HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Jégkorongpálya lesz a Városligetben

2008.02.21. 10:10 F. Kapus

A Városligeti Műjégpálya 2009 őszére szinte teljesen megújul és megszépül. Bónuszként helyet kap rajta egy nemzetközi szabványnak megfelelő jégkorongpálya is.

Múlt héten döntött a kormány a kiemelt projektekről. A fejlesztések közvetlen uniós finanszírozásban részesülnek. A Fővárosi Önkormányzat birtokában lévő Városligeti Műjégpálya bekerült a programba, egy 3,2 milliárd forintos tervvel. Még sok van hátra a kivitelezésig és a végleges szerződések aláírásáig, de a terveket már ismerhetjük.

A fenti összegből a tómeder helyreállítását – ismét lehet majd csónakázni –, a jégpálya rekonstrukcióját és az 1893-ban épült, műemléki védelem alatt álló, neobarokk stílusú főépület teljes és korhű felújítását tervezik kivitelezni. Az épülethez hozzáépítik a második világháborúban lebombázott szárnyat is.

Bartha László igazgató elmondta, a létesítményben eddig is és ezután is lesz helye a versenysportnak. Nagypályás gyorskorcsolyázni és bandyzni csak itt lehet ma Magyarországon, de egyéb jeges sportoknak is helyet kívánnak biztosítani. Ezért is fontos az új hokipálya, mert üzemidőben biztonságosan elkülönítve tudják fogadni a csapatokat. A lehetőséggel elsősorban az utánpótlásképzésnek akarnak segíteni. A hokirészleg külön üzemeltethető lesz, akár nyitva tartási idő előtt és után és a szezon végeztével is, amikor a 12 ezer négyzetméteres nagypálya bezárt. A szezon igény alapján április végéig is kihúzható lesz a rekonstrukciót követően. A jégkorongpálya a Liget felőli oldalon helyezkedik majd el.

Regős Péter – aki küldött már nekünk jelentős történelmi dokumentumokat – segítségének köszönhetően megemlítjük, az utolsó válogatott mérkőzés 1953. december 28-án zajlott le a Városligetben. Ezen Romániát 4-1-re múltuk felül. Felnőtt első osztályú bajnokit 1956. februárjában rendeztek utoljára ott. Ez évben készült el ugyanis a Millenárison a jégpálya. A későbbiekben edzések voltak, de a meccseket mindig a Kisstadionban vagy a Millenárison rendezték. Az 1990-es évek elején-közepén állt egy hokipálya a műjég vár felőli oldalán, de egy idő után üzemképtelenné vált. Legutóbb akkor lehetett jégkorongozni a Városligetben, amikor a BS leégett. Ekkor ideiglenes sátrat húztak fel. A műjégpálya részletes történetét itt olvashatják el.

13 komment

Címkék: városligeti műjégpálya

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bajnoki meccset lehet rajta nyomni (utánpótlást)? A "Gyakorlót" is elszúrták e téren.
A tervek szerint akár felnőttet is
Tekintve hogy a kormány és Demszky érintett az ügyben, szerintem a műjég helyén lesz egy nagy építési terület, ami legalább 5 évig ott marad, oszt jónapot.
Demszky párttársa, Hardi Róbert (IX. ker. alpolgármestere), az előző ciklusban a Fővárosi sportbizottság elnöke volt. Gondolom mivel nem jutott be a Közgyűlésbe, egy csavarral maradhatott elnök (albizottság lett a sportbizottság www.budapest.hu/engine.aspx?page=20021105-kozgy-bizottsagok#A1 ). Ennyit a politikai részről. Több gyereke is van (ez a bulvár része), nem hiába játszik több Hardi is az utánpótláscsapatokban (valaki linkelt is egy szlovák kanadai táblát, ahol egyikük vezeti.)
Dícséretes, ha egy politikus támogatja ezt a sportot, csak ne legyen öncélú (volt már rá példa).

Ha már műjépálya...

Kedden voltam kint korizni, a rossz beidegződés miatt már az úton odafelé azon gondolkoztam, vajon a napközbeni 1-2 órás napsütés miatt vizes lesz-e a jég.

Kiértem.

Pénztár ablakánál az A4-es papírra firkált felirat: "Vizes a jég!"
Kinéztem a fenti ablakokon, a jobb oldalon (nem a híd oldalán) a "dühöngő" rész teljesen víz alatt.
A hídhoz közelebb eső részen szintén egy elég nagy összefüggő vízréteg csökkentette a jégpálya területét.

Kérdéseim a következők:
(egy fent nem említett, számomra érthetetlen fájó ponttal kezdek)

1, Mi az oka annak, hogy a pálya hídhoz közelebbi részén nincs jég?
Ne mondják, hogy közvetlenül a szezon előtt történt meghibásodás miatt nem képesek a teljes fagyasztásra.

2, Hogy létezik az, hogy bár műjégpályáról beszélünk, képtelenek normális jeget biztosítani a legkisebb pozitív hőmérséklet esetén?
0 fok alatt ugye nem igazán kell hűteni...
Nehogy pénzkérdést csináljanak belőle, mert rögtön felhozom, hogy abból a részből, amit idén nem kell fagyasztani, megspórolhatták ennek a költségét.
Érthetetlen...

3, A jég takarításáról talán már kár is beszélni.
Nem hokipálya minőségű jeget szeretnék, illetve azt, de elfogadom a korlátokat. De azért annál, amit most csinálnak, sokkal jobbat lehetne egy kis odafigyeléssel (pl nem max sebességgel rohanunk át a területen; a másik, lehet, ma már másképp megy, de hol van a Rolba végéről az a gumiszőnyeg, meg a meleg víz? így csak letolják azt, amit napközben felkaristolnak)

-----------

Egyébként gesztusértékű lett volna, ha akár csak jelképes, 100 Ft-os engedményt adtak volna keddre.
700 Ft a tökéletes szolgáltatás.
A tegnap előtti nem volt az.
Pláne mivel a jobb oldali részt vettem volna igénybe.

Ritkán jutok ki, ráadásul többen voltunk, így nem fordultam vissza, de még így is elgondolkoztam rajta.

Nevetséges, hogy össze-vissza 3-4 hónapot nem tudnak normálisan megoldani.
De jo is lenne, ha megvalosulna... Ha elkeszul, megszepul, "megnagyul", tobb ev (kb. 10?) utan en is kilatogatnek ra.
De sajnos van egy erzesem, hogy ez is csak egy terv marad. Illetoleg ha valamelyik politikai nagykutya rokona a kivitelezo, akkor van esely.
azt hiszem naiv vagyok, én rögtön örömködtem a hír hallatán, imádom a Városligetet és annak környékét...a poltika eszembe sem jutott.
elszomorodtam mire a kommentek végére értem.
naiv vagyok.
Lehet, hogy a politika is beleszól a felújításba, de azt nem értem, ha szóba kerül a Műjégpálya felújítása, senkinek nem jut az eszébe, hogy a jégpályát a Vajdahunyad-vár köré vigye? Szerintem világszám lenne!
Á, ne viccelj... Mar az is nagy szam, hogy ekkora beruhazast kihirdetnek. Az iszonyat nagy osszeget emesztene fel, es valahogy ketlem, hogy lehetne ra talalni beruhazot, aki lat lehetoseget es emberi leptekben merheto idot a visszaterulesre.
ha már Műjégpálya...

Válaszok:

1, Az 1986-os - egyébként 10-12 éves élettartamra tervezett - jégpálya felújítás során a kérdéses szakaszon gyengébb minőségű csöveket építettek be. Ezek ma már papír vékonyak és olyanok, mint a szita! A tavalyi év tapasztalatait leszűrve, amikor ezen a részen kb. két hétig tudtunk jeget biztosítani, idén ezt meg sem kíséreltük! Reménytelen és felelőtlen vállalkozás lett volna, itt már csak a csere segít!

2, Európa legnagyobb összefüggő szabadtéri műjég felületéről beszélünk! Nem is igazán a meleg, hanem a szél és a nap az, ami befolyásolja a jég minőségét! Kedden ez mind együtt volt és sajnos lesz még részünk ebben az elkövetkezendő napokban is! Ja, és ez nem pénz kérdés! Teljes kapacitással üzemelt a gépház, ezekkel a műszaki feltételekkel ennyit tud! A spórolásról pedig csak annyit, hogy az idei energia áremelés számunkra plusz 46%-os többlet kiadást jelent. Ha tavaly ilyen áron kaptuk volna az energiát, akkor a teljes jegybevételünk is kevés lett volna a villanyszámla kifizetésére...

3, Itt vitába szállnék! A jég minőséget személyesen is "tesztelni" szoktam és kikérem többek véleményét! Volt rá példa, amikor tényleg hagyott maga után kívánni valót és történt is felelősségre vonás ezek miatt, de ez 2-3 alaklom lehet egy szezonra vetítve! Erre igyekszünk nagyon odafigyelni! (a tavalyi szezont ne tekintsük alapul, mert akkor a tél egy szerda délutánra esett...) Az tény, hogy hétvégén, amikor 3000 ember korizik egyszerre, az első óra után már nem olyan a jég, mint nyitáskor! Ez a pálya jellegéből adódik!
A rolba végén ott a szőnyeg, bár nem gumi! :) Sőt, gyalukés is van rajta és meleg víz is rendelkezésre áll! Minden este az egész pályát ezekkel újítják meg. Először csak leszedik "amit napközben felkaristolnak", ha kell gyalulnak és a végén jön a meleg vizes felhúzás.

----

A belépő jegyek előre nyomtatottak, számvitelileg nem megoldható, hogy eltérjünk az ártól. Ha számunkra kedvezőtlen időjárás miatt a jég vizes, akkor azt tudjuk tenni, hogy erre felhívjuk a látogatók figyelmét, még mielőtt jegyet váltanának! Egyébként - csak azok kedvéért, akik nem mindennapos látogatói a városligetnek - azért nem térdig vízben gázolva kell korizni ilyenkor :)! A centis víz alatt a jég kemény, tény, hogy elesni nem ajánlatos! 5-6 óra között, ahogy árnyékba borul a pálya (ha nincs erős szél és 15 fok) meghúz a jég és eltűnik a víz!
Direktor 2008.02.21. 15:04:12

Itt is írok pár sort, hogy pontosítsak, és nyilvánosan is megköszönjem a válaszát (a bővebb változatot elküldtem Önnek emailben).


Köszönöm szépen a válaszokat!


1, pár évvel ezelőtti felújításra emlékeztem(csövek + hűtőház)

2, Minőség: kedden a jég minősége a vízmentes területeken kiváló volt! Sokkal jobb, mint a normál hideg, napsütés nélküli téli napokon. Ha azt a minőséget tartani lehetne, tökéletes lenne.
Valószínűleg a vizes jég miatti elkeseredésem vezetett odáig, hogy (utólag látva) ennyire élesen bíráljam a jeget, mert az tényleg nem rossz, csak lehetne sokkal jobb is.

Belépőjegyek - megértve, elfogadva. Helyette két deci meleg (barter) teát szívesen elfogadtunk volna :)


Fél 6 felé értem ki, akkor már a centis víznek sem volt nyoma, de ahhoz elég volt, hogy ne lehessen használni. Ennek megoldására írtam egy-két ötletet. A kisebb tócsák a folyamatos használat és az időjárás miatt tényleg felszáradtak.
Sziasztok!
Na végre, ideje volt.
Remélem még több hokipálya létesül, és nem lesz energiája különböző csoportosulásoknak gyerekcsapatok elől jégidőt elvenni...

vagy lesz?

asszem' nem csak a kevés pálya az oka, a kialakult gusztustalan helyzeteknek.
én is naiv vagyok, bocs
Direktor.

Egy kicsi hitet kaptam vissza a szolgáltató szektor, szolgáltató jellegével kapcsolatban.

Kössz
süti beállítások módosítása