HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A féléves eltiltás teljesen mellbe vágott

2010.10.19. 11:42 F. Kapus

A Sapa Fehérvár AV19 utánpótlás-válogatott hátvédje, Hetényi Péter 6 hónapos eltiltást kapott a fegyelmi bizottságtól hétfőn. Válogatott kapusunk öccse ellen a vonalbíró megütéséért és sportszerűtlen magatartásért, azaz káromkodásért kapott végleges kiállítást követően indult fegyelmi eljárás. Az ítélet megosztotta a hazai jégkorongos társadalmat. Ezúttal a főszereplő mondja el az álláspontját.

"Még nem láttam a videót, mert edzésen voltam – mondta blogunknak Hetényi Péter a hétfő esti tréning után. – Ha jól emlékszem az esetre, akkor emberelőnyös helyzet volt, belőttem a korongot, ami elakadt az egyik vonalbíróban. A palánk mellett az egyik miskolci játékossal összeütköztek, ennek következtében Soós Dániel vonalbíró elesett.

Ekkor odakorcsolyáztam, hogy megküzdök a korongért, befordultam a palánk felé, és megbotlottam a földön fekvő bíróban. Az egyensúlyomat kerestem és próbáltam minél hamarabb visszanyerni, hogy tudjak tovább küzdeni a korongért. Hibáztam, mert valóban hozzáértem a vonalbíróhoz a bottal, de ez nem volt szándékos, a korongot akartam megszerezni. Ütésnek vagy fenyegetésnek pedig egyáltalán nem nevezhető a mozdulat. Egyáltalán nem olyan szándékkal mentem oda, hogy megüssem a bírót.

Azt beismerem, hogy utána súlyos sportszerűtlenséget követtem el, elvesztettem a fejem egy pillanatra, megjegyzéseket tettem a vonalbíróra, mert úgy éreztem, az utamban állt a korongért folytatott harcban. Fegyelmezetlen voltam, hibáztam, ráadásul most már belátom, nem is volt igazam, mérkőzéseken számtalanszor előfordul ilyen szituáció. Láttam, hogy elmondja a vezetőbírónak az esetet, aki végleges kiállítással büntetett. Ezt tudomásul vettem, megérdemelten kaptam. Sokáig azt hittem, azért kaptam, amit a vonalbírónak mondtam. Amikor korcsolyáztam le, akkor mondták a csapattársaim, hogy a játékvezető ütés miatt állított ki. Nagyon meglepődtem ezen.

A klub belső kommunikációs hibájából kifolyólag nem értesültem arról, hogy hétfőn lesz a fegyelmi tárgyalásom. Ezért nem jelentem meg a fegyelmi bizottság előtt, nem tudtam megvédeni magam. Ugyanezeket mondtam volna el ott is. Azt gondolom, ha ott vagyok a tárgyaláson, sokkal kisebb büntetést kapok. Fegyelmi ügyem még egy sem volt pályafutásom során, kiállítást is keveset kapok ahhoz képest, hogy hátvéd vagyok.

A reklamálásért elfogadhatónak tartom a kétmérkőzéses eltiltásomat, amit már le is töltöttem. Még egyszer mondom, a videót még nem láttam, akikkel beszéltem eddig, azoknak megoszlik a véleményük. Volt, aki szerint semmit nem csináltam, mások szerint eltoltam ütővel a bírót. Valóban hozzáértem, erre emlékszem is, de ismétlem, nem dühből és nem szándékosan. Ha ezért kaptam volna 6 mérkőzést vagy mondjuk 1 hónapos eltiltást, tudomásul venném, mert balul sikerült mozdulat volt, és bár előfordul, hogy egy meccsen hozzáérünk a játékvezetőhöz, fokozottan kerülni kell az ilyen helyzeteket. De semmi indulat nem volt bennem, ezért ez a féléves eltiltás teljesen mellbe vágott, nagyon túlzónak és elfogadhatatlannak tartom.

Természetesen fellebbezek az ítélet ellen, bízom benne, hogy jelentős mértékben csökkentik a szankciót. Nagyon szeretném az elnökségnek elmondani az esettel kapcsolatos véleményemet, de nem tudom, lesz-e rá lehetőségem. Ha a fegyelmi bizottságnak elmondhattam volna, biztos ők is máshogy látták volna a helyzetet. Addig is edzek folyamatosan, mert a jégkorong az életem, a hobbim, a jégpályán érzem a legjobban magam, és bízom benne, az eltiltásom után folytathatom pályafutásomat."

Hetényi Péternek más szempontból is nehéz éve az idei. A miskolci még csak a negyedik meccse volt a szezonban, merthogy súlyos betegségéből szeptember közepén épült fel, utána kezdett alapozni. "Május 19-én hererákot diagnosztizáltak a szervezetemben. Szerencsére időben észrevették, mert gyermekkori betegségem miatt veszélyeztetett voltam, és figyeltünk erre. Az egész nyaram azzal ment el, hogy ebből a betegségből felépüljek, de szerencsére már minden leletem negatív. Épp ma voltam Budapesten egy átfogó kontrollon, azt állapították meg, hogy újra teljesen egészséges vagyok."

154 komment

Címkék: fehérvár mol liga hetényi péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@forestjr: A jégkorong tele van váratlan helyzetekkel. Már előkészítőben így nevelik a jégkorongosokat, gondolom. A hirtelen irányváltás, fékezés meg még nagy sebességnél is alap egy junior jégkorongozónál, el kell tudnia kerülni az ilyen "botlásokat", szerintem.
@csatoimi:
Na akkor én is igyekszem, hátha kijön valami hasonló kaliberű - nála azért komolyabb - hokis.
@forestjr: jégkorong meccsen elég sok váratlan dolog érheti a játékost... ez nem mentség:))
@Tillasz: a hasonló kaliberű de komolyabb hokis nem nagyon jön el hozzánk. család meg minden más . . . Novak igaz, hogy kicsit bohém ember, de példa nélküli csapatszellem lakozik benne, én nagyon meg vagyok elégedve vele. Sok sikert Neked is . . .
Felejtsük már el azt, hogy aki ilyen szinten csinál ezt azt, az mindig minden dolgot meg tud oldani az adott témakörben, főleg egyszerűbb helyzetben.

Nem tud megoldani. Ha meg tudná oldani, akkor nem lennének olimpiai bajnokok, nem lennének potyagólok, autóbalesetek, sportbalesetek. Sokan magyarázzák, hogy le lehet fékezni ilyen sebességnél, meg hogy láthatta, hogy akadály van előtte. Láttam már elesni egyedül korcsolyázó játékost, senki nem bántotta, csak leragadt a lába egy jéghibában, és puff elesett. Sőt! Emelem a tétet. Sima gyaloglás közben is el lehet esni, pedig profin gyaloglok… 30 éve minden nap.
@_Vezo_: Nem azt írtam, hogy magyarázkodás, hanem hogy látatlanban annak tűnik. Amint megnézem a videót, persze változhat a véleményem.

Nyilván nem fogja azt nyilatkozni, hogy bordán akartam vágni az ütő tollával, had fájjon utána minden mozdulat. (ne érts félre, nem azt állítom, hogy szándékos volt)
Azt, hogy pontosan mi történt, azt a két szereplő tudja csak. Mindenki kritizálja a játékvezetést, szid mindent és mindenkit, akin zebramintás mez van. Érdekes módon egy játékos sem szokott hibás lenni mindig csak a spori...
Mindketten hibásak. ennyi
"a féléves eltiltás teljesen mellbe vágott"
S.Dánielt meg az ütő nyakon...
a videóba meg bele lehet magyarázni azt is h, csak megtámasztotta magát, és az ütést is... ki hogy akarja látni...
@Iceblack: jaj mindjárt megsajnálom a sporit.az eset és az ítélet egyáltalán nincs egyensúlyban.azért álljunk már meg egy pillanatra emberek!gondolom ha egy életre tiltanák el annak jobban örülnél,nem?
Tévedtem, megnéztem, tényleg nem a b-í-r-ót akarta megcsinálni!
Mea Culpa,Mea Maxima Culpa.
A Volánnál van egy hölgy, akinek az a feladata, hogy értesítse a játékosokat, edzőket intézze a dolgokat.... ő ma azt válaszolta arra a kérdésre h miért nem értesítette Hetényit hogy: nehogy már én rohangáljak mindenki után, akinek jön egy email.... gratulálok, ismét jól végezted a munkád!!!
az első kommentezőnek meg csak annyit, hogy nem kívánom, hogy bárkije is rákos legyen, de ha mégis, akkor majd azután nem fog így nyilatkozni! gusztustalan!
@szakértő09: a hölgy nem ismeri a telefont és annak használatát? vagy nem gondolta elég fontosnak az ügyet?
@Iceblack:
te mennyire vagy képbe?????? minden cikk arról szól hogy hátba vágta!!!!!!!!!milyen nyakon???? inkább ne írogassál ide semmit előtte tájékozódj nagy okos!!!!!!!!!!!!
@szakértő09: ismét? ezek szerint ez állandó probléma? :o

viszont meglátásom szerint check a betegséggel kapcsolatban rosszat nem írt,a nyilatkozatról alkotott véleményt,ezért most meg kell,hogy védjem:)))
@1885*:
hát a hölgyet remélem kirúgják mivel nem végzi a munkáját!!!! nem szerinte jelentéktelen egy játékos sorsa....
@icelion:
oké akkor ha ennyire okos vagy nyilván nem tudod hogy az edző azt mondta hogy majd szerdán lesz a tárgyalás aztán közbe hétfőn volt....
@szakértő09: aha, a játékosok vannak az adminisztrációs személyzetért. Grat!
@szakértő09: nem tudom mi bajod,pont azért kérdeztem,hogy a hölgy munkájában az efféle hiányosságok állandó jelleggel mutatkoznak-e meg,mert fogalmam sincs róla,mi zajlik a volán belső köreiben,honnan is tudhatnám...?
eléggé indulatos vagy...
@szakértő09: Mi bajod van? Éppenhogy pozitívan nyilatkoztam a betegségével kapcsolatban... Nem vagy te egy kicsit dehogynem? De, az vagy b+. Pfff...
@szakértő09: szövegértés: egyes alá
@szakértő09: Nem is értem miért álltam le veled b+ így a 6. kommented után... Idióta...
@check: hagyd,11-én regelt szakérteni:))))
Miért nem vagyok meglepve ezen az ítéleten?:(
@szakértő09: Hú, hogy te milyen jólértesült vagy...vigyázz, mert kiderül ki vagy! :D
szerintem rólad is tudják :D
Mikor először megnéztem és most is csak azt látom, h elveszti az egyensúlyát és az esés helyett megtámaszkodik. Ezért 6 hónap? Gáz.
@brunya: Még a legnagyobb játékos is elveszítheti az egyensúlyát egy váratlan helyzetben, ez nem vízilabda.
Az első kommententelőnek üzenem főleg továbbá a többi okosnak is,hogy amihez nem ért ahhoz inkább ne írkálja a sok okos gondolatot,álnévvel könnyű osztani az észt,meg arcosharcosnak lenni!!!!Szerintem nagyon is egyértelmű,hogy mi történik a videon,sajnálom aki szemészetre szorul.Elegem van már azokból az emberekből akik rosszindulatúak,akár amiatt mert nincs sikerélményük az életben akár,mert szar napjuk volt,és úgy gondolják,hogy másnak is legyen ugyanolyan rossz.Aki átéli azt,hogy milyen egy rákos mellett lenni és átélni min megy keresztül,hogy éled meg ezt te is,teljesen másképpen fogod majd fel az életet.És sajnos az a legszomorúbb,hogy mindenkiben rögtön a rosszindulat szólal meg előbb,holott azt sem tudja mi történt mik voltak a körülmények:Hetényi igazat mond, és ha nem hiszed el az a te bajod,ő tette és őszintén elmondta a dolgokat.És abba gondoljatok bele,hogy ami már több éve az életed része,és eltiltanak attól,amit szeretsz csinálni és mégsem csinálhatod,azt is milyen érzés lehet megélni.Okoskodni könnyű,főleg rosszindulatúan!!!
@icelion: Isten őrizz, hogy mentegessem, nem rokonom, nem is ismerem, sőt még Volános se vagyok. Csupán többször is megnéztem a videót, megpróbáltam ésszerűen és gyakorlatiasan végiggondolni az esetet, majd leírtam a véleményemet. Ha esetleg nincs igazam, akkor se megyek a falnak :) .
Odaszúr a korongért...a miskolci leütközi a zebrát..majd küzd a korongért!! Természetesen "mond" a zebrának valamit :)..ez a "féléves" történet!!! maximum 1 hónap !!!
De ami felháborító:- egy "profi" klub /Alba/ és nem értesítik, hogy tárgyalás van!!Ebben ki a felelös??
Remélem Ocskay a "szennyest" tisztára mossa!!
A bizottság- az érintett meghallgatása nélkül itél!!..hol is élünk???...
@pepe666: Nocsak, új nick alatt szakértesz? Nagyszerű...
Egy fiatal emberröl van szo,akinek mindene a hoki.
Négy honapot kellett kihagyjon betegsége miatt,egy hajszálon mult az élete.
Gondoljunk bele a dolgokba még ha tévedett is.
A halál torkábol jött vissza,az hogy életben van,saját akaratának,élnivágyásának,és hokiszeretetének köszönheti,na meg az orvosok segitségének!
Most jön egy ilyen balhé,amikorra Peti már lábra állt,uj életet kezdhet,mert ez egy második élet számára,erre ezért a semmiségért(szerintem két meccs max. a csunya szavakért)ráronak hat honapot.
Ezzel nem ér el semmit a szövetség,meg az a schiri se,csak annyit hogy megtöri egy tehetséges játékos pályafutását.Mire jo ez?
Kell fegyelmit adni,de mértékkel!
Fel a fejjel Peti,bizok benne hogy a fellebbezésen,nagyon megrövidül ez az eltiltás.
Üdv.kapusLaci
pfff,közöm nincs szakértő09-hez :D:D:D látom neked ez a legfontosabb,arra nem gondolná,hogy mondjuk rohadtul nincs igazad,és most is inkább a másikban keresed a hibát,észrevehetnéd magad, szánalmas:D:D:D:D:D ásd el magad!!!
Kicsit off:
Idézet a szövetség honlapjáról:
"A fegyelmi bizottság fegyelmi vétség elkövetése miatt Kóger Istvánt, a Sapa Fehérvár AV19 edzőjét a szövetségi rendezvényen edzői, illetve vezetői tevékenység kifejtésétől 2010. december 10-ig eltiltotta,"
Kérdésem a következő: "equipment manager"-ként azért leülhet hivatalos személyként a kispadra? :-)
erre csak annyit,hogy kajak nagyon gáz vagy:Dlécci mond már meg,hogy miért lenne oka új nevet csinálnia???!Érdekelne,nem látom benne az értelmet!:D:D:D:DNeked tán 2 van?!Ne magadból indulj már ki:D:D:D:D
Ezt a Hetényit meg a hasonlóan korrekt edzőjét- Kógert- örökre kellene eltiltani minden sportpályától, hogy legyen példa a többiek előtt, nem kell a játékvezetőt megütni és szídni. A csikosok legalább jellemes emberek, még ha hibáznak is néha.
Valamiért amikor ez a Dani gyerek és a Varjú „szerepel „problémák vannak,nem kéne őket jegelni mondjuk 50 évre?? Ez a jégkorong nagyon magas ám nekik ,ők ezt érzik és arroganciával próbálják pótolni a hiányosságokat. Mondanám gyakoroljanak előkészítő mérkőzésen,de azt sem tudják levezetni,ez a sport nem nekik való .Az a baj,hogy sok ember játékát ronthatják el következmény nélkül és ilyen azért a mai világban máshol nem létezik
@beck111: őőőő ezen azért ugye te is nevetsz :)
@pepe666: azert kellene te is es a cimbid szakértő09 is uj nicket krealjon mert kb 10 komment alatt kineveztettek magatokat a blog vezer bohocoknak.
Szerintem szandekosan "utott" hozza a jv-hoz , a korong mar reg nem ott volt es ezt az egynesuly/megbotlott dolog szerintem nem igaz, (en is hokiztam eleg sokat mielott valaki nekem ugrik hogy nem tudok korcsolyazni)gond nelkul elkerulhette volna ezt a szituaciot.Ennek ellenere a 6 honap sok 2-3 eleg lenne szerintem.
hát Peti a történeted több oldalról is sántít...tudod a gyerekeket az különbözteti meg a felnőtt férfiaktól, hogy utóbbiak vállalják tetteik következményeit
első olvasatra sokallottam a 6 hónapot, azonban mivel igazmondásból is gyenge vagy, nem csak a pályán gurul el a gyógyszer, nyugodtan töltsed csak ki a büntit és közben ráérsz gondolkodni az élet dolgain
konkrétan azon, hogy hasonló helyzetben érdemes-e a csíkost fizikailag inzultálni, illetve ha már megtetted miért nem lehet férfiasan elismerni és elnézést kérni
a többi csak a szar szétmázolása
@kapusLaci: az ilyen szabálytalanságoknak semmi köze ahhoz, hogy ki milyen tehetséggel bír, válogatott-e avagy min ment keresztül a korábbiakban
mint tegnap is írtam ne süllyedjünk már Orwelli mélységekbe
ha megtette viselje a következményeit
senki sem egyenlőbb a másiknál
ennyi
@szakértő09: neked pedig kár volt regelni, ezzel a nick-el ennyire nem kellene röhejesnek lenned
@Theutus: Tudod az a baj,hogy a játékvezetők sosem vállalják a tetteik következményeit. Leginkább amit ők csinálnak az a kaki szétmázolása. Ezért nem jutnak még mindig a mínuszról nullára sem !!!!!!!
Sok ember munkáját cseszik el pénzért,de még olyan nem volt,hogy elnézést hibáztam,vállalom a következményeket.
@Kivago Ivan Györgyné: tudod az a baj, hogy a játékosok sem vállalják tetteik következményeit
és ez nem az a helyzet, amikor a csíkosnak kellene elnézést kérnie
és ennek semmi köze ahhoz, hogy ki mennyi pénzt rakott bele a korongba egy-egy játékos érdekében
ezt az adott játékosnak is el lehetne mondani
és most lehet utálni
@Theutus: Én egy szót nem írtam a konkrét esetről.
Én azt írtam,hogy a két általam említett ””””” spori ”””””nagyon nagyon GYENGE viszont „okos” és arrogáns.
Valóban van mikor a játékosok nem vállalják a tetteikért a felelősséget viszont a játékvezetők SOHA nem vállalják.
Én a pénz részér arra értettem,hogy a Magyar jégkorong játékvezetőkön kívül másnak nincs olyan munkahelye ahol sorozatban felelősség nélkül hibázhat ,mert mást ezért kirúgnak!!A tisztelt játékvezetők meg mázolják a kakit pedig néha elismernék hogy hibáztak,talán a mínuszról nullára is juthatnának (tisztelet a kivételnek),de sajnos ez egy belterjes valami. Azért ezt tud,hogy ez a gyenge játékvezetői teljesítmény negatív hatással van a játékosokra és a Magyar hoki fejlődésére is.
Az én véleményem,hogy Varjút a vetésre Sós meg legyen a kifli :)
@Kivago Ivan Györgyné: elfogadom a véleményedet - szólásszabadság van illetve már csak volt a blogon, mert valamilyen sötét erők mostanság megnehezítik a fórumozók életét bizonyos szinten
igaz csak kis mértékben, mivel a hokiszurkolók jelentős része úgy érzékelem ismeri a szinonima szótár szócikkeit és így lassan kezd egyre viccesebb lenni a dolog
van igazság abban amit leírtál, de ez a cikk továbbra sem a csíkosokról szól
erre mondhatom, hogy sajnos:(
a csíkos bottal illetése akkor sem menti fel az elkövetőt, ha a bottal illetett egy óriási balfasz
(ez szándékos volt a cenzúra mijatt)
@Kivago Ivan Györgyné:
az eset kapcsán két dolog frusztrál: ha már elkövette Hete a cselekedetét sem Gergelyi, sem Orwelli magasságokat nem kellene megcéloznia, mert ez sem szolgálja a hoki népszerűsítését és fejlődését
amíg ezt nem cselekedte meg én is azt mondtam, hogy túl szigorú az ítélet
azonban ha valaki a cselekedetéről kérdezvén nyilvánvalóan hazudik (nem mond igazat, füllent, mellébeszél - kinek mi tetszik) nem érdemel felmentést
@Theutus: Nyilván a sportszerűtlen negatív dolgok ártanak a jégkorongnak.
Én csak azt írtam,hogy fura,hogy épp mindig ezzel a két sporival van probléma és azt,hogy a játékvezetői oldalról soha nem hallunk eltiltásról,hiba elismerésről
sajnálatos, de legyen ez elrettentő példa... sok a pofátlan játékos. rossz emberen verik el a port, de remélem ebből sokan tanulnak. térdelést, visszapofázást jó hosszú eltiltásokkal kell bűntetni. ennyi...
@Theutus: Szerinted a 6 honap nem durva egy kicsit? Ezt nem érdemelte volna meg,megkell büntetni két meccsre,hogy tanuljon belöle.De fél évre,ezt nem tartom rendjén.
Többször is megnéztem a videot,látszik hogy nem akarattal csinálta.Itt sokan rozsaszinü szemüvegben látják a világot,sajnos.
@beck111: "Ezt a Hetényit meg a hasonloan korrekt edzöjét-Kogert- örökre kellene eltiltani minden pályátol"
Nagy baj lehet neked az emeleten,fogalmad sincs a dolgokrol:))Csak kacagni tudok az ilyen kommentektöl:))
@Theutus: "a gyerekeket az különbözteti meg a felnőtt férfiaktól, hogy utóbbiak vállalják tetteik következményeit" nem tudom, milyen mikro-, illetve makrokörnyezetben élsz, de ha ezt személyes tapasztalatból írtad, és nem egy pedagógia-tankönyvből kopipésztelted ide, akkor egy nagyon komoly irigyet szereztél magadnak személyemben :)
@kapusLaci: mármint épp hogy nem rózsaszín, hanem foncsólozott feketében, nem?
@kapusLaci: sajnos én megtörténtnek látom azt, amiért a büntit kapta
6 hónap tényleg hosszú idő, de mégis csak a csíkos ellen követte el és vannak erre vonatkozó büntetési tételek
a baj csak az, hogy vele kezdik a példa statuálást, mert korábban mindenki csak tessék-lássék büntetéseket kapott
ez az érem egyik oldala
a másik oldalon szerepel egy füllentős nyilatkozat, valamint a fegyelmi tárgyalás kihagyása
ha már példát akart statuálni a testület, mi alapján mérsékelték volna a büntetést?
@Theutus: Ha a fellebezésen mérsékelik a büntetést,amibe én nagyon bizok,akkor akik Hete ellen vannak,vagytok,akkor mivel fogtok érvelni?
Teszem fel lecsökkentik 1 honapra,akkor az igazságos lesz szerinted vagy nem?
@kapusLaci: Akkor szégyenkeznie kell a fegyelmi bizottságnak, hogy megalkuszik a saját döntésé. Hiszen jelenleg az van, hogy volt egy fegyelmi eset, eljárás alá vonták az érintettet, megnézték a bizonyítékot és úgy döntöttek, hogy 6 hónap. Ha ez az eltiltás csökken, annak nagyon komoly indoka kell legyen, ami egyébként is kétségbe vonná a FB alkalmasságát. Ha meg nincs indok, csak megdumálják, hogy csökken, akkor az első változat.
Egyébként nagyon messze van az a valóságtól, hogy vannak, akik Hetényi ellen vannak. Senki nincs ellene, legfeljebb e konkrét esetben nem neki adnak igazat és jogosnak érzik a büntetést (igen, én is).
@beck111: Tessék bevenni a gyógyszeredet!Nem azért irta fel az orvos hogy a szekrényben pihenjen,hanem azért hogy felfogjad mi történik körülötted.
@check: Na most jól odasóztál a fellebbezés jogintézményének. Feltételezem véletlen, hogy mind az angolszász, mint a kontinentális jogrendszer évszázadok óta ismeri és alkalmazza a jogorvoslat ezen fajtáját, de az ősi törzsi szokásjogban is szerepet kapott a fellebbezés lehetősége. A fellebbezési eljárásnak nem az a lényege, hogy a végén az első fokú ítélettel megegyező döntés szülessen. Ráadásul az MJSZ versenyszabálya szerint a másodfokú döntést nem a fegyelmi bizottság, hanem az elnökség hozza meg, tehát nem lesz kinek megalkudnia saját magával.
@kapusLaci: ez hülyeség,senki nincs a Hete ellen! De két meccs akkor jár,ha egy játékossal verekszel, nehogymár ennyi járjon,ha odanyomsz a bí.rónak...!
És nem akarattal csinálta? El tudom képzelni,hogy nem gondolta végig a dolgokat az adott pillanatban,mert be volt pörögve,de azt nekem senki ne mondja,hogy nem tudta volna elkerülni a konfrontálódást,ha akarja....átlép,megfordul,elesik,tök mindegy, fél másodperc és már mehetett volna a korong után. ennyi.
@F. Kapus: igen, nálunk fele ez így megyen :)))
@icelion: Látom nem vagyunk egy véleményen,ezért részemröl befejezve a téma.
Te mondod a tiedet,én meg az enyémet,várjuk ki a fellebbezést.
Kérdésem lenne az itt lévőkhöz. Ha Te véletlenül leütközöl valakit az utcán, aki még a földön is fekszik, mi a reakciód?
1. Elküldöd a qva anyjába?
2. Felsegíted, és elnézést kérsz tőle?
A választ nem kérek, mert szerintem egyértelmű. A többi dolog is, csak ezt itt sokan nem akarják tudomásul venni.
A másodfokú ítéletet az MJSZ Elnöksége hozza, és ott azért nem minden esteben a tény számít, hanem egyéb érdekek is!
@Kivago Ivan Györgyné:
Ugye azért nem az a véleményed, hogy ha valaki szarul fúj, akkor "meg lehet rajta támaszkodni a jégen"?
Az, hogy nem árt javulniuk a jv-őknek senki nem mondta, és az sem igaz, hogy következméynek nélkül fújhatnak rosszul.
Péter meg az eltiltása alatt vezethetne meccseket. Biztos örülni fog, amikor egy-egy ítélete után a "10" éves gyerek leqva anyázza.
@F. Kapus: @kapusLaci: Teljes félreértés. Odaírtam, hogy nagyon komoly indoka kell legyen. Annyi kiegészítéssel, hogy a nagyon komoly indoknak elő kellett volna kerülnie korábban is (mert hisz mi változott azóta?). Szelektíven olvastok?
A testületeket illetően igazad van, tudtam is de mégse úgy írtam, lenyomtam a 10 fekvőt büntiként.
@check: Valóban teljes a félreértés. A polgári és a büntetőperek nagy részénél nem merül fel újabb körülmény az első és a másodfokú tárgyalás között, az ítéleket mégis sokszor megváltoznak. ennek semmi más oka nincs, mint hogy az emberek különbözőféleképpen ítélnek meg szituációkat. Ez ebben az esetben is így van. Ha elolvasod, a kommentezők a "nem csináld semmi"-től a "megölte" kategóriáig szinte mindent felhasználnak az eset minősítésénél. Beszéltem játékvezetőkkel, az ő értékelésük is megosztott, miként a fegyelmi bizottságban is lehetett véleménykülönbség, és az elnökségben is tuti lesz. Ebből szintetizálnak majd valamit. És ha ez nem ugyanaz lesz, mint az FB határozata, attól senkinek semmilyen tekintélye nem csorbul.
A másik felet nem szólaltajátok meg? v nem akarnak nyilatkozni?
@p3p3: A játékvezetők ítélkeznek, nem magyarázkodnak, ez így helyes. Ha az lenne a vád, hogy Soós Dániel vágta fejbe Hetényi Pétert, megkérdeznénk.
@F. Kapus: "Beszéltem játékvezetőkkel, az ő értékelésük is megosztott,"
Ezt kifejthetnéd bővebben is! Mivel kapcsolatban megosztott?
Az adott esettel, a büntetés mértékével, a bizottság,vagy a kollégák értékelésével kapcsolatban? Én nem vagyok játékvezető, de én is beszéltem néhánnyal és most vonatkoztassunk el minden érintett személytől!
-A másik posztban már jeleztem, hogy nem csak a felvétel számít. Fontos kérdés, hogy mi szerepel az eseménynaplóban. Ebben az esetben az és a jelen levő ellenőr véleménye a döntő. Ha ezt nem fogadjuk el feltétel nélkül, akkor akár minden mérkőzést újra lehetne értékelni a benyomások alapján.
-A játékvezetők értékelése az ellenőr feladata. Azt illik tudni, hogy az Ő jellemzését egy játékvezető csak akkor vitathatja, ha nem akar már többet sípot venni a szájába. A belső értékelések és döntések is ez alapján történnek.
-Amennyiben olyan "külső" körülmény, mint a "válogatott érdeke", befolyásolhatja a döntést, akkor itt elszabadulhat a pokol. A következetlenség az amúgy határozott és keményen (de helyesen) vezető sípmesterek kezéből kivenne minden eszközt a szabályok betartatására, mindenki azt csinálhatna a pályán, amit akar, komolyabb következmények nélkül. Néhány eddigi FB döntés - szerintem - már előrevetítette ennek árnyékát. Állítólag az "A" és nem a "D" csoport a cél. Profi játékvezetést csak profi háttér mellett látok lehetségesnek. Nem egyenes következmény, de az egyik alapfeltétel!
@Sanyo, aki nem japán: :-)

