HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Beszéljünk akkor az edzőképzésről

2008.03.18. 08:26 F. Kapus

Rendszeres hozzászólónk, Hokikori a minap konkrét kérdésekkel bombázta meg mintegy az illetékeseket az utánpótlás helyzetéről szóló cikkünk kapcsán. Úgy gondoltuk, továbbítjuk ezeket. A szövetségen belül az edőképzést az edzői bizottság, azon belül is annak vezetője, Géczi Gábor koordinálja. Az ő válaszait olvashatják el máris.

A hazai szakemberképzés a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően háromszintű: sportoktatói, sportedzői és szakedzői végzettséggel lehet jégkorongozókat tanítani. Sportoktatói és sportedzői oklevelet hazánkban számos képző intézet bocsát ki. Ezek többségével a szövetség együttműködési megállapodást kötött, így a tananyag egységes. Sajnos semmilyen jogszabály nem kényszeríti a képző intézeteket arra, hogy a szövetséggel együttműködjenek. Így nem teljesen tisztázott, hogy amelyik nem a szövetségi tananyagot tanítja és követeli meg, az kinek is képez edzőket.

Felsőfokú végzettséget adó szakedzői végzettség a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerezhető. A bolognai folyamat nyomán első lépésként testnevelő-szakedző bachelor, azaz főiskolai végzettség, plusz 2 év elvégzésével master of science, azaz egyetemi diploma szerezhető.

A szakmai tartalom tekintetében a Magyar Jégkorong Szövetség 2004-ben elkötelezte magát az edzőképzés teljes megújítása mellett. Óriási volt a lemaradás, főleg a modern szakmai ismereteket átadó tananyag tekintetében. 2005-ben a Szlovák Jégkorong Szövetség és a pozsonyi Comenius Egyetem segítségét vettük igénybe. Igor Toth személyében kiváló partnert találtunk. Ő két évig vett részt a sportedzői képzésben, és segített egy korszerű ismeretanyagokon alapuló edzői tankönyv megírásában. Egy évig járta az utánpótlás-nevelő klubokat, tanácsaival segítette az edzőket. Az edzőbizottságnak beszámolt a klubokban folyó fejlesztő munkáról. Tothtal azóta is tartja a kapcsolatot az MJSZ, de a szakember időközben olyan szaktanácsadói szerződést kapott, amely mellett nem tudott tovább a magyar jégkorongban dolgozni.

2006-ban a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet pénzügyi segítségével, és fiatal, tehetséges edzők szakmai közreműködésével a szövetség elkészítette a Hoki Mágia című, 8 DVD-ből álló oktatófilm-sorozatot. Ez igazi csapatmunka, példamutató összefogás volt. A munkában közreműködött Keszthelyi Miklós, Marton Tibor, Kalle Valiaho, Fekti István, Mayer Péter, Ancsin László, Faragó Gyula edzőként, technikai segítőként Mayer Gábor, szakmai kommentátorként Balogh Tibor.

Jelenleg pályázaton elnyert támogatásból a jégkorongozók fizikai felkészítése és ütőkezelés témakörben folyik multimédiás tananyagfejlesztés. Ez nyár közepére készül el, a következő alapozásban használható lesz. Ezekről a multimédiás tananyagokról fontos elmondani, hogy a teljesség igénye nélkül készülnek, gondolatindítóként. Az adott cél eléréséhez nem rendelik hozzá valamennyi feladatot, ez az edző lehetőségeinek függvénye, a kreativitására van bízva. Ez a tananyag irányt mutat. A hoki nemzetközi trendjeit követendő néhány év múlva felújításra szorul.

Jelenleg a képző intézményekben ezekből a tananyagokból, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség szakanyagaiból, valamint az IIHF évente rendezett edzői szimpóziumának anyagaiból tanulnak az edzőjelöltek.

Fontos, hogy az edzők tudatában legyenek annak: az oklevél átvételével nem zárult le a tanulási folyamat. Állandóan fejleszteni kell a szakmai tudást. Az élethosszig tartó tanulást nem feltétlenül kell iskolapadban teljesíteni, ennek rengeteg formáját választhatják. A szövetség tervezi, hogy honlapján ez év végéig beindítja az úgynevezett edzői sarkot. Erről a felületről tölthetnének le az érdeklődő szakemberek gyakorlatokat, írott vagy multimédiás módszertani segédanyagokat.

A megújult edzőképzésben eddig mintegy negyven szakember végzett, közülük csak néhányan dolgoznak edzőként. A szakedzői képzésben még nem végzett olyan évfolyam, amely az új rendszerben tanult. A korábban végzett edzőknek meg kell újítaniuk licencüket. Ennek feltétele, hogy a szövetség által az edzőtovábbképzésre kiadott tananyagból vizsgázzanak. Az edzőképzés 2005-ös megújításának hatása a fiatal edzők modern ismeretekre való nyitottságából már érezhető, de lehetséges, hogy a szurkolók számára ez még nem egyértelmű.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudmányi Karán nincs saját tanszékük a sportágaknak, a jégkorongozás a labdajáték tanszékhez tartozik.

Korosztályra szegmentált képzési terv először 2005-ben készült. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet felkérésére a szövetség elkészítette a jégkorongozás sportiskolai tantervét. A tanterv a sportág cél-, feladat- és eszközrendszerét írja le korosztályos bontásban. Az elkészült tantervet 14 másik sportágéval együtt az Oktatási Minisztérium hivatalos tananyagként akkreditálta, miniszteri rendeletben kihirdette. A most induló sportiskolai jégkorongképzésnek ez a dokumentum teremtette meg a jogi hátterét. Szakmai értelemben a tanterv a minimumkövetelményeket írja le korosztályonként. Ezért a minőségi utánpótlásképzést folytató hokiklubok fiatal játékosainak a tantervi követelményeknél nyilvánvalóan többet kell tudniuk.

A szövetség vezeti az edzői regisztert. Nyilvántartják, kinek milyen működési engedélye van. Mindenki csak végzettségének megfelelő munkát vállalhat. C licenccel (sportoktató) kizárólag a mini (U10) és a szupermini (U8) korosztályban lehet munkát vállalni, B (sportedző) és A (szakedző) licenccel jelen pillanatban korlátlanul. A C egy, a B két, az A öt évig érvényes. A hosszú távú tervek között szerepel, hogy felnőtt- és válogatott csapatnál csak és kizárólag A licences edzők dolgozhassanak. Ez évben öt-hét hallgató kap jégkorong-szakedzői diplomát az egyetemen, az alsóbb évfolyamokra uszkve további tíz fő jár. Megoldandó kérdés, hogy az egyetemi szakedzői képzés jelen pillanatban semmilyen sportági tapasztalathoz, múlthoz nincs kötve.

A hazánkban dolgozó külföldi edzők tudásából ízelítőt az edzői továbbképzéseken lehet kapni. Ezenkívül a klubban, ahol dolgoznak, sok esetben informálisan szakmai segítséget nyújtanak a magyar kollégáknak.

Régebben Igor Toth készített értékeléseket, minősítéseket az edzők munkájáról. Jelenleg az MJSZ utánpótlás-igazgatója, Balogh Tibor figyeli a szakmai munkát a kluboknál, utazó nagykövetként.

