HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tizenhat éve megmondta

2008.04.25. 06:36 F. Kapus

Úgy döntöttünk, bemutatunk néhány embert, akik nagyon sokat tettek azért, hogy a magyar jégkorong-válogatott bejusson a legjobbak közé. Sárközy Tamás professzorral, a szövetség exelnökével nyitjuk a sort. Akiből a próféta beszélt.

E sorok írója 1992-ben saját fülével hallotta: egy előadáson Sárközy jogászprofesszor állította, belátható időn belül A csoportba jut a magyar válogatott. Hallgatótársaimmal egymásra néztünk, és jobb híján nyugtáztuk, az MJSZ-elnök határtalanul optimista.

"Tulajdonképpen kicsit később érett be a munka, mint amire számítottam. 16 éve is biztos voltam abban, hogy egyszer összejön. Érdekes viszont, hogy ez előtt a vb előtt abszolút nem gondoltam a sikerre. Úgy voltam vele, a 3. hely a realitás, de a 4.-et sem tekintettem volna kudarcnak. Nem hittem, hogy Japánt odahaza megverhetjük, Ukrajna legyőzésére meg gondolni sem mertem", mesélte a bravúr után.

Sárközy Tamás nyolcévesen habarodott bele a jégkorongba, és a rajongás azóta is tart. "A jégkorong gyermekkori szerelmem volt, hiszen én puhány vagyok, a jégkorong pedig a legkeményebb és leggyorsabb sport", mondta egy korábbi interjújában.

Igazi hokiőrült. Családjával, barátaival járja a különböző hokieseményeket, a hazai bajnokiktól kezdve a szlovák első- és másodosztályon át a divízió 1-es és A csoportos világbajnokságokig. A 2008-as divízió 1-es világbajnokságot is a helyszínen tekintette meg, az első mérkőzés kivételével.

Pozíciót 1988 és 1998 között töltött be a sportág vezetésében, a magyar szövetség elnökeként tevékenykedett. Irányítása alatt vált felnőtté az a generáció, amely most is a siker első számú letéteményese. A Palkovics, Ocskay, Ladányi fémjelezte korosztály minden támogatást megkapott az elnökségtől. Olyan feltételeket teremtett a Sárközy irányította testület, amilyenekre korábban nem volt példa Magyarországon.

"Szakítottunk a hagyománnyal, amelynek értelmében a bukdácsoló felnőttekhez került a pénz zöme. Költségvetésünk kilencven százalékát az utánpótláscsapatokhoz irányítottuk, mert azt láttuk, ebben van a jövő. Éjjel-nappal jégen lehettek. Hónapokon át együtt edzettek a legjobbak, Kercsó Árpád szakmai irányítása mellett."

Sárközy munkássága sem csupa öröm és dicsfény. Mint egy 2002-ben megjelent Mozgó Világ-interjúból kiderül. "Amit lehetett, megtettem a debreceni, miskolci, jászberényi és szegedi jégkorongért is. A budapesti jégkorong összeomlásáért egy kicsit én is felelős vagyok, nem vettem észre a fenyegető előjeleket."

Egyik legvitatottabb döntésére, a szövetségi kapitány leváltására így emlékezett vissza 2002-ben az MV-ben: "Nekem a korábbi szövetségi kapitány, Szeles Dezső jó barátom, mégis váltást javasoltam Kercsó javára. Kercsó Árpád furcsa egyéniség, erős érdekérvényesítő, meglehetősen rossz modorú. De reggel hattól este tízig állt a jégen, és nevelte a gyerekeket. Nekem a teljesítmény fontosabb, mint a modor. Az a munkája, amelyet a nyolcvanas években kezdett Dunaújvárosban, most érett be, amikor a játékosai 25-27 évesek lettek (ebben tévedett a professzor, hat évvel később, azaz ma már úgy látja, most értek be ezek a fiúk - F. K.). Az elmúlt két évben szép eredményeket elért jégkorong-válogatott több mint felét Kercsó Árpád nevelte. Lényegében 1992-től kezdődött a magyar jégkorong-válogatott átváltása jópofa amatőr társaságból profi csapattá."

