HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Gebei Péter DEL-licencet szerzett

2010.07.29. 20:08 F. Kapus

Fiatal nemzetközi játékvezetőnk sikeresen vizsgázott a német játékvezető-testület négynapos, szerda délután véget érő edzőtáborában. Az orvosi, a fizikai és az elméleti teszt alapján a negyven résztvevő közül az első tízben végzett. EBEL-bírónk októberben német bajnoki mérkőzést vezethet. Ez Beck Péter nemzetközi ellenőrré válása után hazánk második jelentős játékvezetői sikere a holtidényben.

"Három éve, amikor EBEL-játékvezető lettem, Gerhard Müller volt az EBEL-nél a bírók szakmai felügyelője – kezdett bele a történetbe Gebei Péter. – Ő a német játékvezetőknél is vezető beosztásban van, így már akkor felmerült bennem, jó lenne egyszer a DEL-ben is kipróbálni magam. Mikor ez szóba került annak idején, Müller lehűtött, hogy mit akarok, először az EBEL-ben kell bizonyítanom. Aztán a második szezontól kezdve rendszeresen küldött nekem szabályismereti teszteket, kérdéseket. A harmadik EBEL-szezon után a lengyelországi divízió 1-es junior-világbajnokságra küldött a nemzetközi szövetség, szerencsémre a játékvezető-ellenőr Gerhard Müller lett. Jól sikerült az a vb-m, ezt jelzi az is, hogy utána szólt nekem, megadja az engedélyt, részt vehetek a német játékvezetők nyári táborában."

Németországban rengeteg csapat játszik nagyon rétegzett bajnoki rendszerben. A legmagasabb osztály a DEL, de az alatta lévő Bundesliga 2 és a harmadosztály, azaz az Oberliga is igen színvonalas, tele remek légiósokkal. Országszerte 1100 játékvezetőt tartanak nyilván, akik közül 160-an vehetnek részt a nyári edzőtáborban, négy részletben. Az első két turnusba azt a 80 bírót – játékvezetőket és vonalbírókat – osztották be, akik a DEL-ben és a Bundesliga 2-ben ténykednek. Gebei Péter az első csoportban kapott helyet.

"Amikor beléptem az ajtón, a csoportvezető bemutatott a többieknek, ismertette pályafutásomat, és hozzátette, azért hívtak, hogy bebizonyítsam, itt a helyem, ha sikerrel végzem el a feladatokat, maradhatok közöttük. Rajtam kívül egy külföldi játékvezető vett részt a vizsgán, egy svájci kolléga. A német bírók egyből befogadtak, közvetlenek, barátságosak voltak mindvégig.

Fantasztikusan profi, komplex képzést kaptunk, amiért már önmagában megérte Füssenbe utaznom. A képzés mellett nagyon kemény fizikai tesztet kellett teljesítenünk. Olyan orvosi állapotfelmérésen estem át, amilyenen játékoskoromban soha. Terheléses vizsgálatok sokaságát végezték el rajtunk, pszichikai foglalkozáson vettünk részt, és például testbeszédet oktattak képzett szakemberek. Márciusban kaptam meg az előzetes dokumentációt a kívánalmakról, azóta keményen készültem erre a felmérésre. Hetente ötször futottam, mellette spinningeltem, konditerembe jártam, hogy sikerüljön a szintet teljesítenem."

A német játékvezető-testület jó néhány kritériumot állított fel a DEL-licenc megszerzésének alapfeltételéül, többek között minimum az IIHF B licenc és legalább 16 éves korig tartó játékos-pályafutás. A DEL-licenc megszerzése után senkit nem dobnak egyből a mély vízbe, ez csak egy elvi lehetőséget jelent a legmagasabb ligában történő bemutatkozásra nézve. Gebei Péternek előbb hat németországi bajnokin kell bizonyítania munka közben is.

