HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A finn catennaccio és a bírók

2008.05.12. 09:09 D. Gromov

Ahogy már megszokhattuk, tegnap is érdekes és súlyos következményekkel járó eredmények születtek az A csoportos világbajnokságon. Már csak egy nem is teljes középdöntős kör van, de nincs érdektelen csata, mindegyiknek hatalmas a tétje.

Menjünk sorjában. Először is a lettek, akiket a minap kis híján eltemettünk, ügyesen feltámadtak, és elkalapálták a németverő norvégokat. A 4-1 nagyjából sima volt, az első lett gólt még kiegyenlítették a norvégok, de a következő háromra már nem volt válaszuk. 41 másodperccel a vége előtt becsületből lehozták a kapust, erre megkapták a negyediket. Ezzel együtt még bármelyikük negyeddöntős lehet. A norvégok a negyedik helyen állnak, egy ponttal jönnek mögöttük a lettek. Az északiak kétféle módon juthatnak tovább. Az egyik, ha elkapják az Egyesült Államokat. Ez kevésbé sanszos. A másik, ha a baltiak kikapnak a már kiesett németektől, merthogy ők meg velük küzdenek.

A németekkel párban – sőt inkább előttük, hiszen a germánok a szlovákokkal elbántak, és ez nem kevés – a dánok érdemelték ki a leggyengébb középdöntős címét. Újabb nagy verést kaptak, ezúttal a svájciaktól, 0-6 után tudtak szépíteni, 2-7 lett a vége. A svájciak is érdekes helyzetbe kerültek, de ahhoz, hogy ennek a szituációnak a lényegét kifejtsük, előbb a cseh–svéd összecsapással kell foglalkoznunk, felborítva az időrendet.

Az történt, hogy a svédek 5-3-ra legyőzték a rendes játékidőben eddig veretlen cseheket. A skandinávok folyton megszerezték a vezetést, Eliasék rendre egyenlítettek, 1-0-ra 1-1, 2-1-re 2-2, 3-2-re 3-3 jött. 4-3-ra sokáig nem jött semmi, ám vészesen közeledett a mérkőzés vége. Úgyhogy Hnilicka kapus 58:58-nál lekorcsolyázott, történtek különféle próbálkozások, amíg Nilson egyszer csak be nem állította a kétgólos differenciát.

Ezek után az van, hogy Svájc, Csehország és Svédország egyaránt 9 ponttal áll az E csoport utolsó mérkőzései előtt. A helyzet sajátos pikantériája, hogy a tegnapi riválisok már befejezték. De a 10 pontos oroszok és a svájciak még játszanak, egymással. Ha hárman végeznek egyenlő pontszámmal, előbb az egymás ellen gyűjtött pontszám, aztán az egymás ellen elért gólkülönbség dönt. Mivel a fent említett három kilencpontos csapat körbeverésbe bonyolódott, marad a gólkülönbség. Svájc kettővel verte Svédországot, Svédország kettővel Csehországot, Csehország öttel Svájcot. Vagyis a provizorikus sorrend közöttük ez: 1. Csehország, 2. Svédország, 3. Svájc. Az oroszok tehát ma azért küzdenek, hogy Svájccal játszhassanak a negyeddöntőben. Ha utóbbi akár csak 1 pontot szerez, csoportmásodik, ha legalább 2-t, első, az utolsó helyre pedig a csehek kerülnek. Magyarán: itt még bármilyen párosítás előfordulhat.

Ahogy az F csoportban is. Egyetlen középdöntős helyezés sem fix. Mégpedig azért nem, mert hiába vezetett az Egyesült Államok a második harmad után 2-0-ra egy roppant idegesítő mérkőzésen, a finnek az utolsó harmadban hármat ütöttek és nyertek. Már unalmas, hogy megint a bírókkal kell foglalkoznunk, de muszáj. Teljesen szétfújtak mindent, az elején a finneket szórták ki, ha kellett, ha nem, aztán mindenkit válogatás nélkül. Ahhoz, hogy több mint 200 perccel büntetésrekordot döntsenek az ellenfelek a végén, kellett a különös konfliktushelyzet is. Az első, sorsfordító finn gól megdöbbentő körülmények között született.

Az igazság része, hogy a finnek igen eredményesen lehetetlenítették el a máskor fürge amerikaiak támadásait, tökéletesen védekeztek, mindig szervezetten, mindig keményen, amikor kellett, durván. Akárhogy is, nem a támadóhoki ünnepélye volt ez a mérkőzés. Igaz, azt sem szabad elfelejteni, hogy az utolsó felvonásban rákapcsoltak valamelyest az északiak, és látszott, hogy ők sem csak a catennaccióhoz értenek, így hozták a 3-2-t.

A következmények: Kanada 1 ponttal vezet Finnország előtt, ma este eldöntik, melyikük zár a csoport élén, megszerezve a lehetőséget, hogy a lettekkel vagy a norvégokkal quarterezzen. Hacsak a norvégok le nem győzik az Egyesült Államokat, hiszen ebben a valószínűtlen esetben felkapaszkodnának a harmadik pozícióba. Na, innen folytatjuk.

30 komment

Címkék: vb csehország norvégia finnország svédország dánia svájc a csoport lettország egyesült államok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A finn büntetőpadnak nem volt ideje kihűlni tegnap. Elég idegesítő volt az egész.
(Nem az első, hálószaggató gólra tetszett gondolni a posztírónak?)
Ez tényleg érdekesre sikeredett. A bírók tévedhetnek és ez benne van a pakliban, de ezért van a videó bíró, és ha a gól semelyik kameraállásból nem látszik rendesen akkor nincs gól. Remélem legközelebb nem lesz ilyen.

Üdv:
Egy játékvezető...
Mindhárom gól egyértelműen bent volt, csak éppen az első az oldalhálón keresztül ment be.

Engem az érdekelne, hogy kit tiltottak el. Jól értem, hogy csak a két bunyóst?
Szerintem a harmadik finn gól benn volt, a felvétel alapján én úgy láttam, h Esche lábai között csúszott be, és jócskán meghaladta a gólvonalat. Hanem az első gól... Basszus, azt még a videóbíró is elnézte. Pedig az ismétlésekből jól látszott, hogy a korong az oldalhálón keresztül érkezett. Érdekes következménye lett ennek, klikk ide, a végén a megjegyzés megér egy misét:

www.iihf.com/channels/iihf-world-championship/news/news-singleview-world-championship/article/finns-win-amid-controversy.html?tx_ttnews%5BbackPid%5D=552&cHash=12d7d0b443
Jokinen, Backes és Salmela automatikusan pihen egy meccset, a további részleteket a keddi "directorate" ülésen döntik el.
A posztíró alaposan összekevert egy-két dolgot, mentségére szóljon, hogy ennyire idegesítő meccset régen látott.

Javítok. És most azt jól értem, hogy a továbbiakra nézve kivonják a forgalomból a videóbírót?
Szerintem igen. Korszakalkotó döntés :D
az nem lehet, hogy inkább csak azt akarja mondani, hogy személyesen a videóbíró nem fog többet bíráskodni ezen a VB-n?
A tegnap esti videobírót fogják kivonni a forgalomból.
Az adott videóbíró kolléga mehet nyugdíjba valószínűleg ezzel a húzásával.
Csak ezt a bizonyos bírót, emberek. Nem a videobírói intézményt.
No, megnéztem a vitatott finn gólt a jutubon. Az oldalhálósat. Lehet látni, hogy az alapvonalnál álló finn játékos a kipattanóra menne, és csak utána örül a gólnak. Nem tudta lereagálni elég gyorsan, és ez is szemet szúrhatott volna valamelyik bírónak.
Vicces, ahogy a finn kommentátor elhallgat a lassításoknál, meg ahogy felkacag utána:

youtube.com/watch?v=A4VVPYhZ-AE
Néhány éve volt Szombathelyen egy focimecs, ahol a Haladás rúgott egy olyan gólt, hogy a labda átment a hálón. Mindenki gólnak látta, a bíró meg megnézte a hálót, nem szakadt ki, valahogy kinyúlhatott egy lyuk rajt, így végül nem adta meg.
A finnek gólját is biztosan sokáig fogják még emlegetni.
Szerintem is a videóbírót, az embert billentették ülepen, nem pedig az intézményt. A dolog azért korszakalkotó, mert a bírók (kisegítőikkel együtt) úgymond érintetlenek, gyakorlatilag egy kis ejnye-bejnyével szokták megúszni hülyeségeiket. Ritkán történik meg, hogy hosszabb időre kivonjanak valakit a termelésből.
"Vicces, ahogy a finn kommentátor elhallgat a lassításoknál, meg ahogy felkacag utána"

Amikor látni lehetett, rögtön elismerte a dolgot. "Se menee läpi verkosta", vagyis "az (oldal)hálón ment keresztül", ezt ismételgette. A finn TV (YLE) honlapján is fent van a videó, azzal a címmel, hogy "Leijonien kavennusmaali ei ollut maali!", vagyis "Az oroszlánok szépítő gólja nem volt gól!" :
www.yle.fi/urheilu/tapahtumat/jaakiekon_mm_2008/katso_video_leijonien_kavennusmaali_ei_ollut_maali_106770.html
Ja, a hangsúlyaiból is érezhető volt, hogy inkább meglepődik, és nem kárörvend.

Owen, te minden nyelven tudsz?

:)
NHL-ben mindig Torontoba telefonálnak, ott van egy központ ahol eldönti egy bizottság.

Az IIHF eseményeken mindig egy referee-supervisor ül be videóbírónak, tegnap egy eismert volt. Neki se lehet könnyű most...
Azon röhögök, hogy a meg nem adott japán gól után mindenki videóbírót követelt a Div.I-be.Ezzel párhuzamosan be kéne vezetni a videóbírót ellenőrző bírót is.:)
sziasztok!
valaki elmagyarázná nkem, hogy miért az azonos csoportban játszók kerülnek össze a negyeddöntőben? ez micsoda balfaszság??? nem keresztbe kellene jáccani- 1. a másik csoport negyedikjével, 2. a másik csoport 3.jával, stb- úgy mint az eddigi vb-ken, meg az olimpián is?
amúgy a tegnapi meccs elég nézhetetlen volt, főleg az előtte látható orosz-svédhez képest...
Csörszike, azt hiszem azért próbálják ez ki, mert így kevesebb lehet a sakkozási lehetőség, ami ilyenkor szokott menni, hogy kikapunk, hogy a másik ágról kedvezőbb ellenfelet kapjunk.
Az első Fin gól, egyszerűen katasztrófa. Mármint ilyet megadni! EGYÉRTELMŰEN látszik, hogy a kapuháló "hibája" miatt oldalról esik be a korong! Semmi köze a lövés erejéhez, se kapushibához, semmi. Egyszerűen egy "béna" elhibázott lövés vége egy gól. Azt hiszem nekem is letörte volna a lelkesedésem a következő játékrészben ez az egyhangú itélkezés... Ez nem volt szép. Ez nem győzelem. USA ennél jobb volt, de mind1. Ez csak egy vélemény a sok százból. Sajnálom, hogy ilyen előfordulhat a 21. században.
Csörszike!
Állítólag a két város közti nagy távolság miatt lett így alakítva a negyeddöntők lebonyolítása.Persze ez így akkor is elég szar megoldás.
(Meg talán van valami köze a városok közötti távolsághoz is.)
bkri, egyhangú ítélkezés? Láttad, hogy és miért szórták ki sorra finneket a meccs első felében, az USA akkor szinte végig emberelőnyben játszott.
Egyébként a catennaccio emlegetése is vicces, tekintve, hogy a sok hátrány ellenére a finnek kétszer annyit lőttek kapura. Meg például a második gólnál marhára catennaccio volt, ahogy két álompasszal sakmattolta S. Koivu, Selanne és Peltonen az amerikaiakat. Vagy ahogy Koivu korábban egy lövőcsellel elküldte kirándulni az amerikai védőt.

A finnek alapvetően sokkal jobbak voltak az amerikaiaknál, csak egy ilyen idióta meccsen sajnos nem sok jöhetett át ebből. Talán egy dologban voltak érezhetően jobbak az amerikaiak: elég sokszor volt olyan szitu, hogy a korongért versenyezve gyorsabban korcsolyázva egyszerűen kikerülték és megelőzték a jobb helyzetben lévő finneket. A finnek ráadásul szerethető, sokszor látványos csapathokit is játszottak – cseleztek és óriásiakat passzoltak (legalábbis az első sor). És persze nekik szurkolok. ;)

Az pedig szerintem gusztustalan, hogy egy ilyen paprikás meccs utolsó másodpercében az amók szándékos durva szabálytalansággal kényszerítették ki, hogy bunyó legyen. Brownt kellett volna meccsekre eltiltani, nem a két szerencsétlen verekedőt. Selanne négypercese a végén nevetséges volt, kábé annyit csinált, hogy leüvöltötte Brownt, és nem is tudott volna semmit tenni, hiszen azonnal lefogta valamelyik csapattársa.
köszi srácok!
azért szerintem sakkozni ígyis ugyanúgy lehet...az elődöntőket hogyan sorsolják? ott is maradnak a csoportellenfelek?
Pont ezutan a meccs utan kezdodott az NHL focsoport dontoje a Flyers es a Penguins kozott, es valoban megdobbento volt latni, hogy sokkal kemenyebb jatekot hagytak a csapatoknak kiallatas nelkul.
Azért hagyjuk meg: onnét, ahol a finn szakember állt, az oldalháló azon kis részén betalálni se lehet egyszerű, hogy ne kifelé vagy oldalra menjen a pakk, hanem be. Ez már önmagában megér egy gólt :P

Na jó, csak vicceltem :)
Az elődöntő már keresztbe megy.
süti beállítások módosítása