A szapporói sikert több tényezőnek tulajdonítja. Ezt már ismét a jégkorongblognak mondta Sárközy: "A legnagyobb elismerés Kercsó Árpádot illeti. Első helyen kell őt említenem, mert a jelenlegi csapat magját ő hozta össze. Másodikként az akkori elnökséget jelölöm meg, ahol tag volt többek között a jelenlegi elnök, Studniczky Ferenc, a jelenlegi alelnök, Kovács Csaba, és a sportág megszállottja, Török László rádióriporter. Ez az elnökség új utat járt, meg merte lépni azokat a döntéseket, amelyek addig senki; ez fejlődési pályára állította a sportágat. A harmadik helyen Ocskay Gábor, az Alba Volán elnöke szerepel, aki remekül ismerte fel az EBEL-indulásban rejlő lehetőséget. Bevallom, szezon előtt tiltakoztam a Volán EBEL-szereplése ellen, csak a hátrányos oldalát láttam. Ezúton is megkövetem Ocskayt. Neki volt igaza, a válogatott szereplése szempontjából nagyon jó döntést hozott. Kijelentem, enélkül nem jutott volna fel a magyar csapat. Elsősorban mentális okai voltak a sikernek, ebben nagyon sokat léptek előre a játékosok az osztrák ligában és a külföldi bajnokságokban. Még tavaly is összeomlottunk volna, ha egy erős ellenfél 3-0-ról felzárkózik 3-2-re, és tovább nyom be a kapunk elé minket. Nem szabad elfelejteni természetesen Pat Cortina szerepét, aki fantasztikusan jó taktikát dolgozott ki, és elérte, hogy a csapat öt mérkőzésen át végig tudjon koncentrálni. Ötödik oka a sikernek, hogy a csapat 30 évnél idősebb játékosai beértek. Jobbak, mint valaha. Zárásként említem, hogy a jelenlegi MJSZ jól menedzseli az összes válogatottat, nagyon szépen építkezik a sportág."

Bízik játékosainkban, de 1992-es önmagához képest szerényebben értékeli a jövőt: "Nem lehetetlen, hogy Svájcban bentmaradjunk, húsz százalék esélyt látok rá. Valószínűleg a 13-16. helyért játszunk a végén, és ott nem lesz számunkra legyőzhetetlen ellenfél."

27 komment

Címkék: magyarország vb válogatott sárközy tamás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden tiszteletem Sárközy úré, aki most megköveti Ocskay Gábort. Sokan voltunk akik összevitatkoztunk különböző fórumokon az ellen (DAB, Újpest) szurkereivel, de jó olvasni. hogy ezek a viták már a múlté, és még a kemény mag is elismeri, hogy jó döntés volt a Volán részéről az indulás, a többiekre is jó hatással volt. A jövőt pedig el kell kezdeni építeni, a fiatalokat többet kellene versenyeztetni, nem akarok hangulatot gerjeszteni, de a Volán példa lebeg a szemem előtt. A Titánok néven elindult tavalyi csapat nagy zakókat szedett össze, idén már azért okoztak néhány kellemes meglepetést. Néhányuk pl. Sofron Isti, Németh Peti és Mémeth Ádám bemutatkozhatott az EBEL-ben illetve a "felnőtt" csapatban és bizony nem is okoztak csalódást. Valószínű ez lehet a jövő.
Irány Svájc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Idetartozik, hogy a vb-siker után Kassai György, az FTC hokiszakosztályának vezetője is felhívta Ocskay Gábort, gratulált neki, és elismerte, hogy érdemes volt az EBEL-ben indulni, mert jótt tett a játékosoknak. Korábban Kassai sem kímélte a Volánt az osztrák bajnokságban való indulás miatt. Viszont mind a ketten hozzáteszik, hogy ettől függetlenül az éremnek két oldala van. A magyar bajnokság jelentősen gyengült ezáltal, ezt valahogy orvosolni kell.
Egyetértek drukker60! Sőt azt hiszem a tisztelet kijár mindenkinek, ki neve elhangzott és természetesen számtalan ember van még, kiknek ugyanúgy kijár a tisztelet még ha nem is lett nevén nevezve ill. utalva rá a cikkben vagy kommentedben.

Remélem, hogy a különböző klubok szurkolói is elfogadják a fenti tényeket és a sportszerű/baráti magatartás váltja fel ez előző szezonban sokszor kialakult ellenséges hangnemet.

"Szeressük egymást gyerekek, hisz minden percét kár!!!"
Szerintem a Volán EBEL indulásának helyességét nagyon kevesen vitatták.
Ami viszont több vitát váltott ki az az OB1 kiírása és a Volán OB1-es tevékenysége. Kettőt szét kellene választani szerintem.
De hagyjuk a régi sérelmeket, reméljük jövőre lesz egy jó OB1 kiírás, mert különben hiába indul a Volán az EBEL-ben ha a hátország közben tönkremegy.
Kedves OliBLOOD és Mindenki!
Sárközy és Kassai urak vállalták, hogy ők bizony vitatták. Belátták, bizonyos szempontból tévedtek. Ennyi.
Mindazonáltal kérem, ne kezdjük ezt a vitát újra, főleg ne most és itt.
Kösz.
Minden tiszteletem az olyan emberé, aki elismeri, ha hibázott. A példa arra is szép, hogy a vita fontos, de csak akkor van értelme, ha elismerem, hogy a másiknak volt igaza. Most jön a következő nehéz dolog. A "nyertes"-nek el kell hinnie, ő sem tud mindent és a vita "vesztesének" más dologban lehet igaza. Nem célozgatok semmire csak izgulok, hogy az együttműködés hajtsa tovább ezt a csodálatos sportot itthon.
Kedves F.Kapus!
Nem állítottam, hogy ők nem vitatták, én azt mondtam, hogy nagyon kevesen.
2 hozzászólásban is utaltak az ellen szurkolóira én erre reagátam. És azt fenntartom, hogy azoknak a szurkolóknak semmi bajuk nem volt az ebel-el, sokan elmentek fehérvárra meccset nézni. Mással volt/van bajuk.
De tényleg ne kezdjük újra.
Tudom, Oli, csak azt nem akartam, hogy mások félreértsék, amit írtál.
Kösz még egyszer.
Köszi ismét a cikket. Remélem lesz Kercsó úrról is :)

Szerintem több nagy csapat kéne az első osztályba, ezért is örülök, hogy a stars végre indít felnőtt csapatot. Remélem ahogy öregszik az utánpótlás, egyre több felnőtt csapat lesz. Persze zalaegerszegieknek még vagy 10 évet várni kell, hogy a mostani srácok felnőjenek. De az biztos nem lesz rossz csapat :)
Sárközy hatalmas fazon... Annakidején gazdjogot tanított a Közgázon, most azt hiszem, a Műegyetemen van. Az előadásokon folyamatosan nyomta a jégkorongos történeteket (Thaiföldi nyaralás), mindamellett szakmailag hihetetlen nagytudású ember, tudtommal szinte egyedül rakta össze a gazdasági törvényeket a rendszerváltás után, legalábbis az, hogy van idehaza kft, bt, rt és hogy mindezek milyen formában léteznek, nem kis mértékben az ő műve... Amúgy egy ideig rendszeresen úgy vizsgáztatott, hogy aki szilveszterkor kiment a lovira és odament hozzá, annak beírta az indexébe a jelest :)
Elnézést mindenkitől, ha hülyén fogalmaztam volna! Egy azonban biztos: a változásokról már esett jónéhány szó a szövetségben. Részletekért kattintsatok a nevem melletti linkre.
Ja még annyit, hogy sztorizgatott az akadémiai "maffiáról" meg hogy a megélhetési trógerek hogyan lobbiztak a tagsága ellen, miközben az Akadémia tele van egy rakás szerencsétlen trógerrel, akik soha semmit nem raktak le az asztalra...
Nem baj, majd az utókor :)
Gratula a professzor úrnak is és köszönjük!

Kedves Szerkesztők!

Én elismerten a "későn jövők" egyike vagyok, bár sírtam már 2002-ben is a képernyő előtt a dán meccs után, és azóta mindig figyeltem a vébéket, igazán nem merültem bele a honi hoki apró részleteibe.

Meg tudnátok tenni valamit a hozzám hasonlók kedvéért, akik viszonylag újak, de tudásvágyuk és érdeklődésük kielégíthetetlen :) :) :) ...

Szaladjunk már végig egy post erejéig mondjuk olyan 90-től kezdve a vébéken, a válogatott szereplésein, a nagy "öregeken", a névsorokon, hogy ki mikor mit tett le az asztalra, mert úgy gondolom, hogy azok, akik a kilencvenes években a lelküket kitették az akkor még csak részsikernek minősülő sikerekért, azok biztosan megérdemelnék, hogy tudjon róluk mindenki.

Köszi szépen!
dávidka

Szép dolog volt Kassai György gesztusa.Úgy vélem, hogy ő nagy kihívással néz mostanában szembe.
Az egyesület az angol befektető jóvoltából megmenekül a csődtől és egymásután konszolidálják a szakosztályokat.Legutóbb a vizilabdázók nyilatkoztak optimistán és tűztek ki igen komoly célokat.Szívből kivánom, hogy Kassai úrnak is sikerüljön a lobbizás és ne pont a jégkorongozók maradjanak ki a "jóbol".Jó lenne ismét erős budapesti csapatokat látni és az elkezdett orosz jégkorong irányt mint új színt a mai magyar jégkorongban felfuttatni, mert talán egyedül a Fradi jégkorongcsapata mutat lemaradást az utóbbi pár évben.
Sárközy úr valóban nagyon szereti a sportágat és sokat is tett a jégkorongért. Bárcsak több ilyen gazdasági "nagyágyú" állna mellénk és növelné a jégkorong forrásait. Egy K und K ligát hozzunk létre 16 csapattal, egy nagy bank vagy energiaipari cég támogatásával. A televiziós és marketing jogokkal jól báva 3-4 éven belül beérne a dolog. Arra még a tengerentúlon is felfigyelnének.
Sárközy úr, köszönjük. Segítsen továbbra is szeretett sportágunknak.
Milyen érdekes, hogy Sárközy úrnak és a hozzá hasonló uraknak mekkora munkája van a mostani sikerben és az elért eredmény tudatában nem dőlhetnek egyszerűen hátra, hogy "na ezt most megcsináltuk", hanem az öröm után most egy másik sebességre kell kapcsolniuk, vagy legalábbis egy másik dimenzióba kell gondolkodniuk.
Jajjjj, csak maradjon így minden és legyen egy jó erős magyar bajnokság sok fiatallal, légióssal és a nagyobb csapatokból kiöregedett rutinos veteránokkal.
Ice Cube: K.u.K.? :) Szlovák extraliga 1-4., EBEL 1-3., Magyar bajnok, Szlovén bajnok, Román bajnok, Ukrán 1-2., Cseh 1-3, Horvát bajnok mondjuk?

Ha már ilyen, akkor inkább közép-európai liga NHL mintára, 30 csapattal :)

tom40: igen, új kihívás elé érkeztek, ami még keményebb, mint az előző. remélem, sikerrel járnak, és mind többen és többen állnak melléjük.
Annyira jó (és azért kicsit hihetetlen is) látni, hogy néhány ember elszánt munkájának tényleg, igazi, szépen csillogó eredménye lesz! Gratula és minden jókat Sárközy úrnak!
Magyarország - Észtország mérkőzés torrentként innen tölthető:

www.mininova.org/tor/1350938

Magyarország - litvánia mérkőzés torrentként innen tölthető:

www.mininova.org/tor/1354989

Mindkettő DVD-formátum, jó képminőséggel. 4,36 GB egyenként.
Yilon: Hamár így, akkor inkább Cseh 1-4 és szlovák 1-3 sztem... :)

De ha K. u. K., akkor az alsóbb osztályokat is ilyen alapon!!! :)
Tisztelt topikozók,
Gratuláció mindenkinek, de offolni szeretnék egy kicsit.
A 60-as évek közepén hokiz(gat)tam az Előrében. Kominek mester szövetségi kapítánysága idején. Úgy emlékszem 8 csapat játszott a bajnokságban, de csak 6-ra (Dózsa, Fradi, Előre, Építők, Spartacus, Meteor) emlékszem. Tudna valaki segíteni?

Enézést az offolásért, Sárközy szerintem is hatalmas fazon, tegnap reggel volt a Klub rádióban, és nagyon okos dolgokat mondott.
Helló

ViTa
Alkibiadész minden szavát meg tudom erősíteni Sárközy prof közgázos sztorijairól. hatalmas fazon az öreg. :)
lakota: akár :) ez egy minta volt, de amúgy mondjuk 4-5 osztállyal kéne megcsinálni. és mondjuk nem 16, hanem 20 klubbal osztályonként, 3 kiesővel.

Vagy ha nagyon vandálkodni akarunk, akkor mondjuk 32 klub, 3 osztály, minta az NHL lehetne (4 területi csoporttal , csoporton belül 4 kör, szomszédos területi csoporttal 2-2 kör, átellenes csoporttal 1 kör, összesen 68 meccses alapszakasz. csoportonként a leggyengébb 2 kiesik egy osztállyal lejjebb/2 legjobb feljut. ÉK1-DK4,ÉK2-DK3... párosításokkal indul a playoff, Kelet és Nyugat legjobb csapata meg a döntőt adja.)

de ez már nagyon off, sorry mindenkitől.
De jól hangzik. Már csak pénz kéne hozzá... :)
süti beállítások módosítása