HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Válaszút előtt a miskolci jégkorong

2008.03.14. 09:36 F. Kapus

A bajnoki szezon vége felé minden első osztályú klubnál érdeklődtünk múltról, jelenről, jövőről. Hátulról kezdtük a sort, a hetedik helyezett Miskolci Jegesmedvék JSE-nél.

Beszélgetőtársunk Egri István, a Miskolci Jegesmedvék elnöke volt. 26 éve van a sportágban, több mint 10 éve vezetőként tevékenykedik. A legnagyobb sikernek egyértelműen azt tartja, hogy létezik a klub. Ez a legfontosabb. Ezen túlmenően csoda, hogy az első osztályban. A harmadik jó hír, hogy amit vállaltak, azt hiánytalanul teljesítették. Nem tartoznak senkinek. Pedig külső segítséget nem kaptak, nem szállította őket az SC Csíkszereda Erdélybe, mint például az FTC-t.

Vannak további biztató jelek. Szépen fejlődnek a saját nevelésű, 20-21 éves játékosok. Vagy: egy csapat sem törölte fel a padlót a bajnokságban velük, kevés nagyarányú vereséget szenvedtek. A klubvezető véleménye szerint sok mindenben felülmúlták a többieket. Kiszámíthatóságban, szavahihetőségben, és abban, hogy számukra nemcsak a rövid távú célok a fontosak. Nem szabad elfelejteni, hogy két éve még pécsi vagy éppen tatabányai körülmények voltak a jégkorong számára Miskolcon. Akkoriban évente maximum száz órát tudtak edzeni. Onnan jutottak el idáig.

A sok pozitívum után beszéljünk a fonákságokról. A klubvezető kudarcként éli meg, hogy nem tudja új alapokra helyezni a csapat működését. A szilárd gazdasági helyzet ellenére nem biztosított a szakmai előrelépés. Ehhez legalább 40-50 millió forint hiányzik. Öt-hét jó játékossal kiegészítve ezt a keretet akár döntősök is lehetnének. A költségvetés alaphangon 30 millió körüli, ennyiből jön ki a jég, az utazás, a költségtérítés és a bírók költsége. A plusz hiányzik.

A miskolciak rosszul élték meg, hogy mint mondják, az Alba Volán sportszerűtlensége miatt szorultak az utolsó helyre az alapszakaszban. Egri véleménye szerint csak azért játszatták a végén az EBEL-csapatot, hogy ne ők legyenek a sereghajtók.

Habár azon fáradoznak, hogy egyetértés alakuljon ki a fő kérdésekben a klubok között, a miskolciak harcosan fognak küzdeni az idegenlégiósok számának korlátozásáért. Nem lehet, hogy két teljes sor külföldivel álljon fel egy csapat. Hét főben kellene limitálni ezt a keretet. Még egy dolog van, amiért körömszakadtáig küzd a miskolci hokivezetés. Az Alba Volán szereplésével kapcsolatosan nem engedhető meg még egyszer az, ami idén történt. A fiataloknak és az EBEL-keretnek két külön csapatként kell indulnia az OB 1-ben. Egri István szívesen adna szabadkártyát a nagy Albának a rájátszásba. Véleménye szerint ez évben is ez történt.

A borsodiak naponta egyszer edzettek a bajnoki szezon során. Azért ennyit, mert a többség dolgozik, nem ér rá. Nagyon büszkék arra, hogy kis híján tíz egyetemista van a keretben. Ők hetente egy-két nap tudtak többször is gyakorolni.

Az idei teljesítmények alapján leginkább Urbán Péterrel, Budai Rolanddal és Duschek Dáviddal elégedett az elnök. Duscheket a magyar mezőny legtehetségesebb kapusának tartják egyesületében. Popovics Patrik a talentumához képest az elvárhatónál kevesebbet mutatott, ezt a kritikát Jan Faith, a szlovák vezetőedző fogalmazta meg és tudatta az ifi-világbajnokságra készülő játékossal is.

Faith mesterrel minden tekintetben elégedettek. Ennek megfelelően már meg is állapodtak vele a folytatásról. Még egy évig bizonyosan Miskolcon marad. A bajnokság vége felé bárkivel szoros meccseket játszottak a Jegesmedvék. Ezek az egy-két gólos vereségek Faith szerint az alacsony edzésszámmal és a munka melletti játék okozta koncentrációhiánnyal magyarázhatóak.

