HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Válaszút előtt a Bp. Stars

2008.09.03. 08:16 F. Kapus

Nem egész két hete írtuk, hogy a szlovák szövetség nem adott zöld utat annak, hogy a Lokomotiva Nové Zámky és a Bp. Stars fúziós csapata két bajnokságban induljon. Újabb fejlemények vannak az ügyben. A cikk végén szavazhatnak.

A végleges döntést még nem hozták meg, húzódik az ügy északi szomszédainknál. A legfrissebb hírek szerint szeptember 17-én lesz döntés. Az előzetes információk szerint több mint 90 százalékosra vehető, hogy nemet mondanak a Nové Zámky kérésére. Ez borítja a Bp. Stars terveit. A klubnál a tavalyihoz hasonlóan tervezték ezt az évet is, szlovák játékengedéllyel kívánták a fiatalokat játszatni ott is, itt is.

Ha a szlovákok nemet mondanak, dönteni kell. Sok lehetőség kínálkozik. Mint a múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott, a két klub együttműködésének egyik legfontosabb eleme, hogy a szlovák ifjúsági bajnokságban, azaz a dorastban az érsekújvári csapat felkerüljön az extraligába. Ez aligha sikerülhet a magyar fiatalok nélkül. Ehhez mindenképpen szlovák játékengedéllyel kell rendelkezniük.

Elvileg a szlovák bajnokságban nem vagy kevésszer szóhoz jutókat hazaigazolhatnák, mert jelenleg csaknem az összes fiatal játékengedélye kint van, de ekkor az a terv esne kútba, hogy jövőre szinte mindenki pályára léphessen. Mindez azért lenne lehetséges, mert a szabályok szerint a két teljes és folyamatosan eltöltött év után bárki korlátozás nélkül szerepelhet a szlovák utánpótlásligákban.

Ráadásul létszámgondok is adódnak a Bp. Starsnál, hiszen a korosztályonként hat játékos levonása után egyik magyar bajnokság esetében sem marad a klubnak minimálisan 16 nevezhető játékosa.

A kialakult helyzetre tekintettel a klub előremenekülési taktikát dolgozott ki. A magyar szövetség elnöksége elé terjesztette szándékát, hogy az előkészítő, a kölyök, a serdülő és a mini korosztályokban versenyen kívül vehessenek részt a következő évben Magyarországon. Így megoldódott volna az osztályonkéti három fő kinti szereplése, és az igazolásokat sem kellett volna hazahozni. A magyar szövetség elnöksége hétfő esti ülésén, hosszas vita után nemet mondott erre a kérésre.

Így a Bp. Stars váratlan helyzetbe került. A következő lépésről a szerdán délután két órakor kezdődő ülésén dönt a klub vezetősége.

Szabó István, a Bp. Stars elnöke a következőket mondta az MJSZ elnökségi ülése után: "Döbbenten állunk az események előtt. Ilyen mértékű rosszindulatra nem számítottunk. A szlovák szövetség döntése nyomán azt terveztük, hogy a már közel két éve kint lévő igazolásokat Szlovákiában hagyjuk, mert így jövőre korlátozás nélkül léphetnének jégre gyermekeink a szlovák bajnokságokban is. Leszögezem, emellett párhuzamosan a magyar küzdelmekben is részt vennénk, ahogy tavaly is tettük, a szabályokat szem előtt tartva, teljes erőbedobással. Ha ebbe beleegyezett volna a magyar elnökség, szlovák osztályonként 3-3 játékosunk minden mérkőzésen pályára lépett volna odakint. A szülőkkel egyeztetve vállaltuk volna, hogy a magyar utánpótlás-bajnokságban egy éven át hivatalosan nem, csak versenyen kívül indulunk. A kölyök korosztályban a jelen lévő mind a 21 szülő erre a megoldásra szavazott. Azt gondolom, beterjesztésünk elfogadása nem ártott volna senkinek, de nem az észérvek döntöttek. Nem értjük, miért jó ez a döntés. Miért nem jó a magyar hokinak az, ha legjobb játékosaink a szlovák bajnokságban fejlődhetnek? Milyen kárt okoztunk volna ezzel, és kinek?"

Megkerestük Sucharda Ferencet is, a Lokomotiva Nové Zámky elnökét. "Meglepett ez a döntés, amely szerintem mindenkinek rosszat jelent. A Stars játékosai nem játszhatnak vagy a magyarnál erősebb bajnokságban, vagy a magyar bajnokságban. Az ellenfelek pedig nem játszhatnak az egyik legerősebb magyar csapat ellen, ami csökkenti a szezon értékét. Nem szabadna elfelejteni, hogy gyerekekről, magyar játékosokról van szó. Itt, Szlovákiában is sokszor összeveszünk, de a végén mindig konszenzusos döntést hozunk, amelynél a gyerekek érdekeit nézzük elsősorban. Most Magyarországon személyi ellentétek miatt 50-60 fiatal hokist nehéz, kérdéses helyzetbe hoztak."

Az ügyhöz kapcsolódóan szavazást indítunk.

85 komment

Címkék: utánpótlás nové zámky nz stars bp. stars

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a kérdésen azért lehetne egy kicsit finomítani, mert így nem teljesen fedi a jelenlegi helyzetet. Jelenleg úgy néz ki, mintha egy-egy játékosra vonatkozna - mármint a kérdés -, eközben "komplett" csapatokról beszélünk.
Nem igazán értem. Korosztályonként 3-3 játékosról van szó. Akik nincsenek korlátozva, hogy itthon kell játszaniuk. Nyugodtan játszhatnak külföldön, elég sok példa van rá, csak ahoz el kell igazolniuk.
Az pedig, hogy a Stars utánpótlásban nem indítana csapatot vicc kategória.
MeLa: igazad van, a helyzet nagyon komplex, de nem akartunk 4-5 féle szavazást az ügyben.
OliBLOOD: még csak el sem kell igazolniuk, kint van a versenyengedélyük. De nélkülük nincs meg a létszám. És a többieket sem akarták visszaigazolni, hogy ne szakadjon meg a két év.
A Szlovák szövetség bejelentett lakóhelyhez is közi a "hokiszlovákságot".A gyerekek gyorsan be lettek jelentve egy kinti kollégiumba,erre a Szlovák szövetség gyorsan kitalálta,hogy kettő éves bejelentett lakóhely szükségeltetik. Mindig lesz valami amibe belekötnek. Észre kellene venni,hogy odaát nem akarják azt ,hogy Magyarok tömegesen ott játszanak!Ami valamilyen szinten érthető is,lásd magyar ob1: idegenlégiósok számának korlátozása.
OliBLOOD: osztályonként 3 játékos, ami korosztályonként 6 gyerek, ami a krónikus gyerek hiány bizony már gondot jelent a Starsban.
A nemes cél lebegjen a Stars előtt, amit tavaly hirdettek és beharangoztak. Fiatalok a magyar bajnokságban...
OB1-es indulásnak nincsen olyan feltétele, hogy x számú utánpótláscsapatot kell indítani?
A Magyar játékosok megjelenése(3 fő osztályonként)átrendezte a kinti középcsapatok rangsorát.Tartanak tőle,ha több magyar jétékos érkezne (5-10 fő)az már az élcsapatokat is érzékenyen érintené.Ezért mindent elkövetnek,hogy ez ne valósulhasson meg.
Mela: a Mac elleni edzőmeccsen (97-98-as)gyerekek is játszottak(jól!) a kölyökben.Így volt meg a négy sor !!!
Canadien: a következő szlovák lépés a 2 éves állandó lakhely lesz?! Egyetértek, hogy a szlovákok valóban nem akarják felhozni a mi utánpótlásunkat, pláne tömegesen. Emlékezzünk, hogy miket művelt Pilcsik Tomival Slován nacionalista edzője, miközben az egyik leggólerősebb csatárjáról volt szó. Már nem is ott játszik, pedig bőven beférne. Vagy a Dancsfalvi esete Nyitrán is elgondolkodtató!
Abban az országban ahol kormányszinten nem szeretik a magyarokat nincs sok esély, hiába van jószándéka az érsekújváriaknak.
Én sem értem a magyar szövetség döntését, sőt tiltakozni kell, mert valóban nem a gyerekszemlélet és az utánpótlás hosszútávú érdeke van a döntés mögött. De még azt is megkockáztatom,hogy nem is értik igazán az ilyen lehetőség lényegét. És ez a nagy BAJ!!! Pláne a 2014-es VB pályázat miatt, vagy ott is az OCSKAY-PALKOVICS korosztály fog még haknizni ( ne értsetek félre, a mai jégkorongban itthon ők a legjobbak, s felnézek rájuk, a döntéshozókkal van a bajom ). Az is hasznos lenne megtudni, hogy az elnökségben ki ellenezte és ki támogatta a Stars kérését, mintha nem férne rá minden ellenfélre 2 meccsel több 1 szezonban. Ezt az elmaradt lehetőséget - amit pl. az üzleti életben elmaradt haszonnak hívják - hogyan kompenzálja a szövetség??
Nem olyan egyszerű ez a kérdés senki számára.
Oli: valóban kell minimum 2 csapat. De a Sztárok NZ-Starsként indulnak nem magyar nevezéssel - igaz hasonló jogokkal -, de miniben és szuperminiben amúgy is indítanak csapatot.
canadian: valóban a szlovák szövetség mindig ki fog találni valamit, ami megakadályozza a magyarok tömeges részvételét a szlovák bajnokságban.
Azért azt még tudni kell, hogy a felnőtt bajnokság idegenlégiós szabálya is megváltozott. Az eddigi 5 külföldivel szemben jelenleg csak 3 játszhat.
Versenyen kívüli indulás: sok egyéb problémát vet fel. pl. a Versenyen kívül induló csapat eredményeit írjuk, nem írjuk? Mivel az EK kivételével minden bajnokság rájátszásos, bekerülhetnek-e vagy nem? Lehetnek-e magyar bajnokok vagy sem? (Persze, hogy nem, de mivel egy-két korosztályban azért biztos, hogy a Sztársz lenne a bajnok, akkor két bajnokunk lenne, egy hivataléos, egy nem hivatalos?)
Hogy lehet kötelezni valakit, hogy nem kevés pénzen játsza le a meccsét valakivel, akitől még jól ki is kap, de az az eredmény nem számít bele a bajnokságba.
Megoldás-e, hogy a 3-3 legtehetségesebb srác a szlovákoknál játszik, a többi itthon? (Ez talán megoldás, de erre az itt levő csapatok mondhatják, miért nem a legjobb összetételű csapat ellen játszhatnak, ha ők ezt teszik.)
Még azért azt meg kell jegyezni, hogy ezt megint sokan Sztársz ellenesnek veszik, de azt azért tudni kell, hogy a Fradi kölyök csapatot is szeretett volna indítani, néhány lány - idősebb korú - bevonásával, ez szintén elutasítodott.
A határozat egyértelmű, versenyen kívül egyetlen csapat sem indulhat a Magyra bajnokságokban. (Sajnos elég rossz ez ügyben a tapasztalat.)
Nem írigylem most azonban egyik felet sem. Remélem megtalálják a helyes megoldást.
Bocs, ha hosszú voltam.
canadien: ez nagyon becsülendő, szerintem nem ez lenne a cél. Mindenki a saját korosztályában játsszon, mert sajnos volt már rá példa, hogy a nagy korkülönbséggel együtt járó súlykülönbség miatt a feljátszó súlyos sérülést szenvedett egy teljesen vétlen szituációban... :(
kámfor:
Nem értelek. Azt ne kérjétek számon az MJSZ-től, amit a szlovák szövetség - és minden más szövetség is egyben - csinál. Védi a belső bajnokságát.
Milyen elmaradt haszonról beszélsz? Az eddig 3-3 játszóval szemben 16-20 gyerek játszhat egyidőben.
(Kérlek nézz utána, hogy a Lokomotiva NZ, milyen eredményeket ért el, hanyadik helyen végzett, a '92-93-as korosztályban, úgy hogy a 3 magyar srác - Németh, Hardi, Nemes - csodálatosat produkált. )
Bocs, de átadom a helyem másoknak, hátha van valakinek jó ötlete.
Tillasz:erről beszéltem.Képzeld el ha még az általad említett három srác mellé menne még öt 92-93-as születésű! Nem akarják,mert akkor az Érsekújvár a bajnokságért játszana.És ez ott szemet szúr.
Egyetértek az MJSZ döntésével,mert a versenyen kívüli indulás a bajnokságban jelen helyzetben is komolytalan lenne.A '97-98-96-95-ösök alkotta Starsos kölyök csapatból évfolyamonként Szlovákiában szerpelne 3-3 ! Na a többiek alkotnák a bajnokságban versenyen kívül induló CSAPATOT! Gondolom mindenki tud számolni...A komoly csapatoknak nem jelentene próbatételt ,de Debrecenből is kár lenne Pestre bumlizni egy ilyen ellenfél miatt !
Ha a szlovákok sem (nem) akarják, akkor meg lehet, hogy a Starsnak is el kellene gondolkodni a korosztályonként 3-3 gyereknek lehetőséget nyújtó szlovákiai kaland befejezésén.

Én nem látom sok értelmét ennek a fajta különutasságnak, ez nem fogja megoldani a magyar hoki utánpótlását, csak egyéni érdekeket szolgálhat.
Igazi féltékenység!!!-a tótok észrevették, hogy a magyar hoki erősen fejlődik.2oo8.-ban válogatott szinten egyszinten állunk.Tehát "veszélyesek" lettünk a számukra.Tavaly az UTE póbálkozott, a felnőtt bajnokságban...,-nem engedték.Nem is fogják....,bezzeg "MI"-lásd Interliga/ magyar-román/ barátság!!
Ez a nagy magyar hoki valóság. Nézzük csak:

- Alba Volán erős játékosai -> osztrák bajnokság (a magyar jégkorong "érdekében")
- Stars jobb játékosok -> szlovák bajnokság (a magyar utánpótlás "érdekében")
- Román csapatok -> interliga (a magyar csapatok fejlődése "érdekében")

Elgondolkodott már valaki, hogy valójában kinek az érdeke mindez? Egy biztos, hogy a magyar játékosok túlnyomó többsége ebből semmit sem profitál és csapatok kerülnek e miatt hátrányos helyzetbe.

Ha ehhez hozzávesszük az utánpótlás bajnokságokban tervezett meccsek nevetséges számát, akkor végképp úgy gondolhatjuk, hogy a szövetségnek nem érdeke az itthoni játékosok menedzselése.

Szerintem rossz irányba mennek a dolgok. Nem hiszem, hogy ez a fejlődés megfelelő iránya.
A Volán EBEL csapata minimum 8-10 válogatott játékost foglalkoztat drága pénzen a magyar hoki érdekében. A többi magyar csapat ebből mit vállal fel?

A szlovák utánpótlás évtizedek óta jól teljesít magyar gyerekek nélkül. Vajon miért is tartanának görbe tükröt maguk elé, hogy az Érsekújvári összetákolt csapatok eredményei mérhetetlenné tegyék a több éves munkával kialakult helyi rangsort.

Ha nincsenek román csapatok, akkor szinte értelmetlen lenne kiírni a magyar bajnokságot, tekintve a névadó szponzor pénzét és a kényszerű fiatalításból adódó lehetőségeket a 16-18 évesek előtt.

Én azt nem értem, hogy miért nem akar egységes és jó bajnokságokat egy magyar csapat, hiszen minden más egyesület képes alkalmazkodni és bizalommal tekinteni az adott idény felé. Pont most adódik itthon több lehetőség az erősebb csapatokban való szereplésre, hiszen a bővülő felnőtt bajnokságban a játékos hiány miatt mindenki feljebb léphet /lásd: Miskolc, UTE, Újváros, Volán farm/.

Az alsóbb korosztályok eredményességét és versenyeztetésének lehetőségeit pedig önámítás mérni, hiszen a különböző fejlődési adottságok miatt ez folyamatosan változik. Engedjük inkább felhőtlenül játszani a gyereket, később úgyis komoly terhelést kap még az iskolában is!
Szerintem jól döntött az MJSZ. Ebben az esetben. Ugyanakkor biztosítania kellene valahogy, hogy a kint játszó gyerekek itthon is rendes bajnokságban mérkőzzenek.

Jelen esetben a Stars hibázott. Pontosabban nem mérte fel jól a szlovákok magyarellenes potenciálját, és azok sikeresen tökön rúgták őket. De most emiatt ne a Szövetséget hibáztassák! Úgy gondolom, hogy a szövetségben tanultak a tavalyi katasztrofálisan szervezett felnőtt magyar bajnokság esetéből és nem akarják ugyanezt a helyzetet a fiatalabb korosztályoknál.

Itt átfogóbb megoldást kell keresni. Egy csapat nem csinál nyarat. Fociban is hiába van Agárdon luxus akadémia, attól a magyar csapatok már az európai kupák selejtezők selejtezőjében kiesnek.

