HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

28 – Peterdi Imre

2008.06.07. 11:40 F. Kapus

A hősöket ünnepelni kell. Nem egy-két óráig, nem egy-két napig. Ehhez tartjuk magunkat. Hosszú sorozat keretében, egyesével mutatjuk be őket kedves olvasóinknak. A sorrend tetszőleges, a címben a játékos neve előtt a vb-n viselt mezszám szerepel.

Peterdi Imre nem a sztárok közül való, de olyan figura, aki miatt az edzők a csapat sikereként értékelik a divízió 1-es győzelmet, és nem egy-két kiemelkedő játékosról beszélnek. Nem gyűjti az egyéni trófeákat, legutóbbiként arra emlékszik, hogy az ifjúsági bajnokságban gólkirály volt. Felnőttként ez nem jött össze.

Pályafutása eddigi legemlékezetesebb pillanata a 2002-es felnőtt bajnoki cím volt. "Úgy érzem, ehhez igazán sokat tettem hozzá." Ez valószínű, mert abban az évben bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban is. "Igen emlékezetesre sikerült a debütálás. A hazai világbajnokságra készültünk, és első meccsemen, Kína ellen én szereztem az első gólt."

Nem hagy kétséget afelől, nevelőedzői közül ki volt rá a legnagyobb hatással. "Kercsó Árpádnak köszönhetem egész pályafutásomat." És hogy miért kezdett el jégkorongozni? Erről remek sztorit mesélt. "Bejött hozzánk az általános iskolába Árpi bácsi. Megkérdezte, ki focizik jól. Nagyjából tízen jelentkeztünk az osztályból, a suliból meg vagy ötvenen. Kihívott minket a dunaújvárosi sportpályára. Fociztunk egy nagyot, aztán szólt, hogy kivel elégedett. Csak ezután tudtuk meg, hogy nem focizni hívnak minket, hanem jégkorongozni. Sokan csalódottak voltak, de 25-en maradtunk. Emlékszem, velem együtt lett Lencsés Tomiból is focistából hokista."

Ekkor még nyilván nem sejthette, hogy 28 éves korára négyszeres magyar bajnok és 109-szeres felnőtt válogatott lesz. Arra pedig gondolni sem nagyon mert, hogy egyszer a legjobbak ellen hokizhat a világbajnokságon. Ennek legfeljebb csak az inline vb-n volt realitása. Budapesten szerepelt is a magyar csapatban, igaz, ott egyelőre nem sikerült a feljutás. Hátha majd idén.

A megnevezett mesteredző, Kercsó Árpád így emlékszik vissza a kis Peterdire: "Az első nagy dunaújvárosi generáció hátán nőtt fel, Vas Marcival együtt. Ifiként ügyes és gólerős volt, de valamiért félősnek tűnt. Küzdőképességét nem tartottam megfelelőnek, nem nyújtott folyamatosan jó teljesítményt. Kellemes meglepetés, hogy felnőtt korára levetkőzte rossz tulajdonságait, nagyon jó játékossá nőtte ki magát."

Kis túlzással egész életét Dunaújvárosban töltötte. Kétszer ment el, kétszer tért vissza, mindkétszer hamar. Először küldték, tanulni, Szegedre, kölcsönjátékosnak. Oda játszani ment csak, közben otthon edzett. 19 éves volt ekkor. "Julius Kovacnál mutatkoztam be az OB 1-ben, Szegedre csak meccsekre jártam le. Stabil felnőtt játékossá Kapustánál váltam." Remekül teljesített a Tisza Volánban, 13 meccsen 12 gólt lőtt, adott 5 gólpasszt. Még abban az évben visszavitték, az interligában is játszott jó párszor.

Legközelebb 2006-ban hagyta el nevelőegyesületét, Újpestre igazolt. De hogy került egy dunaújvárosi csatár a lengyelekhez, az előtte lévő évben pedig Újpestre? "Az UTE-hez azért mentem, mert odahaza nem volt pénz a hokira. Jól éreztem magam a Megyeri úton, érdekes, hogy éppen az újvárosiak vertek ki minket a bajnoki rájátszásban. Múlt nyáron az UTE-val nem tudtam megegyezni, a Dab pedig nem keresett . A lengyelek hívtak, igent mondtam a kalandra. Az elején jól ment a játék, de hamarosan eltört az orrom (ez annyira triviális, hogy fel sem sorolta a sérülések között – F. K.). Amikor felépültem, szlovák edzőnk a tartalékcsapatba tett, hamar össze is vesztünk. Kiderült, nem tudunk együtt dolgozni, ezért kértem, engedjenek el. A klubvezetés rendes volt velem." 24 OB 1-es mérkőzésre maradt ideje, remek pontátlagot ért el, 24 egységet gyűjtött, 8 gól és 16 passz leosztásban.

Peterdi az egyetlen, aki nem külföldi bajnokságban készült fel a japán vb-re. Az előzőekből kiderül, ez csak félig igaz. A szezont itthon fejezte be, de Lengyelországban kezdte, a Naprzod Janow csapatában.

A szapporói győzelem utáni eufória egy eddig nem ismert részletét is feltárta előttünk az újvárosi csatár. "Nagyon szeretem a tetoválásokat. A vb-győzelem után megbeszéltük a srácokkal, hogy csináltatunk egy közöset, amit mindenki magára rakat. Van itt egy barátom, aki megtervezi a grafikát. Jelenleg hat változatból tudunk választani a srácokkal. Ha mindenki visszalép a tervtől, én akkor is felrajzoltatom valamelyiket." Nem új szenvedélyről van szó, mint kiderült. "2001-ben kezdtem, akkor a lábamra egy körszalagot rakattam. Az alkaromra tavaly született gyermekem nevét írattam, rovásírással." A míves munkák a mellékelt fényképen is látszanak.

Az A csoportba jutás lehetőségére már első világbajnokságán, 2002-ben is gondolt. "Aztán messzire került tőlünk ez az álom. Nagy kár, hogy 2007-ben Szlovéniában a házigazdák ellen az elején meglepődtünk, mert akkor is és azóta is úgy érzem, azt a meccset meg lehetett volna fogni."

Imre Szapporóban érezte, hogy az ukránok lekezelnek minket, és ebben bízott a döntő meccs előtt. "Bármerre jártunk a városban, mindenki kedves volt velünk. Ha a japánokkal vagy más ellenféllel találkoztunk, intettünk, köszöntünk egymásnak. Az ukránok viszont levegőnek néztek minket, ránk sem bagóztak. Rájöttem, hogy lenéznek minket, és tudtam, ez esélyt teremthet számunkra. Igazam lett. Utólag már egyértelmű, hogy a japán meccs nehezebb volt."

Nem tud egy embert kiemelni mint legkeményebb ellenfelét. Inkább általánosan fogalmazza meg, melyik korszak a legnehezebb egy jégkorongozó számára. "Ha egy fiatal felkerül, első néhány felnőtt meccsén megkínálják egy-egy lángossal. A fizikai fájdalmon túl jönnek a lelkiek is. Az idősebbek mondogatják, vigyázz, ez a nagyok sportja, meg csúnyábbakat is. A kötelező védőrács miatt is kapsz maflásokat bőven. De hamar megszokod, és téged is megszoknak. Aztán egy idő után már te csinálod ugyanezt a kicsikkel."

Legkomolyabb sérülése nem vészes, "három első felső fogam nem az enyém már, egyszer egy interligameccsen felpattant egy korong". Azért a számlán szerepel még ez-az. "Két agyrázkódásom volt, amelyek után azt sem tudtam, ki vagyok, hol játszom. Szerencsére a törések, szakadások, műtétek eddig elkerültek."

Érdekes, hogy Peterdi klubjaiban 77-es, a válogatottban 28-as számú mezben szerepel. "A klubomban mindig is 77-es voltam, és most már az is maradok. Fiatalként kaptam a válogatottnál a 28-ast. Később kipróbáltam az egyesületemben is, de nem jött be."

Jövője biztos, a 2008/09-es szezonban is a Dab.extra.hu csapatát erősíti. "Amikor hazajöttem, 17 hónapra írtam alá. Tehát jövő nyárig." Jelenlegi csapata honlapján néhány bulvárinformációt is megtalálhatunk Peterdiről, aki az iwiwen a Pedró és a Terdy beceneveket jelölte meg.

A világbajnokságon mind az öt mérkőzésen pályára lépett, két gólt lőtt (ebből az egyik az ukránok elleni döntőn nagyon fontos és igen látványos volt) és egy gólpasszt adott. Összesen négyszer lőtt kapura, fantasztikus volt tehát a hatékonysága. Megcsodálhattuk, milyen jól viseli, hogy Vas János érkezése után eredeti sorából áttette Cortina mester a negyedikbe. Amikor kellett, és visszakerült Ladányi és Vas Márton mellé, akkor is hozta magát, döntő fontosságú gót szerzett. Munkája elismeréséül a magyar-horvát meccs legjobbjává választotta a szövetségi kapitány.

A válogatott csapat hazatérte után hamar megindult a celebbé válás útján, a velvet.hu készített vele-róla riportot, jelentős fotóalbummal. Ez a karrier nem teljesedett ki, marad a jégkorongnál.

Énekes Lajos, a válogatott edzője elsimerően beszél róla: "Bár sokaknak nem tetszik ez a fajta lesipuskás szerepkör, én kifejezetten kedvelem Peterdi játékát. Nagyon sokat dolgozik a mérkőzéseken. Pedró volt az egyetlen játékosunk a vb-n, aki nem a nemzetközi színtéren készült fel a feladatra. Csapatával kevesebb edzésmunkát végzett, de tudja, hogy ennél többre van szüksége. Ha szezon közben néha halványabb is, a fontos találkozókon képes magas színvonalon játszani. Emlékszem, tavaly is jó teljesítményt nyújtott. A válogatottnál mindig kellemes meglepetést okoz. Gyors hokis, remek sort alkot Ladányival és Vas Marcival. Kiválóan rendeli alá saját maga szerepét a másik két játékos és a csapat eredményessége érdekében. Jó kiegészítő, jó segítő, és még eredményes is. Mi mást várhatnánk tőle?"

A sorozatunkban eddig bemutatott játékosok:

23 – Fekete Dániel
9 – Benk András
20 – Holéczy Roger
7 - Ennaffati Omar
5 – Szélig Viktor
24 - Palkovics Krisztián

11 komment

Címkék: válogatott peterdi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rendkívüli egyéniség! Nemcsak játékosként, de a magánéletben is nagyon szimpatikus ember!
A 2002-es döntőben annyi gólt hoztak össze Godóval, hogy úgy jelent meg az NS, hogy megvan a másik Palkovics-Ocskay páros. Azóta is valahogy mindenki ezt kéri számon rajta, amit ugyan nem tudott teljesíteni, de nagyon értékes játékos! Gratula és köszönjük!
Láttunk tőle egy örömtáncot a jégről lefelé jövet... Na azt én a helyében szabadalmaztatnám és antidepresszánsként árulnám! Köszönjük az élményt! Mindkettőt:))
Szép volt Pedró, ez férfi munka volt! Egyébként is tudod, hogy imádlak és Te vagy az egyik kedvenc játékosom! Ja és nem igaz, hogy mindenkinek ezt mondom, de az utóbbi években Artyom is igencsak a szívemhez nőtt!!!!
Egy kis kiegészítés: Pedró óriási görkoriban is. Amikor a DAB-nál volt a botrány, akkor nálunk volt az Astrában a görkori vb és játszott a magyar csapatban. Ott is eszméletlen volt, nagyon tetszett a játéka, hihetelen gyors volt, és ahogy farolt a görkorival.... Akkor nagyon paráztam, hogy már csak görgőkön láthatom újra.
Gratula Pedro!!!
Ha minden jól megy, nemsokára újra látható lesz, nem is messze, Pozsonyban az in-line VB-n.
Megyünk is szurkolni neki(k) :D
Én is kedvelem Pedrót már régóta ,én vhogy azt vártam ,h az Alba leigazolja őt ,mert válogatott hokis ,nem is öreg, és kiváló játékos.Az lenne a legjobb neki ,ha külföldön megtalálná a neki való csapatot,mert akkor a válogatottban talán még jobb is lehetne.
ez a sorozat most akkor így abbamaradt?
Nem, nem és nem maradt abba. Folytatjuk, befejezzük. Csak az időpont kérdéses.
köszönöm, megnyugodtam :)
süti beállítások módosítása