HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nem minden játékos vette fel a ritmust

2011.11.14. 18:10 hokikori

"Több játékos esetében szembetűnő volt, az együtt töltött idő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy egy mérkőzéssorozaton folyamatosan az általa eddig megszokottnál magasabb szinten tudja a feladatokat megoldani" – nyilatkozta blogunknak Kevin Primeau szövetségi kapitány egy nappal a miskolci EIHC-torna záró mérkőzése után. A kanadai edzővel sok más mellett az újszerű sorok és a szokatlan posztok kérdéséről is beszélgettünk.

– Miről szólt ez az elmúlt hét a válogatott életében?

– A mostani összetartás és a mérkőzések középpontjában számos feladat és cél állt. Ilyen volt például az új játékosok kipróbálása – és ezen játékosok értékelése –, valamint a játékosok szokatlan szituációkban és a korábbiaktól eltérő szerepkörben történő tesztelése. Fontos célom volt az is, hogy az eddig általam nem vagy csak távolról ismert játékosokat megismerjem. Olyan új játékrendszert kívántam bemutatni a csapatnak, amelyet különböző fajta ellenfelekkel játszva lehet alkalmazni. Ez a torna a tekintetben is lényeges volt, hogy feltérképezzem azon csapatok stílusát, akik az áprilisi világbajnokságon potenciális ellenfeleink lehetnek.

– Azt kapta-e, amit előzetesen várt a tornától?

– Természetesen az említett céloktól függetlenül minden mérkőzésre győzelmi szándékkal korcsolyázott ki a csapat. Az első két meccsen rendesen küzdött is a válogatott e cél eléréséért, és megvoltak a győzelmi esélyeink is, de végül néhány kritikus hiba miatt vesztesen kellett elhagynunk a pályát Japán és Olaszország ellen is.

– A torna előtt együtt készült a keret, milyen begyakorolt taktikai és technikai elemeket láthattunk a három nap során?

– Ezúttal a felkészülésre csak igen korlátozott idő állt rendelkezésünkre. Ennek ellenére a kulcsfontosságú szisztémát sikerült átbeszélni és begyakorolni. Előzetesen úgy gondoltam, hogy a védő harmadunkban határozottabban és keményebben tudunk dolgozni, és a középső harmadban is jobban tudjuk szűrni a támadásokat. De nem minden játékos volt képes felvenni a mérkőzések ritmusát, és néhányan nem tudták alkalmazni a begyakorolt elemeket. A válogatottba vágyó játékosoknak meg kell érteniük, hogy a fejlődés alapvető fontosságú feltétele az új dolgok megértése és megfelelő alkalmazása a gyakorlatban.

– A japán és az osztrák válogatott játékosai jobban korcsolyáztak és forgattak a támadó harmadban, ez a hátrány ledolgozható a világbajnokságig?

– A most látott csapat még közel sem az utazó keret volt. Úgy gondolom, hogy a majdani világbajnoki csapat játékosai az említett technikai elemekben felveszik a versenyt az ellenfelekkel. Ausztria fiatal csapattal jött – és tény, hogy remekül korcsolyáztak –, de erre magyarázat, hogy ezek a játékosok folyamatosan sok jégidőt kapnak az EBEL-ben. Valóban szembetűnő a különbség ezen hokisták és a mi keretünkben szerepeltetett olyan játékosok között, akiknek nincs lehetőségük az EBEL-hez hasonló szintű ligában szerepelni.

– Keverte a sorokat, ráadásul több játékos a megszokottól eltérő poszton játszott. Milyen megfontolásból tette ezt, és milyen következtetéseket vont le a látottakból?

– A nemzetközi tornákra, de konkrétan mondhatnám magát a világbajnokságot is, limitált kerettel utaznak a csapatok. Nincs arra lehetőség, hogy például sérülés miatt új játékossal erősítse meg a szakmai stáb a keretet. Ezért fontos felmérni a játékosok képességeit, kipróbálni őket más szerepkörben is, mert adott esetben képesnek kell lenniük a váltásra. A miskolci torna azon kevés lehetőség egyike volt, amikor ezen szerepkörök felmérésére is lehetőség nyílt. A vasárnapi meccsen szerettem volna kipróbálni például Vas Mártont a védelemben és Hári Jánost centerként, Szirányi Bence pedig már szombaton is csatárként dolgozott. Elmondhatom, hogy egyikük sem okozott csalódást, remekül alkalmazkodtak a szokatlan szerephez.

– Hári János személyében újoncot avatott a válogatott, de Tóth Adrián és Bálizs Bence sem sokszor volt eddig a nemzeti csapat tagja. Mennyire volt elégedett ezekkel a játékosokkal?

– Mind a három fiatalember remek teljesítménnyel rukkolt elő. Ami különösen lenyűgözött az együtt töltött idő alatt, az az eltökéltségük és akaratuk volt, amely mögött az újabb kihívásoknak való megfelelni akarás állt.

– Látott az eddig nem ismert játékosok között kiemelkedő képességűeket, akik esetleg az EBEL-ben is megállnák a helyüket?

– Mindenkiben láttam az akarást és azt, hogy szerette volna megmutatni, helye van a válogatottban. Az viszont több játékos esetében szembetűnő volt, az együtt töltött idő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy egy mérkőzéssorozaton folyamatosan az általa eddig megszokottnál magasabb szinten tudja a feladatokat megoldani. Ez természetes, de egy válogatottba a tétmérkőzések idején csak a feladatra legalkalmasabbak kerülhetnek be.

– Eric Thurston, az utánpótlás-fejlesztésért felelős szakember sokat konzultál a hazai edzőkkel. A felnőtteknél szerzett tapasztalatai hogyan tudná szolgálni a mentoredző munkájának eredményességét?

– Ericet nagyon jól ismerem, hiszen 1986-ban az edzője voltam, amikor a University of Alberta Golden Bears csapatával megnyertük a kanadai egyetemi bajnokságot. Azt tervezem, hogy szorosan együttműködök vele, és közösen definiáljuk azokat a kulcsfontosságú területeket, amelyek fontosak a magyar jégkorong-utánpótlás nemzetközi felzárkóztatásához.

– Mire helyezi a hangsúlyt a felkészülés következő periódusában?

– Korlátozott az a lehetőség, ami a játékosok fejlesztésére rendelkezésre áll, és a különböző ligák terhelését is figyelembe kell venni, amikor a felkészülési tornák kereteit meghatározzuk. A decemberben esedékes romániai rendezvényen nagy valószínűség szerint nem számítok a harcedzett idősebb játékosok nagy részére. Az idősebb, általam ismert játékosok képességeivel többnyire tisztában vagyok. Ezért újból lehetőség nyílik arra, hogy néhány kevesebb válogatottsággal rendelkező játékos megméresse magát. Ki kell derülnie a szereplők számára, hogy ki hol tart ahhoz a szinthez képest, ami a sikeres nemzetközi szereplés alapja.

Fotó: Baróczi János

Szólj hozzá!

Címkék: miskolc válogatott eihc hári tóth adrián primeau bálizs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása