HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

7 – Ennaffati Omar

2008.05.06. 09:48 F. Kapus

A hősöket ünnepelni kell. Nem egy-két óráig, nem egy-két napig. Ehhez tartjuk magunkat. Hosszú sorozat keretében egyesével mutatjuk be őket kedves olvasóinknak. A sorrend tetszőleges, a címben a játékos neve előtt a vb-n viselt mezszám szerepel.

Az 1980. áprilisában Torontóban született hátvéd apja marokkói, anyja magyar származású. Édesanyja 1956-ban távozott Magyarországról, Omar nagymamájával együtt. Ennaffati kanadai-magyar kettős állampolgár. Nyolcéves korában járt először hazánkban. Akkoriban nem nagyon tudott magyarul, de sok időt töltött a gödöllői és budapesti rokonoknál, így magára szedett némi nyelvtudást.

Négy szezont húzott le az ontariói juniorligában, a hírneves OHL-ben. Ez a liga adja az egyik legtöbb játékost az NHL-be. Miután kinőtte, az ECHL-be került. A 2000-s évek elején a New Orleans Brass színeiben szerepelt. "Ekkor egy Gröschl Tamás nevű csatár játszott az egyik ellenfél csapatában. Odamentem hozzá, megtudtam, hogy válogatott. Ekkor derült ki számomra, hogy Magyarországon létezik jégkorong" – idézte fel.

Ennaffati égy évet töltött a CIS-ben, ahol 2004/05-ben a St. Francis Xavier University színeiben beválasztották a liga All Star-csapatába. 25 évesen, 2005 nyarán érkezett meg Székesfehérvárra. "Szerettem volna Európában játszani, ezért felhívtam a magyar szövetséget, tudnának-e csapatot ajánlani számomra." Két évet töltött az Alba Volánnál. Ezalatt kétszeres magyar bajnokká vált.

Kiss Csaba, az Alba Volán hivatalos honlapjának szerkesztője ezúttal is megosztja velünk a játékosról szerzett benyomásait. A Volánhoz érkezéstől a távozásig. "Évről évre rövidebbé válik a holtszezon a hokiban, mind hamarabb indul a felkészülés az új idényre. Nemcsak a szakmai munkára igaz ez, hanem a klubvezetés ténykedésére is. 2005-ben is ennek lehettünk tanúi: május utolsó hetében eldőlt, hogy Pat Cortina marad az edző, illetve sikerült megállapodni a kanadai összegyetemi bajnokság, a CIS (ez az amerikai NCAA kanadai párja) All Star-csapatába frissen beválasztott hátvéddel, Omar Ennaffatival. Lelkesítő hír volt ez, hiszen a tengerentúlon a jégkorongozók nagy része az egyetemi bajnokságokban nevelődik, ennek a ligának az egyik legjobb hátvédjét szerezte meg a klub. Ráadásul édesanyja révén magyar volt, így rögtön felmerült, hogy a válogatottban is helyet kaphat, ha beválik. Omar már magyar útlevéllel érkezett, és a leigazolását sikerült úgy időzíteni, hogy az IIHF előírásai szerint ketyegő kétéves határidő a 2007-es vb előtt járjon le, így azon a tornán már játszhatott volna.

A felkészülési meccseken hamar letette a névjegyét, sokáig emlékezetes marad a Graz elleni, semmiképpen sem barátságos találkozón produkált bunyója Brunneggerrel. Hátvédünk ragyogóan vett elégtételt az őt ért sérelemért. A grazi a megrendítő erejű pofonoktól valósággal szédelgett, miközben lekullogott a jégről a büntetőpadra.

A szezonban már fegyelmezetten játszott Omar, Cortina mester amúgy sem nézi jó szemmel a verekedést és az azzal járó kiállításokat. Jól sikerült az idény, megszerette a közönség, meg hosszabbította vele a szerződést a Volán, 2006/07-ben sem volt probléma, fontos láncszeme volt a csapatjátéknak. Ám tavasszal a válogatott túráján súlyosan megsérült. A bajnoki rájátszásban sem állhatott a Volán rendelkezésére, kérdéses volt, hogy a világbajnokságra utazni tud-e. Az Alba játékosai szolidaritásból a 63-as számot ragasztották a sisakjukra a playoffban, így kívánva gyógyulást társuknak.

Végül nem épült fel a vébéig, és nyáron új irányt vett kapcsolata a klubbal. A sérülés miatt kihagyta a kora nyári felkészülést, nem volt a tátrai edzőtábornak becézett valóságos kiképzésen sem, minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy nem megfelelő erőállapotban érkezett az augusztusi jeges edzésekre. Ez önmagában nem lett volna nagy gond, az edzők is tudták, hogy komoly időt hagyott ki, ám a szakmai stáb nem volt elégedett az edzésmunkájával. Ennaffati nem volt hajlandó elutazni a pöstyéni edzőtáborba sem, hacsak nem tárgyalja át vele a menedzsment a klubon belüli helyzetét, vagyis azt, hogy hányadik hátvédként számítunk rá. Miután a vezetés az előzményeket is figyelembe véve csak az edzőtábort követően lett volna hajlandó ezt megtenni, annak tapasztalatai alapján, a felek útjai elválni látszottak. Az utolsó tárgyalási nap előtt pedig már közölte a brit Manchester honlapja, hogy Ennaffati aláírt hozzájuk."

A bonyolult nyár végén tehát kiderült, elválnak Ennaffati és az Alba Volán útjai. Vegyük át újra a neveket című cikkünkből kiderül, a Manchester Phoenixnél mire ment.

Három éve, ideérkezésekor nem gondolta, hogy egyszer A csoportos játékos lesz. "Ez az utóbbi időszak álma volt. Ez volt az első vébém, amely szerencsésen alakult. Büszke vagyok, örülök, hogy tudtam segíteni. Jövőre is szeretnék bent lenni a válogatottban. 2007-ben a vb előtt, Lengyelországban eltört a lábam, ezért nem lehettem ott Szlovéniában. Ezen kívül nem volt sok sérülésem. Jellemzően játékra kész voltam."

22-szeres magyar válogatott. "A Himnuszt nem tudom végig, ezért nem is szoktam énekelni. Az ukránok ellen nem is bírtam volna, úgy örültem, együtt a srácokkal."

Énekes Lajos, a válogatott edzője így látja Omar helyzetét: "Sem a vb előtt, sem a felkészülési mérkőzések során nem vált biztossá a helye a csapatban. Végül azért került be, mert korábban bizonyított. Játékban keveset hibázik, határozott, kemény fellépésű védőjátékos. Jó a technikája, a csatárokat erősen támogatja hátulról, remekül szolgál ki. Igazi társasági ember. Tört magyarsága tetszik a srácoknak, sok tréfa tárgya. Omar ezt is poénra veszi. Akárcsak Roger." Ez volt Ennaffati első világbajnoksága. Egy gólpasszt adott, hétszer lőtt kapura, eredménytelenül, kétszer büntették, plusz-mínusz mutatója pozitív: 2.

Omar öccse is jégkorongozik, szintén védő. Felvetettük, nem merült-e fel, hogy a báty Magyarországra hozza a 21 éves Alexander Ennaffatit, aki most a CIS-ben játszik. "Alex jelenleg iskolába jár. Amúgy is nagydarab, 110 kilós verekedő. Nem neki való az európai stílus, maradjon Amerikában. Ott bátran bunyózhat. Az testhez álló feladat neki. Így is túl sok időt tölt a büntetőpadon."

Omar manchesteri szerződése lejárt. "Mindenképpen jót tett nekem, hogy távoztam az Alba Volántól. A brit liga, az EIHL jobb bajnokság, mint az OB 1. Sok a jó játékos, csapatonként átlagosan tíz külföldi szerepel, sokan érkeznek a tengerentúlról. Közülük jó néhányan az NHL-ben is megfordultak korábban. Most hazamegyek, és amennyit tudok, pihenek. Persze közben készülök, elsősorban kondizom. Van menedzserem, teljes erőbedobással dolgozik új szerződésemen. Szeretnék Európában maradni."

A sorozatunkban eddig bemutatott játékosok:

23 – Fekete Dániel
9 – Benk András
20 – Holéczy Roger

17 komment

Címkék: vb válogatott divízió 1 ennaffati

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Torontóban született" Az egyébként gyenge Fábry Showban Omar azt mondta, miután a showman megkérdezte: Hol születtél?
Igen, Chicago-ban.

Tény, hogy az www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=39916
titeket igazol.

Ez érdekes viszont, hogy Énekes szerint csak alig-alig fért be a csapatba.
Kint bizonyított, valódi teherhordó ő is. Gratulálok.
Emlékeim szerint azt a Roger mondta.
Nem tudom, nekem Omar amolyan fekete ló. A fizikumával és kellő agresszivitása abszolút szimpatikus.
Ami viszont bánt, -és ezt nem csak önérzetességből írom-, hogy Dunaújvárosban a lengyelek elleni felkészülési meccs előtt a Himnuszt, zokszó nélkül olyan gyönyörűen végig rágózta, hogy kinyílott a bicska a zsebemben. Cortina helyében úgy zavartam volna haza ahogy illik. Nem mellékesesen a nemzeti csapat Himnuszát pedig illik megtanulni, pláne ha még magyar kötődésű is az illető. Ha ezen változtatna, -ami szerintem nem igényelne nagy erőfeszítést- még szimpatikus játkos is lehetne azon túl, hogy hasznos. Azért nem utolsó szempont...
Nem tudom mit vártatok egy honosított játékostól?
Milyen honosított játékostól? Olvasd már el a cikket, ő magyar állampolgárnak született.

Az meg mindenkinek a magánügye, hogy énekli-e a himnuszt, vagy már a meccsre összpontosít, a feszültségét rágógumizással oldja vagy sem. Nézz meg bármilyen sportágat, ahol himnuszok vannak.
Kedves hozzászólók!
Több vb-n néztem már a kanadai, amerikai játékosokat a himnusz alatt. Bizony rágóznak.
Más kultúra, más szokás. Igaz, nem kell szeretni.
De aztán a meccsen pörögnek, ahogy kell, beledobják magukat a korong elé gondolkodás nélkül, akkor arccal előre.
Nem szeretném más sportággakkal összehasonlítgatni a jégkorongot, mert ez a mi sportunkra nézve eleve méltatlan lenne. De.
Jobb volna, ha kezével a szívén, a szöveget üvöltve, könnyes szemmel hallgatná a himnuszt Ennaffati, majd a pályán csetlene-botlana, lelketlenül játszana?
Én azt mondom, inkább legyen hasznos csapattag, mint szimpatikus a himnusz alatt. Van elég szimpatikus játékos ebben a csapatban. Amúgy Omar is nagyon jó fej srác.
Tegyük hozzá, apja marokkói, születési helye Kanada, tehát a magyar himnusz óhatatlanul is egy picit mást jelent számára, még akkor is, ha most történetesen a mi mezünkben küzd, kettős állampolgárként.
Amikor írtam, KCs hozzászólása még nem volt fenn, utólag is csatlakozom véleményéhez.
Van benne valami amit írtok, hozzáteszem a tudását én se vitattam. Ettől függetlenül a szituáció olyan volt, amit hiába ecsetelek de mindez a mögöttem ülő kb. 30-40 emberkének is szemet szúrt. Hagyjuk, ami a lényeg hogy feljutottunk, és ebben Omar is nagy szerepet vállalt... Felőlem rágózzon, ha az kell majd a bentmaradáshoz, max elfordulok mert majd biztosan szétbax az ideg. Az pedig teljesen evidens, hogy élőben nézem a kérődzését :-))
Hogy mi idegesít fel, az csak és kizárólag rajtad múlik! :DDD
Omar szerintem remek srác, kár ezért őt bántani. Attól ő még ugyanolyan magyar az én szememben mint Ocskay v. Szuper Levi. Láttam én már Ovechkin-t válogatott mezben orosz himnusz alatt rágózni, viszont utána a meccsen hajtott mint a gép és mikor gólt lőtt csókolgatta és rángatta/mutogatta a szurkolóknak az orosz címert a mezén... erről ennyit szerintem...
Omar szerintem remek srác, kár ezért őt bántani. Attól ő még ugyanolyan magyar az én szememben mint Ocskay v. Szuper Levi. Láttam én már Ovechkin-t válogatott mezben orosz himnusz alatt rágózni, viszont utána a meccsen hajtott mint a gép és mikor gólt lőtt csókolgatta és rángatta/mutogatta a szurkolóknak az orosz címert a mezén... erről ennyit szerintem...
bocs, vél. 2x nyomtam meg. sorry
A mai világban nem a"rágózás "a lényeg,hanem az a belső átlényegülés melyet a himnusz alatt átél a sportoló.Iszonyú feszültség van ilyenkor, ki így ki úgy csökkenti ezt.A látszat az amit látunk,tehát igy itélünk.De mi van belül...?Nézzük meg az NHL mérkőzések himnuszai alatt mit csinálnak!!!!- Egyébként igen szimpatikus,és igen jó felépítésű játékos.-Bár több lenne ilyen....
Az öccse azért lehet egy kiaknázatlan lehetőség is, akár...
Akkor kèrjuk meg szepen az OMART,hogy tobbe ne ràgozzon a Himnusz ideje alatt.Ez vègulis nem amerika!
Sztem, meg inkább köszönjük meg szépen Omarnak, hogy a többiekkel együtt okot adott nekünk a jövő évi svájci útra..
Szerintem meg még nem szóltak neki, hogy ez nálunk nagyon nem illik. Vagy tudja, csak véletlenül elfelejtette. Nem hinném, hogy bosszantásiból csinálta, vagy direkt taplónak szeret látszani - node azért az is meredek, hogy erre "szüksége volna" a jó játékhoz (én láttam mindkét lengyel meccset - nem nagyon látszódott ott a rágó lélekerősítő hatása).
Jó srác nagyon, és ügyes is volt! Hálánk üldözni fogja! :)
(És ha azt akarja, hogy mindnyájan igazánnagyon szeressük, akkor mostantól a rágózásra is odafigyel. Nem lehet nehezebb, mint az őshazába visszatérve leszokni a bunyózós játékról.)
süti beállítások módosítása