HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Még több jégcsarnokot!

2008.02.08. 11:48 F. Kapus

Nyolc év szünet után ismét van jégpályája Jászberénynek. A városban óriási a lelkesedés, az első este tömegek koriztak, majd több mint tucatnyian hokiztak.

Szerdán kezdődött a nemzetközi szabványméretű jégpálya próbaüzeme. Egyelőre szabad ég alatt lehet korcsolyázni, megfelelő időjárás esetén március végéig. Amikor szeptember-október tájékán újra kinyit, akkor az ország legfiatalabb jégcsarnokáról beszélhetünk majd. A technológia a legkorszerűbb, szállítója ugyanaz a finn cég, amely Miskolcon is közreműködött. Hogyan épül egy műjégpálya? Egy kattintásra megtekinthető.

A pálya története nem szokványos. A jégcsarnok a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara (leánykori nevén Tanítóképző Főiskola) területén található, és a tulajdonos is az oktatási intézmény. Dr. Barkó Endre főigazgató a jégkorongblognak elmondta, a beruházást központi költségvetési támogatásból finanszírozták. Az első fázisra a 2007. évben kaptak 170 millió forintot, a jelenlegi felépítményt ebből alakították ki, és az idei esztendőre is ezzel megegyező összeg jut, amiből a befedésre és a csarnok végleges kialakítására futja.

A végcél egy multifunkcionális létesítmény, ahol jégszünet idején bármilyen labdajáték űzhető. Ehhez egy kisebb összeg hiányzik, de az eddigi agilitást figyelembe véve meglesz az is, fogadunk rá. A befogadóképesség egyelőre 350-400 fő lesz, de az épület bővíthető. A jászberényi csarnok átadásával a Magyarországon található jégkorongozásra alkalmas, szabványméretű fedett jégpályák száma 18-ra emelkedik.

A fenntartásba beszáll az önkormányzat is, ennek fejében a város összes, hozzávetőlegesen hatezer gyermeke ingyenes korcsolyázási lehetőséghez jut; az iskolások testnevelési óra keretében. De igaz ez az óvodásoktól a gimnazistákig mindenkire, és természetesen a bölcsészkar hallgatóira is. A tervezett időbeosztás szerint ez a program reggel 8-tól egészen 17 óráig tart, ezt követi a nagyközönség korizása, majd este jöhetnek a jégkorongcsapatok.

A közeli tervekben szerepel, hogy a város gyakorló általános iskolájában sportosztály indul, amely mindennapjaiban kiemelkedő szerepet kaphatnak a jeges sportok.

A terhelési próba céljából szerdán nyitott pálya máris vonzza a még a városban élő régi hokisokat, az első este 15-en verődtek össze. Hogy idővel milyen jégkorongélet alakul ki, arról konkrét elképzelések nincsenek, de a lehetőség az újrakezdéshez adott. Igazán szép feladat, látványos alkotásra alkalmas, hiszen mindent a nulláról kell kezdeni.

Nem elhallgatható, hogy a város elsősorban a kiemelkedő rövid pályás gyorskorcsolyaélet miatt jutott állami támogatáshoz. Tudni kell, sok válogatott sportolót ad és adott Jászberény. Ez volt a dotáció alapja.

Az egykori hokifellegvárban maradtak nyomai a daliás időknek, sok ember számára fontos a hoki. Közülük egy Szántai Tibor, az önkormányzat egészségügyi és sportbizottágának elnöke, aki az 1989/90-es bajnokcsapat technikai vezetője volt. Jászberényi csapat utoljára az 1999/2000-es bajnokságra nevezett. A felnőttek az idő tájt amatőr alapon, az OB II-ben játszottak. Bajnoki döntőig jutottak, amit szégyenszemre idegenben kellett lejátszaniuk, mert az üzemeltető nem engedte őket a hazai jégre. Ezzel a berényi hoki koporsójába az utolsó szöget is beverték. A hokiéletet most Tóth Attila és Baranyi Ferenc szervezgeti, utóbbi akkor a serdülőcsapatban játszott. Együtt a ma már az FTC-NZ-ben szereplő Szőke Attilával és Szappanos Dáviddal, akik bizonyosan kilátogatnak régi csapattársaikhoz az edzésre. A Jászberényi Lehel bajnokcsapatának tagjai közül többen is korcsolyát húztak, köztük Bugyi Csaba és Szerdahelyi Gábor. A második nap már húszan verődtek össze, realitásnak az OB II-es indulás tűnik, de ehhez támogatót kell találniuk.

