HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

9 – Benk András

2008.04.27. 09:25 F. Kapus

A hősöket ünnepelni kell. Nem egy-két óráig, nem egy-két napig. Ehhez tartjuk magunkat. Hosszú sorozat keretében egyesével mutatjuk be őket kedves olvasóinknak. A sorrend tetszőleges, a címben a játékos neve előtt a vb-n viselt mezszám szerepel.

Vegyük át újra a neveket című összefoglalásunkban azt írtuk, Bank András Újpesten kezdte pályafutását. Ez csak részben igaz. Nagybátyja, Tamás Gábor (ő a 80-as években Dunaújváros-, majd Volán-játékos volt) ajánlását meghallgatva Kercsó Árpádnál kezdett korcsolyázni. Szülei fanatikusok voltak, édesapjának ott volt üzlete, hetente többször vitték Andrást Budapest környéki otthonukból Dunaújvárosba. Ekkor ötéves volt.

Egy idő után az óvoda mellett már nem győzte a család a sok utazást, így Benk a fővárosban lett igazolt játékos, az UTE-nél. Hároméves Megyeri úti tartózkodás után visszatért Dunaújvárosba. Ekkor már jellemzően egyedül közlekedett, az iskola után nap mint nap buszra szállt, leutazott a Dunaferrhez. Edzés után vagy Volánbusszal, vagy édesapjával tért haza. "Hát igen, jó néhány órát töltöttem buszozással a jégkorong kedvéért."

2006-ig már csak kétévnyi ferencvárosi megszakítás volt hátra, azon kívül Újvárosban szerepelt Benk. A felnőttek között 17 évesen lépett jégre először. A szezon végén megkapta dunaújvárosi klubjától a felnőtt csapatba beépült legjobb fiatal játékos díját. 18 évesen, 2006 februárjában már Pat Cortina is bizalmat szavazott neki, a szlovének ellen, Káposztásmegyeren bemutatkozhatott a nemzeti csapatban. Ukrajna ellen 27-szeres válogatottként zárta a vb-t. Ő volt Japánban a legfiatalabb mezőnyjátékosunk.

Korosztályának kiemelkedő játékosa volt fiatalon is. Az ifjúságiak és a juniorok között is három világbajnokságon játszott, ami azt jelenti, hogy két évvel idősebbek ellen is szerepelt. Mindkét korcsoportban megkapta a világbajnokságon a magyar csapat legjobbja címet. Záró éveiben szerepelt a legjobban,  ekkor 5 meccsen 8, illetve 12 pontot szerzett a divízió 2-ben. Nevelőedzői közül egy nevet külön megemlített: "Kercsó Árpád a legeslegnagyobb."

A jelzőn felbuzdulva megkerestük Kercsó Árpádot, mondja el a véleményét Benk Andrásról. "Pesti srác létére már óvodás korában a dunaújvárosi jégpályát látogatta. Elsőre látszott rajta, hogy öntudatos, szimpatikus kisgyermek. Hogy mennyire motiválható volt, arra vonatkozóan egy történetet mondanék el. A Dunaferr csapatával a Zell am See-i világkupán szerepeltünk. Soha nem szoktam külön embert állítani az ellenfél legjobb játékosára. A szlovén válogatott ellen játszottunk, ahol egy hihetetlen tehetségű csatár az egész tornán ontotta a gólokat. Megbeszéltem Andrissal, az lesz a feladata, hogy azt a gyereket levegye a pályáról, ne tudjon gólt lőni. A mérkőzést 3-0-ra nyertük. A szlovén csatárt Anze Kopitarnak hívták. Neki már akkor is nagy neve volt a korosztályában. Benk mindig is gyors volt, jól korizott, tudtam, hogy megfogja. Ez a hihetetlen taktikai fegyelem jellemzi a játékát ma is. A modern hoki követelményeinek maximálisan megfelel. A gólok elmaradnak tőle mostanában. Utánpótláskorban sem volt nagy lövőerejű, elképzelhető, ezen a téren önbizalomhiánnyal küzd. Ebből következhet, hogy kapkodva vagy nem megfelelően oldja meg a kapu előtti helyzeteket. Biztos, hogy stresszes állapotban játszott az EBEL-ben, az is közrejátszott az eredménytelenségben. Szép jövő előtt áll, a vb-sikertől nyilvánvalóan feldobódik."

Hősünk a Dunaferrben lejátszott első felnőtt szezonja után szeretett volna külföldön erősödni. Ebben Takács Lajos és a csapat svéd edzője, Björn Ferber segített, a svéd Huddingéhez irányították. A juniorliga egyik középcsapatában jól szerepelt az alapszakaszban, de a rájátszásban kissé halványabban; összességében 33 mérkőzésen 13 pontot szerzett. A felnőttek között nem mutatkozhatott be. A svéd másodosztályú csapatban társa volt Tokaji Viktor, de Benket végül nem szerepeltették.

2007 nyarán az Alba Volán hozta haza, együtt mutatták be a szurkolóknak Horváth Andrással és Tokaji Viktorral. "A Volán megkeresése mellett Svédországból is volt ajánlatom, de miután beszélgettem Ocskay Gáborral, úgy döntöttem, jövök. Magamtól azt várom, hogy sokat küzdjek, próbáljak minél több pontot szerezni, mert még nagyon sokat kell fejlődnöm, hogy a ligában jó ember legyek. Szeretném, hogy befogadjon a csapat, és minél több játéklehetőséghez jussak. Ha mindenki beleadja a maximumot, bekerülhetünk a legjobb nyolc közé, bár ez nagyon nehéz lesz", nyilatkozta akkoriban. Jóslatai és EBEL-szezonja nem sikeredett fényesre: 40 mérkőzésen 2 gólt lőtt és 7 gólpasszt adott. Jellemzően a negyedik sorban kapott helyet (fotó: www.albavolanhockey.hu). Ennek ellenére novemberben bekerült az EBEL-ben a legjobb fiatal játékos, azaz a Youngstar-választás ötösfogatába, ahol a magyar szurkolók a második helyig repítették. Mi is buzdítottuk olvasóinkat.

Az EBEL után a magyar bajnokság rájátszásában vigasztalódhatott. Szapporóba tehát magyar bajnokként utazott.

Pályafutása legemlékezetesebb pillanataként az Aréna-beli magyar-svéd meccset említi, amikor a hosszabbításban megvertük a nagyhatalmat. A legfájdalmasabb a 2007-es vb-keret kihirdetése volt. Tavaly Benk volt az utolsó, aki kimaradt a Szlovéniába utazók névsorából. Most előrebb jutott, és bízik benne, hogy már a keretben ragad.

Csakúgy, mint a válogatott az A csoportban. De mikor gondolt először arra, hogy a legjobbak közé juthatunk? "2002-ben merült fel az a gondolat, hogy a csapat valamikor az A csoportba kerüljön. Ténylegesen először a japánok 4-2-es legyőzésekor kezdtem hinni benne."

Pályafutása során a legkeményebb ellenfele az Olimpija Ljubljana 90 kg-os amerikai védője, Kevin Mitchell volt, az elmúlt szezonban. "Tőle tartottunk", mondja őszintén. A sérülések sem kímélték. Kéztörések, részleges térdszalag-szakadás a régmúltban, vállszalag-beszakadás a közelmúltban. "De szerencsém volt, műteni még nem kellett."

Jövője nem kérdéses. "Három évet írtam alá a Volánhoz tavaly nyáron. Szerződésemben szerepel egy kitétel, ha egy erősebb csapat hív, el kell engedjenek. Egyelőre úgy tűnik, Fehérváron játszom jövőre is."

A vb öt meccse alatt nem sok mindent írtak fel neve mellé a statisztikai lapot vezetők. 7 lövése és -1-es pluszmínusz mutatója azok az adatok, amelyek nem nullát mutatnak.

Énekes Lajos, a válogatott edzője így értékeli Benket: "Fiatal és sikeresen beilleszkedett. Nem igazán technikás, inkább erős. Több mint 90 kilós, mégis gyors. Nagy jövő áll előtte."

Felvetettük, hogy Benk András sem az EBEL-ben, sem a vb-n nem szállította a pontokat. Ez mennyire számít egy támadó megítélésénél? "Természetesen számít, ki mennyire ponterős. Benk esetében az idő múlásával a helyzet változni fog. Fejleszteni kell góllövési képességét. Mezőnyfeladatait jól látta el. András csendes és szorgalmas, igazi igásló."

A sorozatunkban eddig bemutatott játékosok:

23 – Fekete Dániel

1 komment

Címkék: vb válogatott divízió 1 benk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása