteremteni, ha alapfunkciókat nem látnak el, iskolákat, kórházakat zárnak be. Viszont a Fővárosi önkormányzat egyrészt nem hajlandó áldozni az élsportra semmilyen szinten (kizárólag évi 20 db maratoni futóversenyt támogat...).

Éppen ezért ha az állam nem tartaná el a fővárosi létesítményeket, az itt élő 2 millió embernek a világon semmilyen lehetősége se lenne sportolni... a csúcslétesítmények kimerülnének a gimnáziumi sportcsarnokokban, és egy-két még üzemi tulajdonban lévő elhanyagolt, salakos futballpályában.

Szóval igazán üdvözítő az lenne, ha kerületi önkormányzati kezelésbe kerülhetnének ezek a jégpályák. De ezt jelenleg nem látom megvalósíthatónak, addig meg maradnak az áltadtlan állapotok...
pancho_sanza!

Az MTK Agárdi "magánpénzből" épült létesítményével kapcsolatban ajánlom figyelmedbe ezt az írást 2006-ból:
"Ami tény: A Fotex Rt a kilencvenes évek elején megvásárolta névleges összegért az agárdi volt Nádasdy-kastélyt, a felújításra ráköltött az évek során mintegy egymillárd forintot (ennek jelentős részét állami - műemlékvédelmi - vissza nem térítendő támogatásként kapta). A kastély jelen pillanatban a Sándor Károly futballakadémiaként aposztrofált, a valóságban ilyen néven és ilyen székhellyel nem létező intézmény székhelye - is. Ugyanis egyben a Fotex Rt és tulajdonosának magánszállodája is, többek között ezért van négy teniszpályája, stb, ami baromira nem szükséges a futball utánpótlásának fejlesztéséhez, Agassi sem focizott Vegasban a tenyerese javításához. A Sándor Károly Alapítvány létezik, bejegyezve a Fotex Rt címén (nem Agárdon), az évek során milliárdos nagyságrendben kapott pályázati pénzeket és egyéb támogatásokat az állam bácsitól. Tény, hogy a magyar futball vezetői és prominens - értsd: közvélemény-formáló - egyéniségei gyakori vendégek Agárdon, így pl Bicskei Bertalan is ott járt, mielőtt a tegnapi meccs kommentálásához kezdett volna, mi több, legnagyobb megdöbbenésemre ezt be is vallotta meccs közben, mint azt a mai visszanézéskor kiderült. "
tudom, hogy nem ide illik a kommentem, de nem tudja véletlenül valaki, hogy mi a címe annak a számnak, amit a góloknál szoktak játszani?
Milyen góloknál? Hol? :)))
Már a 70-es években volt rá terv és tervezet a KIsstadion befedésére. Azóta sem történt vele semmi. Aztán voltak elképzelések, hogy oszlopokat szerelnek és befedik. Statikailag volt vele probléma. Vagy csak arra fogták. Mikor az FTC-nek erős felnőtt csapata volt akkor sem tudtak semmit elérni a befedéssel kapcsolatban. Mikor a BS leégett, akkor "elméletileg" az UTE pályát építették a jégkorongozóknak. A terület megszerzésével állítólag a műkorcsolya építette. Miből? Honnan?
Hát ez nagyon szép! Sem s műkorcsolya, sem pedig a gy.korisok nem fogják 100%-ban kihasznélni. Akkor mi a bajuk?
Üröm, Drago, MAC, JT, Bandy hól folytatják?
A két szövetség eddi sem volt valami óriási barátsában. Ez lett a vége.
gratula a cikkert. alapvetoen nem ertem hogy miert bizott barki abban hogy a hatalmon sportpolitikai elit pont itt fogja betartani az igereteit!

ui: tavol alljon tolem hogy barmelyik oldalt propagaljam dehat ez az igazsag!
Bizony! Ezek problémák. A Kisstadionnál félek, hogy nagyon sok pénz kéne, és senki nem meri megkockáztatni. Az +, hogy ilyen sok "kis+csapat van saját jég nélkül...:((( Igazából nem lehet -szerintem- minőséget produkálni, ha nincs egy csapatnak saját jege.
hatalmon levo politikai elit pont a sportpolitikban fogja betartani az igereteit....

sorry siettem:)
nigel> a góloknál játszott szám a gól szignál :)))
M. Lac; Nigel: gondolom az Alba Volán gólzenére gondolsz,ami mellesleg a Dallas Stars- é is.. Fent van (volt) a bluebrothers oldalon is. Meg a Nathan Martz- összes a NOR- I ligában is fut alatta
nigel!


Ezen a linken csemegézhetsz:

www.hockeyist.com/TeamMusic.htm

A Volán góloknál ez szól:
NHL 2001 - Home Goal Hey Song

Szép napot, HAJRÁ VOLÁN!!!

A csarnokhiányra egy esetleges megoldás, bár csodálkoznék, ha ez másnak nem jutott volna eszébe:

www.coldproducts.com/ezglide.php

Nincs energiaköltség, télen-nyáron használható...

Csak egy síma betonplacc kell hozzá.

Amúgy egy csomó más cég is hirdet ehhez hasonló stuffot.
advocatusdiaboli: sajnos azért ez nem ugyanaz, mint egy "normál" jégpálya...
right!
A semminél azonban nagyságrendekkel jobb... Amúgy nézd meg a fenti linken a videokat, meg fogsz lepődni...

Nyilván nem az EBEL meccseket kell ezen tartani, de gyakorlás céljára, pláne az utánpótlás részére szerintem ésszerű alternatíva lehet.
Az elmúlt éveb volt ilyen pálya felállítva a Récsei parkolójában, - persze lehet, hogy az valami silány utánzat volt - de sport célokra az alkalmatlan, legfeljebb hobbi szinten. Egészen más technikát igényel.
jágör68> jól tudod, fent van a honlapon, de amit advocatusdiaboli linkelt oldalt, azis nagyon zsír :)
MeLa!

Megnézted a videokat? Én is kétkedve fogadtam, de a videon simán nyomják a hokit.
Lehet, hogy amit te láttál tényleg valami kínai gagyi volt. Ez valamilyen teflon alapú cucc. Én változatlanul azt mondom, hogy egy alapos utánajárást megérne a dolog.

Tévedés ne essék, nem nekik dolgozom, de a jelenlegi helyzetben minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

Fehérváron is gond volt a Hűtőházzal, mert nem akartak a kért időre jeget csinálni, azt is horror pénzért.
advocatusdiaboli: megnéztem részletesen, ez tényleg nem az a gagyi, mint amit láttam...
Szenzációs a cikk,gratulálok.Sajnos nem sok megoldás látszik!
Az a helyzet, hogy én sem azt szeretném, hogy a sok évek „áldozata” után is még a rogyadozó kisstadkába lássam majd valamelyik kedves kis cimborámat kifutni egy bajnokira (tudom szab. Tilt.)
De a probléma egy kicsit mélyebb.
Alapvető társadalmi leépülés,amin csak mi változtathatunk.Jó példa erre a blog stábja…..Reméljük a lendületük sokáig tart még :)De mit tehetünk mi és a vezetőség.Pl.:Kimenni a meccsekre….és a járulékos klts elköltése.Mert bizony bevétel nélkül nehéz..ennyit rólunk.

És költségvetési „fillérek” nélkül pedig lehetetlen.

És a vezetőségek:Fel kell támasztani az alapklubbokat, és azokat a helyeket, ahol még nyomokban fellelhető a szurkolás vágya.
1.Fradi,UTE,DAB
2.Debrecen,Győr,Szeged…..
Komoly, befolyásos manager szemléletű vezetőkkel az élen.Vannak…:)))

Várom a napot, hogy Kápmegyeren, Újpesten végre telt ház legyen egy bajnokin.Két ,három meccses bajnoki hétvége -de. utánpótlás meccsekkel- az „üressen kongó” Arénában.( a rendezésbe beszálhatna a főváros pl. )

De amíg ez nem lesz fontos,- idézet:„KB”- és nem megyünk utána, csak a gép mögül okoskodunk ( én is ), addig ez a politikai –főleg Önkorm.- és szakágvezetői ( minden tiszteletem a sok munkáért és a lelkesedésért..de ezen a szinten sajnos több kell…) „elit” csak kínlódik.

A társadalmi előnyök és a járulékok csak gombok ahoz képest ami eltűnik a süllyesztőben.

Most Ők jönnek.
De sajna kevés az esély, hogy meg is érkeznek.
Bocs a hosszért.
MeLa:

Remélem az illetékesek is olvassák a blogot és esetleg utánajárnak a dolognak. Talán testületileg hívhatnánk fel rá a figyelmet...

Haladjunk szépen sorjában. Először azt kell elérnünk, hogy ez a Gyakorlóból való kipenderítés ne valósulhasson meg. Ezzel párhuzamosan kell valamilyen megnyugató megoldást találni az egyre szűkösebb jéghelyzet okozta problémára (akár átmenetileg is), gondolok itt a Milli felélesztésére, a KS befedésére. Közben szorgalmasan lobbizni kell a döntéshozók irányába a jégkorong-sport érdekében...

Remélem eljön az az idő, amikor a jégkorongot pártolók olyan erős érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, hogy nem lehet a Szövetség megkerülésével a sportágat érintő döntéseket hozni.

Álom, álom...
Advocatusdiaboli!!!

Köszi!! Köszi!!
Hadd említsek ide 3 dolgot:

1. A GYJ-t eredetileg abból a pénzből építették volna, amit a franciák felajánlottak, miután nem kívánták fenntartani a BS pincejégpályáját,pedig az anno szerződési kikötés volt. A franciák megfogalmazásában "egy fővárosi fedett, jégkorong sport céljára alkalmas jégpályát" kelett építeni. Az MJSZ becsülettel és naívan állt a kérdéshez, mindenben készséggel együttműködött és arra törekedett, hogy 50-50 %-os kihasználtságban osztozkodjék a Koriszövetséggel. Aztán persze símán megvezették. A létesítmény kialakítása miatt ma is csak edzésre alkalmas, hokimeccsre nem. A meglévő jégórákat is csak ímmel-ámmal kaptuk meg. Emögött is Bathó úr állt, aki a műkori szerelmese és egyben az az unkáslis személy az országban, aki tud állami költségvetést csinálni.
Nos, miután így aljas módon, hatalmi szóval kitúrták a hokit, a franciák nem fizettek és a pénz jegelődött. Érdekesség, hogy a költségvetés rezzenéstelenül elbírta a váratlan milliárdos kiadást a Gyakorlóra, a kidobott pénz miatt senki nem ágált a politika színpadán (Bathó úrra minden pártnak égető szüksége van!).
Mikor az évekkel előbb beterjesztett - döntően önerőből és önkormányzati pénzen, garanciával tervezett - Újpesti Jégcsarnok terve hatalmas hátszelet kapott a 2002-es vébé sikere, az MJSZ, a Volán, a Dunaferr vezetése és a válogatott játékosok személyes szerepvállalása folytán, kormányzati ígéretté vált, utólag kapcsolódott össze a beruházás a francia pénzzel. (Érdekes, erre már nem tellett újabb, saját milliárd!) A kormányzati ígéret beváltása azután az ismert nagy-nagy huzavona után teljesülhetett csak.
Miért az Újpest? Mert nagy jégkorongmúltú egyesület. Mert amikor pályája sem volt, akkor is a legnagyobb nevelő egyesület volt. Mert emelt fővel felállt az ezredfordulói megsemmisülésből. Mert - akkoriban - bírta a jégkorong-közvélemény csaknem osztatlan támogatását. És főként, mert 1998-ban az állam szerződésben kötelezte magát arra, hogy a lerobbant nyitott pálya helyén csarnokot épít és annak kezelője az UTE lesz. Ez utóbbi miatt nincs az Újpesti Jégcsarnok a NUSI étlapján, mert szerződött kezelője az UTE. Na most hiába van állami tulajdonban a lakás, oda albérlőt a főbérlő beleegyezése nélkül nem tuszkolhat be a tulaj.

2. Miért utálja a politika a hokit? Vagy fogalmazzunk úgy: miért közömbös iránta? Mert így lett nevelve! Ne hazudozzunk össze-vissza: a mai demokráciában reflexeink, cselekedeteink zömét az előző évtizedek mintái diktálják, világképünket még akkor rakták össze. Ez így természetes, emberből vagyunk,a természetünk nagyrészét alakító nyitott cselekvési láncok az elsődleges nevelés útján záródnak. Társadalmi léptékel mérve ez a fiatalkor pedig nem mostanra esik.
De hát mi volt a baj anno azzal a sportággal, amelyben a Szbornaja uralta akkoriban a világot? Hát persze, a csehszlovák események. Ugye, '68-ban győztünk a tankokkal, node '69-ben az atyafiak hokicsapata úgy megruházta a ruszkikat a vébén, hogy az ünneplés Prágában és a nagyobb városokban szinte forradalmi eseményekbe torkollott.
Nos, ez idehaza nagy-nagy rokonszenvet váltott ki, amit természetesen pontosan lemértek az arra illetékesek és érezhető rosszallás áradt felén a Nagy Testvértől. Amúgy is volt sarunk '56 miatt és az új gazdasági mechanizmust is épphogy sikerült megfojtani, volt mitől tartanunk. Ezért gyorsan kelett egy felmutatható bűnbak. Lehetőleg olyan, ami nem nagy veszteség. Kicsit túllihegve a dolgot, azonal propaganda indult meg a durva, imperialista hokisport ellen (amely lám-lám, szomszédunkban önmaga természetétől fogva felébresztette a emberben az állatot), közben kihúzva a költségvetési sámlit a sportág alól.
A magyar sportvezetés döntéseként a pixisből kiesett sportág, amelyet ezután a média is elhallgatott, nem lehetett sikeres, támogatása megszűnt, közönsége gyanús elemmé vált.
Na most a jelenleg regnáló sportvezetők az akkor kalakult sportstruktúra termékei sportolóként, vezetőként egyaránt. Személyes tapasztalásukban, világlátásukban a hoki nem szerepelhet, hiszen el volt tűntetve. Ezért nézik úgy a sportvilágot ma is, hogy abban a jégkorong egy nem létező - vagy legfeljebb extrém, egzotikus - kis sportág.

3. Ha még nem fárasztottalak volna el: kedves olvasó, sétálj el a fentiek szerint műemlék Kisstadion előcsarnokába. Ott jobb oldalt, a szemközti falon bekeretezve megtalálod a Népstadion egykori, 1984-es fejlesztési tervét. Ezen - a századelőn világekord méretű áhidalásai miatt ugyancsak műemlék - Récsei-garázs úgy szerepel, amelyben 2 olimpiai méretű jégpályát helyeznének el, egymás mellett. Nevezzük talán az egyiket Fradi-, a másikat MAC-pályának. A fedél meglévén, a beruházás akkori pénzen talán 50 millió lett volna. Az oldalhelyiségekben pedig nemhogy a két jégszövetség, de akár az IIHF is otthont találhatott volna. Nos, ez ma a Récsei-pláza, előtte a porban egy üres,falatka műanyag pályácska emlékeztet az elszalasztott lehetőségre.
Legár !
Lenyűgöztél ezzel a beírással.
Persze az eredeti téma sem smafu.
Köszi
legar: wow! és ismét csak wow! Ezt nagyon jól összefoglaltad, s így azok számára is "felkapcsoltad a lámpát", akik ezekről a tényekről - koruknál fogva - mit sem tudhatnak. Köszi ismét!
Azt mond meg Pali, miért nem találunk a fiatal politikus generációban valakit aki mellénk állna ?
Jöjjön Kósa Lajos ?
F.Kapus: esetleg kiemelhető ez a poszt a "Válogatott szövegeink" kategóriába?
Lényeges, alapvető a téma.
Tehát:igen !!!
Sziasztok! már senkit sem érdekel az a Gyakorló Csarnok sztori?!!! Ez az egész egy nagy sunyi akció! Mindenkinek tudni kell, hogy ha a hokisokat kirúgják a Gyakorlóból, kb 30 évet csúszik vissza a budapesti hokis élet! Szombaton, 18.-án lesz valami tiltakozás a Csarnoknál, aki tud valamit írjon!
Én ugyan erről nem tudok semmit - mármint a megmozdulásról -, de az időpontot nem tartom túl szerencsésnek a munkanap miatt...
Na most van tele a törpöm. Harmadszor állok neki megírni a hozzászólást, eddig már két esetben a három negyedénél elszállt, amint megnéztem fölljebb valamit.
Tipp: írd Jegyzettömbben meg, és ha kész, másold be a vágólapról, és küldd el.
Akkor ismét.

Üdv Mindenkinek!

Több mindenről szeretnék írni.

Futó tűzként terjedt el a hír az UTE-n a blogon szereplő cikkről. Mindegy hogy melyik gyerekről van szó, hiszen mind egyforma, csak az a lényeg hogy élvezze a játékot. Már annak idején a Zenekának a bezárásánál is volt mocorgás, tüntetés, de akkor tovább nem jutottunk. De a MAC egy kicsit jobban érint minket, mert Ők közelebb állnak hozzánk. No nem csak a Buci miatt, de valahogy úgy alakult a kezdet kezdetétől, hogy a gyerekek és a szülők is megtalálták egymással a hangot és majdnem hogy haveri kapcsolatok alakultak ki. A másik meg, hogy a fővárosban a MAC a másik olyan egyesület aki a legtöbb utánpótlást neveli.

Ezzel a húzásával a NUSI - akinek állíólag az utánpótlás nevelést kéne biztosítania - a neve alapján csak éppen az uánpótlát szünteti meg. Miért?
1. Elveszi a meglévő és már korongozó igazolt játékos gyerekek elől a jeget.
2. Elveszi az UTE de.-i jégidejét amit eddig az óvodások és a kisiskolások birtokoltak. Az utánpótlás 80%-a ezekből a gyerekekből jött. Brávó NUSI.

Addig mérgelődtem, míg írtam a TV2. Naplónak és itt javasoltam, hogy nézzék meg itt az alap cikket. Megnézték. Majd válaszoltak. Az elkövetkezendő időben nem érnek rá foglalkozni ezel a problémával, de tovább küldték a Mokkának.
Nesze semmi fogd meg jól.

Kéne valaki akinek van személyes kapocsoilata a médiához. Hátha úgy működne.

Chelios40
De érdekel több embert is a probléma, csak idő amíg ír az ember, meg nem mindenki ír.

Advokatusdiaboli!
(remélem nem tévesztettem el egyeszerű nikkedet)
A gyermekem játszott az egyik Decatlon megnyitón egy ilyen pályán. "Ne tudd meg." Estek-keltek, a ruhákat nem lehetett utána kimosni, a sportszárak kukába mentek az olajtól. A korik fölforósodtak,volt penge ami kilazult.
Aztán koriztam én is ilyen pályán. Kölcsön korival. Az él kb 5 perc alatt tünt el. Nálabb sokkal profibb korcsolyások, műkorisok is botladoztak, nem hogy táncoltak volna. A kölcsön korim kuka lett. Penge kilazult, kiolvadt.
Én senkinek sem ajánlom, korongosokna meg pláne nem. Inkább a görkori.

Hát jó csúszást sok szerencsét és drukkolunk a MAC nak.
Hajrá MAC! Hajrá gyerekek !
KCS.!

öszi, eddig még nem jutottam. Már vagy két - három éve nem leveleztem gépen. Most kezdem ujra és kína minden. Csak a gépelés megy még rendesen.

Kössz a segítséget.
F.Kapus!
Most olvastam a szövetség hírlevelében, hogy két új támogató van. Tudsz valamit róla?
Csak annyit, amennyi a hírlevélben olvasható.
süti beállítások módosítása