11 komment

Címkék: edzők mjsz géczi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon értékes információk és a folyamatos fejlesztésre komoly szándék tükröződik Géczi Gábor válaszaiből.
Az edzők értékelése, vagy a teljesítményüket bemutató nyilvános adatbázis egyenlőre még várat magára.
Javaslom azonban az MJSZ honlapján a cikkben
hivatkozott edzői menű mellett az év edzője kategóriánkénti ( felnőtt, ifjúsági serdülő....)
bemutatást néhány mutatóval felszerelve.
Egy példát találtam:
www.hockeydb.com/ihdb/awards/awarddetail.php3?award_id=59
www.hockeydb.com/ihdb/stats/pdisplay.php3?pid=6363
Természetesen az MJSz honlapján elférne az év játékosa is minden korosztályban és a vonatkozó statisztika mellett itt is feltüntetném a legelső edzőtől a díj elnyerésének időpontjáig az összes edző nevét.
A másik topicból ide átjőve. Engem érdekelnének azok a dolgok amiket meg tudnál osztani a témával kapcsolatban.
Kedves Gerbeaud!
Enged meg, hogy ne ismételjem magam, mert a blog rendszeres látogatóit valószínüleg untatnám, ha a mindig visszatérő gondolataimmal tölteném a szerver tárhelyét. Ezért javaslom, hogy látogass el a következő topic-hoz és olvasd el a kommentjeimet, mert többnyire a minőségi szakedzők fontosságát hangsúlyoztam és erre válaszul (köszönet a szerkesztőknek)jött létre ezen új jegyzet: jegkorong.blog.hu/2008/02/25/a_hokis_utanpotlas_tenyei
Kedves Szerkesztők!
Van arra lehetőség, hogy a hozzászólások a topic-on belül egy számláló segítségével egy eggyel növekvő sorszámot kapjanak? Így egy későbbi hivatkozást meg lehetne könnyíteni.
Kercsó Árpáddal készült post videofelvételén a mestre megemlíti, hogy nehéz jó szakmai anyaghoz hozzájutni, így saját maga talál ki az edzésre rávezető gyakorlatokat. :jegkorong.blog.hu/2008/05/03/mi_a_jelszo_eljen_kercso#more450695
Nem megkérdőjelezve a mester szavait álljon itt néhány értékes, bár valóban csak technikai és nem taktikai fejlesztést szolgáló segédanyag:
www.skinnerhockey.com/icws222w4/index.cfm?ID=6020BB03-5274-4124-BC775360699B6628
www.stickhandling4champions.com
www.sportsvideosusa.com/site/248670/page/90897
www.powerskating.ca/home.php
hockeytrainingcentre.com/
Köszi a feltett anyagot. Hasznos , de nagyon! Aki igazi profi szeretne lenni, nem csak a jégen gyakorol. Sajnos sok hokis szülő nem érti ennek fontosságát. Tudom drága a szabadidő, de a jég is.
Kercsó Árpád sikereit mások is "megirigyelték":
Keszthelyi Miklós az év utánpótlás edzője:
www.utehoki.hu/index.php?m=101010&cid=234
Rendkívül bíztató, hogy mind a két fent említett szakember a folyamatos önképzésről és már a jelenben a jövőbeni jégkoronggal szembeni elvárások tanulmányozásáról beszél.Kercsó Árpád említést tett egy utód kiképzéséről.Az ötlet remek, de miért egy??
Miért nem létesül egy valódi MJSz által felkarolt jégkorongakadémia, ahol a hazai sikeredzők, meghívott nemzetközi szaktekintélyekkel együtt nem egy utódot képeznének ki, hanem egymásra épülő generációkat, hazai utánpótlásedzőket, netalántán testnevelő tanárokat, kiöregedő játékosokat?
Ők készítenék a tananyagot és beépíthetnék a korábbi bejegyzéseimben jelzett,mindig aktualizált
megvásárolható nemzetközi szakmai anyagokat is.
Gratula Miki 'bá! :) Bár igaz, hogy a korosztályváltás miatt többet nem játszunk egymás ellen, de azért jók voltak az elmúlt 5 év meccsei... További sok sikert!
Egy laikus kérdése a szakmához:
Részlet:jegkorong.blog.hu/2008/02/25/a_hokis_utanpotlas_tenyei Raven7 2008.08.20. 09:06:39
MeLa:1.de. 2.du.-azaz két UTE zakó a kölyköknél.

Keszthelyi Miklós nem először kapja meg azt a díjjat amely szerint a szuper-mini és a mini korosztályban itthon kimagaslónak számító eredményt képes felmutatni.A nem először kitétel azért fontos, mert ez jelzi, hogy folyamatosan képes értékes "nyersanyaggal" ellátni az előkészítő korosztályt.
Mi történik az azt követő 1-2 évben Újpesten, hogy a zalaegerszegi kölykök így elpáholják öket???
Sokan bízunk itt a kölyök bajnokság magas szinvonalában, de eddig nálam az UTE is a felső házhoz tartozott!
Keszthelyi Miklós az interjúban utalt arra, hogy ambicionálná a klub utánpótlásának a szakmai irányítása.Nem tudom, hogy Miklós olvassa-e ezt a blogot, de ő bizonyára képes megválaszolni az általam feltett kérdést, mert ha a célja teljesülne és megkapná a poziciót akkor ez az ő feladata lenne.
Persze az is lehet, hogy a válasz nagyon egyszerű, mert a Kercsó csapat végig edzette az utóbbi heteket az újpesti gyerekek pedig csak pár napja léptek jégre először az új idényben.
Ezesetben később a bajnokság ideje alatt hasonló performance után ismét visszajövök ehhez a poszthoz és újból felteszem a kérdésemet.
Az UTE a mérkőzés előtti hetet Léván töltötte edzőtáborban.
Mexikói jégpirula rendelhető.
A védekezés mint a hazai jégkorong egyik gyenge pontja.Bár nem túlzottan gyakran látogatott ez a poszt, hiszen valószínüleg a laikusok nagyobb számban kommenteznek mint a szakemberek,de álljon itt egy újabb próbálkozás:
www.skinnerhockey.com/icws222w4/shop25/item-detail.cfm?ID=dvd2&storeid=21
Erősen javaslom ezen anyag beszerzését, mert a sablon felállásokon kívül fineszes trükkök is vannak benne, amellyek még ártalmatlanok nem szabálytalanok, de a még megtehető határát súrolják.
Kedvencem a bemutató-videón 1 perc 04 másodperces kapu előtti jelenet!!!
süti beállítások módosítása