HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Cseh világbajnokok a világvégén

2007.11.10. 22:10 F. Kapus

Miközben a cseh válogatott jól rajtolt a Karjala Kupán, sokkoló hírt kaptak a Bílí Tygri Liberec szurkolói. Kedvencük, Milan Hnilicka átigazolt az orosz bajnokságban szereplő Ufa Szalavat Julajevhez. Azaz a cseh bajnokságban (a vesztett pontok tekintetében) vezető csapattól az orosz éllovashoz megy.

A 34 éves kapus közel 94%-kal védte kapuját ebben a szezonban. Több mint százszoros válogatott, világbajnok, NHL-veterán. Leigazolása azért vált sűrgőssé, mert az ufaiak egyik kapusa, Taraszov súlyosan megsérült, így a tavalyi vébéelődöntőben a finnek ellen végzeteset hibázó Jeremenko egyedül maradt. Nem tudható, örül-e az új riválisnak.

Mindazonáltal hatalmas pénzek áramlanak az orosz jégkorongba. Eredetileg Játékosmozgások októberben 1. című cikkünk folytatásának szántuk az orosz piaci elemzéseket, de most, kiegészítve az azóta történtekkel, itt közöljük. Ám mivel novemberben még nyitott az átigazolási lehetőség, gyanítjuk, írunk még róluk.

Észre kell venni, immár nemcsak szívesen maradnak odahaza a játékosok, ellenállva Amerika csábításának (sebtében néhány olyan név, akikből NHL-éljátékos lenne: Morozov, Zinovjev, Zaripov, Kuljomin, Susinszkij, Mozjakin), de neves, sőt nagyon neves külföldiek is el-elfogadják, hogy dollárban kapott fizetésüket rubelben költhetik el. Az orosz szuperliga minden bizonnyal az NHL utáni második legerősebb bajnokság, még ha a svédek vitatkoznának is ezen (lehet, hogy egyes oroszok is, mert szerintük meg egyenesen az első). Nem is akarhatjuk ezt eldönteni, meg persze nem is lehet, de tény: a néhány évvel ezelőtti NHL-leállás megmutatta, hogy itt áldozzák a legtöbbet az öreg kontinensen a hokira.

Példának okáért vegyük az AK Barsz Kazany esetét. Nagyon rosszul szerepelnek a bajnokságban. Ezt nem lehet csak azzal indokolni, hogy a már-már legendás és a moszkvai vébén is megcsodált első sorból (a fenti felsorolás első három szereplője, akik a hírekkel ellentétben mégis együtt maradtak) Zinovjev sokat volt sérült. A húszcsapatos bajnokság 15. helyén állnak, csupán három ponttal előzik meg az utolsó előttit. Igaz, még ez is rájátszást érő hely. Úgy tűnik, már erre készül odaadó elnökük is.

Első jelentős lépésére október közepén szánta el magát, és azóta képtelen leállni. Kézzel fogható eredmény még nincs, de ráér, hiszen az alapszakasz még több mint egytucat meccset tartogat. Nos, ez a bizonyos jelentős lépés Vaszilij Kosecskin kapus háttérbe szorítása volt. A nyáron kis híján a Tampa Baybe szerződő portás helyére beprotezsálta a 19 éves Galimovot, majd leszerződtette a tavalyi évet a Philadelphiánál töltő amerikai válogatott Robert Esche-t. Zárójelben meg kell jegyeznünk, hogy mindeközben a jelentős NHL-es múlttal rendelkező finn válogatott Mika Noronen is a keret tagja, ő idén még nem kapott szerepet, pedig a tavalyi szezonban nem csalódtak benne. Hogy mást ne említsünk, a hatcsapatos BEK-döntőben 100%-kal védett.

A kapusposztot elhagyva nézzük a mezőnyjátékosokat. 800 ezer eurót áldozva leigazolták a finn Jukka Hentunent, egy rendkívül tapasztalt jobbszélsőt, aki megjárta az NHL-t is, és sokszoros vébérésztvevő, meg olimpikon is. Ő a svájci HC Luganótól érkezett. Szintén a svájci bajnokságból csatlakozott a kazanyiakhoz Oleg Petrov, aki 36 évével nem frissességet, inkább rutint vihet a gárdába. Nem lebecsülendő két évvel ezelőtti gólkirályi címe, amit az EV Zug balszélsőjeként jegyez. Petrov 1992-ben játszott utoljára odahaza, azóta Montreal és Svájc között válogatott. Sokszoros válogatott.

De a legnagyobb fogás ekkor még hátra volt. A csehek 32 éves, 3-szoros világbajnoka, Petr Cajanek érkezett, aki négy remek évet produkált a St. Louisban. Megjárt két olimpiát a zlíni születésű, és NHL-es karrierjéig csak a helyi csapatban szereplő csatár. Az idei évben visszakerült az AHL-es farmcsapathoz, így hát garantált kétmillió dolláros fizetése is kevés érv volt ahhoz, hogy maradjon. Az élvonalban akart játszani. A Barsznál a felét kapja majd, de mint elmondta: ez most nem annyira fontos a számára. Bizonyítani akar, bízik benne, hogy egyszer még visszatérhet a tengerentúlra.

És akkor lássuk a többi csapatot!

A 2005/06-os finn bajnokságban Tony Salmelainen mindent vitt. Ő lett az MVP, a gól- és a pontkirály. Nem csoda, hogy megszerezte őt a Chicago BlackHawks. Most Torontóból repült Jaroszlavlba, a Lokomotivhoz. Honfitársa, Toni Mäkiaho idén finn bajnok lett a HPK Hämeenlinna csapatával. A 32 éves szélső válogatottságig vitte. Októbertől a Lada Togliattiban folytatja. Jamie Rivers nehézfiú, nagy verekedő, és nem szereti, ha átmenetileg a farmcsapatba küldik. Több száz NHL-meccsel a háta mögött a Montreal Canadiens ezt akarta tenni vele, de ő nem jelent meg AHL-es csapatnál. Ehelyett a szezon végéig a Szpartak Moszkvához írt alá.

A New York Rangers kölcsönadta erre az évre Darius Kasparaitist az SZKA Szankt-Petyerszburg gárdájának. A litván származású 35 éves hátvéd jó ideje csak a farmcsapatban, a Hartfordban jutott szerephez, ez pedig lötyögött rajta. Ugyancsak az SZKA-ba érkezik a svájci Patrick Fischer a Phoenix gárdájától. Bemutatkozásáig bemelegít a svájci bajnokságban. Őt Barry Smith, a pityeriek jelenlegi kanadai edzője hívta, aki Phoenixben másodedzője volt.

Daniil Markov idén nem kapott lehetőséget a Detroitban, ezért kétéves megállapodást kötött a Dinamo Moszkvával. A hírek szerint 2 millió dollárt keres évente. Bár ő is nagyszerű játékos, aki szerepelt vébén, olimpián, mégsem keverendő össze Andrej Markovval, aki a 2007-es világbajnokságon kiemelkedően játszott, és még most is meghatározó játékos a Montrealban.

De vannak, akiknek nem jön össze Amerika. Vagyim Homickij Vas János csapatát hagyta oda. A hátvédre az Iowa meze helyére ismét a Himik Mitiscsié kerül. Roman Voloszenko pedig úgy érezte, az AHL-es Houston Aerosnál jobb hely lesz neki az alakuló AK Barsz. Igor Grigorenko úgy reméli, hogy Detroittal ellentétben Ufában játszani fog.

Most pedig következzen három távozó. Randy Robitaille kalandja véget ért. A szezont a Lokomotiv Jaroszlavlban kezdő klasszis (14 meccs, 9 pont) visszatért az Ottawához. Randy nem Luc, és nem is rokona néki. Luc Robitaille legendás játékos volt, a mai napig a legtöbb NHL-pontot gyűjtő balszélső. A 2004-ben OHL MVP és 2007-ben AHL All Star-válogatott szintén kanadai Martin St. Pierre Mitiscsiből Rockfordba költözött, ahol az IceHogs AHL-csapatban gyűjti tovább a pontokat. A csehek világbajnokságon is védő kapusa, Vladimir Hudacek a CSZKA Moszkvától a HKM Zvolenhez igazolt.

Végezetül pedig, ha kedvük tartja, megnézhetik, milyen meccset játszott egymással október közepén a tavalyi bajnok és a mostani listavezető.

3 komment

Címkék: videó oroszország átigazolások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hiába: nagy pénz, nagy hoki...
800 eurót ?
Huhh, annyiért talán még az Albának is megérte volna :P
Kösz, javítottam, mert természetesen 800 ezer
süti beállítások módosítása