HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Beszéljünk akkor a magyar jégkorongról

2008.05.14. 08:00 F. Kapus

Az elmúlt hetekben nagyon sok új hokibarát született Magyarországon. Ez nagy dolog. Jó lenne megtartani őket a sportág mellett, elkötelezettként. Mit kell ehhez tenni? És mi szükséges ahhoz, hogy a világ legjobb sportja fejlődni tudjon Magyarországon? Egyáltalán, hol tart most? Ezeket próbáljuk megfogalmazni az alábbiakban.

A hatalmas és országos eufória pillanatában rendkívül sok minden jutott az eszünkbe. Mit és hogyan kellene csinálni, leginkább ez a fontos. Több témáról részletesen társalogtunk év közben. Most megpróbáljuk ezeket egy írásba belefoglalni.

Cikkünket éppúgy vitaindítónak szánjuk, mint Beszéljünk akkor sorozatunk korábbi darabjait. Lehet velünk egyetérteni, vagy nem, de vitatkozni szükséges. Várjuk olvasóink meglátásait, javaslatait, ebben az új helyzetben. Mert az A csoportba jutás új helyzetet teremtett, azt nemcsak reméljük és tudjuk, hisszük is. Az alábbiakban különböző szempontok szerint rögzítjük, hol tart a magyar jégkorong. Jelezzük, ahol problémát vélünk felfedezni. Ahol tudunk, javaslattal élünk, ahol nem, megkíséreljük az elérendő célokat sorra venni. Ezúton is köszönjük Kerusz barátunk segítségét és ötleteit.

Létszám

Kezdjük egy adattal, amelyet a sportágat közelről nem ismerők minden bizonnyal nem ismernek. A világbajnokságon részt vett 22 játékos mindannyian profi, a szónak abban az értelmében, hogy pénzt kapnak munkájukért klubjuktól. Ezzel együtt többüknek nem ez jelenti a fő megélhetési forrást. Ma 50-60 közé tehető azoknak a játékosoknak a száma, akik annyi fizetést kapnak a jégkorongozásért, amelyből így-úgy meg lehet élni.

A válogatott bő keretében is találhatóak játékosok, akik munka mellett játszanak. A Svédország ellen tavaly fantasztikus sikert aratott csapatban ott volt az FTC egyik legjobb játékosa, Jánosi Csaba. Jánosi általános iskolai testnevelő tanárként dolgozik. Délután munkahelyéről megy edzésre.

A szezon eleji adatok szerint Magyarországon az igazolt játékosok száma átlépte a kétezret. Egy évtized alatt megduplázódott ez a szám, elsősorban az utánpótlásban történt mennyiségi robbanásnak köszönhetően. Erről a témáról rendszeresen írtunk korábban. Abban az áttekintő cikkünkben egy táblázatban jól látszik, hogy az utóbbi 5-6 évben közel kétszer annyi gyermek lett jégkorongozóvá, mint az előtte lévő időszakban. Ez a robbanás az új csarnokoknak és a körülmények javulásának köszönhető.

Elismertség

Tavaly a divízió 1-ben elért ezüstérem bruttó 10 millió forintot jelentett az egész csapat számára; a szapporói siker 20 millió bruttó magyar forintot hozott a 22 játékos és a 7 kísérő konyhájára. Ez nettóban, fejenként egyenlően elosztva 300-400 ezer forint közötti összeget jelent. Egy világszenzációért nem sok.

Mert ne becsüljük le a történteket. Érzékeltetjük, mennyire fontos, amit elértünk. René Fasel, a nemzetközi szövetség lejátó mandátumú svájci elnöke az IIHF honlapján vele készült választási kortesnagyinterjúban hosszasan sorolja működése eredményeit, és ezek között kiemelt helyet kap hazánk A csoportos taggá válása. Ekkor még élethalálharc folyt Fasel és a finn Kummola között a szervezet vezetéséért, később a finn visszalépett.

Jégcsarnokok

Fedett, szabvány méretű pályával nem állunk rosszul. Dunaújváros, Székesfehérvár, Miskolc, Szeged, Debrecen, Zalaegerszeg, Kaposvár, Győr rendelkezik a vidéki városok közül ilyennel. Jászberényben jelenleg zajlik a beruházás, az országban egyedüliként ott épül mostanában pálya. A fővárosban öt helyen hokizhat, aki akar. Két pálya áll rendelkezésre a Jégcentrumban (centerpálya és edzőpálya), további 1-1: UTE (Megyeri út), Pesterzsébet, gyakorló jégcsarnok. Ideiglenes helyszínként, évente nagyjából egyszer szokta birtokba venni a jégkorongos-társadalom a Papp László Budapest Sportarénát és a debreceni Főnix-csarnokot. Nem szabad elfelejteni a nem szabványméretű pályákat sem, azok is egyre fontosabb helyszínei az első lépéseknek, és szerencsére van belőlük sok.

Örvendetes, hogy ezen kívül igen sok szabadtéri pálya áll a jeges sportok rendelkezésére. Ezek nem mind szabványméretűek, de az alapok elsajátításához megfelelőek.

Anyagiak

Eddig megvolt a hoki pénz nélkül, ezután nagyobbak lesznek az elvárások. A pénzt előbb-utóbb a teljesítményhez és az elváráshoz kell igazítani. Ez a jövő záloga és kulcsa. Az elmúlt évtizedekben egyes piaci mechanizmusok nem működtek, egészségtelen informális megállapodások torzították a klubok és a játékosok közötti versenyt. Akik új belépőként nem ismerik, nem tisztelik ezeket a szabályokat, meglepetéseket okoznak.

Ezen a ponton játsszunk egyet. Saccoljuk meg az egész magyar jégkorong-társadalom költségvetését. Vegyük egy kalap alá az öt OB 1-es klub teljes pénzügyi forrását és a szövetség költségvetését, adjuk hozzá a külföldön játszó játékosaink egész évi jövedelmét, egészítsük ki a lelkes amatőrök és az utánpótláskorú gyermekek szüleinek a sportra fordított hozzájárulásával, az utánpótlás generálta szponzori pénzekkel, állami támogatással. Ez az az összeg, amely ma rendelkezésre áll. Kijelentjük, hogy ez a summa alacsonyabb, mint egy alsó kategóriás svájci élvonalbeli csapat büdzséje.

A legnehezebb feladat tehát új forrásokat bevonni, a finanszírozást új alapokra helyezni. Milyen csatornát vehet igénybe a jégkorong? Jelenleg néhány megszállott működteti az élcsapatokat és a szövetséget. Nagyon lelkesek, nagy köszönet illeti mindannyiukat. Ne hallgassuk el viszont, hogy sok olyan dolog van, amihez nem értenek, vagy nem eléggé, és sok feladat áll előttük, amelyek megoldására nincsenek felkészülve. Energiáik, erőforrásaik végesek, a szakmát autodidakta módon tanulták. A legjobb magyar klub vezetői idejük nagy részét pénzszerzésre fordítják, több tucat kis támogatótól gyűjtik be a minimális feltételrendszert biztosító összeget. Idegőrlő, hosszadalmas munka ez, évről évre.

Más oldalról nézve a klubirányítók elfogultak, ami befolyásolja döntéseiket. Ugyancsak sok problémát okoz, hogy a szövetség elnökségének nagy részét és a döntéshozó testületeket is meghatározó részben a klubok vezetői, képviselői uralják. Jelen pillanatban a szövetség a szó klasszikus értelmében nem irányítja a rendszert. Legjobb esetben is csak azt mondhatjuk, hogy moderálni próbálja. Elsősorban az egyesületek vezetői döntenek a történésekről.

Csak egy példa a közelmúltból és az aktuális kérdések közül: az idegenlégiósok létszáma a bajnokságban. Erről a kérdésről is írtunk januárban. Nem a szövetség szakmai vezető testülete határozza meg a magyar jégkorong szempontjából optimális számot, hanem rábízza a klubokra, amelyek különböző érdekek mentén döntenek a limitálásról. De ha nem sikerül szót érteniük egymással, akkor az történik, ami tavaly. Nem hoznak döntést, tehát nem vezetnek be korlátozást. Ez nem célravezető.

Utánpótlás

Talán a legellentmondásosabb terület. Kezdjük a legnagyobbakkal. Nincs normális létszámú junior korosztályunk. Összesen 70-en vannak az 1988-89-ben született aktív játékosok. Ennek okai számosak. Eleve nem játszottak túl sokan, és az utóbbi időben nem láttak maguk előtt perspektívát, abbahagyták. Mindeközben soha nem látott sikert aratva bent maradtak, sőt magabiztosan maradtak bent a divízió 1-ben, azaz a másodosztályban. A jövő év feladata kitalálni, hogyan tudjuk megtartani a felnövő fiatalokat a sportágban, mert ifikkel sem állunk rózsásan mennyiségileg. Nagy gondot okoz az utánpótlásból kiöregedő játékosok integrálása a felnőtt versenyrendszerbe.

Várhatóan a csekély számú játékos egy része is külföldön kíván tovább fejlődni. Ez a lehetőség amúgy is egyre több gyermeket és szülőt vonz. Ebben a szezonban is több tucat fiatal játszott külföldön, többen közülük kiemelkedő klubokban, a világ legjobb bajnokságaiban. Sokan 10-12 éves korban elmennek, fejlődni, szerencsét próbálni. A szövetségnek mindenképpen ki kell alakítania egy megfelelő koncepciót, amely mentén ezeket a srácokat a magyar jégkorongélethez köti. Nem jó, ha a tehetségesebbek, sikeresebbek külföldi állampolgárságot szerezve más ország mezében játszanak. Talán ez az utolsó pillanat, lépni kell, és szerencsére ezt a szövetség vezetői is érzik.

Emiatt is fontos lenne a szezon elején versenynaptárat készíteni a klubok bevonásával. Így a válogatottak tudnák, milyen program szerint dolgoznak, edzőtáborok, nemzetközi tornák mikor lesznek. Ez a kint tartózkodóknak létfontosságú, hogy egyeztetni, tervezni tudjanak. Szintén el kell hárítani bizonyos anyagi akadályokat. Nem lehet hosszú távon elvárni, hogy a légióskodó fiatalok családjuk költségén repüljenek a válogatotthoz.

Ha már az utánpótlásnál tartunk, nagyon fontos: megfelelő támogatási, dotálási rendszert kell kialakítani. Nem lehet a jeget piaci áron megvenni, mert így a szülők anyagi helyzete jelenti az elsődleges rostát. Jelenleg a fővárosban egy óra bérleti díja eléri akár a negyvenezer forintot is. Vidéken gyakorlat, hogy az önkormányzat beszáll az utánpótlás segítésébe, de a fővárosban ez nem jellemző. Ne csak a gazdag gyerekek sportja legyen a jégkorong. Ma pedig erre felé megyünk. 5 és 15 ezer forint között mozog egy fiatal játékos havi egyesületi tagdíja. És ez csak a jégidő árát és az edző bérét fedi. Ehhez jön a horribilis árú felszerelés, az utazás, a hazai tornarendezés, nem beszélve a rengeteg befektetett időről, energiáról.

Olyan kezdeményezésekre van szükség, mint amit például Pesterzsébet önkormányzata indított. Egyik általános iskolájukban sportiskolaosztályt szerveznek, ahol a gyerekek a jégkorongozást is gyakorolhatják. A szövetség felszereléstámogatással állt az ügy mellé. Így a gyerekek szinte ingyen tudnak hokissá válni. A jégidőt az önkormányzat biztosítja, a diákok az amúgy is holt időszaknak számító délelőttökön mennek a jégre.

Szóba került az MJSZ felszereléstámogatása. Itt kell megjegyezni, hogy az erzsébeti kezdeményezéstől függetlenül is van ilyen programja a szövetségnek, amellyel a legfiatalabbakat támogatja, szponzori segítséggel. Szintén támogató útján rendeznek évente több szupermini és mini tornát. Csakhogy ezek cseppek a tengerben, ilyen lehetőségből sokkal többre lenne szükség. Nem kell ehhez MJSZ, megoldható lenne akár regionális alapon is a kérdés. Építhetnének hatékonyabban a megyei műhelyek a lokálpatriotizmusra.

Fontos, hogy a jégkorongsport bekerült a Heraklész programba. A jégkorongban rendelkezésre álló összegekhez képest jelentős támogatás jut így különböző programokra, edzőtáborokra, felszerelésekre.

Edzőkérdés

Itt kapcsolódik cikkünkhöz az edzőkérdés, edzőképzés témaköre. Ezt a témát is alaposan körbejártuk egy korábbi alkalommal. Tény, hogy kevés az utánpótlás-nevelő szakember. Kercsó Árpád 15-20 évre teszi egy jó edzőgeneráció létrejöttét. Ezúton is gratulálunk Keszthelyi Miklósnak az év utánpótlás-edzője címéhez.

Bajnokság

Bajnokságunk nem versenyképes az A csoportok bajnokságaival. Nem könnyű üzleti alapokra helyezni az első osztályt, de jó példából legalább kettő van a régióban. Mondható, álomszerű egy lapon említeni az osztrák EBEL-t és a szlovák extraligát a mi kis OB 1-ünkkel. Mindazonáltal vannak elemek, amelyeket importálhatunk. Lehetne kiszámítható a mérkőzések kezdési időpontja. Mindenképpen névadó szponzort kéne találni a bajnokságnak. El kell érni, hogy valamely televíziós társaság rendszeresen közvetítsen meccseket. Jó lenne látni gólösszefoglalókat.

Sokat kell ehhez fejlődni, mert ma a jégkorong nincs benne a sportközéletben. A sportnapilap az alapszakasz mérkőzései esetében jobbára csak eredményközlésre szorítkozik. Ebben a szezonban mi sem bonyolódtunk bele a részletekbe, a következő során viszont már alaposabbak leszünk. Az ifi vb-n sikeres csapatról eredményeiről blogunkon kívül érdemben senki más nem számolt be.

Tehát a sport vérkeringésébe vissza kell kerülnie a jégkorongnak. Ehhez elsősorban a bajnokságot kell minél hamarabb ráncba szedni. Az előző pontvadászat derekáig rengeteg probléma, hiányosság merült fel, elsősorban a versenykiírással és annak betartásával kapcsolatban. Ezeket alaposan összefoglaltuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a legtöbb probléma megoldására van esély és akarat. Jó irányba mozdulnak egyelőre a dolgok. De még sok alapfeltételnek kell teljesülnie. Érdekes, kiélezett verseny legyen, fogyasztható színvonalon, ez a fontos.

A bajnoksággal kapcsolatban megfogalmazható minimális elvárásokat részletezzük is. Betartható, egyértelmű versenykiírások, a kiskapuk sürgős bezárása a tapasztalatok alapján. Legyen igazi, komoly tétje az alapszakasznak. Ez lehet pénzdíj, vagy a rájátszáshely biztosítása. A rájátszásban ne lehessen csapatot váltani, mint legutóbb az Alba Volán tette. Bizonyos számú alapszakasz-mérkőzéshez legyen kötve, hogy valamely játékos szerepelhessen a rájátszásban. Ez alól a hosszan tartó, súlyos sérülés jelenthet kivételt. Az alsóház is játsszon meccseket, amíg tart a felsőházban a helyezések eldöntése, azaz aki kiesik, vagy be sem jut a rájátszásba, ne álljon le. Előre meghatározott és lekötött játéknapok kellenek. Tudja mindenki előre, hogy ha kedd, akkor forduló következik. Kötelező tartalék napokat kell kijelölni az esetlegesen elmaradt meccsek pótlására.

A rájátszásban nem fordulhat elő még egyszer az, ami idén, hogy valamely csapat nem játszik odahaza, mert a két győzelemig tartó párharc első két meccsét ugyanazon a helyszínen rendezik. Junior- és tartalékbajnokság beindítására kicsi az esély a kevés játékos és az anyagiak miatt, de az OB 2 bővítése az első csapat kereteiben helyet követelni nem tudó, de az ifiből kinőtt játékosok megmentése érdekében célszerű, mi több, elengedhetetlen lenne. Jó volna a bajnokság végén egy torna keretében az OB 1 alsóházának és az OB 2 élmezőnyének az erejét összemérni. Ez inspirálná az OB 2-es csapatokat, és tán az első osztályúakat is.

A Magyar Kupában induljon el minden itthoni csapat, az OB 2-esek is. A mérkőzéseket ne lehessen bajnoki meccseken letudni, mert az eddigi lebonyolítási forma komolytalan.

Érzékelhető, hogy a mi utunk a szlovének útja, az ő csodájuk a miénk is. Mindkét ország kevés játékossal, kevés csapattal, viszonylag kevés csarnokkal jutott el a legjobbak közé. Nekünk több a csarnokunk, több a játékosunk, nekik több a pénzük, jó néhány évet töltöttek el az A csoportban, és van az NHL-ben egy nem is akármilyen játékosuk. Nekünk egy EBEL-csapatunk van, nekik kettő. Az ő bajnokságuk még sanyarúbb helyzetben van, mint miénk. Ezzel csak azt hangsúlyozzuk, hogy bizonyíthatóan járható útra léptünk.

Mindenesetre a szövetség részéről sokkal kevesebb ad hoc döntést várunk. És kérünk rendet, komolyságot, következményeket. Legalább egy hónapra előre legyen órára lebontott bajnoki menetrend.

Fontos lenne egy egységes arculat kialakítása. Liga- vagy bajnokságlogót kellene tervezni, amelyet minden médiumnak meg lehetne küldeni. A játékosok mezére fel lehetne varrni. A tv-ben mutatós inzertként a hokihíradások esetén jelen lehetne. A jégcsarnokokra, a hirdetésekre rá lehetne biggyeszteni, a szponzorok is használhatnák. Előbb-utóbb mindenki megszokná, és tudná, ahol ez a logó megjelenik, ott jégkorongról van szó.

Biztosak lehetünk benne, hogy sokcsapatos, színvonalas bajnokságunk hosszú ideig nem lesz. El kell dönteni, hogy néhány csapatba koncentráljuk a potenciálunkat, vagy a minél szélesebb bázis érdekében 8-10-12 csapatos ligát célzunk meg, sok vidéki csapat bevonásával. Eszerint kell a döntés meghozatalától dolgozni. Középtávon a tervezés legyen a cél, és ne az határozza meg a menetrendet, hogy éppen hány csapat jelentkezik a bajnokságba.

Nem olyan nehéz tervezni. 2007/08-ban hétcsapatos volt a bajnokság. Két együttes Erdélyből érkezett, az FTC-NZ szlovák licenccel indult, amatőr csapatként. Szintén nem a pénzért űzik a játékot Miskolcon. Maradt három profi csapat. Az Alba Volánon kívül az elsősorban magyar fiatalokra építő dunaújvárosiak, akik szűkös keretükből szigorú gazdálkodással tudnak a felszínen maradni, valamint az UTE, amely a 2007/08-as szezonban tévúton járt, rengeteget költött több mint egy tucat külföldi játékosra, eredmény nélkül. Már a ligadöntés előtt is több hazai játékos szerepeltetését tervezték, ami üdvözlendő.

Az eddig kizárólag az utánpótlással foglalkozó Bp. Stars februárban jelezte indulási szándékát a felnőttek között. Az utóbbi hetekben pletykák keringtek arról, hogy az FTC-vel közösen indulnának az OB 1-ben. Végleges döntés hamarosan lesz. Napirenden van a juniorválogatott benevezése az OB 1-be, de ez még nem kristályosodott ki. Bár Kaposvár és Debrecen mozgolódik, 2-3 éven belül aligha lesz első osztályú csapatuk. Zalaegerszeg 6-7 év múlva csatlakozhat. Győrben, Szegeden, Pécsett nincs elég játékos, nincs alkalmas vezetés, a MAC-nál valami mindig hiányzik. Egyelőre vb-csapatunkba itthonról az Alba Volánon kívül csak Peterdi érkezett, a DAB-ból.

Játékvezetés

Az MJSZ elodázhatatlan feladatai közé tartozik a bírókérdés megoldása. A 2007/08-as bajnoki év megtépázta a magyar játékvezetés tekintélyét. A színvonalat ne minősítsük, nem kenyerünk. Jó lenne, ha egy-két éven belül elérnénk, hogy ne külföldről kelljen a tétmeccsekre játékvezetőt hívni.

Jelenleg nem konzekvens a bíráskodás, kevés a megfelelő színvonalon, megbízhatóan egyenletes teljesítményre képes játékvezető. Ki kell mondani, hogy ennek valószínűleg felkészülésbeli okai is vannak. A nemzetközi versenyekre alig kapnak meghívást, színvonalban nem tudják a játék fejlődését követni, hazai szinten sem.

A JT-nek is el kell mozdulnia a profibb munka irányába. Követnie kell az eseményeket, és ha valahol gond van, önállóan kell cselekednie. Ezt hiányoltuk tavaly a négybírós rendszer bevezetésénél. Természetesen jelentősen emelni kell a játékvezetői díjakat, a jelenlegiek komolytalanok. Elsősorban azért, mert komoly ellenőrzési-számonkérési rendszert kell bevezetni.

Pénzügyek

Fontos megjegyezni, hogy nyugaton sem csak üzleti alapon tud jól működni a jégkorong. Az EBEL-ben jellemző, hogy gazdag emberek állnak a klubok mögött, akik hatalmas összegeket költenek szenvedélyükre. Szlovéniában is egy jól menő vállalkozó, egy kaszinógépeket gyártó milliárdos pumpál eurómilliókat a csapatba. A csapat amerikai kapusa, Alex Westlund mágikus teljesítményt nyújtott az utolsó szezonban. 400 ezer eurós fizetést kínáltak neki a következőre. Ez az egy fizetés közel fele az Alba Volán egész éves költségvetésének. Más kérdés, hogy Westlund így is eligazolt, de látható, hogy több úton lehet haladni. Ám a mecénások elkerülik a jégkorongot hazánkban.

Minden eddiginél felelősségteljesebb időszak köszöntött a magyar szövetségre. Hatalmas médiaérdeklődés van az országban, ami a nyár közeledtével elcsitul. Novemberben valószínűleg olimpiai előselejtezőt rendezünk, akkortól újra indul a felhajtás, jönnek ismét a kereskedelmi tévék, ahol jeget eddig csak a szappanoperákban láthattunk volna, ha a szappanoperákat északon forgatnák. De nem baj, jöjjenek, hozzák a pénzt, vonzzák a szponzorokat. Ezt kell kiaknázni. Ha ez az út, akkor örüljünk neki, ha Ocskay Gábor főzöcskézik egy reggeli műsorban, ha Szélig Viktor gyerekkori szerelmeiről mesél valamely talkshow-ban, ha Palkovics Krisztiánékhoz beköltözik a Győzike-show, vagy éppenséggel ha Szuper Levente költözik a BB-házba.

Állami szerepvállalás

Még politikuséknál is reflektorfénybe került a jégkorong. Ezt az MJSZ-nek ki kell használnia, nincs mese. Ne irigyeljük a hoki irányítóit, politikus fejével kell most gondolkodniuk. Hosszú távon megtérülő terveket nem kell nekik mutogatni. Olyan célokat kell prezentálni, amelynek babérjai 2010 tavaszáig learathatóak. Ilyen lehet egy tavaszi, eddig még sosem volt erősségű négyes torna. Valami ilyesmi legyen a cél: Finnország, Szlovákia, Ausztria, Magyarország. A középső két ország helyére behelyettesíthető mondjuk Németország, Lettország, vagy éppen Svájc.

A másik fontos esemény, amely mögé az állam is beállt, a jövő évi svájci vb-n esedékes 2014-es vb-pályázat. Erre kell nagyon koncentrálni. Figyelni kell, hogy a haszonleső héják más sportágból át ne szivárogjanak. Nélkülük is majdnem megvolt a rendezési jog, most mögé tehetjük az állam támogatását, és az eddigi egyetlen hiányzó feltételt, az A csoportos jégkorongot. Ez előbb-utóbb úgyis elég lesz.

Aztán annyi használaton kívüli, modern futballstadion után építhetnénk egy impozáns jégcsarnokot is, ahová öröm járni, mert olyan kívül-belül, és olyan a benne játszó csapat. A vb-pályázat farvizén hol máshol épülhetne ez föl, mint Székesfehérváron? A tervek amúgy is régiek, egyszer tán már meg is ígérték a Fejér megyeieknek. Itt az alkalom. Az Alba Volán csapata, a város, a szponzorai és a vezetői az elmúlt évtizedekben csodát tettek. A semmiből folyamatos foltozgatással felépítettek egy 3000 férőhelyes csarnokot. Amely olyan, amilyen, de a nemzetközi szövetség háromszor is alkalmasnak találta arra, hogy második számú klubtornájának a döntőjét idehozza. Fantasztikus egyéniségek játszottak ott, Dacjuk, Afinogenov, Handzus, Helminen, hogy csak néhányat említsünk közülük. Vagy az edzőket: Cortinát és az NHL-veterán Ted Satort.

Sok kérdést érintettünk, sokat nem. Ez utóbbi körbe tartozik például a válogatott. Ennek ellenére összefoglalónkból annyi talán kiderült, messze még a Kánaán.

Viszont közel vannak a nagy feladatok.

89 komment

Címkék: magyarország vb esszéjellegű válogatott

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Figyelni kell, hogy a haszonleső héják más sportágból át ne szivárogjanak."

Nem vagyok egy pesszimista ember (talán naív sem), de ettől már hetek óta félek.
Ne legyen igazam!

Na ez az a pont, ahonnan Magyarországon mindent elkezdenek szétb˝˝˝ni. Túl jól megy, nem ehhez szoktunk hozzá : (
Ne legyen igazam!
Én nem nagyon értek a jégkoronghoz, nem is szeretem igazán, de remélem lesz ebből a csapatból egy olyan kis sikertörténet(ami már elkezdődött, remélhetőleg minél tovább tart) ami bizonyítja hogy ebben az országban is lehet mit kezdeni, "csak" munka, kitartás, alázat és elhivatottság kell hozzá. még egy kis társadalmi összefogást is szülhetne a jó példa. És hadd említsem meg hogy ez a legszínvonalasabb blog ami kikerül az index címlapra, csak így tovább
Remélhetőleg ez az írás eljut oda is, ahol ennek a "felhívásnak" a legnagyobb szüksége van. Talán sikerül felhívni azok figyelmét is a jelenlegi helyzet problémáira, sarkallatos pontjaira, akik ebben a témában tenni tudnak vagy akik tenni akarnak. Én bízom abban, hogy a megkezdett utat jó irányban tapossa tovább a magyar hoki!

Nagyszerű, átfogó poszt, Köszönjük!!!
Pontos, fontos írás.
Magam is úgy gondolom, hogy még a VB idején lehet komoly szponzorok után nézni, aztán már csak az olimpiai selejtezők idején lesz módunk újra rámozdulni.
"Figyelni kell, hogy a haszonleső héják más sportágból át ne szivárogjanak."
ez nekem is eszembe jutott...
az a gond hogy ha nem elég hozzáértő a jelenlegi vezetés, akkor egy-két csontért- üveggyöngyért azonnal megkötik a háttéralkukat, és még úgy is gondolják hogy jót tettek a sporttal.
mindenesetre drukkolok a hazai jégkorongnak.
Arénában olimpiai selejtező lesz?
tudjuk már kik a részt vevők?
A fejutás után az jutott eszembe, hogy miként lehetne az A csoportos vb-t és a jégkorongot "beleverni" az emberek fejébe. Remélem, a reklámokra nem sajnálják majd a pént és a végén még Széliges 4színű tollat is kaphatunk majd a boltokban. A játék tömegesítése érdekében ki kell használni a vb és a média által kínált lehetőséget.
az is gond, hogy a hétvégi derbyk nincsenek beharangozva. ha éppen nem nézem át a bajnokság honlapját, akkor könnyedén megfeledkezehtek róla, hogy a hétvégi program egy bajnoki hokimeccs legyen...
Sziasztok

Sajnos a magyarokra a széthúzás jellemzőbb de remélem most megcsináljuk. Bár engem zavar nagyon az h amig nem lettünk világbajnokok addig sokan úgy voltak vele h miaz a magyar jégkorong? Most meg h hú de királyak vagyunk csak szerintem ez a lelkesedés nem sokáig fog tartani ezekben a szurkolókban. Saját példa h midenki mondta láttad miylen királyok vagyunk azt hozzá kell tenni sajnos tv-ben nem tudtam nézni nem volt rá lehetőségem de a neten tájékozódtam és amit tudtam youtube-n megnéztem. Ezelőtt ezek az emberek nem nézték sőt nekem mondták h nem is szeretik a jégkrongot ebből az következik h "kutyából nem lesz szalonna". Sajnos lehet sokaknak nem tetszik de az én véleményem h a magyar társadalomban ez csak egy pillanatnyi fellángolás majd meglátjuk h mennyien maradnunk én tuti itt leszek és ha egyszer sok pénzem lesz szolnokon alapítok egy csapatot :)
remélem nem lesz igazam... (reméljük megszeretik a jégkorongot) remélem reagáltok az üzenetemre kíváncsi avgyok más véleményére is h csak én látom e így a dolgokat
Majd akkor lesz mecénás a magyar jégkorongban, ha nem csak egy rakás játékos lesz az övé, hanem a ligát is irányíthatja, mert végsősoron az a termék, amit elad.

Csapat + csarnok + mecénások által irányított liga = professzionális környezet.

De ez az a pillanat, amikor a liga és a szövetség érdekei egymásnak feszülnének.

Az európai csapatsportok nagy dilemmája.
aki még nem látta, itt vannak az új csarnokra a tervek: www.hockeyarenas.net/index.php3?page=3000&ctID=hu&size=0&arID=2095

amúgy ha összejönne a névadószponzor+tisztességes arculat, akkor már csak egy lépés az all star gáláig
Haszonleső héjják: kiírhattad volna, hogy konkrétan Mészöly "meg lettünk vezetve" Kálmánra gondoltál...
Pancho, nem hiszem, hogy MK-ra gondolt a szerző, vannak nála sokkal jelentékenyebb figurák is.

De persze F. Kapus fejébe én sem látok bele. :)
>...a jégkorongot "beleverni" az emberek fejébe. Remélem, a reklámokra nem sajnálják majd a pénzt...

Amikor lefujnak egy Superbowl-t, vagy egy Stanley kupa meccset, ra egy percre a hivatalos honlapon mar ott van a vegeredmeny igen szinvonalas talalasban. Ezt elore elkeszitik ket variacioban, igy barhogy is alakul a merkozes, rogton feltolthetik a megfelelo verziot.

Szamomra nagy csalodas volt, hogy a Pannon, a valogatott (egyik?) fo szponzora nem tudta, vagy nem akarta meglovagolni a feljutasban rejlo reklamlehetoseget.

Ha en lettem volna a felelos, akkor mar a torna megkezdese elott - vagy legalabb mikor kiderult, hogy dontot jatszhat a csapat - osszetrombitaltam volna a kreativokat, hogy talaljanak ki valami utoset arra az esetre, ha sikerul a bravur.
Egyelore - nekem legalabbis ugy tunik - nem tortent semmi. Sem plakat, sem TV hirdetes, sem banner, vagy barmi, ami meg ha kozhelyes is ("Az o sikerunk a mienk is!", "Sikerre visszuk az on csapatat is!", mittudomen...), de legalabb megprobal hasznot kovacsolni a valogatott sikerebol.

Ha egy ceg tamogatja pl. a Forma 1-et, akkor tuti, hogy a reklamanyagain ott fog viritani az auto. De a Pannon - egyelore - nem igazan tud mit kezdeni azzal a sikerrel, amit os is epitget evek ota. (Tudom, volt mar 1-2 hokis hirdetesuk, de most sokkal aktualisabb lehetne.) Na mindegy. Talan eszbe kapnak es kezdenek valamit a helyzettel.

Es ha mar itt tartunk: a Skoda sokkal szemfulesebb volt: a feljutas utan 1-2 nappal mar itt a blog tetejen ott viritott a gratulalo hirdetesuk.
Jó, kis cikk... Kicsit olyan "Úristen, feljutottunk!" hangulatú...
És teljesen igaza is van. Mert akárhogyan is nézzük, ez a siker pár(tíz/száz) fanatikus őrületes munkájának az eredménye, nem pedig széles alapú, profi építkezésé. De ezt hihetetlen jól leírja ez a cikk...
Tehát az alábbiak lehetnek:
1. Amint kifogy a fanatikus lendület (befejezik a játékosok, vezetők), megtörténik a törvényszerű visszaesés a bázisnak megfelelő szintre.
2. Valami csoda folytán sikerül szélesíteni a bázist. Ez biztos nem egy év alatt fog menni, mert ennyi feladatot nem lehet azonnal megoldani.

Két dologban nem hiszek:
1. Nem hiszem, hogy bármi érdemi állami pénz lesz.
2. Nem hiszem, hogy azonnal ömleni fognak a szponzorok. Talán lesz egy-két nagyobb, esetleg pár év alatt fel lehet futtatni, de azonnali áttörésben nem hiszek. (Mindjárt kezdődik a foci EB, olimpia, pillanatokon belül el lesznek felejtve a hokisok.) Tehát hiéna sem lesz sok, mert nincs mit meghiénázni.
Szerintem is (sajnos) a Foci EB és az olimpia miatt szeptemberre a hoki szurkolók száma visszaesik a VB előtti szinte...
Mondjuk szerintem itt jól jön majd az olimpiai selejtező mert ha teszem azt jól jön ki az olimpia (mármint Pekingben sok érmet nyerünk mindenki sport lázban ég majd) és nem lesz más nagy esemény ősszel, akkor a sportért rajongókat újra le lehet kötni.
Hogy ne csak válogatott meccsekkor kapjanak az emberek magyar jégkorongot, de ugyanakkor a minőség is magas legyen, szerintem jót tenne ha Volán EBEL meccseit is közvetítenék (tom’ ez elég messze megy és még jobban sújtaná a magyar bajnokságot, de időlegesen embereket megfogni jó (ok ehhez az is kéne hogy a Volán parádézzon és ami eddig pech volt az most mázliba forduljon)).
Jó néhány Klubnak szerintem el kellene gondolkodni egy külföldi manegment-en, ill befektetőn. Van pár klub kishazánkban (pl Pécs Győr Szeged) amin rontani nem nagyon lehetne ezzel, de van egy olyan érzésem, ha egy külföldi befektetőnek meglobogtatnék, hogy fillérekért a tied csak csinálj Hokit belemenne.
"Legalább egy hónapra előre legyen órára lebontott bajnoki menetrend."
Szomorú dolog, hogy azon kell elmélkedni, az eddigi kéthetenkénti menetrendről lépjünk előrébb.
Bár tudom, hogy más szinvonal, más hokikultúra, de ha az NHL-ben valaki ma nem tudná, milyen meccs lesz 2009 február 3-án, azt elzavarnák a sportág környékéről.
Alapvető probléma, hogy a kéthetenkénti ligaülés dönti el, hogy ki kivel játsszon a következő két hétben. Így fordulhat elő, hogy újságíró olyan meccsre megy ki, ami nincs is, illetve ki sem megy, mert a szezonkezdéskor kiírt meccsek teljesen más időpontban kerülnek lejátszásra.
Így egyik TV sem tud közvetítést tervezni, mert a műsortervek több hónapra előre készülnek.

Újabb videók a válogatottakkal:

Horváth András: még mindig nehéz felfogni ezt a sikert

www.sportside.hu/index.php?option=com_xevidmegafx&func=detail&id=173

Vas Márton: nem foglalkozunk még az A csoporttal

www.sportside.hu/index.php?option=com_xevidmegafx&func=detail&id=174
Emelem kalapom, nagyszerű, átfogó írás! Rengeteg megoldásra váró problémát, kérdést vet fel. A válaszkeresés nem lesz egyszerű.

RCH

Érdekes, amit a Pannonnal kapcsolatban felvetsz! Furcsa dolog, hogy amibe eddig nyomta a pénzt, és ott most siker van (qrva nagy siker!), azt nem lovagolja meg.

Emlékszem amikor Talmácsi megnyerte a vb-t, egy csomó hírdetés jelent meg az általad is felsorolt "banalitásokkal"... De amikor Szávay megnyerte az első tornáját, akkor is rögtön megtudtuk, hogy kik a szponzorai...

Még egy dolog - ami viszont elszomorító: amikor női kéziben van siker - oda is tolja a Pannon a lovét - akkor rögtön jönnek a "Görbicz-mosoly-Pannon" reklámok... Azt jelentené ez a hallgatás, hogy nem tartják elég nagy bázisnak a hoki-társadalmat ahhoz, hogy learassák a sikert egy új reklám elkészítésével..?
A tévé közvetítésekkel az a baj, kapaszkodjatok, hogy a Szövetségnek kell fizetni azért, hogy egy téve meccset adjon, asszem meccsenként egy milkát
Na, itt kéne tárgyalásokat folytatni, esetleg egy szponzor bevonásával...
Én is vártam a pannonos óriásplakátokat, még mondtam is mindenkinek, akivel erről beszéltünk, hogy biztos lesz rengeteg "Köszönjükfiúk" plakát. És bárki olyannal beszéltem, aki egy kicsit ismeri a hazai hátteret, senki nem fanyalgott azon, ha a Pannon meglovagolja ezt a sikert. Ehhez képest tényleg csak a kék-fehér csíkos pólós nyilatkozatokat látni, és semmi több.
Ennek a blognak az a varázsa, ami a MAGYAR HOKIé. Kitartóan lelkes emberek egy irányba néznek, szenvedélyük a sportág. Ez kevés az előrelépéshez. Sejtem, hogy lendíteni nem mi fogunk, hanem olyan rendszer szervezők, sikermenedzserek, akik komplett kereskedelmi hálózatokat építenek fel kőkemény marketing eszközökkel, zsíros sikerdíjak fejében. Ők képesek bevonni a hokiba a politikai vonulatokat, ami elkerülhetetlen egy ilyen kis országban és nekik vannak a szürke/fekete/gazdaságban kiépített kapcsolatrendszerük. Ha ők szponzorként képesek egy hosszútávú döntéseket hozni akár érzelmektől fűtve, akár üzletileg, akkor előbbre lépünk. Ha a jelenlegi sportvezetők egyedül maradnak saját kapcsolatrendszerük bővítésének lehetősége nélkül, akkor megmarad a sportág ezen a szinten.
Nézzük sorjában:- a blog szerkesztője igen széleslátókörű,ahol jól érzékeltet mindent ami a mai jégkorongot illeti.A hozzászólók is jól értesült szakik.-nos, ahogy én látom a hoki helyzetét.A vezetés, elnök :-többet menni,hajtani,kaparni a szponzorok után,-média: siralmas,a NS-ben sincs állandó oldala a hokinak,-pályák, vannak, de jó utámpótlás edző,Kercsón kívül eddig nincs:-az utánpótlás és a felnőtt között nagy a hézag/korosztály/!Tehát én is abban látom eme sport jövőjét, mint a "pünkősdi királyság"- most felkaptuk, beszélünk róla, magasztalunk,majd feledünk, ha nem jönnek az eredmények.De mégis azt mondom,pozitív gondolkodás,jobb mint a dicső focink, ez a jövő sportja.Bizzunk benne...
mai cikk az iihf honlapján a 2009es svájci vbről:

www.iihf.com/channels/iihf-world-championship/news/news-singleview-world-championship/article/preparations-for-2009-underway.html?tx_ttnews%5BbackPid%5D=552&cHash=15f09c8175

Ahol ugye mi ott leszünk.. Még mindíg nem hiszem el!!!!! wáááá ki is megyek sikítozni a teraszra :DDD
Nagyon jó a cikk,gratula hozzá!De azért pár észrevétel:1.-A válogatott premizálásából csak a 22 játékos részesül,a 7 csapatkísérő nem!!!Sajnos,ez van!Ők mindíg csak akkor tartoznak a csapathoz,mikor dolgozni kell ÉRTÜK,a játékosokért,...,amikor jutalomról lenne szó,valahogy mindíg elfelejtkeznek róluk! 2.-Az Alba-Volánnál lévő magyar játékosok összehasonlításképpen "fillérekért" nyújtanak sokkal jobb teljesítményt mint az ugyanott játszó idegenlégiósok!Becsüljük meg jobban ANYAGILAG a magyar játékosokat is,pláne úgy,hogy az elvárások ugyanazok,egyformák!
üveg:"...pályák, vannak, de jó utámpótlás edző,Kercsón kívül eddig nincs..."

Kérlek ne általánosíts, mert ezzel igen sok ember nem kevés munkáját veszed semmibe! Sok helyen dolgoznak lelkes és jól felkészült edzők. Az általuk nevelt korosztályok pedig előbb-utóbb beérnek.
Sziasztok!

Ezt jól összefoglaltad és jórészben egyet is értek vele, ezért csak pár dologra reagálnék. Mivel én a MINI kategóriában vagyok érintett, leginkább az U10 korosztályról írnék.

Az MJSZ-ben valóban sok dolgos kéz van, de nem csak róluk van szó. Bizony van több nagyon is jó kapcsolatokkal rendelkező és megfelelő kvalitású személy is, akik tudnak pénzeket behúzni, de a jégkorong mellett lobbizni eddig nem volt egyszerű dolog.

Lásd az elnök urat, aki már több területen megmutatta, hogy lehet erőket megmozgatni, de a jégkorongban ez még sokkal nehezebb. Nem posztom védeni, meg nincs is okom, hogy ezt tegyem, de elsősorban nem az Ő hibája szerintem a pénztelenség.

Természetesen a lobbi baromira fontos, csak azt is látni kell, hogy mivel lehet lobbizni?
Sajnos szerintem most sem fognak könnyen megnyílni a pénztárcák, de minden lehetőségre rá kell ugrani.

A fő probléma, hogy a jégkorong napjainkban azonos anyagi támogatással bír, mint néhány olyan szervezet, akikről még azt sem tudjuk, hogy léteznek. Ez nem lenne baj, ha nagy támogatással járna, de itt sajnos nem ez a helyzet.
Erről a pontról kell feljebb tolni a prioritásunkat, amihez most kicsit több (soha nem volt ilyen jó) alap van.

Utánpótlás.

Na erre rálátok jobban. :)

Én egy 14.000,- Ft-ot fizető apuka vagyok.
A felszerelés szerencsére általában ritka költség, de akkor valóban nem olcsó pótolni a kinőtt darabokat, viszont hosszú időre megoldást ad.

A szupermini és mini "bajnokságban" résztvevő egyesületek száma kevés abból a szempontból, hogy színes programot lehessen a szezonban rendezni.
A csapatok száma miniben húsz felett van, de csak 10-12 egyesület adja ki ezt a csapatszámot (és ezen csapatszám is A, B és C csoportra vannak osztva), ezért a fordulókon leginkább ugyan azok a gyerekek találkoznak egymással.
Nő a gyerekek száma és a csapatok száma is idén legalább 2-3-al több lesz, ami nagyon jó, csak még mindig kevés az igazi fejlődéshez.

A legnagyobb probléma, hogy a fordulókat rendező egyesületek nem tudják a kívánt mennyiségű jeget biztosítani (5-6 óra kéne), mert egyszerűen nem tudják kigazdálkodni.

Én is úgy látom, hogy egy határozott állami támogatás (anyagi, elvi) és a sportág széleskörű felkarolása nélkül nincs kiút, lehetnek akár százan is az MJSZ körül a segítők, nem fog menni.

Amit tudok én megteszem a kicsikért és reménykedem, hogy jönnek szép napok a sportágra, mert a sok szülői áldozat, amiből jelenleg a sportág utánpótlása él, megérdemelne egy kis jutalmat is az országos sportvezetéstől, hiszen leadózott pénzből (melynek egy része a sportba megy!) próbáljuk fenntartani az egyesületeket.
Most nincs időm részleteiben reagálni, de ennek, hogy bizonyos számú alapszakasz-mérkőzéshez legyen kötve, hogy valamely játékos szerepelhessen a rájátszásban, nincs sok értelme.

Van egy átigazolási határidő, ami január valahányadia, nevetséges lenne egy ilyen intézkedéssel a bajnoki meccsek felét jelentő naptári időpontig előrehozni egy ilyen intézkedéssel.

A bajnokságbak amúgy volt logója, amikor volt névszponzora is.

Általánosságban pedig azt gondolom, hogy a fejlődésben nem lehet lépcsőfokokat átugrani, csak fokozatosan lehet előrelépni. Meg kell érteni, hogy az A-csoport a jelenlegi helyzetben nem a realitás, hanem egy csoda, azon kell dolgozni, hogy egyszer majd realitás legyen és elvárható.
Sziasztok!

Én a szponzoráció kérdéséhez tennék egy pár gondolatot. Sajnos a téma nem egyszerű - továbbra sem - hiszen most kellene meglovagolni a sikert, de ehhez pontosan ismerni kellene például a válogatott programját, ami legjobb esetben is csak május végére, június elejére körvonalazódik (jelenleg ezen is dolgozik majd az Elnök-Főtitkár kettős Kanadában az IIHF kongresszusán). Még nem lehet érezni, hogy "özönlenének" a szponzorok, de az legalább előrelépés, hogy azok az emberek, akik szerettek volna segíteni, de a cégüknél lévő döntéshozókat nem tudták mozgósítani, most elég komoly muníciót kaptak a válogatott feljutásával. Reméljük, hogy az egyre növekvő hokis bázis egyre több potenciális szponzort fertőz meg, ugyanis tisztán üzleti alapon ma még szinte semmilyen sportban nem lehet szponzort találni.
Az írás ismét nagyon jó, remélem azok is olvassák akik tenni tudnak a jégkorong jövőjéért.

Idén minden az olimpiáról szól, az igazán nagy szponzorokat nem lesz könnyű a jégkorong mellé állítani.

Az utánpotlásban a fiam révén érintett vagyok, hát én elég elkeserítőnek és kilátástalannak láttom a helyzetet (a fővárosban).
Elsőnek is (újra) gratulálok az írónak.

Másrészt tudja valaki pontosan, milyen úton támogatja a költségvetés az élsportot? Mert mindegyik azt mondja, adjon több pénzt az állam, ám azt jó lenne tudni, hogy a sprotági szövetségek mekkora pénzzel gazdálkodnak, vagy a teljes sportág és annak hány százaléka az állami támogatás. Ugyanis lehet olyanokat mondani, hogy adjon az állam, de jól látni, hogy nincs mit. Tehát marad az az érvelés, hogy remek dolog x milliót adni a Denevér Röptető Szövetségnek, ám mégis csak jobb lenne ezt a pénzt átcsoportosítani a jégkorongra. Szóval! Ki tudja, hogyan működik az állami juttatás?
Sokáig úgy gondoltam, hogy a szponzorálás és az utánpótlás edzők kérdésével tisztelet a kivételnek (oldspieler és MeLa)
jegkorong.blog.hu/2008/03/18/beszeljunk_akkor_az_edzokepzesrol
nagyon egyedül maradtam ezen a blogon.
Az infrastruktúrális háttér rohamos fejlődése ismeretében nálam ez a két tényező áll az első helyen a sikerfaktorok között.
Meglepődve tapasztalom, hogy a hozzászólók nagy része ugyancsak ezen két tényezőt boncolgatja.
A szponzorálás megszervezése ahogyan emlékező is írta ma már egy külön "tudomány". A politikai kapcsolatrendszerek és az üzlet szereplőinek a megnyerése az ügy érdekében.
Én néha csöpögtetek egy-egy gondolatot a témában, de sajnos egyetlen reakciót sem kaptam, így idebiggyesztem újra a legutóbbi gondolatomat:
Ismét szponzoráció:Ötlet a klubboknak!!!
Sajnos még a cimkefelhőben sem találtam beszédes postot így elnézést, de jobb híján ide írom a gondolataimat.Összeokoskodtam már egy postra valót, de különböző helyeken.
A jégkoron támogatása terén jelentős hangsúllyal szerepelnek azon országok vállalatai akik a csapatai az elitben képviseltetik magukat.
A skandináv az orosz és az északamerikai nagyvállalatok.Magyarországon hoz létre konzorciumot két egyenként is óriási északamerika energiaipari cég.
www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080513-csokkentheti-a-makoi-gaz-az-energiafuggoseget.html
Amennyiben a terveknek hinni lehet 3-4 éven belül az AUDI-t és a MOL-t is megelőzve hazánk legnagyobb cége lesz.Az orosz bajnokság legnagyobb szponzorai a hasonló ágazatban szereplő mamutok.
A kanadai és USA cégnek nem igen kell bemutatni a jégkorongot.Ezek a cégek hazájukban több tízmillió dollárt költenek támogatásokra.
Hazánkban 4-5 millió dollár éves támogatással olyan csapatot tudnának létrehozni amely nem csak az EBEL-nek, de még az újonnan létlejövő "Bajnokok Ligájának" is évről-évre sikeres szereplője lehetne, mert azt ugye senki sem hiszi, hogy az OB I-re bukna a szponzor.Javaslom megdolgozni a célpontot mielőtt a vetélytárs sportágak lecsapnának az új jövevényre !!!
Az államtól is lehet pénzt szerezni - a Heraklész program tényleg fontos lépés, de ahol sztem érdemesebb lenne nyomulni, azok az önkormányzatok. A csarnok úgyis az ő városuknak jelentene millióféle bevételi lehetőséget, ismertséget; az ő gyerekeiknek jelentene sport/szabadidő stb. elfoglaltságot. A helyben szponzorált csapat pedig nagyon erős közösségépítő. A sportiskolák létrejötte is önkormányzati szintű kérdés.... Valahogy azt kéne nyomatni, hogy az ciki, ha egy komolyabb városnak nincs jégcsarnoka. Ha uszodája, focipályája van, akkor legyen ottan jég is.
Bocs, KCs, ez mit jelent?
"Általánosságban pedig azt gondolom, hogy a fejlődésben nem lehet lépcsőfokokat átugrani, csak fokozatosan lehet előrelépni. Meg kell érteni, hogy az A-csoport a jelenlegi helyzetben nem a realitás, hanem egy csoda, azon kell dolgozni, hogy egyszer majd realitás legyen és elvárható." Én aszittem, hogy ez a cikk éppen erről a munkáról szól.
Hogy mondjam, lehet a szakadék túloldalán levő rétről álmodozni, csak közben észre kell vennünk, hogy bármikor leszakadhat alattunk a híd.

Baromira nem a bajnokság logója fog meghatározni bármit is, amikor a klubok egyik napról a másikra élnek. És pl. ha a Volán nem tudta volna 2008/2009-re vállalni az EBEL-t, amihez még mindig iszonyú pénz hiányzik, akkor kártyavárként omlott volna össze itt minden.

Szóval azt szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a cikkben nagyon sok szempont felszínre került, pedig alapjában véve a pénz határoz meg mindent a jövőre nézve. A szakértelem, a megfelelő közeg, a presztizs, a közönsgérdeklődés, minden megvan, a magyar hoki fejlődéséhez erős klubok kellenek.

Ez a mondat, hogy "Eddig megvolt a hoki pénz nélkül, ezután nagyobbak lesznek az elvárások." alapjában véve téves és nagyon veszélyes szerintem. A Volánt a tavalyi évi költségvetése az összes sportágban levő összes magyar klubhoz viszonyítva kb. a top15-be teszi. Az elvárásokat pedig nem szabad emelni, mert a magyar hoki a realitás fölött teljesít, márpedig az elvárásokat a realitáshoz kell igazítani.
Bár nem nekem címezted celebesz, de én is válaszolnék. A fenti cikk a jelent és az álmokat tükrözi. Eszközöket nem nyújt, ami legfőképpen pénzt jelent. Azonkívül olyan külföldi példákat, amik még nincsenek a magyar viszonyokra átültetve. Bizonytalan azoknak a döntéshozóknak a köre, akik képesek meglépni a magas lépcsőket és félő, hogy valamit ráerőszakolnak a törékeny kis homokvárunkra, amit MAGYAR HOKInak hívnak. Úgy gondolom, hogy a velősebb válaszok csak később érkeznek, de remélm, jó hosszan olvashatunk velősebb véleményeket, segítő szándékú ötleteket!
Nálam ez a mondat, hogy "Eddig megvolt a hoki pénz nélkül, ezután nagyobbak lesznek az elvárások." nem jelent mást, mint hogy az eddigiek nem folytathatók pénz nélkül, sőt, pénzzel sincs rá garancia, de ezt már én teszem hozzá...
hunvikics

nekem más infóim vannak a szponzorérdeklődésről, elég magas beosztású embertől az mjsz-ből. Igaz, ő érdeklődésről, nem nyélbe ütött üzletekről beszélt.
Az viszont igaz, hogy olyan helyeken is gondolkodóba esett a menedzsment, ahol eddig nem tervezték a hazai jégkorong szponzorálását, de most már kínos lehet nekik nem így tenni...:)
Szerintem KCS-nek és a cikknek is igaza van!
Abban, hogy itt megtörtént a csoda, amihez a háttérnek is fel kéne zárkózni... Mindenesetre iszonyú feladat lesz, sokáig fog tartani és lesznek benne visszaesések is.
Pannon: Az engem is meglepett, hogy a pesti fogadasra nyomattak gratulacios polokat es osztogattak! De ott voltam es orultem neki!

Fejlodes: Objektiven. Ahogy irod, egyszeruen nincs annyi es olyan szintu csapat, ami a fejlodest tudna biztositani. A Csiki csapatok bajnoksagba vetele
sztem jo ut. Ezt kellene tovabb boviteni. Hiszen ha az orszagban nincs elegendo akkor a regiobol kellene "importalni".
Esetlegesen szlovenokkal kozos bajnoksag? Vagy vmi szlovak alsobb osztaly csapataival kozos bajnoksag. Hiszen a fejlodes lehetosege
az allando megmerettetesen mulik. A volan is teljesen jol dontott az EBELlel. De miert tett igy? Mert az itthoni bajnoksagban nincs megfelelo
partner. Kell a megmerettetes. Az _ALLANDO_ megmerettetes!
En most a szuk kozeljovorol beszelek. Azt mondani hogy van mondjuk 4 magyar csapat ezt inditani a regionalisban,
2 - 3 szloven ill 2-3 szlovak + mondjuk csiki csapatok.
Es a mostani tobbi OB1es csapatot "visszasorolni OB2-be".
Persze ha majd eljutunk arra a szintre, hogy egy OB2es csapattal szemben egyik OB1es sem mehet biztosra, es van mondjuk 8 - 10 fsza csapat, akkor
lehet vissza strukturalni az OB1et. De a kulcs momentum a fejlodes! Ennek kellene alarendelni az elkovetkezo par evet.
A kupa szerintem is jo otlet igenis induljon mindenki benne. Hiszen atfedest ad a bajnoksagban. Megmerettetes a gyengebekknek, probaljak felszivni maguk etc.

Az utanpotlasban szinten vhogy ezt a regionalis osszefogast kellene eloremozditani.
Igazi profi klubok kellenek!!-Egyenlőre csak az Alba Volán az egyetlen ilyen, bár ott sincsenek túlfizetve a játékosok!!-És a többi hazai klub??-Azt kell nézni, hogy ha a válogatott felét egy klub adja, a többi idegenlégióban edződik akkor marad egy fő aki /Peterdi/a magyar élvonalat képviseli. Lehet, hogy a svéd harmadik vonal erősebb mint az OB/I?!-Profinak nevezett klub/nagy költségvetéssel/ az UTE,-hány válogatottat adott? De jó lenne, ha minden klub legalább egy sornyi válogatottat adna.Az talán profi szint lenne.- Ezért nagy dolog amit elért ez a válogatott!!- Tisztelettel....
A sport a modern üzleti élet egyik legdinamikusabban fejlődő része. Ez már régen nem szabadidős tevékenység.Tessék megnézni egy amerikai focimeccset.Kevés olyan csapatsport van amelyben több játékos alkot egy csapatot. Több elemző és kisegítő ember ugrál a pálya szélén, mint szerelő egy építkezésen.A stáb nagy részét akik a támogatókat,a kommunikációt, az orvosi hátteret stb intézik nem is említem.Ez a fejlett világban kőkemény biznisz.Nálunk a döntéshozók még mindig porbadugják a fejüket és romantikusan nosztalgiáznak a lassan már az olimpiáról is kiebrudalt ugynevezett magyar sportágak támogatásáról.Szerintem csak az utánpótlás és infrastruktúrális háttértámogatásokat kellene az államtól direkt elvárni a többit be kellene lobbizni a Gazdasági Minisztérium (ha még van ilyen) gazdaságfejlesztési támogatásába és az adókedvezmények közé. A magyar filmszakma már megtette azt amiről itt írok. Ma a játékfilmkészítés nem művészetként hanem kőkemény üzletként van kezelve mind a politikai, mind a gazdasági szereplők által. Jönnek is a befektetők szépszámmal és készülnek a filmek is több tucatjával.
A jövő sportja a jégkorong. Fedett arénában kultúrált körülmények között, szurkolói csatározásmentesen mehetnek a családok szórakozni és pénzt költeni.A fejlett országok sportja.Az sem mellékes, hogy az esetlegesen külföldön játszó kiváló játékosok állampolgárságukat megtartva nem kis adóval támogatják a költségvetést. Gondoljunk csak a csehekre.Nem járok messze a valóságtól ha azt mondom, hogy kb 40 aktív NHL játékosuk van és nem gyakori az állampolgárság megváltoztatása.Kevesen keresnek az NHL-ben 1 millio dollár alatt.
Lehet számolgatni, hogy mit hoz ez a konyhára nem csak adóban, de egyéb hazautalásban.Igaz, hogy a csehek búslakodhatnak, mert nincsenek sehol vívásban, öttusában,lólengésben ..., de vannak neves teniszezőik, focistáik, jégkorongozóik.
Valamit a csehek nagyon tudnak!
A világban sikeres üzleti alapokon nyugvó sportágak, hazai sportszakmai szövetségi vezetőinek a feladata lenne a filmszakmához hasonló státusz kiharcolása, mert ez megteremti nemcsak a szponzori, de a klubbokba fektetni kívánok részere is a vonzó üzleti feltételeket.
Hát nem furcsa, hogy van egy 2 millió lakosu város Európa közepén és nincs egyetlen ugynevezett üzletileg sikeres sportág amely hétről hétre meg tudna tölteni egy sportarénát? :-((
Egy dolog a végén politikát minimálisan és csak tutibisztos dolgokban lehet bevonni "ahól nem lehet baj" ígérni tudjuk, hogy mennyire tudnak, arra nem szabad számítani. Bármennyire vonzó is, ezt hokisok is hangoztatták. Életveszély magyarországon bármibe is politikust beengedni, itt nincs sport szerető, csak magát szerető ki vagyok én burzsoák.
És ne feledjük a magyar hoki azért fejlődött ide, mert a játékosok nagyon akarták, akartak A csoportban játszani, az MJSZ csak a minimális feltételeket bíztosította.
üveg! Tényleg nem akarok belelépni abba, hogy ki kinek meddig a klubja, mert ehhez képest a tyúk-tojás probléma mínusz kisegítő kettő b-s házi feladat, de nézd már meg, hogy a válogatottak közül hány darab volán-nevelés van? Asszem három...

Ezzel CSAK azt akarom mondani, hogy fontos (életbevágó stb.), hogy a Volán az EBEL-ben játszik, de fontos a többi klub is, mert nélkülük nincsen merítési bázis. Ez nem egy egyszereplős játék, ezt kéne mindenkinek megérteni szerintem...

(Ui: Ja, és ezek után mindenkinek 3-szor meg kell rágnia, mit nyilatkozik, mert azok viszont rengeteget ártanak, amik az idei szezonban is mentek majdnem minden oldalról)
A tv közvetítés jó ötlet, bár ha fix dátumos lesz a bajnokság és nem egy hét alatt lejátsszák le az összes meccset, akkor nem lenne rá szükségem, mert élőben 100x jobb. Egyszer írtam is az mjsznek evvel kapcsolatban, hogy ugyan biza miért nincs közvetítés, mert jó módja a népszerűsítésnek. Ők erre visszaírták, jó magyar módra, hogy mennyibe kerül egy közvetítés és örüljek, hogy a döntőt láthatom majd. Pedig a tavaly könnyű lett volna, beülnek a tévések egy jégpályára, három napig, és kész. Össze se kellett volna pakolni :D. Viccet félretéve remélem, legalább a hírekbe bekerülnek az összefoglalok, nem csak Filip "gyilkos" ütése vagy mije a bíró felé;). Az mjsz elkérhetné a DAB, HC és UTE, csapatoktól az összefoglalókat, vagy készíthetne maga és feltehetné a honlapra.
durex26! A franciák is éppen ezt akarják: amíg nincs tévé, addig is próbálnak egy profi céget (Dartfish) alkalmazni arra, hogy a meccseket vegye, amikből gólösszefoglalók, marketinganyagok összeállíthatók a klubok és a szövetség számára és később az egészet online közvetítés formájában a neten is elérhetővé lehet tenni...
Gratula F.kapus!ebben a cikkben minden benne van,amit tudni kell a magyar hoki hàtterèrol.teljesen igazad van a szovetsèggel kapcsolatban.szerintem egy eros szovetsèg kell,profikkal.(nem a labdarugo"menedzserekre"gondoltam).ja,ès a sportosztàly,ez a lènyeg,igy a szegènyebb gyerekek is szohoz juthatnak!igaza van,tobb hozzàszolonak is hogy a rohadt politikusokat ki kellene hagyni ebbol az egèszbol!ès a monika meg mit tudom milyen sòkba se menjenek,ez tiszta hulye otlet!nem minden a pènz ès addig szèp amig nem arrol szol!szerintem.
Kedves milano69!Sajnos ezek a cirkuszi elemek is a sóbiznisz tartozékai és az A csoportba nem lehet sokáig helytállni underground-sport szemlélettel.
A média és a szponzorok nem azt keresik, hogy az intellektuális rétegen belül egy szűk csoport igényét hogyan elégítsék ki, hanem azt, hogy milyen csatornán lehet megszólítani minél több potenciális fogyasztót.Nem kell azért neheztelni egy Super Levire ha ő egy szerény szinvonalu mellesleg tömegeket vonzó TV műsorban szerepet vállal, mert ő ezt nem önös érdekből teszi.Ezt a magasabb szellemi képességű hokirajongók elviselik a többiek fogyasztják ezzel is növelve a sportág ismertségét és nagyobb érdeklődést teremtve a sportágba befektetni szándékozók között.
Kedves Hokikori!èn èrtem az èrvelèsed ès a sòbizniszt is tudom mirol szol,de ez Magyarorszàgon pontosan a forditottja mint egy akàrmelyik màs europai orszàgban!ès hogyha a potenciàlis fogyasztokrol beszèlsz,akkor mond màr meg nekem hogy a focimecseken mennyi nèzo van?200-400 rangadon 1000-3000.lehet hogy tèvedtem,de nem sokat.a rètegeket egèsz màskèpp kellene"megszolitani"ide vonzani a hokihoz.szerintem a mai "MAGYAR"mèdia nem igazàn hokirajongo ès tudod mièrt?nincs lovè.ès ez nem underground szemlèlet hanem realitàs."odaadni magad a buzlo mèdianak fillèrekèrt"ez is lehetne a cime.
vaze-- Önnek igaza van ! (KÁCSÉ biztos cáfolni fogja és megállapítja, hogy még elméleti síkon sincs igazad, mert a Magyar hokinak és a játékot szerető népeknek az lenne a legjobb , ha a bajnokságban- mindegyikben- az éppen aktuális volán első sora játszaná a meccseket az éppen aktuális volán második sorával )

Hajrá Ipolytarnóc !

" vaze 2008.05.14. 16:20:00
üveg! Tényleg nem akarok belelépni abba, hogy ki kinek meddig a klubja, mert ehhez képest a tyúk-tojás probléma mínusz kisegítő kettő b-s házi feladat, de nézd már meg, hogy a válogatottak közül hány darab volán-nevelés van? Asszem három...

Ezzel CSAK azt akarom mondani, hogy fontos (életbevágó stb.), hogy a Volán az EBEL-ben játszik, de fontos a többi klub is, mert nélkülük nincsen merítési bázis. Ez nem egy egyszereplős játék, ezt kéne mindenkinek megérteni szerintem...
"
Egy újabb "gyöngyszem" a médiából:

www.rtlhirek.hu/dock/videogallery/39:7953

Hogy ez mennyire teszi népszerűvé a hokit az országban? Nos majd figyeljétek az ivararány válozását ősszel a meccseken :-)
Ne bántsuk a mi kis magyar médiánkat!!!
Ez nem visz előre.
Lehet, hogy kicsi, lehet, hogy sárga és savanyú, de ez a mi magyar narancsunk.
Nem csinálnak mást mint úton-útfélen megpróbálják lemásolni az úgynevezett fejlett fogyasztótársadalombeli társaikat.A "bulvár" média többnyire a már említett országokban tapasztalatot szerzett tulajdonosok kezében van kishazánkban is.
Egy üzleti alapon jól felépített sportklub esetén a potenciális fogyasztók nem feltétlenül csak az arénákba kilátogatok tömegét jelenti, de nem akarok itt most a részletekbe belemenni.
A félmeztelen fotók és ehhez hasonló technikák nem a hazai média találmányai.Bármíly nevetséges, de egy jól sikerült nőklapja cikk több kezdő jégkorongozót generálhat, mint tíz címlapsztory a Nemzeti Sportban.Engedjük a médiát dolgozni, hagyjuk a srácokat fürödni a népszerüségben és tegye mindenki a dolgát.
Akinek jobb technikai megoldási javaslatai vannak azok pedig direktbe keressék meg az MJSz PR felelősét és, vagy az általa kiválasztott médiát.
Van egy nagymagyar valóság amelyet mint állapot nem lehet egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni, ebben tessék kérem jó ötletekkel kirukkolni!
Az utolsó mondatot azonban érdemes majd a Fokusztól számonkérni.
Azért megnézném hány gyerek kap kedvet a korcsolyázáshoz, mert a nőklapjába vagy a cosmopolitánba látta a félmeztelen válogatottat :D. Na de tényleg szeptemberbe elválik, és azt se bánom, ha az rtlklubnak titulálják majd az érdemeket, ha színvonalas meccseket látok teltházzal az alapszakaszban is.
Kedves durex26!Neked tökéletesen igazad van és természetesen nem a nőklapja gyermekolvasói fognak tömegesen a jégpályákra rohanni.
Ezt a lapot az általad említett rétegen kívül még számos anyuka és nagymama is kezébe veszi.
Tekintettel arra, hogy kiskorban gyakran a szülők (nem ritkán konszenzussal)orientálják a gyermeküket igen ütős lehet egy jó időben jól elhelyezett cikk egy férfias sportágról abban a lapban, amely bármíly hihetetlen is, de messze kishazánk legolvasottabb nyomtatott sajtóterméke.
Nem csak a gyerekekről van itt szó, de "trendivé"
is válhat a mi sportágunk eseményeinek a látogatása is olyan egyedülálló hölgyek között akik csak úgy megyek megnézem a srácokat jelszóval megindulnak a műjégpálya irányába.Nem lesz ez rosz hidd el csak a szponzorok megdolgozásában a magasabb és professzionálisabb aktivitást és a koncepcióra épülő akciókat hiányolom.
Érdekesség, van egy kávéautomatákat forgalmazó cég, és valamiért hoki a neve. A honlapjukon, pedig kiemelt helyen gratulálnak a jégkorong válogatottnak, és hogy köszönik, hogy miattuk jelentősen nőtt a honlap forgalma. Kedvet éreztem, hogy írjak nekik, hogy nem -e látnak fantáziát a jégkorong támogatásban, főleg ezek után, csak hát ezt mint kívülálló zaklatásnak éreztem. Valaki csinál hasonlókat?
Szerintem a cikk túl nagyot markol, így elvesznek benne a fontos részletek. Ugrásszerű létszámemelésről beszél pl. az utánpótlásban és bizonyítékul egy idei állapotábrára támaszkodik. Valójában az nem ér semmit, mert az abban szereplő adatok nincsenek összevetve a korábbi évek hasonló adataival. A magyar hokiba (nem utolsó sorban válogatottunk évről-évre felmutatott nagyobbnál nagyobb sikerei révén) vagy évtizede százával özönlenek a játékospalánták, akik azután nyomtalanul lemorzsolódnak és ifi korban már csak elvétve találsz játékost. Ha az említett ábrát összeveted a pár évvel ezelőttivel, hasonló összetételt és számokat találsz.
Persze volt munka az utánpótlás fejlesztéséért és ez anno meg is hozta gyümölcsét. 2004/2005-re végre annyi fiatalt sikerült kinevelnünk, hogy elindíthattuk a junior bajnokságot. Nem véletlenül,ez egybeesett a magyar jégkorong valaha volt legszínvonalasabb évével,amikor a rájátszásban négy egyenrangú hazai csapat (maximum 6-7 külföldivel)teltházak előtt kűzdehetett a magyar bajnokságért. Sajnos, a sikertől vérszemet kapott klubok innentől minden pénzt, lehetőséget a felnőtt csapatokba öltek, magyar játékosaikat elszórták, az utánpótlásba egy fillért sem fektettek. Közben azt sem vették észre, hogy ügyeskedéseik folytán aözönség érdektelenné válik és elfordul a sportágtól. Mindez oda vezetett, hogy lehetetlenné vált az, hogy a magyar hoki saját erejéből újabb szintre emlkedjék a nemzetközi mezőnyben. Ennek lehetőségeit csak külföldön lehetett megvalósítani (lásd: válogatott összetétele). A tönkretett bajnokágban amúgy is szűk játékoskeretből kivont tehetségek által produkált idei világraszóló sikert idehaza hatalmas minőség zuhanás kísérte és valójában évtizedeket esett vissza a hazai szakmai munka. Na, erről kell beszélni.
hokikori: "...amely bármíly hihetetlen is, de messze kishazánk legolvasottabb nyomtatott sajtóterméke." Valóban? Ezt honnan? :P

durex26: Nem, nem az.

Más: Szép dolog, hogy szerepelgetünk a kereskedelmi tévékben, de időben észre kell venni, hol a határ. Akit lekap egyszer-kétszer a Fókusz, az még elmegy. Aki viszont az Ektivitiben és társaiban majmot utánoz Győzikével, nem hiszem, hogy a sportág hírnevét öregbíti. Nem kéne, hogy elszaladjon a fiúkkal a ló. Ne legyenek sztárok. Őket így szerette meg mindenki, küzdős, csupaszív sportembereknek. Most komolyan: Kinek hiányzik, hogy a Sztori magazinban ilyen hírek legyenek közvetlenül VV Anikó legújabb mellműtétje után: "Pat Cortina (43) a legújabb tutibiztos pletykák szerint tegnap egy bárban 6 nővel csalta meg feleségét, aki különben is leszbikus, amióta kijött a rehabról." Hagyjuk már...
Kedves guriga uram jr.!Valóban 2003-ban csak az ezüstérem jutott a Nőklapjának a hetilapok között, mert a Kiskegyed megelőzte:
www.ecoregio.hu/index.php?cikk/cikk&id=117
A legujabb kutatások alapján már az összes sajtótemék között a bronzérmet érdemelte ki, hiszen a Szuperinfo és a Story megelőzte:
www.mediainfo.hu/media_iranytu/
Mindig feltűnik időlegesen egy-két jól szereplő lap.
Egy példa: A görög labdarúgóválogatott pár éve megnyerte a kontinensbajnokságot és lássanak csodát a szakma és a laikusok sem őket rangsorolták az örök ranglista élére.
Megpróbálok én is bölcs lenni. A hozzászólások többsége számomra az volt. A Nőklapjával kapcsolatban Hokikori sporttársamnak 100%-ig igaza van. Hiszen 12-13 éves korig az utánpótlás léte, sikere 80% szülő 20% gyerek. Ha ehez a bulvár sajtó ad segítséget, inspirációt, akkor Nekik köszi. A kivállasztást , a merítést ezért is kéne a serdülőkor közepe, inkább a vége felé kitolni. Ott már sejthető a szakemberek számára is, hogy milyen lesz az eddig elvégzett munka eredménye, mit akar és tud hozzáadni önmagától a fiatal sportoló. Az ehez vezető úton, az utolsó években lenne nagy szükség az állami és egyéni szponzorációra. A piramis itt szűkűl. Nem önfentartó a képzés.
Hokikori: Kár lenne ebbe mélyebben belemenni, de amiket belinkeltél, vagy nem vonatkoznak az összes sajtótermékre (csak hetilapok), vagy nem tartalmazzák az eladások számát. A KSH szerint a hetilapok eladásai még mindig messze elmaradnak a napilapokétól ( portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/szamlap/robotok_onl.html ), hiszen utóbbiakat naponta veszik majdnem ugyanannyian.

De hogy visszatérjünk a vita kiinduló pontjához, az én véleményemen az sem változtatna, ha a Nők Lapját venné a kerek Föld minden anyukája, ugyanis az elbulvárosodás nem összeegyeztethető a sport által képviselt értékekkel. Nem attól fogja valaki megszeretni a sportot, hogy látja az Ennaffatit meztelenül. Kíváncsi vagyok, milyen véleménnyel vagytok Ti magatok a bulvármédia szereplőiről. Jó lenne, ha ebbe a társaságba tartoznának a magyar válogatott tagjai?

Oldspieler: Ha serdülőkor közepe-vége felé történne a kiválasztás, akkor ma se Ladányi Balázsunk, se Tokaji Viktorunk, se Horváth Balunk... és még napestig sorolhatnánk, ki nem játszana napjainkban.
Megkövetlek, de a zuhanyhíradóban már arról beszélnek, hogy neves, több Előkával is rendelkező csapatnál a kölyök csapatba érvén szűkítenek, de ezerrel, Na, ehez képest voltam oly bátor.
Nem tom, hova irjam, hat ide is:
A Heti Valasz estek kereteben Borokai Gabor KERCSO ARPADDAL beszelget.
Majus 21, szerda, 19.00 ora, Andante borpatika (BP. I. ker, Bem rakpart 2.)
Belepo 2000 HUF, ezert jar egy pohar Tiffan bor is.
A szervezok azt kerik, hogy lehetoseg szerint elore foglaljon asztalt, aki menne: www.andante-borpatika.hu , tel: 457-0807.
guriga uram: A Nők Lapja, Cosmo szerepléseknek egyekőre nem az a szerepük, hogy megkedveltessék a hokit. Egyelőre még ott tartunk, hogy meg kell ismertetni. Nekünk kézenfekvő, hogy ez a legjobb sport, de a mi gyerekeink elég szűk bázis az A csoporthoz. A szülők (és igen az anyukák) nagyobb része nem is halott a hokiról, legfeljebb azt, hogy durva sport és veszélyes. Ezen pedig pont az ilyen megjelenések segíthetnek. Ha 25 éve is foglalkozott volna a Nők Lapja a hokival talán én sem amatőr szinten játszanék most. (Pedig az apámnak azért volt fogalma a jégkorongról már akkor is.)
A lényeget mondtad. Vetni kell, hogy aratni lehessen. Ebbe beletartozik akár a Cosmó, vagy bármi más ami ráébreszti a szülőket erre a nagyszerű lehetőségre, amit ez a sport kinál. Erzsébeten 5 gyereket írattak be a hokis osztályba, pedig szinte ingyen van minden. Elindul, csak beindul.
Oldspieler: Isten ments, hogy megkövess! Kifejezetten örülök, ha az enyémtől eltérő véleménnyel találkozom, így lehet jókat beszélgetni. :)

Lakota: A jégkorong arculatát, kultúráját kell kialakítani, így tehetjük vonzóvá ezt a sportágat. Ellenben a bulvár médiától minél élesebben el kéne határolódni a jövőben, mert igen, most még hasznunkra lehet, később pedig testközelből tapasztalhatjuk meg a "kisujjamat nyújtottam, de neki az egész karom kellett" élményt. Más megközelítésből nevezhetjük hátba támadásnak.
Nagyon nagy befolyással bíró, és épp ezért veszélyes világ ez. Hidd el, vannak más csatornái a toborzásnak, amiknek még talán közük is van a sporthoz, és annak szellemiségéhez. (Iskolai toborzások, kreatív hirdetések, és még megannyi marketing eszköz áll rendelkezésünkre. Anno az első magában is nagy sikerrel működött - a lehetőségekhez képest.) Még valami, ami idetartozhat, ha értik: Szarra nem lehet várat építeni.
És az, hogy ma amatőr vagy, nem feltétlenül a kis bázis hibája, hanem sokkal inkább a szakmai és egyéb hiányosságoké, amelyek miatt szinte csak a kiváltságosok maradnak meg, magyarul erre mifelénk a kicsiből valamiért mindig még kisebbet akarunk csinálni.
Guriga uram:
Akkor mégegyszer: én sem hiszem, hogy bulvársztárokká kell lennie a jégkorongozóinknak, de amíg az anyukáknak nincs lövésük sem arról mi is az a hoki, mert nem találkoznak vele, nem hallanak róla, addig nehéz lesz a bázist szélesíteni. Ezen az iskolai toborzók nem segítenek - és anno sem segítettek. Bizony néhány Nők Lapja - Kiskegyed megjelenést be kell vállalni.
Az amatőr státuszommal pedig arra utaltam: hiába tudja apa, hogy mi az a hoki, miről szól, milyen jó, ha anyu nem is hallott róla, nem fogja arra felé terelgetni a gyerekét (márpedig ez is fontos faktor sztem). Ráadásul az iskolai toborzókból apa sem kerül feltétlenül képbe. Bezony sok -egyébként sportszerető- fiatal apát tudok, akinek nincs képe a jégkorongról.
megalakult a fradi hockey academia!
Néhány megjelenés az említett szoftosabb lapokban nem árthat - ezt nem vitatom. Csak azzal volt problémám, hogy fentebb már mélyebben pedzegették a bulvár-húrt. Ámbár nekem már a vetkőzős dolog is túlzottan "bohóckodósra" sikerült. Ha fel akarjuk építeni a magyar hoki imázsát, legyenek benne egy-két menő reklámban (nem Dr. Ledo by Kiss Gergő... inkább vezessenek autót, igyanak energiaitalt, teszteljenek ebflexet). Mutassák be a családot valami lájtos magazinban, amelyhez még nem ér el a Blikk és a Hot! sátáni keze. Legyenek szerethetőek, szimpatikusak. Oké. És itt vége.
Az iskolai toborzókat pedig ne úgy értsd, hogy kiosztogatjuk a szórólapokat és integetünk. Pl. ha a klubok játékosai időszakosan kisebb csoportokban ellátogatnak ofő órákra, szülői értekezletekre, meginvitálják a családot a klub vagy a szövetség által szervezett családi programokra, stb... azért az hatásos.
Hadd fejezzem be egy újabb példával: kreatív hirdetések, átsiklottunk felettük. Feltűnő reklámok metrón, megállókban, kerítésen, aszfalton, utcalámpán, épületen, youtube-on, furcsán öltözött vicces szórólaposok a forgalmas csomópontokban, álhírek és egyéb. Van itt kompót.
1030/2008 (V.16)Pedig ez a kormányhatározat három héttel a sapporoi siker után lett aláírva amikor a politikusok már javában együtt szerepeltek a sikerkovácsokkal és minden médiából a mi sportágunk folyt.Soha vissza nem térő "alkarom"!!!
2008/75 4634 oldal lapalja www.kozlonykiado.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK08075.pdf

I A létesítményfejlesztéssel összefüggő feladatok
1 Gondoskodni kell a strandsportágak elterjedésének elősegítésére irányuló infrastruktúrális beruházások és eszközfejlesztések támogatási programjának kialakításáról és megvalósításáról:

És a jeges sportágak???
"Bástya elvtársat már meg se akarják ölni?"
Bajnai úrral erről nem beszélt senki?
Az előző bejegyzésemhez egy újabb gyöngyszem a mi pénzünkből kockáztatnak a focistákért:
www.fn.hu/belfold/20080529/otmilliardbol_epithetik_ki_magyar_futball/
Mikor várható az áprlilis végi május eleji eufória
állami támogatásra váltása???
Vannak pozitív jelek, ígéretek, vagy marad a strandsportágak és a foci további fejlesztése
Nem értem hogy mit van itt mindenki a magyar hokival elvarázsolva? Egy két év,és ott vagytok a B vagy C ben!Amit a magyarok hokiznak,annak semmi koze a hokihoz! Jovore csak egy exotikus ujdonság lesztek a vébén,ami a profi A-hoz szinvonal rontás,amit márt sok nagy csapat is kritizál.Ez valami olyan mintha Mongolia a Brazilok ellen a vb.Orosz,Kanada,Cseh-Szlovákia,Svédország,USA,Finország, talán még Svajc ezek csapatok színvonalas profi hokival! A tobbi az csak szinvonal ronto az A csoportban!
Peter, köszönjük hogy megosztottad velünk értékes gondolataidat, örülünk hogy beszéled a nyelvünket, de ha nem jönnél erre többször azt is kibírjuk valahogy. Ja és ne fáradj azzal hogy most vmi oltást kitalálsz, mert valszeg le se tudnád írni érthetően, másrészt nem is érdekel. Hajrá Magyarok, hajrá Mongolia!!
Ha értesz a hokihoz akkor tudod ki az a Peter Šťastný?
Te, büszke lehetsz Rá!
És Ő rád?
Kedves Peter!

Volt egyszer egy Török-Magyar foci meccs valamikor a 80-as években. Az eredmény 8-2 volt a magyarok javára. Máig emlékszem, hogy a riporter azt mondta a közvetítés során, hogy ezek ellen a képzetlen játékosok ellen, akár 10-nél több góllal is nyerhettünk volna, még szerencse, hogy a fiúk csak fél gőzzel játszottak. Eltelt 20 év és meg lehet nézni, hogy hol van az a lesajnált török foci és hol vagyunk mi.

Nem kivánom nektek, hogy ugyanazt átéljétek a hokiban, amit mi a fociban. Ahogy szép lassan saját nagyképűségünk ingoványába sülyedtünk. Szerintem minden ellenfelet tisztelni kell és értékelni erőfeszítéseiket, hiszen az igyekezet és a fejlődés elismerésre méltó. De a Te hozzászólásod nem igazán erről árulkodik.
Nekem ebben a posztban egy hiányérzetem van:
Megpróbáltam "sport diplomácia" tárgyú észrevételeket tenni és annak ellenére, hogy a blog olvasói között érzékelem a szakma krémjének a jelenlétét mégse csap rá erre a témára senki.
Központi sporttámogatás,szponzoráció???
Amennyiben az állam a focit preferálja és a fenti kormányrendelettel deklarált rövid távu sportstratégiai fejlesztésben sem sikerült nevesíttetni a jegessportokat akkor hiába házalnak jószándékú jégkorongot kedvelő szakembereink az önkormányzatoknál az infrastruktúra, vagy az iskolai tanrend utánpótlás neveléshez illesztése érdekében.Nem lehetne a hozzáférhető alapok közé az infrastruktúra fejlesztési célokhoz betetetni a fedett szabványméretü jeges létesítmények fejlesztésének a támogatását.
Pl populációs, vagy elérhetőség km-ben meghatározott szintjét.
Ahol pl.1 millió fős populációra 50 kilóméteres körzeten belül nincs 10, vagy 15 évnél nem régebben épült szabvényméretű fedett műjégpálya, vagy valami hasonló.A 2014-es vb pályázatunk során nem csak a remek felnőtt és utánpótlás eredményeinket kell az IIHF-nek lobogtatnunk, hanem a sportot hazánkba körülvevő egész fejlődő környezetet érdemes bemutatni, úgy az edzőképzés az infrastruktúra, mint a jogszabályi héttér tekintetében.
Azért az sem semmi, amit a magyar kosárlabda klubbok követnek el az utánpótlás ellen. A SZERB Ivkovics, mint szövetségi kapitány azt kérte a klubboktól, hogy a bajnoki meccseken legalább 2(!!) MAGYAR játékos játszon. És a klubbok elvetették az ötletet. Döbbenet. Erre a SZERB edző lemond a MAGYAR játékosok kisemmizése miatt. Örülök, hogy a jégkorong, mint kedvenc sportágam nem jutott ilyen szintre, és a vezetők időben reagáltak erre a fajta veszélyre és szabályozták a légiósok számát.
Kedves Szerkesztők!Kihasználva azt, hogy várhatóan hétfői délutánig még tart az uborkaszezon egy általam sokszor érintett témát újra elővennék.
Tekintettel arra, hogy a blog szerkesztői aktív résztvevői lehetnek az MJSz honlap fejlesztésének és ezen alkalomból még az olvasóktól is várnak ötleteket így most álljon itt egy javaslat:
A statisztika véleményem szerint a fejlődés egyik sikertényezője az élet majd minden területén.
Ez igaz a tudományos életre ugyanúgy, mint a politikára, vagy a gazdaságra és természetesen a sportra is.A K+F alapja a megfigyelés, az adatok összegyűjtése azaz a kutatás és csak annak ismeretében jöhet a fejlesztés.Az orvos először felállítja a diagnózist és csak azután jöhet a terápia. Sajnos a megyar sport ezen a területen még csak a kezdeti lépéseket tette meg.A mi sportágunk hazai bajnokságok mérkőzéseiről készült jegyzőkönyvei nyilvánosak és hasznos információkkal szolgálnak. Ezenkívül több statisztikai mutató alapszakasz és a rájátszás megbontással elérhető. Sajnos a felnőtt OB I-en kívül egyre kevesebb adat érhető el és számomra érthetettlen módon a jegyzőkönyv is sokkal hiányosabb. Nem szabadna erre sajnálni az erőforrást.Biztos, hogy nem kis munka és áldozatokkal jár, de ez nem lehet a prioritási rangsor második felében, ez véleményem szerint a legfontosabb dolgok egyike.Ezen a blogon lehetett olvasni a szlovák korosztályos bajnokságok hihetetlenül részletes statisztikáiról.Most én a svéd az NHL és IIHF adatgyűjtését mint benchmark szeretném az MJSz honlapszerkesztésre is befolyással bíró személyek részére javasolni.stats.swehockey.se/
www.nhl.com/nhlstats/stats
www.iihf.com/channels/iihf-world-new-ib-chamionship/statistics.html
Mindháromból lehet ötletet meríteni, sőt elindulhatnak újabb ötletek is pl. rendkívül jónak tartom, hogy a svédek a játékosok szintjén mérik a buliból a korongelhozatali mutatót, de ezt szerintem a csapatok szintjén is érdemes lenne kimutatni.
Sajnos többen is írtak olyan véleményt, hogy a DAB a legutóbbi OB I-es rájátszásban az eredmények ellenére több mérkőzésen jobb játékot produkált székely ellenfeleinél.Én vettem a fáradtságot és kutattam a statisztikában közzé tett és közzé nem tett, de a jegyzőkönyvben elérhető adatokat ( face off kivételével ) és határozottan állíthatom, hogy ezek a vélemények tudományosan minden alapot nélkülöznek.
A jó statisztika rengeteg célt szolgálhat, de álljon itt csak három:
1 Sok vita szokta övezni az alapszakasz és a rájátszás legjobbnak ítélt pozició játékosait és a legjobb edzők elbírálását.Legyen egy kompozit a statisztikai mutatókból, legyen hozzá minimálisan megkívánt mért jégídő, vagy roszabb esetben mérkőzésszám és ez előre legyen közzétéve, esetleg fordulórol fordulóra követve.
2 A csapatok szakvezetése a fejlesztendő pontokra a statisztika által jobban ráérezhet, ami fontos lehet az utánpótlás edzők képzéséhez és az utánpótlás tematikájának elkészítéséhez, fejlesztéséhez ugyanúgy, mint a más csapatból igazolandó játékosok szelektálsához.
3 Valódi magyar játékos piac kialakításához, amely a nagy jégkorong nemzetek csapatai érdeklődését is felkeltheti.Pl. egy svéd bajnokságban szereplő csapat amely egyébként nagyszámban lő kapura, de a lövési hatékonyság mutatójában a svéd liga utolsó helyére kárhoztatja könyebben kedvet kaphatna egy magyar csatár szerződtetésére, ha a több éves (nem egy !!!)statisztikánk alapján van olyan játékos aki megbízhatóan magas hatékonysággal célozza meg a kaput.Ez természetesen a korongelhozataltól a különböző védőket jellemző mutatókig mind igaz lehet.
Most, hogy kishazánk lett az EU K+F közigazgatási központja és több támogatási projekt is a kutatás területére öszpontosít nem kizárt, hogy a szükséges erőforrásokhoz még pályázat útján is hozzá lehetne jutni !!!
Kedves Szerkesztők, vagy Tűzközeli-olvasók!Tekintettel arra, hogy a felnőtt bajnokságról annyit azért lehet tudni, hogy a lebonyolításra létezik A és B terv lehet-e valamit tudni a Magyar Kupa lebonyolításáról?
Mely időpontokra férnek még be a mérkőzések?
Csak OB I-es csapatok indulnak, vagy van esélyük az amatőröknek is ha előselejteztek összemérni tudásukat a profikkal? Nem mellékesen ez egy road show-nak is elmegy olyan települések tekintetében amelyket még kevésbé érintett meg a jégkorong szelleme !!!
Melyik város rendezi a final four-t?
Megállapodtak-e már valamely TV társasággal a közvetítéséről?
Mi van az utánpótlás bajnokságokkal?
Több mérkőzést tudnak-e játszani a fiatalok, mint a megelőző idényben?
Van azért itt téma még az OB I vs. xxx-Ligán kívül is amiben remélhetőleg már megszülettek a szükséges döntések és lehet róla vitaindítót írni, mert az OB I vs. xxx-Ligával foglalkozó post-ban egyre többen egyre csúnyábbakat írnak és gyakran már az az érzésem, hogy ragozzuk a semmit.
Mindkét hozzászólásoddal maximálisan egyetértek.
Hokikori:jó kérdések,egyetértek.Gondolom a szerkesztők ill. tűzközeliek ill. szövetségbeliek zöme nyaral.Az általad említett kérdések mindannyiunkat érdekelnének.De a "hazai" jégkorongélet pillanatnyilag legmegvitathatóbb kérdése,hogy a világverő nyűves Steaua HAJLANDÓ-E indulni a ligában vagy sem.Az utánpótlásról egy szó sem esik.
Még ma elkezdjük megszüntetni az információvákuumot!
A Magyar Kupa lebonyolításáról, időpontok, helyszínek és az esetlegesen résztvevő csapatok (székely csapatok, OB II, amatőrök stb)tekintetében van-e valami információ?Félek attól, hogy elmarad hacsak valamilyen igen kreatív ember helyet nem talál a naptárban neki!!!
Jánosi Csaba sajnos nem általános iskolai testnevelőtanárként dolgozik. Egy budapesti egyházi gimnáziumban tanít testnevelést, mellesleg egész jól, csak én szívatom néha, mikor kikapnak :) Egyébként meg hajrá Fradi, és Jánosi for president!
Üdv Mindenkinek,

Remélem ma is velem szurkoltok.

Csúszka;)
süti beállítások módosítása