HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kurkó Jánost leváltották

2008.05.28. 20:22 hokigóbé

A Román Jégkorong Szövetség szabályzatának egy paragrafusára hivatkozva visszahívta Kurkó János elnököt, írja a Prosport. Szavaztak is, a döntést 8:3 arányban hozták.

"A dolgok nem mehetnek így tovább. Kurkó tönkreteszi a román jégkorongot" – közölte az egyik névtelen ellenlábas. A cikk szerint a történetnek nincs vége, az ANS (Nemzeti Sporthivatal) dönt az ügyben. Kurkó gyorsan reagált a hírre: "Az ANS határozatáig én vagyok a szövetség elnöke. Amit velem tettek, az súlyosan sérti a szabályzatot. Jövő héten sajtótájékoztatón fejtem ki álláspontomat bővebben."

Kurkót máshonnan is érte támadás: a rendőrség nyomozásba kezdett két, állítólag nem pályázati úton beszerzett kompresszor ügyében. Erről az afférról a Libertatea ír: "A Román Jégkorong Szövetséget azért vádolják, mert a kanadai York cégtől két olyan kompresszort vásárolt, amelyek nem voltak újak, és garancia sem járt velük. Hivatalos források szerint a készülékek legalább hétszer hibásodtak meg, ráadásul a vásárlás idején is több alkatrészt a régi gép kiszerelésével helyettesítettek. Ha minden igaz, a két készülék 320 000 lejbe (77 ezer euróba) került, ennek ellenére a beszerzés versenyeztetés nélkül történt. Ebben a cikkben az az információ is szerepel, hogy két hónapja a már említett ANS lefolytatott egy vizsgálatot, amely nem tárt fel szabálytalanságot.

Octavian Bellu, az ANS elnöke ugyanott elmondta: "A York komoly cég, nem voltak kétségeink. Egy hónapja tudjuk, hogy a rendőrség vizsgálja az ügyet, lehet, hogy vannak más információik, várjuk a következtetéseiket." Az ANS könyvelője hozzátette: "Nem vizsgálódtunk, csak ellenőriztünk, nyomozást a rendőrség folytat, nem mi."

A Libertatea írásában is megszólal Kurkó: "Minden vád mögött Pana és Negoita urak állnak, a szövetség korábbi titkára és elnöke. Kilenc évig voltak a szervezet élén, nem csináltak semmit. Az eszközöket közbeszerzési eljárás keretében vásároltam." A gépekről megjegyezte, a meghibásodás után az eladóhoz fordultak, aki rendbe tett mindent. Azóta a jégcsarnok egy kompresszorral működik, de nincs is szüksége kettőre, csak akkor, ha jeget kell készíteni.

13 komment

Címkék: románia kurkó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szóra sem érdemes, majd jön más és a történelem úgyis mindenkit feloldoz.
Bocs, hogy ide is belepofázok, csak annyit tennék hozzá, hogy a szövetségi döntéshozó akármi a határozata indoklásául különböző kifogásokat hozott fel. Pl., az összeférhetetlenséget, azaz a szövetség elnöke nem lehet egy klub vezetője, tagja, vagy finanszírozója. Valami szerződésekről is szó van, amelyeket ez a bizonyos testület elutasított, Kurkó később mégis aláírta őket stb. Van viszont egy olyan téma is, ami lehet, hogy a magyarországi csapatvezetőket is kiakasztja: az idegenlégiósok utolsó percen való leigazolása. Erről majd később, ha megtudom a részleteket.
Ő tenni akar és tud is tenni, ezért fúrják! Volt ez már így és lesz is. Nem csak vele, mással is!
azért az hogy nézne ki, ha nálunk studniczky f. összegründolna egy csapatot, és annak elnökeként vitézkednének az obI döntőjében? miközben persze megtartaná a mjsz elnöki székét is... ilyenekért büdös nekem kurkó több viselt dolga is.
kispufi! Valljuk be, ez azért elég nagy öngól volt az ocskayliga hazájában! :DDDDDD
Igazad van vaze! :)) Na de az ilyen kispufiknak bele kell ugatni mindenbe, amiről fogalmuk sincs...
Csak az jutott eszembe, hogy miért nem csodálkozom én mindezen?
lautstarke kispajtás, ezen a blogon eddig nem volt divat ez a hangnem, ha gondolod, oszd az igét tovább ott, ahol vevők az ilyenre.
vaze, amúgy, hát, igen, lehet, hogy igazad van... bár titulusilag, látszatra mégse olyan egyértelmű tán...
Srácok, azért ne hasonlítsuk össze a két szövetséget! Addig jó nekünk, amíg nincs a mi szövetségünk környékén két ilyen jóindulatú, csak a sportnak élő, önzetlen, a sportág fejlődését szem elött tartó, nem a saját zsebének élő, remek ember, mint Pana és Negoita urak...
nah a steaua újra bajnokesélyes, nem tudom, hól volt a székely szavazók esze.
Hargita Népe:
Visszahívták tisztségéből

A Román Jégkorong-szövetség (FRHG) döntéshozó testülete, a Szövetségi Büró kedden tartott ülésén visszahívta tisztségéből a szövetség elnökét, Kurkó János Györgyöt. A maratoni ülésen Cristian Cârlan szövetségi alelnök, a Steaua jégkorong-szakosztályának elnöke javasolta Kurkó leváltását, amelyet a testület megszavazott. A tavaly megválasztott elnök azonban a jövő hét elejéig biztosan tisztségben marad, ugyanis a keddi döntést az Országos Sportügynökségnek (ANS) is láttamoznia kell.

Kopacz Gyula

A keddi ülésen a 13 bürótag közül 12-en voltak jelen, Kurkó, mint érintett, nem szavazott, a visszahívást nyolcan támogatták, hárman pedig ellenezték.

Csíki András, a FRHG alelnöke a HARGITA NÉPÉnek elmondta, több hibát is felróttak a bürótagok Kurkónak. – Az ülésen elhangzott, hogy az elnök úr semmibe veszi a Szövetségi Büró határozatait, áthágja a szakszövetség alapszabályzatát, klubérdedek szerint hoz határozatokat és úgy akart szponzori szerződést kötni egy céggel, hogy azt előzőleg a klubok és a Szövetségi Büró is elutasította – nyilatkozta Csíki. Hozzátette, a FRHG alapszabályzatában van egy olyan paragrafus, amely leszögezi: az elnök nem lehet semmilyen sportszervezet tagja.

– A visszahívás legfőbb oka az összeférhetetlenség volt, hiszen köztudott, hogy Kurkó János György alapító tagja a HC Csíkszereda és HC Felcsík kluboknak – mondta Csíki András.

Hozzátette, kiderült az is, hogy a HC Csíkszereda csapata a Magyar-kupa döntő tornájára igazolt szlovák idegenlégiósai számára az átigazolási összeget február 12-én fizette be a FRHG számlájára. Így az átigazolások tehát nem csupán a szabályok által nyújtott kiskapuk alapján jöhettek létre, hanem csaláson is alapulnak – hangzott el a Szövetségi Büró ülésén.

A testület ugyanakkor felrótta Kurkónak, hogy egyes csapatok érdekeit figyelembe véve, mások rovására hozott döntéseket, ugyanakkor nincs stratégiája a FRHG-nek, és a főtitkár (amelynek kinevezése az elnök hatáskörébe tartozik, ám megszavazta a Szövetségi Büró) gyenge vezetőnek bizonyult. Az ülésen elhangzott az is, hogy a FRHG elég nagy adósságot halmozott fel: a szövetség főkönyvelője 600-, az elnök azonban 150 ezer lejről beszélt.

A bürótagok kedden kifejtették, hogy a Negoiţă–Pană duó számára nincs visszatérés a szövetség élére, tehát nem az előző elnök–főtitkár párosnak próbálnak helyet teremteni újra a FRHG-n belül.

Kurkó János György szerint anyagi és egyéb érdekek is vannak a keddi döntés hátterében. – Meg vagyok győződve, hogy a Szövetségi Büró döntése szabályzatellenes, ugyanakkor százszázalékos, hogy az ANS jogászai jogellenesnek találják majd a visszahívásommal kapcsolatos határozatot – nyilatkozta a HARGITA NÉPÉnek Kurkó. Hozzátette, hogy nem szeretné, ha a román hoki az elődje által taposott útra térne vissza.

– A jövő héten Bukarestben és Csíkszeredában is tartok sajtótájékoztatót, ahol bővebben beszámolok majd a keddi döntés hátteréről – mondta Kurkó. Hangsúlyozta, az ANS jövő hét eleji döntéséig még érvényes elnöki mandátuma, tehát ő irányítja a FRHG-t.

Mint megtudtuk, a sportügynökség jogi osztálya hétfőn vagy kedden hoz döntést a Szövetségi Büró határozatával kapcsolatban. Amennyiben jóváhagyják a testületi határozatot, 15 napon belül össze kell hívni a FRHG közgyűlését és új elnökválasztást kell kiírni a szövetség alapszabályzata alapján.

Ha az ANS jogászai szabályzatellenesnek ítélik a Kurkó visszahívásáról szóló határozatot, akkor felszólítják a szövetség döntéshozó testületét, hogy vonja vissza a határozatot. Viszont a Szövetségi Büró tagjai tegnapelőtt kijelentették: az ANS ajánlásától függetlenül fenntartják határozatukat. Ebben az esetben Kurkó János György jogi útra terelheti a kérdést, azonban az ügy lezárásáig az ANS a szövetség finanszírozását felfüggeszti. Ez akár a FRHG fizetés- és működésképtelenségét is jelentheti, sőt az ANS fel is oszlathatja a szövetséget. Erre már volt példa Romániában, hiszen a Szövetségi Büró által hozott határozathoz hasonló döntés miatt oszlatta fel az ANS a Román Biliárd-szövetséget.
Bréking: lemondott az egész bagázs!

Az ANS szerint a szövetségi büró döntése nem felelt meg az alapszabályzatnak, ezt inkább a közgyűlés kellett volna megtegye - erre a büró összes tagja lemondott. Az infók szerint Kurkó is. Ideiglenesen a főtitkár, Becze Iuliu (lánykori nevén Gyula) irányíthatja a szervezetet. Új vezetőségválasztás július 10-én.
Úgy érzem ez elég körülményessé teszi az erdélyiek idei OBI-es indulálást is...
süti beállítások módosítása