Nagyon jó a példa!
Az adott felvétel tisztán értékelhető, mégsem kap semmi büntetést és nem követeli senki (rajtad kívül :-) ) Özil fejét.
Minden esetben szubjektív a döntés. Valószínűleg nem úszta volna meg, ha utána "utazásra biztatja" a sípos embert, vagy állandósult esetről lenne szó, ezért versenyszituációnak értékelte.
@acs63: Fussunk végig.
"-A másik posztban már jeleztem, hogy nem csak a felvétel számít. Fontos kérdés, hogy mi szerepel az eseménynaplóban. Ebben az esetben az és a jelen levő ellenőr véleménye a döntő. Ha ezt nem fogadjuk el feltétel nélkül, akkor akár minden mérkőzést újra lehetne értékelni a benyomások alapján."
Egyetértek, de a fegyelmi ítéletet nem a játékvezető és nem az ellenőr hozza meg, hanem az ő beszámolójukat IS figyelembe véve a fegyelmi bizottság. Nem a konkrét esettel kapcsolatos a példa: ha aszongya a spori, hogy motoros fűrésszel levágták a lábfejét, miközben a felvételen az látszik, hogy ezzel szemben bütykös vibrátort adtak a kezébe, azért akkor nem csak az eseménynaplónak kell hinni.

"-A játékvezetők értékelése az ellenőr feladata. Azt illik tudni, hogy az Ő jellemzését egy játékvezető csak akkor vitathatja, ha nem akar már többet sípot venni a szájába. A belső értékelések és döntések is ez alapján történnek."
Így van, de itten nem a játékvezető értékeléséről van szó, hanem Hetényi Péter vitatott mozdulatáról.

A harmadik gondolatörvényt részekre bontom.

"-Amennyiben olyan "külső" körülmény, mint a "válogatott érdeke", befolyásolhatja a döntést, akkor itt elszabadulhat a pokol."
A legfontosabb az üggyel kapcsolatban ez. Én is így gondolom, sem a válogatottság, sem egy korábbi betegség nem befolyásolhatja a fegyelmi bizottság ítéletét.

„A következetlenség az amúgy határozott és keményen (de helyesen) vezető sípmesterek kezéből kivenne minden eszközt a szabályok betartatására, mindenki azt csinálhatna a pályán, amit akar, komolyabb következmények nélkül.”
Ehhez semmi köze a fegyelmi eljárásnak. Senki, még a játékos sem vitatta, hogy a játékvezető jogosan alkalmazta a mérkőzésen végleges kiállítást vele szemben. Ennél többet nem kaphat az élettől egy zebra. A fegyelmi határozatba minimális mértékben sem szól bele a játékvezető.
@acs63: Hetényi esetében sem állandosult ez és Özil is visszafordul és odaszól ha jól olvasok szájról ezt kiálltotta: orospu çocuğu :) bár csatoimi szerint inkább ezt: dolandırıcı :) Özil lökését nem lehet nem szándékosnak minősíteni
@Sanyo, aki nem japán: Fiatal koromban -régen volt - kezdett eluralkodni a labdarúgásban az a viselkedés forma (játékosok, szurkolók részéről), ami eddig nem volt jellemző a hokira. Megerősödött, de engem már nem érdekel. Néha ülök csak le egy-egy felsőszintű mérkőzést megnézni, helyette inkább utánpótlás jégkorong meccset választok sokszor. Örülnék, ha ez így maradhatna! :-)
@beck111: Mondanám hogy menj szépen vissza a bolondok házába mert vége a hétvégi kimenődnek de ezzel leminősíteném a bolondokat így inkább csak annyit fűznék rendkívül magas röptű hozzászólásodhoz Te vagy az a fanatikus b.rom akit nem lenne szabad sportpálya közelébe engedni
@kapusLaci: azt hiszem félreértettél
én nem akarok rosszat Hetének!
azonban a szabályok tehetséges és kevésbé ígéretes, válogatott és nem válogatott játékosokra egyaránt vonatkoznak
nem néztem a szabálykönyvet arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben milyen időtartamú eltiltás a minimum kiszabandó büntetés
úgy gondolom annyi jár neki a fentiek miatt
mivel egy fiatal játékos "ideges" és elhamarkodott cselekedetéről van szó nem gondolnám, hogy a maximális büntetési tétellel kellene jutalmazni
azonban szerintem elvárható lenne, hogy őszintén nyilatkozzon, ha már megszólal az ügyben illetve illett volna elmennie a tárgyalásra is (nem gondolom, hogy egy olyan profi klubnál, mint a Volán ne tudták volna a tárgyalás időpontját)
és továbbra is fenntartom azon álláspontomat, hogy egy büntetés várható csökkentése érdekében bizonyos dolgokat illett volna megtennie
példának okáért elnézést is kérhetett volna
gondolom a csíkos kolléga sem várt virágot tőle, ahogy Nika sem Gergelytől, de szebben nézne ki a dolog
elmehetett volna a tárgyalásra
egyeztethetett volna klubszinten, hogy mit nyilatkozzon, ha már füllenteni akar, mert ez így nagyon gáz
@F. Kapus: Akkor én is kifejtem gondolatonként. :-)

-Gondolom a(z) FB először a jegyzőkönyvet és az eseménynaplót olvassa el, majd megtekinti a videót. Hasonlóan az NFL-hez, a képi anyagnak megdönthetetlen bizonyítékot kell tartalmaznia ahhoz, hogy ne vegyék figyelembe a pályán hozott ítéletet. Ez kicsit prekoncepció, de ez mindenhol így működik.
-A játékvezető teljesítményének szerepét nem én vetettem fel először az esettel kapcsolatban. Azért is írtam ezt a részt, hogy páran megértsék, a síposnak nem népszerű, hanem pontos döntéseket kell hoznia és nem a közönségnek tetszőt. Ennek megítélése nem a nagyérdemű feladata, hanem egy nagy szakmai tapasztalattal rendelkező hivatalos személyé. Itt nem érvényes a többségi szavazás!
-A harmadik kérdésben egy hullámhosszon vagyunk.
-A FB döntéseit a játékvezetőkkel kapcsolatban a rendvédelmi és ítélkezési kapcsolathoz hasonlítanám. Amennyiben a rendőr azt látja, hogy az általa tetten ért elkövető két nap múlva megismétli a cselekményt, akkor nem igazán töri magát. Ha a játékvezető azt látja, hogy vannak kivételek, akkor felmerül benne a kérdés: Hogy' legyek így következetes?

(Visszatérve az esethez, szerintem Péter a kiszabható minimumot kapta, gondolom beszámították Neki, hogy nem volt "tervezett" akció. A két-négy meccses eltiltási javaslat ilyen esetben nevetséges, egy 60 mérkőzésből álló periódushoz képest nincs visszatartó ereje. Ha pedig ez a minimum, akkor talán más játékosokban is felmerülhet a "-tól, -ig" mennyisége és változtatnak viselkedésükön!)
@Theutus: Te aztán nagyon tudod, hogy mi hogyan zajlik egy profi klubban, igaz? Mit állítgatsz itt feltevéseket? Hogy ő hazudik, hogy szavaidból sejhetően, tudott a tárgyalásról? Vegyél már vissza az arcodból, mert ennek nem lesz jó vége, azt garantálom neked!
@acs63: mindketten elmondtuk az esetről kialakított véleményeddel kapcsolatos véleményünket, maradjunk is ennyiben :)
@kiskakas11: ezen csak vigyorogni tudok
@Theutus: Vigyorogj is, amíg megteheted!
@kiskakas11: mindig tetszettek az "észérvekkel" operáló emberek:P
azért még nyugodtan fogok aludni
csak ezért kár volt külön regelned
elmondhattad volna az eredeti nicked alatt is
te tudod
így biztosan hitelesebb
részemről ennyi volt, irkálhatsz mostantól bármit
Hetényi: "...a féléves eltiltás teljesen mellbe vágott...". Engem nem...
@F. Kapus: Megmaradva a jelen esetnél, és nem keverve ide egyéb polgári vagy hasonló eseteket, az számomra teljes megdöbbenés lenne, ha a fellebviteli grémium nem állapítaná meg ugyanúgy a fegyelmi eljárás indítását megalapozó eseményt, mint az FB (emlékeim szerint a jkv alaján indult a fegyelmi eljárás, tehát hivatalból, ezt még támogathatja az ellenőri jelentés és egyebek).
A büntetés mértékére nézve szerintem szintén nem hasra osztogatnak fél évet, hanem van egy protokoll, amit be kell tartani (tényleg elérhető ez online?). Ezért tartom nehezen elképzelhetőnek, hogy jelentősen (4-5 hónappal) csökkenhessen a büntetés időtartama.
Már mások is megfogalmazták, de én is így gondolom, hogy ha egy ilyen ügyet egyéb, oda nem illő külső körülmény befolyásolhat bármilyen irányban (pl. válogatott érdeke, személyes szempontok) akkor k. nagy gáz van...
@check: nem protokoll van, hanem szabályzat, illetve gáz...
@Jégkorong: Protokoll alatt értem azt, hogy az adott szabályzatot milyen módon kell alkalmazni
@check: nincs ilyen protokoll, ha jól tudom
@F. Kapus: Eszerint adott eseményért - sarkítva a dolgot - tetszőleges büntetés adható (akár irreálisan is változtatva az leírtat bmely irányban)?
A 6 hónap eltiltás alatt lesz vagy 20 mérkőzés a
Mol ligában.+ válogatott meccs(ek).
Az Ebelben Alen 16 meccs eltiltást kapott egy EHHEZ KÉPEST brutális szabálytalanságért!!!
Az sem volt enyhe ítélet! A Hetényié kimondottan túlzás!Elég lenne 10-12 mérkőzéstől eltiltás a tanulság levonásához.Ebben az esetben a bünti is elég lenne és játszhatna a junior VB-n.
@check: nincs leírt, egyelőre
süti beállítások módosítása