HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Két győzelem kell az elődöntőhöz

2012.02.29. 09:10 F. Kapus

Konkrétan a keddi meccsen történtekkel nem foglalkozunk, nincs rá sok okunk. Pocsék volt az egész az első ljubljanai góltól az utolsó öt percig – minek szidni bárkit is, idő sincs erre most –, de ez mit sem számít már, arccal a csütörtök felé! Aki játszott életében csapatsportot, az tudja – aki meg nem, higgye el nekünk –, van ilyen meccs mindenki életében, de hogy a Fehérvárral milyen kevésszer fordult elő hasonló, az éppen abból látszik, hogy mennyire meglepődnek ezen sokan. Pedig ugyanott tartunk, ahol a 8-1-es győzelem után: két sikerre vagyunk az elődöntőbe jutástól.

Tekerjük gyorsan vissza az időt gondolatban, menjünk a legelejére. Hogy is indultunk a szezonnak? A nyolc közé kerülés volt a terv, a hat közé jutás az álom, és most csalódottak vagyunk – mármint a hangos kisebbség az –, hogy nem hull az ölünkbe az elődöntő. Akkor, amikor még nem is buktuk el. Kicsit sem. Persze lehet, hogy el fogjuk. És ha így lesz, biztos, hogy fájni fog. Mert most már nekünk van vesztenivalónk, és ez már 0-0-nál is így volt. De ha kiesünk, az sem homályosítja el a szezonban elért sikereket, a hat közé jutást, a középszakaszban elért harmadik helyet. A rájátszás minden eddiginél jobb eredményeit. Ötből másodszor sikerült a playoffba jutnunk, ezt nehéz elfelejteni, kudarcról ne beszéljünk.

A 8-1 után azt írtuk, szép ez az eredmény, de még két győzelemre vagyunk a továbbjutástól. A helyzet nem változott. Még két nyert meccs, és máris a négy között vagyunk. A jégkorongban minden mérkőzés más, kiváltképp igaz ez a rájátszásra, éppen ezt bizonyítja a Fehérvár és a Ljubljana párharca. Irigyeljük most a szlovén csapatot, mert 3-2-re vezet. De egyáltalán nincs könnyű dolga, mert kiváló ellenfelet kell legyőznie, egy olyan csapatot, amelyet eddig csak nagyon kemény és szoros csatában tudott felülmúlni, és amelyről tudja, ha jó napja van, bármit tesz ellene, veszít. Az utolsó két meccsen nekik minden bejött, érvényesült az akaratuk, kiváló taktikát dolgozott ki az edzőjük, amit megvalósítottak, le a kalappal. Nekünk szinte semmi nem jött be, ezen nincs is mit elemezni. A csapatnál tudják, min kell változtatni, ez a lényeg. A forgandó szerencse is mellénk áll előbb-utóbb, de nem ebben kell bíznunk, hanem saját értékeinkben. A négy erős sorunkban, a kiváló kapusunkban, aki két vereség alkalmával is csak két gólt kapott, és mindvégig szinte makulátlan teljesítményt nyújt.

Az a nagy csapat, amely rossz játékkal is tud nyerni. Ahogy Énekes Lajos edző mondta a nagyarányú hazai győzelmek után, nem ezek a meccsek döntik el a párharcot egy négy sikerig tartó rájátszásban, hanem azok, amelyeken egy góllal nyer valamelyik csapat, amelyeken szenvedni kell. Ilyen meccset eddig nem tudott behúzni a Fehérvár. Ljubljanában és most Székesfehérváron is kiderült, még nem nagy csapat a miénk. Hogy az legyen, ahhoz még tenni kell, bizonyítani. Ha kell, szoros meccsen nyerni, mert úgy fest, anélkül nem fog menni, és egyszer a sorozatban a Hala Tivolit is be kell venni. Az alapszakaszban háromból háromszor sikerült. Annál csütörtökön sem lesz nehezebb, miért is lenne az? Legfeljebb jobban izgulunk, de ez legyen a mi bajunk.

Fontos, hogy a sorsunk a saját kezünkben van. Nem kell másban bízni, nem kell egy másik meccs eredményére figyelni, nem kell agyonnyerni a meccset, elég épp csak egy góllal. Két győzelem kell tehát, nem a világ. Helyzetünk megegyezik egy vb-elődöntőbe jutott csapatéval. Kétszer kell nyernünk a cél eléréséhez. Nem számít, hogy az ellenfélnek csak egyszer, mert a mi csapatunk csütörtökön csak a győzelmet ismeri majd, ők pedig tudják, az lesz az utolsó esélyük, mert még egyszer nem tudnak Székesfehérváron nyerni.

A Ljubljana öt meccsen semmi olyat nem mutatott, amire a Volánnak ne lenne válasza. Nem tud minket kapunk elé szögezni, meccsenként legfeljebb ha háromszor képes átrohanni a védelmünkön. Erre fel lehet készülni. Ne a fölényes győzelmekből induljunk ki, elég, ha az ötödik meccs első nyolc vagy utolsó öt percének játékára emlékszünk, azt kell folytatnunk, és nem marad el a siker.

Egy csapat életében vannak holtpontok, főleg, ha hetente háromszor lép pályára. Voltak a szezon közben is, van most is. Eddig mindannyiszor legyőztük ezeket az akadályokat. Az igazi szurkoló kiáll a csapata mellett, bármilyen körülmények között is. Kiállni ilyenkor a legnehezebb, amikor nem mennek jól a dolgok. Aki szereti ezt a csapatot, ezeket a játékosokat, az ilyenkor is szereti őket, és elhiszi nekik, hogy mindent megtesznek a győzelemért, de ez vagy elég, vagy nem. Kedden nem volt elég, mert úgy alakult, mert ez egy ilyen meccs volt. A múlt héten és előtte kétszer is elég volt, nem kicsit, nagyon, mert akkor meg úgy alakult, nem magától persze.

Aki elhitte, hogy ebből a negyeddöntőből söprés lesz, vagy könnyű teadélután, magára vessen. Nyilvánvaló, hogy nagyon komolyan küzdő, szívós, mondhatni nemes ellenféllel állunk szemben, amelytől kikapni sem szégyen. Ez akkor is egyértelmű volt, amikor a 7-2-es első meccs után sokan 4-0-át vizionáltak. Elég volt csak megnézni ehhez az alapszakasz végeredményét, eredményeit.

Kedvenceink azért lettek a kedvenceink, mert emberek, nem gépek. Akik éreznek, hibáznak, fáradnak, esendőek, akik tudnak jól és rosszul játszani, akik egy-két polccal feljebb kapaszkodtak, mint ami józan ésszel elvárható lenne. Életük munkája, annak eredménye egy vagy két gyengébb mérkőzés miatt nem megy veszendőbe. És vegyük végig még egyszer, gyorsan: mi kétszer kiütöttük a Ljubljanát, ők háromszor szoros meccsen vertek minket, ebből is egyszer csak hosszabbításban, emberelőnyben játszva. Nem kérdéses, nem vagyunk esélytelenek Ljubljanában.

De az is nyilvánvaló, ez a sorozat nem azt dönti el, melyik a jobb csapat, hanem azt, hogy melyik győzi le négyszer a másikat. 3-2-re a Ljubljana vezet. Nem azt mondjuk, hogy biztosan meg tudjuk fordítani az eredményt, de azt állítjuk, a playofflogikából kiindulva jó esélyünk van erre. Ha pedig mégsem sikerül, akkor három dologra gondolhatunk: egyrészt arra, hogy a hat közé jutás álom volt – mely csapatok nem kerültek végül a negyeddöntőben és cserélnének velünk szívesen? –, másrészt arra, hogy csak az tud a kapuban elbukni, aki eljut a kapuig. Harmadrészt pedig: katarzis lesz jövőre is – minden héten.

Szólj hozzá!

Címkék: esszéjellegű fehérvár ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása