HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kamaszok az interligában

2008.07.28. 10:52 F. Kapus

Több a csapat, korlátozták az idegenlégiósok létszámát, drasztikusan emelkedett a lejátszandó mérkőzések mennyisége. Játékoshiány mutatkozhat a piacon, így sok fiatal kaphat lehetőséget a felnőttek között. De hol a határ? Szavazzanak!

Arra voltunk kíváncsiak, milyen mélyen meríthetnek a részt vevő csapatok a rendelkezésre álló utánpótlás soraiban. A választ az utánpótlás-bajnokságok versenykiírásaiban kerestük. Mivel az ifjúságiak korlátozás nélkül léphetnek jégre a felnőttek között, a megoldást a serdülőknél találtuk.

Ebben az áll, hogy az 1993. január 1. és 1994. december 31. között születettek külön orvosi és szülői engedéllyel szerepelhetnek a legjobbak között. Szélsőséges esetben tehát valaki akár a 14. életéve betöltése előtt felnőtt első osztályú játékossá válhat.

Az egész azért jutott eszünkbe, mert a minap Kangyal Balázs, a Bp. Stars klubigazgatója megemlítette, a nagycsapat a klub összes fiatalja előtt nyitva áll, akár a szlovák serdülőbajnokságban sikeres Nemes, Hardi, Németh hármasból is bekerülhetnek a legjobbak a nagyok közé. Utánanéztünk: Nemes Benjámin 1993 márciusában született, Hardi Richárd pedig két hónappal később. Ha idén valamelyikőjük pályára lépne az interligában, 15 és fél évesen mutatkozna be az élvonalban.

Megkérdeztük a többi magyar klubot, mi várható náluk. Az Alba Volánnál az EBEL-ben legfeljebb 1991-es játékos pályára lépése képzelhető el, de az sem biztos. Az interligában 1992-esek is szerephez juthatnak. A Dab.extra.hu is valószínűnek tartja, hogy 1992-ben született hokisuk pályára lép. Bár még egyik csapat végleges kerete sem alakult ki, az előzetes tervek szerint a Ferencvárosnál 1991-es, az UTE-nál és Miskolcon 1990-es lesz a legfiatalabb játékos.

Úgy éreztük, érdemes ez ügyben megkérdeznünk olvasóink véleményét is. Két hétig tart szavazásunk. Aki kifejtené a témában véleményét, az a kommentek között megteheti. 

21 komment

Címkék: magyarország bajnokság szavazás ifjúsági serdülő interliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eddig az volt a gond, hogy a testjátékban nagy a lemaradásunk és itt jelentős behoznivalónk van.
Amennyiben ezt komolyan vesszük akkor senki se várja azt, hogy egy 38 éves védő visszafogja magát csak azért mert egy 15 éves még nem teljesen kifejlett kamasz az utjába kerül.
Nem javaslom a kisfiu apukájának, hogy végignézze ahogy felkenik a srácot a palánkra.
Az sem előnyös ha a korosodó védőjátékost a máshol mellesleg természetesnek vett keménysége miatt egy esetleges szerencsétlen sérülés utáni lincshangulat miatt a rendőrök menekítik ki a csarnokból.Nem feltétlenül a kor számít.
Remek ötlet a sportorvos és a szülő együttes felelőssége.Láttam én már ereje teljében lévő 16-17 éves kifejlett csontozattal rendelkező sportolót ugyanúgy ahogyan az ellenkezőjét is.
Csak bánjunk csínján ezzel a dologgal és semmi esetre ne építsünk a testhasználat területén gátakat a valódi felnőtt játékosokban!!!
Az az igazság gyerekek hogy nem szabad 16 év alatti gyereket bekülldeni a pályára felnöttekkel szembe ez felelőtlenség, kaphat egy olyan sérülést , hogy életébe nem tud majd jégre álni és vége a karierjének ez nem tenisz vagy röplabda vagy sakk, ez jégkorong kemény testjátékot igényel. Amúgy mindenki saját maga tudja én nem irnám alá a gyerekemnek.
Kevés a junior koru játékos,sok lett az elsőligás csapat...ez az eredmény.-Eszembe jutott néhány esztendeje...Niedermayer-Tokaji esete:-sebesség plusz súly :-komoly sérülés!!Nem kéne összetöretni a "gyerekeket", kedves Szülők!Nem hiszem, hogy tekintettel lesz egy idősebb hokis a maga 1oo kilójával a tapasztalatlan serdülővel szemben....
És akkor kedves Üveg, mi a megoldás? Játszon két sor?
Komplex a felelősség. Nem a fanatikus jégkorongozó gyermek a felelős a pénztelen egyesületek hatalmas fluktuációjáért, a kérész életű junior bajnokság elsorvadásáért és a hirtelen játékoshiány miatti felnőtt létszámgondokért.

Az előző szezonban még szinte esélyt sem látott a tehetséges játékosok egy jó része, hogy odaférjen az OB-I-es csapatokhoz. Aki pedig elment a civil életbe, az roppant kis eséllyel fog visszakerülni.

Ez legalább két évfolyamot érint, akiknek egy része DIV-I-es VB-n kéne, hogy játszanak idén. A többi fanatikus játékos /és család/ most hirtelen lát esélyt profi sportolói jövőt tervezni.

Elsősorban a szülőnek kell hideg fejjel átgondolni, hogy mi a realitás. Nem neki kell jobban akarnia a sportolói jövőt, hanem ügyes kis fiának.

Másodszor a sportvezetőnek kell lekiismeretesen ajánlatot tennie és jövőképet felvázolnia, ami éppolyan nehéz feladat, mint a szülőé.

Az MJSZ-nek pedig olyan felettes szervként kell korlátokat támasztani, hogy a rózsaszín álmokból a szülőt felébressze, illetve a sportvezetőt meggátolja a gyermek kényszerpályára helyezésében. Életkori, élettani, erőnléti korlátokat kell támasztani, vagy ligaülésen kötelezően kellene bemutatni a túl fiatal játékos adottságait, teszteredményeit.
Tisztelt veldhuis:-fiatal korban a gyerek összeszed egy komolyabb sérülést, a további pályafutására is kihat!!Legalább 18 éves korig maradjon mindenki a saját korosztályában.Ha valaki,korához képest fejlett, testben és lélekben az a KIVÉTEL..
Kedves Veldhuis,

Nézeteim szerint semmiképpen sem az a megoldás, hogy egyébként tehetséges fiatal, de fizikailag még nem megfelelő állapotú játékosokat kényszerítünk bele egy számukra még kiemelkedően veszélyes környezetbe. Ez mindenképpen az adott klub vezetőségének és edzőinek a felelősége, kár is lenne a szülőkre hárítani.

Ahogy én látom a kialakult helyzet a következő. Hosszú lobbizás után végre a szövetség bevezette a légiós korlátot, ami mindenképpen pozitív, mivel így biztosított, hogy minden csapatban biztosan játszani fognak magyar játékosok. Viszont amit nem gondoltak át, az a használható hazai játékosok száma. Tény és való, hogy számszerűen van elegendő felnőtt korú játékos Magyarországon, hogy ezt a korlátot bevezessék. Viszon ezen játékosok jelentős része nem üti meg a kívánatos szintet az OB I-ben történő induláshoz (azt, hogy ez miért alakult így hosszan lehetne elemezni, de ez a jelenlegi állapoton, mit sem változtatna). Hiába is várná bárki, hogy a csapatok önszántukból alkalmazzák ezeket a játékosokat, hiszen az ő érdekük az, hogy a rendelkezésre álló szűkös anyagi lehetőségekből a lehető legjobbat hozzák ki. Tehát van a jelenlegi felnőtt játékosállománynak egy része, ami az OB I szempotjából inakív marad és az ő helyük üresen marad a csapatoknál. Az elmúlt évek "jól átgondolt" utánpótlás nevelő tevékenységének hála, az üres helyek a junior korosztályból (ami egy természetes forrása lehetne a felnőtt korosztály frissítésének) történő feltöltése megvalósíthatatlan, mivel ez a korosztály gyakorlatilag már felhasználásra került (illetve megszünt, ahol nem tudták őket a felnőtt csapatba építeni). Ennek egy következő állomása lenne az a lépés, hogy az ifi játékosokat emelnák át a felnőtt bajnokságba, amivel értelmetlenné tennék az amúgy sem túl magas szinvonalú ifi bajnokságot is. Kétlem, hogy ennek lenne bármilyen szakmailag megalapozott indoka, azon kívül, hogy a felnőtt csapatok teljes létszámban fel tudjanak állni.

Az általam tapasztaltak alapján, ráadásul nem bízom az edzők önmegtartóztatásában, mely alapján a fiatal játékos érdekeit (lásd testi éppség) a mindenkori egyéni érdek (felnőtt csapat eredményessége) elé helyezné. Ami előre vetíti, hogy a tehetséges játékosokat olyan helyzetben is játszatnák, amikor ez fokozott kockázatot jelentene. Szerintem a magyar játékosok így is sérülékenyebbek a komolyabb jégkorong nemzetek játékosainál, mivel fiatal korban nem tanulták meg az ütközések megfelő technikáit.

Hogy mi lehet a megoldás a kialakult helyzetre? Ez egy nehéz kérdés. A szövetség hozott egy szabályt, ami nehéz helyzetbe hozza a csapatokat. De ezt a helyzetet nem azzal lehetne megoldani, hogy az utánpótlást is szétverjük, hanem esetleg azzal, hogy felfejlesztjük. Ezzel biztosított a jövőben a megfelelő játékos utánpótlás, de ez csak hosszútávon igaz. Rövid távon csak két megoldást tudnék elképzelni:

a, Azok a megfelelő játékerőt képviselő játékosok, akik jelenleg nem aktív játékosok vagy esetleg OB II-ben játszanak visszatérnének (esetleg félamatőr státuszban, ha ez megoldható; vagy kölcsönszerződés alapján). Bár ennek nem tudom, hogy van-e realitása.

b, A másik megoldást valószínűleg sokan támadnák, de azért felteszem. Engedélyeni a romániai játékosok hazai játékosként történő igazolását és viszont (romániai csapat igazolhatna magyart hazaiként). Így azon játékosok száma, amelyek hazai játékosokként lennének igazolhatóak megnőne. Rövid távon maximum két éves távlatban fenntartani ezt a szabályt, amig az idei ifi korosztoly junior korba lép.

Vagy egyes csapatoknál marad a három soros játék.

Azt hiszem, hogy az ilyen jellegű nehéz helyzetek megoldása mutatja meg, hogy a magyar hoki tásradalom mennyire érett a tovább lépésre. Ha jól döntünk, akkor tudunk tovább lépni. Ha nem, akkor visszalépés lesz az eredmény. A megoldás a szövetség és a klubbok közös felelőssége és olyannak kellene lenni, ami szakmailag megalapozott, senkit nem ér hátrányosan és mindenki számára elfogadható. Hát, nem könnyű...
Szerintem meg talán a kevésbé képzett (bár nem minden esetben)- amatőr, de fizikálisan rátermett ob2-es játékosok adhatnak megoldást a kialakult helyzetre. tinédzser korú játékost felküldeni pedig objektíve 2 okból veszélyes és rossz:
I. óriási a sérülés veszély
II. ütközés nélkül nincs hoki, ergo romlik a meccsek színvonala.

És azért valjuk be őszintén - aki járt már ob2-es meccsen, van egy-két tehetséges játékos, aki simán beférne egy ob 1.-es alakulat 3.-4. sorába.

veldhuis gratulálok, asszem másképp látnád a helyzetet, ha a te gyereked vernék le vagy ütköznék péppé a pályán :-((
Mi ezen már átmentünk 15-16-17 évesek voltak A HC játékosok, amikor beneveztük őket a felnőttbe, problémamentesen lementek a szezonok, sérülések nélkül, az is igaz, hogy bizonyos mértékű önmegtartóztatás volt minden idősebb csapatnál... Ha az egész csapat fiatal, akkor mehet sztem, de igazán vérre menő tétmeccsen nem hiszem, hogy be szabad állítani egy tizenévest, nekünk is van egy 17 éves nagyon tehetséges srácunk, az edzéseken a fejlődése biztosított, a játékban kevésszer lesz benn, mert a fizikai állapota még nem engedi meg. Amúgy tavaly is elindítottuk az SCII-t a román bajnokságban (felnőtt), az eredménye igazából az lett, hogy az ifit fölényesen megnyerték és két három nevet felírtunk a füzetbe...
Nem egyszerű a helyzet az biztos. Valószinüleg ezek a fiatalok nem fognak egyik csapatban sem játszani, hanem csak a létszámot adják majd. Még a magyar csapatok között elképzelhetőnek tartom, hogy amikor az egyik felküldi a serdülők-ifikből álló 4. sorát a másik nem fogja az 1. sorát felküldeni, de a romániai csapatok esetében ezt kizártnak tartom.
A romániai játékosok hazaiként való "működése" tutira nem lenne jó, hiszen ez a gyakorlát már Újpesten sem müködött, hiszen pont a sok idehozott erdélyi srác miatt hagyták abba az akkori ifi-junior korosztályos játékosok.
Nem irigylem egyik csapatot sem, akik olyan helyzetbe kerültek, hogy ennyire fiatal srácokat kelljen bevetniük.
OB II-ben tényleg vannak olyanok akik alkalmasak lehetnének az OB I-ben való szereplésre, de kérdés, hogy akarnak-e. Hiszen legtöbbjük már az OBII mellett dolgozik, ha nem kapja meg azt a pénzt amit igy keres nem fog újra a heti 1-2 edzés helyett napi 2 edzést bevállalni a munkája feladásával. Ha pedig nincs olyan szinten amit elvárnak tőle biztosan nem kap annyit, hogy elégedett legyen.
18 éves kor alatt nem szabad játszatni egyetlenegy gyereket sem a felnőttek között.Súlyos testi és lelki sérüléseket szenvedhet ami kihat későbbi pályafutására.18 éves kortól már a legjobbakat,csakis a legjobbakat lehet játszatni.Ebben a korban 1 év az nagyon sokat számít.
Női játékosok is megjelenhetnek a felnőttek között?:-)
Kb. egy éve fújtam nyílt amatőr vetélkedést Erzsébeten : Ártatlan szitu a palánknál, a kislánynak többszörös felkartörés a következménye. Profi női kapus van valamelyik Skandináv másodosztályú férfi bajnokságban. Ennyi. A csontok, az ínszalagok, ízületek fejlődése nem fejeződik be 18 év alatti fiúknál. Sőt, 20-23 évesen lehet befejezettnek tekinteni ezt a fajta fejlődést. Nem kéne szorgalmazni a 18 év alattiak a játékát felnőttek között.
Fantasztikus ez a blog! Rég röhögtem ennyit! A kedvencem a szövetségre való hivatkozás! Kik alkotják a döntéshozó testületet? A Klubok vezetői! Kik ajánlanak szabálymódosításokat? A ligák! Nekik kik a tagjai? Ld fent.

Én sem értek egyet azzal, hogy felkészületlen fiatalok lépjenek jégre az OB I-ben. Tavaly ez még csak a kis Volán baja volt (1991-esek játszottak elég sokan), idéntől azonban, hála a rossz szabályoknak, további csapatoknál is előfordulhat hasonló helyzet, és ez immáron kétségtelenül nagyobb probléma, amire megoldást kellene találni (én nem tudok).

OB II-esek. Ld. Haluska esete. De pl. eddig is lehetett volna Fradiban játszani OB I-es szinten, hiszen amatőr csapat, de az OB II-es azért OB II-es, mert ennyit bír, akár fizikailag, akár csak elfoglaltságilag. Azért egy OB I-es gárdánál napi szinten vannak edzések, amit nem minden dolgozó ember tud bevállalni, hogy a túrákról már ne is beszéljünk.

Mike!

Neked pedig külön gratula! Olyan mondandót adtál a számba, amit nem is mondtam, de ezt már megszoktam itt a sok amatőr megmondótól. Tudod, nem hittem volna, hogy a fociszülőknél létezik rosszabb, de a hokiszülők (tisztelet a többségnek, aki normális!) egy részét nemcsak a pályákról, de még a városokból is ki kellene tiltani, ahol jégpálya van! Egyébként pedig a fiadat a saját korosztályába is bármikor összetörhetik, elég egy balszerencsés szituáció, urambocsá' egy alattomos ellenfél.
Köszönöm a kritikád, és annak is felettéb örülök, hogy ilyen jó véleménnyel olyan fórumozók iránt akiket még véletlenül se ismersz (esetemben talán jobb is, lehet meglepődnél). Mindegy meg se próbállak meggyőzni felesleges... Szép napot "barátom".
Persze most mindenki felkapja a fejét és tiltakozik a 18évnél fiatalabb játékosok ellen...
Emlékeztetőül pár játékos aki 16-17 évesen a felnőtt bajnokságban szerepelt: Szuper Levente, Hoffmann Attila, Majoros Gergely, a fél mostani DAB (Erdélyi P, Kiss, Magosi, Mestyán, Jonkl... a teljesség igénye nélkül) Nyilván még sok ilyen van, csak hirtelen ezek jutottak eszembe.


Summa-summarum nem korhoz hanem alkathoz és tehetséghez kell kötni a felnőtt szereplést.
Akikről elfeledkeztél, de biztos csak azért mert nagyon régen volt. 15-16 évvel ezelőtt tűnt fel a Volánban három srác: Palkovics, Ocskay és Zalavári.

Az első két játékos igencsak megizmosodott a felnőtt mezőnyben, mivel ők jelenleg Magyarország legjobb jégkorongozói között vannak és ráadásul nemzetközi szinten is elismerésre méltók. Bárcsak lenne még min. 20-30 ilyen jó (ha nem jobb; jelentősen fiatalabb) magyar játékos és akkor az A csoportban is lehetnének komolyabb céljaink.
Kedves Veldhuis!

Minden sport szövetség az őt alkotó csapatokból áll, nem csak a jégkorong szövetség. Viszont a szövetség által kiadott szabályokért és azok betartatásáért a szövetség (konkrétan annak tisztségviselői) felelnek. Ezárt mondom, hogy a csapatok és a szövetség közös felelősége a kialakult helyzet.

Szerintem a légiós korlát bevezetése elhamarkodott volt. Ahogy én látom, ebbe az egyesületek azért mentek bele, mivel mindegyik úgy gondolta, hogy neki előnye származhat ebből a szabályból a többiekkel szemben (a "magyar jégkorong érdeke" maszlag helyett). Most már látható, hogy úgyanarra a játékosállományra pályázott több csapat is, ezért vannak akik hoppon maradnak. Szerintem csak a Volán jött ki pozitívan a dologból a magyar csapatok közül, én még a Starsban sem vagyok biztos, hogy jól járt. A többiek pedig agyalnak, hogy mi legyen most.

Stommy,

Én nem azt mondtam, hogy nem tudnának játszani, vagy hogy nem jelente nekik fejlődést. Szerintem a lényeg az, hogy plusz veszélyforrás. Kérdezz meg bárkit a TF-en és elmagyarázza, hogy miért. Ez az edzők és a szülők felelősége és én ahogy látom, ezt a felelőséget nem minden érintett képes kezelni.

Viszont a szabályok egyértelműek. Van légiós korlát és van szabad feljátszás. Tehát jelenleg itt állunk. Minden érintett úgy dönt, ahogy gondolja ezeken a korlátokon belül.
Stommy,ha emlékezetem nem csal akkor a DAC-Invitelben 2006 tavaszán mutatkoztak be és a következő idényben játszottak teljes szezont a DAB mostani alapemberei.Vladimir Matejov edzőt kérték fel a Ferencváros elleni bronzmérkőzésekre és ő alkotott egy olyan összetételü csapatot amiben az akkori idők alapemberei(Ferjo,White,Vas,Peterdi,Tokaji,Borsos Erdősi,Orsó,Szélig,Lencsés,Vargyas,Holló és a 86-osok)szerepeltek.A távozó svédek helyét pedig a Dunaferr utánpotlásából egészitették ki 87-89-es születésű tehetségekkel.Abban az időben mutatkoztak be az élvonalban a 88-asok és egy 89-es játékos.Tehát 18 éves korukban(egyiköjük 17 volt,nem emlékszem mennyit volt jégen-szerintem nem sokat!)Csak a tények kedvéért.
Ha jol emlékszek,akkor Marian Gáborík márt 16-17 évesen a szlovák extra ligában játszott. De volt sok ilyen fiatal a csehszlovák ligában,de ezek mind márt az NHL-ben játszanak,vagy játszottak!De ez ritka eset.Ezek nagy tehetcségek voltak.
Még egy jo hír!Négy év után megint Szlovákiára jon a Stanley cup! Agusztus 9-én hozza a Detriot Red Wings szlovák csatára Tomáš Kopecký Szlovákiára. Vannak akik a fél lábukat adnák csak azért,hogy megnyerjék a Stanley cup-át!!!
süti beállítások módosítása