A szezon április elejéig tart a csapat számára, a játékosok levezetnek. Ezt követően májusban-júniusban hathetes száraz edzőtáborral indítják a jövő évi szezont. Július végén rádupláznak, augusztus első hetében kezdik meg a jeges munkát.

A fejlődés iránya az anyagiaktól függ. A helyi fiatalok évek óta várják a lehetőséget, hogy csak kedvenc sportágukkal kelljen foglalkozniuk. Az optimális az lenne, ha 15 miskolci mellé 5 nagyon jó külföldit tudnának igazolni. Jövőre nem akarják az ideihez hasonló feltételek mellett a Kassáról naponta, munka után átjáró szlovákiai hokistákat foglalkoztatni. Ha nem sikerül számukra a profi szerződés pénzügyi feltételeit megteremteni, lemondanak róluk. A játékosállományban bekövetkező változásokról még nem tudunk beszámolni.

Miskolcon jelenleg hét egyesület használja a két jégpályát. A Jegesmedvék, a sportiskola, két amatőr és egy női csapat, valamint a jégtáncosok és a gyorskorcsolyázók. Az önkormányzat segít, hogy a nagyságrendileg nettó húszezer forintos pályabérleti díjat jelentős, mintegy negyvenszázalékos kedvezménnyel vehessék igénybe a sportolók.

Egri István véleménye szerint a következő nagyon jó hokigeneráció a mai serdülők közül kerül ki Miskolcon. Bár a bajnokságban csak az ötödik helyen tanyáznak, méltó ellenfelei tudtak lenni a Bp. Starson kívül az összes csapatnak. Büszkék arra, hogy az utánpótlás-válogatottakban egymás után kapnak helyet játékosaik. Duschek a juniorvébén járt, Popovics az ifire esélyes.

9 komment

Címkék: bajnokság miskolc ob 1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Pedig külső segítséget nem kaptak, nem szállította őket az SC Csíkszereda Erdélybe, mint például az FTC-t"

akkor játsszuk azt, hogy a Fradi kap jégcsarnokot, meg ÖK támogatást, és felőlem az SC utaztahatja a macikat.
Szerintem nem a macikat kellene azért szidni, mert a régi klubvezetőitek kicsinálták a csapatot és az egész szakosztályt. Attól, hogy nekünk van csarnok, még nálunk sem rózsásabb a helyzet, mint nálatok, és mi is fizetünk érte, még ha nem is annyit, mint ti.
jajajaj, szegény fradika. megint egy rinyálós aki nem gondolkodik. nektek még az sem volt elég, hogy egy egész minisztérium tolta belétek a zsetont. :-PPPP hányok....
félreértesz. nagyszerű, hogy Miskolcon elsőosztályú csapat van, az egésszel semmi bajom (na jó, egy-két helyi szurkert meg vorobelt leszámítva:). viszont ebben a szövegösszefüggésben teljesen értelmetlennek és célszerűtlennek éreztem az idézett mondatot. és maradjunk annyiban, hogy a miskolci jégkorong helyzete jelen pillanatban jóval kecsegtetőbb, mint a Fradié. a csarnokon kívül a csapat mellett áll a város, és jó pár helyi cég. ezt ne becsüljétek le. A cikk ettől függetlenül jó, a blog kiváló.
stero, hányjál, jót fog tenni. talán kitisztulnak zavaros gondolataid.
A Fradinak csak egy baja volt az idén, nem volt csapata! Játékosai voltak kb. 50 fő, de csapata nem.
Mi legalább a sajátjainkat láttuk a pályán.
nem úgy írtál mint akinek nincs baja. szóval innentől kezdve a magyarázkodással még jobban rontod a helyzetedet.
és hányok. ettől a folyamatos rinyálástól amit a fradisták állandóan művelnek.
te, én olyan rossz helyzetben vagyok, hogy azon már nincs mit rontani:)
szövegértés, szövegértés. két hányás között.
Bocsi, de nem szorgalmas kezdte, hanem Egri kötött bele a cikkben mondvacsinált okokkal a Fradiba...
süti beállítások módosítása