Egy bekezdés erejéig emlékezzünk meg arról, hogy abban a csapatban az első sorban játszott két kiváló ukrán (állampolgárságra szovjet) csatár, Oleg Vaszjunyin és Anatolij Donika. 2007 decemberében fiaik a magyar-ukrán mérkőzésen egymás ellen léptek jégre, Miskolcon. Artyom a magyar, Vitalij az ukrán színekért küzdött.

Az új pályának nincs köze a régihez, az sajnos katasztrofális állapotban van változatlanul, és úgy néz ki, visszafordíthatatlanul.

(A fotókért külön köszönet Soós Imrének és Kerusznak.)

7 komment

Címkék: jégcsarnok jégpálya jászberény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A régi pályát nem is olyan régen teljesen elbontották.Sok-sok szép emlék , 4000 nézö egy ilyen kis pályán azért durva volt :)
Na sebaj uj pálya uj élmények. Hajrá Jászberény :)
Kedves Kapus!
Nagyon tetszett a cikked.Sok szép emléket felidé- zett bennem.Jászberényiként és volt LEHEL HC szur-
kolóként örömmel látom, hogy újraélednek a jeges sportok városunkban.Remélem a későbbiekben, fogsz
még írni a jászberényi hokiélet alakulásáról.
A cikkhez annyi kiegészítést szeretnék fűzni, hogy
Vaszjunyin és Donika nem csatárok voltak, hanem az első sor hátvédei.

Üdvözlettel, egy hoki szurkoló.

Ui.:
Hajrá Jászberény.
köszönöm a javítást
vsz. nagyon sok góljuk ugrott elő emlékeimből, vagy a gyerekek posztja írta felül az apáékét gondolataimban
Kedves szegenylegeny!Köszönöm szépen a remek hírt!!!
Rengeteg fórumon hívtam fel az érdekeltek figyelmét a projekt előnyeire, de eddig csak Tőled érkezett bíztató válasz.F. Kapushoz kapcsolódva amennyiben nem titkos én is örülnék ha megosztanád részleteket a blogozókkal.
A Tópark beruházás majd minden objektumáról webformátumu szinvonalas látványtervet készítenek a tervezők.A jégcsarnokról elérhető ilyen anyag?
Az általam említett rendezvénycsarnok ad helyet a jeges sportoknak?Lesz hozzá állandó egész évben üzemelő gyakorló jégfelület is?Mekkora lesz a nézőtéri befogadóképesség? stb...
Más:Találtam egy információt a Budapest Practicerink-ről amely a dokumentumok szerint 2002-ben lett megépítve !!!
www.hockeyarenas.net/index.php3?page=3000&ctID=hu&size=0&arID=1205
Szégyelem, de eddig mit sem tudtam erről a képek alapján igen szinvonalas létesítményről.Mely csapatoknak ad helyet ez a csarnok?F. Kapus arról írt néhány hónapja, hogy a mostani Városligeti Műlyégpálya helyén egy nagy szabadtéri és egy szinvonalas fedett létesítmény kap helyet.
Amennyiben ez mind megvalósul és még az általam belinkelt Stefánia úti létesítmény is üzemel úgy Pest igen frekventált részén egy viszonylag kis területen igen jelentős jégfelület koncentrálódik!!!
A Tópark és az általam leírt pesti fejlesztések óriási infrastruktúrális lökést adhatnak a sportágunknak.Már csak egy kérdés marad:
Vajon lesz szinvonalas edzői kar is aki a létesítményekben oktatja a jégkorongozni vágyókat???
Kedves Hokikori!
A Gyakorló csarnokra azért ne alapozd a magyar hoki jövőjét. Még a "Németh" érában épült a leégett BS egyik helyettesítő pályájaként. Ámbár Tretyák volt az egyik hivatalos vendég a megnyitón, hokit elvből utálják benne. (Palánkot és a védőhálót az MJSZ hitelezte meg, igaz ezt már visszafizették.) Napi 2 max. 4 órát kap benne az MJSZ. Ebből a MAC, az Üröm, a Gepárdok, a JT és a Női válogatott kap jeget. Meccset nem lehet benne rendezni. Viszont tényleg sok benne az üveg, jó érzése edzésközben a balettszobában edző hölgyek mozgását nézni.
Üdv
Hajrá jégkorong Jászberényben is!
Üdv Sporttársak!

Nagyon örülök az új pálya építésnek Jászberényben.
Gyerekkoromban mindig izgatottan halgattam a legendákat a berényi hokis életről. Megérdemli a város az új pályát, ahol olimpikon gyorskorisok és jó hokisok korizhatnak. Volt szerencsém megtapasztalni a berényi gyorskoris színvonalat, mikor a ZKK Kazincbarika csapat színeiben gyorskoriztam a bajnokságban.
süti beállítások módosítása