Meg kellene vizsgálni a lehetőséget az osztrák és szlovák szövetséggel közösen. Azaz SZÖVETSÉGI SZINTEN. Ez nem egy klub problémája, ez az egész magyar hoki érdeke. És abban látom a szövetség felelősségét, hogy szinguláris esetként kezeli a Stars ügyét, még nem jött rá, hogy ezt felsőbb szinten kellene tárgyalni. És ha van becsület bennük, akkor összehívják a szülőket (akik gyakorlatilag a jégkorong utánpótlás legfontosabb szponzorai) és velük is próbál egyeztetni. Neadjisten, ha annyira elmérgesedett a helyzet, erre a szezonra kivételt is tehetnének a szigorú regulák alól, ha a szülőkkel elfogadtatják -pl egyenkénti aláírás-, hogy jövőre másképp lesz. Végülis a gyerekek bőrére megy ki a játék, nem a szövetségi titkár karrierje törik ketté egy rossz döntés után.

Zárójelben, a végén a magánfélelmem: nehogy az legyen a vége, hogy a legjobb játékosunk hirtelen szlovák válogatott legyen! Lásd a fordított esetben pl. Kovacsics Mónika esetét. Persze, ott Mónika magyar nemzetiségű volt, de a lényeg az, hogy az osztályokkal gyengébb szlovák kézilabdában van annyi érték, hogy a világ elitjébe tartozó magyar kézilabda profitálhasson egy honosításból.
Tillasz: bocs, de én nem a szlovák szövetség döntését kértem számon az MJSZ-n, hanem a sajátját. Amúgy a 3 fiú részvételével bejutottak a rájátszásba, ez is bocs. Hardy lett a kanadai tábla győztese, bocs.

Canadien: pont a Debrecen ragaszkodott ahhoz, hogy ne legyen alsó és felsőházas bajnokság pl.kölyökben és EK.-ben, pedig az lenne a normális, hogy az 6 hasonló tudású csapat játszana egymással az alapszakaszban is és akkor nem kellene elutazni messzire és 20-30-50 gólt kapni, szerintem már ütni is unalmas lehet ennyit. Most is lesznek ilyen eredmények vagy a kölyökben csak ez EK sorok lépnek jégre, pláne ha utólag nem számít bele 1 adott csapat eredménye a bajnokságba (lsd. Pécs esete tavaly a serdülőben a 2. vagy a 3. forduló után)

Bubu0: szerintem lehet a kettőt együtt csinálni csak AKARNI kellene. Nem baj, hogy aki megfelel erősebb utánpótlás bajnokságban az ott játszon, ez biztos,hogy hosszú távon a válogatott csapataink malmára hajtja a vizet.
A többi csapat vezetői is elgondolkozhatnak - ha akarnak - különféle előnyős külföldi együttműködésen.Van, aki már nem csak gondolkodik.Ha az utánpótlás bajnokságokban "nevetségesen" kevés meccs van, akkor külföldön lehet a meccsszámot növelni tornákon vagy Volán és Stars módra.
Akik meg nem jutnak oda és "hátrányos helyzetbe" kerülnek, azok meg ne csak várjanak! S nekik is jobb lehet!
Nézd meg,hogy a Szlovák válogatott NHL-s sztárjai nélkül hogy szerepelt a VB-n. Ha nekünk is minden felső korosztályban lennének nagy számban idegenlégiósaink az csak előnyünkre válhat, de az igaz hogy a 9. helyen végzett csapat harmadik sorának nem hoz semmit. Ezért ne is legyenek kiugró tehetségek?
Bubu0!

A magyar jégkorong sport érdeke, hogy a játékosok minden korosztályban erős bajnokságokban edződjenek, fejlődjenek. Sajnos az ország méretei, lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy tisztán magyar bajnokság(ok) szervezésével, lebonyolításával nemzetközi szinten (félve merem leírni, A csoportos szinten) tartsuk a magyar jégkorongot.

A cseheknek, finneknek, és még sorolhatnám, nincs szüksége arra, hogy külföldi bajnokságokban induljanak, mivel megfelelő mennyiségű létesítménnyel és főleg hasonló képességű játékossal rendelkeznek ahhoz, hogy egy bajnokságra való csapatot összehozzanak.

Nálunk más a helyzet. Abból sem a sport, sem a válogatott, sem a csapatok nem profitálnak, ha a tisztán magyar bajnokságban egy-két csapat messze kimagasodik a mezőnyből és már a szezon előtt borítékolható a bajnoki cím.

Én a magam részéről mindenképpen támogatom klubszinten is a külföldi szereplést.
Azért az agyrém lenne,ha minis,előkészítős és kölykös gyerekek csak szlovák bajnokságban fejlődnének. Egyrészt azért mert ebben a korban felesleges ennyit utazgatni. Másrészt az említett három korosztályban a stars már nem tartozik a legjobb korosztályok közé. Harmadrészt ezek az említett bajnokságok itthon is igen erősek végre,ezt mutatják hazai csapatok nemzetközi eredményei is. Felejtsük már ezt ,hogy a szlovák mini ,előkészítő,vagy a kölyök szlovák bajnokság olyan erős!aki nem rendelkezik pontos infókkal az ne vegye be a demagóg dumát,olvassátok el a csapatok honlapjain,hogy ezekben a korosztályokban szinte mindig verik a szlovák csapatokat!!Előkészítőben vagy miniben pl már itt is közel 20 csapat szerepel!!
Van igazság abban amit pakkk leírt csak egy dologra hiányzik még a hazai válasz az említett fiatal korosztályokban és ez az alacsony mérkőzésszám.Kellemetlen egy szituáció az biztos.
Álljon itt egy lózung:Senkinek sincs igaza és mégis mindenkinek igaza van.
Csak reménykedem a Stars irányítóinak és az érintett szülőknek a bölcs döntésében.
Stabil klub, jómódu szülők nem gond az utazás.Jó hogy van ilyen is, de sajnos van ettől eltérő megrázóan szomorú szituáció is 1-2 kilóméterrel odébb:(
realujpest.blog.hu/2008/08/30/segitsunk_mihaczi_gabornak#more640496
Előkészítő és kölyök korosztályban minden hétvégén van meccs,ráadásúl az ek-ban erő sorrend van így minden hétvégén erős csapat ellen lehetne játszani.Nem hiszem,hogy szlovákiában ennél több meccs van az adott korosztályban.
Azért ha nagyon keressük lehet megoldást találni erre a problémára, mert úgy tudom, hogy pl. kölyök korosztályban az FHA létszám miatt nem tud indulni, az Üröm is feljátszással pótolja a hiányzókat és lehet, hogy a Farkasok is tudnának így csapatot indítani...

Persze én kívülállóként könnyen okoskodok...
A régmúlt céhlegényei a megfelelő alapképzettség megszerzése után indultak külhonba a mesterré válás iskoláiba. Senki nem késett le semmiről, a hazai ifjú hokisok sem, ha csak 15-16 évesen indulnak neki a nagyvilágnak. Sőt ezt a projektet jó volna, ha nem a szülői pénztárca, a club, hanem a szövetség gründolná, mivel ebben a korban már kiválasztható a tehetség. Ne minősítsük le a hazai utánpótlás nevelő műhelyeket! 14 - 15 éves korig még az aranylábú focista gyerekek is jók nemzetközi szinten. Hokisok is eddig a korig lépést tartanak a világgal.
Azt hiszem megkaptam a választ.

- Alba Volán erős játékosai -> osztrák bajnokság
8 - 10 játékos érdeke.
- Stars jobb játékosok -> szlovák bajnokság
6 - 7 játékos (szülő) érdeke.
- Román csapatok -> interliga
a szponzor érdeke.

És a megoldást is felvázolták fentebb. A többi csapat pedig elégedjen meg, vagy keressenek ők is hasonló megoldást és kész.

Lehet ezt így is játszani, ha ez minenkinek jó. Még az is lehet, hogy a válogatott rövid távon profitál ebből a helyzetből. A szövetség döntésein minden csapat képviselője részt vesz, tehát a felelőség az övék. Ha ez tényleg így jó ...
pakkk: a magyar bajnokságban előkészítőben 8 vagy 10 3X18 perces meccs van egy idényben, szlovákiában 26 3X20 perces.
Kölyök korosztályban ithon 20-22 meccset játszik egy csapat, szlovákiában 32-t.
Amúgy szerintem pont a kevés mérkőzés az oka annak, hogy 14-15 éves korra már le vagyunk maradva a szlovákoktól.


Tisztelt hozzászólók!!-szerintem/tünk/ mindenki jól látja a "LÉNYEGET"...az "ILLETÉKEST" mikor látjuk, halljuk nyilatkozni???...Tisztelt szerkesztő/ök/ várjuk az "ILLETÉKEST".


v

Bubu0!

Rossz irányba nézel! Hogy vonhatsz párhuzamot az EBEL, a szlovák gyerek bajnokságok és a MOL marketing stratégiája között?

A többi csapat ne elégedjen meg, hanem dolgozzon csendben, mint ahogy a Volán tette 30 éven át és alakítson ki olyan szponzori kört, akik hosszú távra gondolkodnak és koncepciót látnak a hokiban.

Ha az elmúlt 30 év alatt akár egy csapat is látta volna értelmét a kis gyerekekkel való ingázásban Szlovákia felé, akkor ez nem lenne téma idén. A Volán, pl.: mint közlekedési vállalat megtehette volna ezt. Nem tette. Ingázott inkább a felnőtt csapat Szlovéniába, Horvátországba és Ausztriába. De ezt a csapatot az előző szezonban átlag 1800-an figyelték itthon meccsenként! Nem pedig 20-30 szűlő!

A MOL-nak Romániában stratégiai érdeke az ottani legnépszerűbb sport támogatása. Ennek hozama és az összefonódásból eredője a közös magyar-román bajnokság.

Tehát ezt nemhogy lehet, hanem KELL így játszani.

A fentieknél sokkal kisebbrendű döntés a Stars-féle csűr-csavar, tekintve, hogy jóval szűkebb érdekeket képvisel és gyengébb sportszakmai alapokon áll!
Emlékező!

Köszi. Most már képben vagyok. Tehát mindenki érdeke az EBEL, beleértve azokat az utánpótlás Albás gyerekeket is, akikre nem jut jégidő. Szerintem te is tudod, hogy ez csúsztatás.

Ne érts félre. Nem arra gondolok, hogy ne használja ki valaki a lehetőségeit, hanem arra, hogy ennek a sportágnak (mint ahogy sok másiknak itt Magyarországon) nincs egy egységes fejlesztési koncepciója. Ennek a következménye a rögtönzések és egyénieskedések kavalkádja. Ennek egyik eredményét láthatjuk most is.

A MOL az egy plusz. Nyilván akinél a pénz az diktál, tehát az Interliga nem egy szakmai koncepcióval felállított bajnokság, hanem egy üzleti húzás. Csak remélni lehet, hogy ennek ténylegesen lesz pozitív hozadéka.

Én reménykedem, amig van miben...
Ducks!

Látod,tévesek az infóid és ez alapján meg vagy tévesztve illetve te is megpróbálsz embereket megtéveszteni.
Az előkészítő bajnokság felsőházában 20 mérkőzést játszik egy csapat és ezek felsőházi mérkőzések erős csapatok-erős csapatok ellen!
Honnan veszed,hogy ebben a korosztályban le vagyunk maradva!Olvasd el az újpest a volán a mac honlapját nem találok olyat rajta,hogy előkészítő csapat kikapott volna szlovák csapattól. Olyat viszont igen,hogy több góllal verték a Zvolent,vagy a Nitrát,akik kint élcsapatnak számítanak
A kettős állampolgárság mintájára nem lehet kettős játékengedélyt szerezni? A magyar bajnokságban magyar állampolgár kettős (külföldi és magyar) játékengedélyére gondolok.
Jó lenne egy sporthoz értő nemzetközi jogásszal konzultálni, valamiféle Bossman-szabályt kieröltetni az EU-tól (gyorsított eljárással természetesen).
Vagy egy másik párhuzam: el tudjánok képzelni ezt a jogi helyzetet mondjuk USA-Kanada relációban?
Bubu0 sporttárs! Tényleg nem vagy képben!

Nézd meg az albavolanhockey.hu-n, hogy hányszor vannak jégen a 10-14 éves srácok Fehérváron. Előkészítő min. 5-ször + 1 száraz, kölyök 6-szor + 3 száraz, valamint a kapus edzés. Mindig 2-3 edző felügyeletében! Ennél több minek?

Válaszom a kavalkádra, -de ezt már valahová a blogra egyszer beírtam- hogy tradíciót remteni bármiben manapság roppant nehéz, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy talán ennek a fórumnak a segítségével jó irányba terelhetjük a hokiért rajongók bővülő táborának remélhetőleg minél nagyobb részét, vagy provokációkkal, hangulatkeltéssel komoly megosztottságot idézhetünk elő. Döntsd el mit akarsz.

Én kis kihagyással ugyan, de 30 éve minden nap ott vagyok valamely jégpálya mellett és megkönnyeztem a gyerekkorom óta várt "A" csoportba jutást. Magyarországon majd akkor lesz fejlesztési koncepció, ha kinőttük a gyerekbetegségeinket, tanultunk a komolyabb hokikultúráktól, hitelessé váltak sportvezetőink a szülők és szpozorok előtt.

Pontosan az egységes fejlesztés /utánpótlás/ miatt kell meghúzni itthon és pl.: Szlovákiában is a vonalat a kalandorkodás ellen!

A MOL-nak pedig a negatív reklám is érték, hiszen a média előszeretettel fogja mutogatni pl.: az esetleges "bunyós hokis" bejátszásokat, laikusoknak való felületes információ foszlányokat "MOL-LIGA" néven. Ez meg fog érni az olajtársaságnak 45 milliót.
Emlékező!

Látom kihoztalak a sodrodból, bár nem volt szándékomban. Nem érzem magam hangulatkeltőnek, abból van itt elég. De jó pár éve (talán túl sok éve) vagyok ennek a magyar sportéletnek a szereplője és sok-sok rögtönzőtt "hű de jó ötletet" láttam már, ami visszafelé sült el. Hát jelenleg is ettől félek.

A kevés jégidőt sem az ujjamból szoptam, hanem Albás szülők panaszkodtak nekem erről folyton. Bár lehet, hogy ez az infó torzított, de godolom, valami alapja van.

Pakkk!

Én is egy olyan tervezetet láttam az EK bajnokságra, hogy a felsőház 10 az alsó 8 meccset játszana. Bár, ha az infóim jók, akkor erről még vita folyik. A 20 meccs a tavalyi adag volt.
Szerintem az MJSz kettős mércét használ.A Volánnak majd' mindent lehet,a Starsnak meg semmit.Az is a magyar hoki érdekeit szolgálja ,hogy a fiatalok egy erősebb utánpótlás bajnokságban csiszolódhatnak.
Azt hiszem itt ismét szakmai és pénzügyi kérdéseket feszegetünk az EK és kölyök bajnokság tekintetében. Egyrészt ugye jó lenne, ha sok mérkőzést játszanának a csapatok, másrészt viszont az kellene, hogy viszonylag egyenrangú ellenfél ellen. Ez a legnagyobb különbség a hazai és a szlovák lebonyolítási rend között. Ott a sok cspata területileg van szétosztva, függetlenül attól, hogy milyen játékerőt képviselnek.

Azért gondoljunk bele mi érteléme lenne mondjuk pl. egy Titánok-Debrecen EK vagy kölyök mérkőzésenk. Itt elnézést kell kérnem a debreceniektől, hogy pont Őket hoztam példának, de talán ez jelenleg a legnagyobb távolság, amit kis hazánkban egy jégkorong csapatnak utaznia kellene.

Másrészt, ha minden csapat egyedi utakat keres, akkor a hazai bajnokságban szereplő csapatok létszáma is csökken, ergo csökken a mérkőzések száma. Olyan róka fogta csuka érzésem van...
Muki76: de akkor az itthon játszóknak miért nem adod meg azt a lehetőséget, hogy erősebb csapatok ellen játszanak? Ez nem kettős mérce???
Igen, ez az.A Volán miért nem indul a nagycsapattal az OB1-ben?Playoffot ne vegyük ide,mert ott csak a legjobb hárommal mérkőzik a Volán.
Ha kevés a játékos, akkor meg kéne keresni más klubbokat játékos kölcsönvétel ügyében. Szerintem nagyon büszkék lennének a srácok, hogy őket nézte ki a stars. Mindenki jól járna. Vagy fúzionálni kéne még valakivel, ha egyátalán lehet ilyen hármas tömörülés. De mindenképpen élesben kéne indulni.
Én úgy tudom, a Starsnak az volt a javaslata, hogy játssza végig az összes korosztály a bajnokságot az érvényes versenyszabályzat szerint, és a legvégén vegyék ki a Stars eredményeit.
Ez alapján egyetlen csapat sem játszott volna kevesebbet, és nehogy már valaki azt gondolja, hogy versenyen kívül már nem akartak volna minden mérkőzést megnyerni a gyerekek és az edzők.
Viszont így azok a gyerekek is több játéklehetőséghez jutottak volna Szlovákiában, akik egy nehezebb meccsen valószínűleg úgyis csak a kispadon ülnek majd.
A könnyebb magyar bajnokikra viszont egy gyengébb csapat mehetett volna, a legjobb játékosok pedig ezalatt Szlovákiában tudtak volna vélhetően erősebb csapatokkal játszani.
Miért jó az a Magyar Jégkorong Szövetségnek, ha pl. Nemes vagy Hardi itthon játszik a Kaposvár, vagy a Szeged ellen, ahelyett, hogy az Extraligába jutásért harcoljon?
Miért jó a szövetségnek, hogy megint lesz egy csomó 46:0-s eredmény?
Miért jó a szövetségnek, hogy a gyengébb gyerekek elől ezzel elveszik a játéklehetőséget?
És miért jó a szövetségnek, ha ezekután a legügyesebb gyerekeket inkább elviszik külföldi csapatokhoz?
Tisztelt hoki "rajongók" !!!

Szeretném figyelmetekbe ajálani a MJSZ hírlevelét az utánpótlás csapatok 2008/2009 évi nevezéséről "NŐ AZ UTÁNPÓTLÁSI CSAPATOK SZÁMA"
www.icehockey.hu/index.php?pg=news_5_348

A serdülő bajnokságba már csak 7 csapat van bejelölve. Szeged visszalépet, Stars - Csíkszereda kérdéses, azzal hogy legalább a Csíkszeredai mérkőzések ha dátum nélkül is de szerepelnek a listán. A többi korosztályt még nem tudom mivel nem készült el még a MJSZ honlapján ezen csapatok kiírása. Tehát ebben a korosztályban a 26 mérkőzés helyett 18 lesz! "FEJLŐDÜNK"

Kicsinyesnek tartom e cikk kapcsán arról vitázni, melyik csapat, melyik korosztályban a legjobb, ki van többet a jégen, kinek a szeme kék.... Stars, Csíkszereda, de még a Szeged távolmaradásával is mindannyian veszítünk. A 46:0 -ás mérkőzésen is gyerekeink rengeteget tanulnak, tapasztalnak. Ki azt hogy így is lehet csinálni, ki azt hogy a "gyengébb" csapat ellen is a legtöbbet hozza ki magából. Gyerekeink a Stars elleni mérkőzést semmi pénzért ki nem hagyták volna, még akkor sem, ha legalább 20 gól külömbséggel zárult a 3. harmad!

Én inkább gratulálnék a Stars csapatának, hogy megpróbálnak tovább fejlődni, de a MAGYAR bajnokságot, vagyis minket se akarnak cserbenhagyni.
Kedves Háborgók és Hőbörgők!

ducks, nagyon jól összefoglalta az adott helyzetet.
Csak a törtrénelmi hüség kedvéért:
Két idényt játszottak, a Stars játékosai a két bajnokságban, párhuzamosan.
Minden mérkőzését a hazai bajnokságban, a szabályok szerint lejátszotta.
A Kölyök és Serdülő bajnokságot megnyerte.
Az Ifi bajnokságot, olyan szabállyal vették el, ami minden normális sportszabálynak ellent mond.
20 éves felnőtt válogatottak játszhattak 15 éves gyerekek ellen.
Eközben, a játékosok, minimum 10-15 mérkőzést jászhattak, pluszban a szlovák bajnokságban.
Egy, alsó harmadhoz tartozó csapatot, először felhozták a közémezőnybe, majd még feljebb.
Azt megértem, hogy az érintett szlovák csapatok, elkezdtek lobbizni az adott helyzet ellen.
Azt is, hogy szúrta a szemüket, hogy három magyar gyerek nyerte a 9. osztályban a canadai táblázatot.
Azt is, hogy nem tetszik nekik, hogy ezekkel a gyerekekkel Extra Ligába kerülhet, egy kis magyar város Dorast csapata.
De!
Hamár, a szlovákok akadályozni is akarják ezt, mi volt és mi most az a probléma, ami a magyar érdekeket sérti?
A Stars gyerekei, úgy tudnának játszani ebben az idényben is, mindkét bajnokságban, ha a magyarban versenyen kívűl indulhatnak.
"Én úgy tudom, a Starsnak az volt a javaslata, hogy játssza végig az összes korosztály a bajnokságot az érvényes versenyszabályzat szerint, és a legvégén vegyék ki a Stars eredményeit." Igy van ducks!
Ez kinek ártana?
Minden csapat, eggyel előrébb végez!
Ez baj?
Ne legyünk már ilyen álságosak!
A tavaji Ifi szabály, senkit sem zavart?
Nagy sláger most ezen a fórumon, a Kölyök bajnokság.
Hát, nézzük ennek fényében!
Ez a korosztály, hol 95-96-s, hol 96-97-s korosztály párosításban játszik.
Amikor 96-97-s a felállás, akkor végigveri a mezőnyt.
Amikor meg 95-96-s, akkor meg temetik. Pedig ebben a korosztályba, csak az a kérdés az első három hely melyike lessz a övék.
A temetés helyet, csak számoljunk (különösen te canadien, mert neked ezt tudnod kellene).
Van 23 ilyenkorú játékos, plusz 4-5 fiatalabb feljátszó.
Ez, két csapathoz kevés, egyhez pedig sok.
Ez több mint négy sór.
Egy MAC elleni mérkőzésen, nincs az az edző aki négy sort játszatna.
De mint a tapasztalatok mutatják minden csapatnál, Ifiben már jó ha a 23-ból 15 marad. Ezért mindenkire szükség van.
Ha a MAC elleni mérkőzéskor, 6 gyengébb játékos a szlovák csapatban játszik! kinek árt?
Ha a Dragóék elleni meccsen meg a legerősebbek hiányoznak, miért baj?

Mi szükséges ahhoz hogy világszinvonalon fejlődjenek gyerekeink?
1, Megfelelő mennyiségű jégidő
2, Magas színvonalú szakmai munka (edző)
3, Elegendő számú mérkőzés
4, Ezen belül, sok nehéz mérkőzés
Ha bármelyik hiányzik, a legjobbak, 14-15 évesen elidúlnak más országokba.
Aki, nem hiszi nézze meg a szövetség statisztikáit.
Úgy érezzük, hogy a Stars esetében a szlovák bajnokik hiányában az utolsó két tétel hiánya állna elő.
Aztán, majd majd izgúlhatunk, hogy magyar vagy svéd válogatottak lesznek ezek a gyerekek is.

hokisap(u)ka: anélkül, hogy túlzottan kötözködni akarnék, nem véletlenül '94-'95-öt akartál írni a világverő '96-'97 helyett???
Nem. De vissza olvastam, és nemtalállom a világverő szót.
hokisap(u)ka: elnézést még egy dolgot kifelejtettem. Azt hiszem itt írták, hogy ma elnökségin vitattátok meg a kialakult helyzetet és döntöttetek. Jól gondolom, hogy a döntés értelmében nem indultok? Onnan gondolom, hogy a Szövetség honlapján nélkületek jelent meg a serdülő bajnokság sorsolása nélkületek.
hokisap(u)ka: "Amikor 96-97-s a felállás, akkor végigveri a mezőnyt". Elnézést, pontatlanul idéztem.
Itt nem tudom mire gondoltál, mert az elmúlt évben (amikor az általad említett korosztály volt EK-s) nem indultatok az "A" csoportban, csak a "B"-ben...
És ott ugye nem volt eredmény... ;)
Te tudnál dönteni, a helyünkben?
Te gyorsan döntenél, egy olyan bajnokság mellett,
amelyikben olyan szabályokkal sújtanak, mint a tavalyi Ifis szabály?
Vagy az az új szabály, ami csak a STARST érinti, és lehetetleníti el az Ifiben való indulását?
"És ott ugye nem volt eredmény... ;)"
Vagy csak nem mindenki emlékszik rá szívesen...
MeLa: Azért az érdekes, hogy az egészből, Neked csak ez volt érdekes és fontos!
Hokis apuka!

Star 94 alatt más egy jobb magyar csapatot sem ver meg,nem is vert.Kér írj példát Magyar csapatok elleni mérkőzésekről 96-97 ben??
Mert ebben a korosztályban a sorrend kb Zala,MAC,Ute ,Alba aztán stars vagy Dunaferr,95-ben is hasonló 97 lat meg még lejebb..EZ tény!!
amivel semmi probléma ,mert nem ez a lényg,csak ne beszélj mellé!!
hokisap(u)ka: ha visszaolvasol itt, vagy az utánpótlásról szóló témában tett bejegyzéseimre, rájöhetsz, hogy mi az amit mi szeretnénk. Sok ki-ki meccs. Hogy aztán ehhez milyen körítés tartozik? Az már nem rajtunk múlik.

Mivel én személy szerint sem döntés-hozó, sem döntést-befolyásoló nem vagyok, így amit leírok a szigorúan csak az én magán véleményem. Ezért - mármint a véleményemért - lehet engem bírálni, lehet velem vitatkozni.

Ha úgy gondolod, hogy abból, amit leírtál csak a kiemelt rész volt számomra fontos, akkor tévedsz, de már belefáradtam abba, hogy mindig, folyton-folyvást ugyanazt leírjam kismilliószor...
Viszont a tényekhez ragaszkodom. S az tény, hogy az elmúlt évben az EK "B" vonalában nem talált a Stars legyőzőre. Az "A" csoport csapataival meg sem méretette magát...
Hokis(a)puka!
A Mac vérszemet kapott, mert eddig alárendelt szerepet játszottak!
Eljött egy korosztály , ami jó nekik.Had tomboljanak.
Ifiben kapnak 20-at, persze ,ha indulhat a Stars.
lehet a stars meg menekül,külföldre.Mrt serdülőtöl lefelé,csábítani nem tudnak.Nevelni meg ugye idáig sem tudtak!
Tehát idén melyik korosztály lessz jó s tasrban?? Felnőt??:)
zsilett: ugye ezt az egész ügyet a MAC intézte el, hogy így legyen? A szlovákokkal is mi tárgyaltunk, hogy keresztbe tegyenek a Starsnak. Ezt komolyan gondolod???
mi köze acikhez vagy a témához a MAC-nak?
üldözési mánia,ellenség keresés,ez kezelendő!
Kedves hokisap(u)ka!

Minden irántad és a Stars iránt érzett tiszteletem mellett arra kérlek, ne beszélj mellé.

Az érveid szinte mindegyikét meg lehet kérdőjelezni. Ugye, ha - mint azt Magad írod - a legfontosabb ebben a korban a megfelelő jégidő meg a megfelelő számú nehéz mérkőzés a játékosok fejlődéséhez, akkor legalábbis ellentmondásba jutsz "a MAC ellen nincs az az edző, aki négy sorral játszana" állításoddal (gondolom azért, mert a MAC nagyon jó valamelyik korosztályban). Mert ezek szerint mégsem a jégidő meg a kellő számú nehéz meccs a fontos, hiszen akkor a MAC ellen is részesülhetne ebben a kegyelemben négy sornyi gyerek. Ha viszont a cél a győzelem, akkor lehet, hogy mégsem olyan fontos egyes esetekben a jégidő meg a nehéz meccs.

Másrészt szlovák bajnokság iránti vonzalmatok azt a gyanút implikálja bennem, hogy úgy gondoljátok, itthon a fiataloknak nem jut megfelelő ellenfél. De akkor vajh' miért is nem lehet 4 sorral játszani a MAC ellen, ha ők nem megfelelő ellenfelek?

Továbbá: ha a szlovák bajnokság úgy általában jóval erősebb, mint a magyar (ezt én készséggel elhiszem Neked, mert Te láttál szlovák korosztályos bajnokikat, én meg nem), akkor ugyan vajon az állításod szerint a Dragó ellen nem játszatott gyengébb játékosok hogy kerülnének ki szlovák bajnokit játszani? Gondolom, ha ők ott helyt tudnak állni, akkor a MAC ellen is sikerülne ez. Akkor meg miért nem megy a 4 sor a MAC ellenében?

Most ennek a fejtegetésnek arról a vonzatáról nem is beszélnék, hogy egy szlovák bajnokságot nyerni akaró csapatba nem fog beférni a kevésbé jó Stars-os gyerek a 3 helyre, oda mindig a legjobb kell.

Meg arról a vonzatáról sem beszélnék, hogy a Drago ellen nélkülözhető srácok csak akkor férnek be az Érsekújvárba pont aznap, ha a két bajnoki sorsolása egymáshoz igazodik - gyenge szlovák ellenfél meccsnapján van erősebb itthoni ellenfele a Starsnak és viszont - nem is kell mondanom, ez mennyire a fantázia szüleménye...

Továbbá: arról beszélsz, hogy tavaly is 3 srác végzett a kanadai táblázat élén. Számoljunk csak. Van 23 srácotok korosztályonként. Ahogy credodban megfogalmaztad, mindnek megfelelő jégidőt és megfelelő mennyiségű kemény meccset kell adni a fejlődéshez. Ha ezt elhiszem Neked, hogy komolyan így gondolod, és ennek megfelelően szó szerint is veszem, akkor nagyjából egyenletesen játszanának a srácok Szlovákiában a meccseken, vagyis a kétszer 3 játékos átadásával számolva egy-egy játékosotokra minden negyedik meccsen kerülhetne sor Szlovákiában. Ezzel nehéz kanadai táblázaton élen végezni, igaz? Magyarán: a szlovák projekt teljesen nyilvánvalóan csak korosztályonként néhány kitüntetett játékosotok fejlődését tudja szolgálni ebben a konstrukcióban. A többiek számára pedig - egy létszám alatti csapat tagjaként - játéklehetőséget szerettetek volna szerezni azzal, hogy kibulizzátok a versenyen kívüli indulást, magyarán: minden magyar klub asszisztáljon készséggel a Ti különutas terveitekhez.

Szerintem az gáz, ha egy magyar egyesület
1.) a felnőttcsapatát szlovák licensszel indítja
2.) az ificsapatát nem tudja a kívánt létszámban kiállítani a hazai bajnokikon, miközben 2x3 játékosát Szlovákiában versenyezteti
3.) ld. mint 2.) csak serdülőben
4.) ld. mint 2.) csak kölyökben
5.) ld. mint 2.) csak előkészítőben.
6.) ld. mint 2.) csak miniben
És mindamellett még "World Class Icehockey" van a mezre írva...

És szerintem azért nem jó a magyar hokinak generálisan az, hogy a legjobbjaitok Szlovákiában játszanak, mert ez a fajta különutasság szétveri a magyar versenyrendszert, és a többi csapatot megfosztja egy ellenféltől. Lehet, hogy Ti azt hiszitek, majd Ti ezzel megmentitek a magyar hokit, és ha így lesz, készséggel fogok nyilvánosan meakulpázni Neked, de én ebben így nem nagyon hiszek.

Egyébként ha a versenyen kívüli indulás nem is megy, azért még meg lehet próbálni meccseket szervezni és játszani a többiekkel. Kicsit több utánajárást kíván ez a részetekről, mintha a szövetséggel szerveztetnétek meg ezeket a barátságos meccseket, de végülis ugyanarról van szó.

Eleink a problémátokra egy meglehetősen lényegretörő megállapítást tettek, nevezetesen: "egy seggel egyszerre két lovat nehéz megülni"
Hokisapuka:nem kívánok vitatkozni veled ,mert nagyra becsülöm, amit az egyesületért teszel. De:a MAC ellen most is 4 sorral játszott a Stars,csak 3 feljátszó fiatal volt és kiváncsi lennék szerinted ki az a hat "gyengébb képességű játékos" akinek a hiányát elviselné a csapat egy erős hazai bajnokin?!
Kerusz: bizonyos kérdésekben kiválóak a meglátásaid.De azt hozzá kell tennem,ha kölyökben ,serdülőben,ifiben TELJES csapattal indulhatna a Stars MINDKÉT bajnokságban az óriási fejlódést biztosítana a gyerekeknek.A felnőtt csapat szlovák licenszével nem értem mi a problémád?
Ugyan nem tartozik közvetlenül a témához, de lassan két okból is kezdem magam egyre kellemetlenebbül érezni. Egyrészt egy külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez az egész kérdés csak a Starsról és a MAC-ról szól, holott az Alba, a Titánok, az UTE és a Dunaferr (elnézést azoktól, akiket most nem soroltam fel) hasonlóan komolyan készül az ezévi kölyök bajnokságra, s semmivel sem kisebb esélyekkel, mint az előzőekben említett két csapat.

Másrészt szintén a "külső" érdeklődőben olyan benyomás is keletkezhet, hogy a kialakult helyzetért a MAC a felelős. Nem tudom, hogy ezt mi igazolja, de vannak olyan hozzászólók, akiknek a bejegyzéséből ez egyértelműen kitűnik.

Én személy szerint remélem, hogy sikerül olyan kompromisszumos megoldást találni, amely egyaránt szolgálja az egyéni fejlődés, valamint a csapat-eredmény útját választó egyesületek érdekeit.
canadien: bocs, nem a felnőtt csapat licenszével van bajom önmagában, hanem a hat dologgal úgy együtt...
Kerusz,

Csak egy megjegyzés. Van egy Alba felnőtt csapat, akinek a legjobb játékosai, csak a három legjobb magyar csapattal fognak játszani. Vagyis a többiek feljődését, azokkal való játékot abszolút kizárják. Ez így normális? Ha igen, akkor a mindenki más külön útjai is azok.

Tudom, hogy most kapok a fejemre, hogy az Alba az csak a magyar hoki érdekeit tartja a szeme előtt. De azért érdemes gondolkodni rajta.

Nem látom értelmét a bajnokságok összekuszálásának sem felnőttben, sem utánpótlásban. Tavaly sem volt semmi értelme és többet ártott, mint használt. Szerintem minenki döntse el, hogy hol akar játszani és játszon ott. De csak ott.
Nem áramolna több pénz a hokiba, ha az EBEL csapat itthon játszana. Vártuk a sok szponzort a VB után, de sehová nem jelentkeztek be. Adódott az EBEL lehetősége és éltek vele. Másodszor is. Itthon tartották a külföldi ajánlatok ellenére a válogatott első sorát. Elengedték a harmadik sort a Starsba. Farm csapatot tartanak fenn a magyar bajnokság bővítésére. Ha csak OB-I-es csapat lenne a Volánnál, akkor csak pár gyerek jutna el fehérvári felnőtt csapatba, és így is csak kettő kapott más klubbtól szerződést.

Komolyan azt hiszed Bubu0, hogy az EBEL csapat elleni mérkőzések hoznának a konyhára más egyesületeknél? Ez kb.: 2db hazai alapszakasz mérkőzés mindenhol a Volán ellen. Magyarországon nincs olyan jégpálya, ahol a döntőt kivéve 1500-nál többen kíváncsiak lennének a Volánra. Síma magyar bajnokira pedig nem vennének tengerentúli, vagy skandináv légióst, és rögtön eladnák az első sort.

Szerintem meg ne döntse el bárki, hogy hová libikókázik. Bizonyítson itthon, sokáig. Én kint leszek a pályán és látni akarom!

Azzal azonban egyetértek, hogy a Stars felnőtt a válogatott érdekében szlovák licensszel indul, hogy Holéczyéknak erős bajnokság lehetőségét adhassák. De azért ne felejtsük el, hogy a román csapatok is komoly játékerőt fognak képviselni!
Emlékező: az EBEL önmagéban nem baj, sőt nagyszerű lehetőség és látszott is a VB-n a hatása! De. A vonzatai bizony nem egyértelműek a Volánon kívül. Igaz, hogy a volános fiatalok indulhattak a farm csapatban, de ez is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly nem volt junior bajnokság, s lett egy hormonzavaros ifibajnokság belőle. Vajon hány junior játékos hagyta abba tavaly a hokit, ami bizony nem magyar hoki érdeke.
De amíg pl.: az UTE szakmai igazgatója úgy vélekedik, hogy évente, jóesetben 1 junior játékos építhető be a felnőtt csapatba, akkor miről beszélünk megint. Az idegenlégiósok szabályozása jó dolog, de ugyanakkor a juniorokat kötelezően nagyobb létszámmal kellene a felnőtt csapatoknak beépíteni, s ez valóban közös, de hosszútávú érdek lenne, lsd. 2014-s pályázat.
Az egészben az lehet a keserű poén, hogy akik engedik és bólogattak az Alba EBEL-s "különútjához" ugyanazok nem bólogattak a Stars kérelméhez.
Továbbra is érdekelne, hogy kik szavaztak a Stars kérelme ellen!!!
Elnézést kérek azoktól, akik értik,hogy miről folyik itt a beszélgetés, de én nem értem. egyesek összemossák a Volán EBEL indulását a Stars nem indulásával. Úgy gondolom a két dolog teljesen más lapra tartozik. A Volán két, azaz kettő csapattal van jelen a magyar(?) bajnokság felnőtt mezőnyében. A Stars-nak is két csapata lesz? Egyik szlovák liga, a másik magyar OB 1. Ha így lesz teljesen megértem a "kámfor" fejcsóválását. De ha nem akkor ne a Volánt emlegessétek, mindenkinek adott a lehetőség, legyen(?) két felnőtt csapata, indítsák el az EBEL-ben, KHL-ben, NHL-ben vagy mit tudom én hol, de csak utána Volán-ozzunk. Egyébként, szerintem, nem a Volán miatt nem lett ifi bajnokság.
Drukker60: nem a Volán indulás van összemosva a Stars nem indulásával, hanem a döntéshozók ugyanazok. A helyzet annyiban más, ahogy mondod, hogy a Starsnak csak 1 csapata van korosztályonként, viszont a segítő szándék messze elkerüli a Stars felőli döntést az MJSZ részéről, míg az EBEL esetében szövetségi szinten ment az egyeztetés.
A Volánnak úgy lett 2 felnőtt csapata, hogy nem lett juniorja, s - többek közt - ezért nem lett junior bajnokság és lett az a NEMIFI bajnokság.
Semmiképpen nem lett volna Junior bajnokság. A magyar junior korú játékosok száma 1-2 évvel ezelőtt csupán kb 40 fő volt /tudás szintre kevesebb/. Ebben az itt tanuló erdélyi diákok is benne voltak. Az okok: nem volt előzmény, hiszen junior bajnokság előtte az 1986-87-es szezonban volt kiírva. A felnövő játékosok előtt jövőkép az elsorvadó csapatok miatt nem lehetett. Igaz feljátszani az ifiből ma is lehetne, de a felnőtt csapatokat erősítik ma már ezek a gyerekek. Szerencséjük van!
emlékező: rosszul emlékszel. 2004/2005-ben pl. az Újpest lett a junior (U22) bajnok. Öt csapat indult: Debrecen, Dunaferr, Ferencváros, MAC, Újpest
Ez a poszt a Starsos fiatalok helyzetéről szól,akik sportolók.Ebben a mai világban úgy gondolom ez már önmagában dicséretes.Ezek a gyerekek minden nap teszik az edzéseken a dolgukat vélhetően(edzőiket ismervén)a legjobb tudásuk szerint!Ebben a sportban is a mérkőzések napjai számítanak ünnepnapnak.Szeptember van és ezeknek a fiataloknak még fogalmuk sincs,hogy hol ,mikor lesz lehetőségük "előadást"tartani! Miért?! Mert a szlovákok utálnak minket és nem szeretnék,hogy egy kiscsapat(Érsekújvár) tovább erősödjön,hogy magyarok szerepeljenek a canadai táblázatok élén?!
Mert az MJSZ (jogosan) nem engedi versenyen kívül induló csapatokkal komolytalanná, nevetségessé tenni a bajnokságokat.Mert éles ki-ki mérkőzéseket akar!Itt mindenkit meg lehet érteni. És GYEREKEK kit érdekelnek ?
Canadien az utolsó mondatod, ha nem találja szíven az illetékes klubvezetőit akkor semmi. Akkor tényleg csak egyesekről szól ez az utánpótlás bázisnak indult csapat.
Itt valóban a Stars-ról kellene szólnia a kommenteknek, de néha más vizekre tévedünk. Nem szándékom senkivel harcba szállni de... Erről már néhány hónappal ezelőtt volt szócsata, de most újra előkell vennem: a Stars-nak 4 hónapja felnőtt csapata sem! volt, mégis elindulhatott a bajnokságban, kimondták, hogy az utánpótlásukra támaszkodva fogják a csapatot összeállítani. És most? Stars-os hány van a felnőtt csapatba? Hány "összevásárolt" játékos került a csapathoz? Tudom most jön, hogy Stars-os gyökerekkel rendelkezők stb.... A szegényes magyar játékos létszám nem változott!!!!! Nem kerültek elő új Ladányik, Ocskayk,Kovácsok!!!!
Hol itt az utánpótlásnevelés? Hozzáteszem a magyar csapatok zömére is igaz ez.
Emlékező,

A pénz, az egy fontos dolog minden sportban, de önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az adott sportág fejlődjön. Remélem az elkövetkező években sokan látnak majd fantáziát a jégkorongban és megnő a fejlesztésre fordítható összeg, de fontos lenne ezeknek a pénzeknek a megfelelő felhasználása. Számomra az EBEL és a MOL liga is ehhez a pénzforrás kereséshez tartozik, de hogy ezt a forrást jól használjuk-e fel azt nem tudom, de reménykedem, hogy nem lesz elkotyavetyélve.

Ami viszont biztos, hogy a tavalyi tapasztalatok a bajnokságokkal kapcsolatban igen vegyesek (és akkor még finoman fogalmaztam). Az idei pedig még nem látható, hogy hová vezet. Remélem jobban fog sikerülni, mint a tavalyi. Szerintem a nézőszámot nem csak Fehérváron kellene emelni, hanem mindenhol az országban. Ehhez nem csak jó meccsek kellenek, hanem megfelő propaganda is (TV-s meccsek, újság hírek, csapat tájékoztatók). Ezt az osztrákok remekül csinálják, ez tény.

Starshoz pedig annyit, hogy a fradin sem látszott meg tavaly a szlovák liga és Starson sem fog. Nagyon jó kis csapat lesz, jó játékosokkal, de nem a szlovák liga miatt lesznek jók, hanem azért mert itt Magyarországon (magyar bajnokságban, interligában, válogatottban) már korábban megszerezték a megfelelő rutint. Erre kellene építeni. Az utánpótlásban megfelelő modern fejlesztési szisztémákat kidolgozni, ellesve a fejlett oszágok módszereit és ötvözve a saját tapasztalatainkkal és lehetőségeinkkel (lásd pl. MAC és a finn vonal). Akinek ez nem jó, az pedig próbáljon szerencsét külföldön, ha ezt látja üdvözítőnek (végül is ez az út mindenki előtt nyiva áll, ha bírja pénztárcával), de ne rombolja szét a többiek munkáját.

Megmondom öszintén, hogy én leginkább utánpótlás meccseket nézek. Úgy gondolom, hogy ha laikusként is, de képben vagyok ezekkel a korosztályokkal kapcsolatban és el kell mondanom, hogy rengeteg ügyes gyereket látok meccsről meccsre minden korosztályban. De érzésem szerint van egy ugrás a gyerekek játékában, ami szembetűnő és ez a változás a mai 14-15 éves korosztálynál kezdődik. Mig az ennél idősebb korosztályokban 1-2 meghatározó játékos viszi a hátán a csapatokat és ezek teljesítményétől függ az adott csapat teljesítménye, addig a fiatalabbaknál sokkal árnyaltabb a kép és sokkal kiegyensúlyozottabbak a teljesítmények az egyes csapatokon belül. Nem véletlenül szorosabbak az eredmények. Ez már valamifajta tervszerű munkára utal. Igazán kiváncsi leszek, hogy ha ezeket a gyerekeket sikerül egyben tartani, akkor milyen szinvonalú hokira lesznek képesek felnőtt korukban. És főképp remélem, hogy itthon láthatom őket és nem kell kimennem ehhez Pozsonyba vagy Kassára.

Remélem akkor is kint leszel a pályán. Kívánom neked, hogy jó hokit láss!
Pillanainyilag ez a helyzet szeptemberben a kölyök és serdülő magyarbajnoki cím védőjénél.Nekem fáj. 2008.09.13 szombat HK Stars N. Zámky-Miskolci JJSE kölyök halasztva
22 2008.09.14 vasárnap ÚTE-HKStarsN.Zámky serdülő halasztva
23 2008.09.14 HK Stars N. Zámky-Tisza Volán SC. előkészítő halasztva
39 2008.09.20 szombat Debrecen-HK Stars N. Zámky kölyök halasztva
43 2008.09.21 vasárnap HK Stars N. Zámky- Üröm serdülő halasztva
56 2008.09.28 vasárnap HK Stars N. Zámky-Alba Volán SC serdülő halasztva
Canadien!

Ne legyen igazunk!
/ A gyerekek érdekében kívánom. /
Azt az infót kaptam, hogy mindenki számára megnyugtató módon rendeződik a kérdés, de várjuk meg hokisap(u)ka hivatalos bejelentését.
Hajrá bp.stars! Ne foglalkozzatok senkivel és semmivel! Előbb utóbb csak elfogytok!
"Köszönjük Emese. Térjünk a lényegre!". Halljuk Zoltántól a TV-ben. No akkor próbáljuk meg mi is a lényeget meglátni! "Miért nem jó a magyar hokinak az, ha legjobb játékosaink a szlovák bajnokságban fejlődhetnek? Milyen kárt okoztunk volna ezzel, és kinek?" - Kérdezi Szabó elnök úr a vitaindító blogban. De a valódi kérdés így szól : Jó-e a magyar hokinak, ha a legjobb játékosok lehetőséget kapnak arra, hogy kettős versenyengedéllyel a magyar és a szlovák (esetleg osztrák-, szlovén-,) bajnokságban is szerepeljenek? Ha válasz "IGEN", akkor az MJSZ-nek módosítania kell (kellett volna!) a Versenyszabályzatot és lehetővé tennie ezt minden sportoló számára, egyesületi hovatartozástól függetlenül ! Így Miskolci Lacika (kitalált név!) kijárhatna a közeli Kassára is játszani, de akár a budapesti hokisok is kiszaladgálhatnának egy kis haknira Pozsonyba, Bécsbe vagy Érsekújvárra. Ez biztos jó lenne a magyar hokinak, no meg annak a néhány szerencsés sorsú játékosnak - akinek a szülei ezt anyagilag is megengedhetik maguknak. A nemzeti szövetségek (nem csak a magyar!) mégsem preferálják ezt a megoldást! Vajon miért? Többek között azért, mert zavaros helyzetet teremt a vendégjátékost fogadó klubnál. A "vendégművész" otthon edz, más edző dolgozik vele. A fogadó klub edzője nem érezheti magáénak azt a győzelmet amit az idegenből jött légiósok harcoltak ki neki. De, ha ő ezt esetleg nem így gondolná, a rivális csapat edzője majd az orra alá dörgöli: ez nem a te sikered!! És akkor még nem is szóltunk arról a problémáról, hogy a néhány "vendég" hogyan illeszthető be a sorába. Az edzésen "foghíjas" sorok gyakorolják a figurát? Vagy legyen Sztár Sanyikának kint egy szlovák dublőre, Jirzsi Lúzercsik aki az edzésen helyettesíti Sanyikát a versenyen meg majd ül a padon, esetleg viheti a kulacsát is? Ne legyünk vakok! Lássuk be: a kinti (mondjuk szlovák) apuka, anyuka nagyon rosszul viseli, ha a fiacskája a beugró, átruccanó sztár miatt nem játszhat a saját nemzeti csapatában. Ja! Mondhatja valaki, ilyen a profi sport!!! Igen a profi sport ilyen. De ez itten kérem utánpótlás nevelés! Nemde elnök urak? Vagy Szucharda úr másként gondolja? És akkor essen néhány szó a sztárokat tömörítő egyesület elleni "méltánytalanságokról". Az MJSZ - a többi klub érdekeit szem elől tévesztve két éven át - asszisztált ahhoz a "sztárszos barbatrükkhöz", amivel gyakorlatilag kijátszották a magyar és a külföldi szabályokat a kettős versenyengedély tilalmára vonatkozóan. (Az ügy - lényegét és etikai vonatkozásait tekintve - kísértetiesen hasonlít a "szlovák rendszámos" trükkre!) A kivételezett klub kivételes előnyökhöz jutott más klubokkal szemben azzal, hogy "felkínálhatta" a kiszemelt más kluboknál játszó kiemelkedő képességű játékosoknak a jégkorongozó karrier felé vezető sikert ígérő utat, amely a szlovák bajnokságban való részvétel révén egyedül és kizárólag neki adatott meg. Senki más utánpótlás korú magyar játékos nem játszhatott annyi mérkőzést mint a "méltánytalanul megkülönböztetett" sztárcsapat néhány játékosa. A kiemelkedő játékosától emiatt búcsúzni kényszerülő klub nem igérhetett hasonló lehetőséget, mert az "amit szabad a sztároknak, nem szabad a pórnépnek" elv érvényesült. Végre a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége is belátta egyenlő esélyeket kell adnia minden klubnak. Nem kellenek "barbatrükkök", nem kellenek a versenyben különutas "versenyen kívüli" megoldások. Ha ezt a Sztárok egyesületének elnöke "megdöbbentő rosszindulatú" döntésként fogja fel, - ahogy ez nyilatkozatából kiderül - , hát ez az ő véleménye és őt minősíti. A magyar hoki jövője - sikere, vagy kudarca - a magyar utánpótlás nevelésen múlik. De nagyon téved aki azt hiszi, hogy a megoldás "odaát" van. Nem! A megoldást itt kell közösen megtalálnunk. Itt Magyarországon!
Elképesztő, hogy ebben az országban mennyi irigy ember él.
Esetleg tudja valaki,hogy mi lett a szlovákok "végső döntése"Stars ügyben?(17.-e van)
süti beállítások módosítása