"Októberben és novemberben egy-egy hosszú hétvégém lesz Németországban. Mindkétszer három mérkőzésre küldenek majd, pénteken és vasárnap Bundesliga 2-re, szombaton pedig DEL-csapatok U20-as mérkőzésére. Mind a hat találkozón supervisor figyeli és értékeli majd tevékenységemet. Ha mind a hat találkozó jól sikerül, akkor van esélyem arra, hogy a 2010/11-es szezonban bemutatkozzam a DEL-ben. Remélem, addig is sok meccs vár rám a Mol Liga magyarországi mérkőzésein és az EBEL-ben. A következő nagy feladat a szeptemberi EBEL-tábor lesz, ahová két vonalbírómmal utazunk. A tervek szerint kapunk egy mérkőzést a European Trophy döntőjében, Salzburgban vagy Zell am Seeben."

Füssenben található a német jeges sportok szövetségi képzőbázisa. Ez a kétpályás létesítmény ad otthont többek között az összes jégkorongos edzőtábornak, így nem csak a játékvezetők, hanem az edzők is itt szerezhetik, illetve újíthatják meg licencüket. Ezúttal egy időben került sor a két táborra, így Gebei Péter találkozhatott Pat Cortina korábbi magyar szövetségi kapitánnyal is, aki az EHC München vezetőedzőjeként csapatát a Bundesliga 2-ből a DEL-be juttatta. Mint kiderült, Németországban az A licences edzőknek is minden évben vizsgázniuk kell, meg kell újítani papírjukat.

"Nagyon érdekes volt látni, milyen komolyan veszik ezek a fantasztikus edzők is a képzést. Pat Cortina is tudja, hogy szüksége van új impulzusokra, mások módszerének megfigyelésére, az önfejlesztésre. Mint mondta, meglátása szerint erre nemcsak neki, hanem minden edzőnek szüksége van, rendszeresen, mindig keresni kell az új információkat ebben a szakmában is. Nagyon érdekes módon zajlott az edzők tábora, az A licences trénerek egymásnak vezettek edzést. Amikor Cortina tartotta a foglalkozást, a többi élvonalbeli szakember szerelésben, bottal a kézben végezte a feladatokat, és utána közösen értékelték a tapasztalatokat. Eközben a felnőtt német szövetségi kapitány, Uwe Krupp két másodedzője a lelátón jegyzetelt."

Az már csak kiegészítő adalék, hogy a KHL-es Avangard Omszk is Füssenben edzőtáborozott ez idő tájt, így a szállásról az edzésekre kerékpárral érkező játékosok, köztük Jaromir Jagr korcsolyázási technikáját is megfigyelhették az érdeklődők.

"Nagyon jól éreztem magam, a német játékvezetők egyáltalán nem érzékeltették, hogy újonc lennék közöttük, vagy idegen. Kiemelkedő élmény volt ilyen bírók között fejlődni, hiszen a csoportomban voltak olyanok, akik olimpiai vagy világbajnoki döntőt vezettek, mások KHL-elődöntőn és svájci döntőn fújtak legutóbb. Ők már tényleg mindent tudnak a szakmából, csak tanulhatok tőlük."

18 komment

Címkék: del ebel játékvezetők gebei

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Profi körülmények között a profi bírónk!
Grat. Retye!
Gratulálok!
Nagy élmény lehetett ez a pár nap.
Akkor most innentől nehéz, de egyenes út vezet az A csoportos VBre? (gondolom az a végcél(?), hogy ott vezessen meccset)
Gratulálunk Retye!
Magyar részről esetleg nem lehetne hasznosítani Retye tapasztalatait. Gyökeres módszertani változtatásra lenne szügség a magyar bíró(tovább)képzésben már évek óta.
@Stommy: a lényeg lemaradt :S GRATULÁLOK!!!! :)
Szeredába is várjuk :)
@terminatrix: Kire gondoltal? Retyere vagy Pat Cortinara? Nem vilagos.

Termeszetesen gratula
Grat Péter + Hajrá Pat!
Gratula!!

Akinek tehetsége van, annak legyen egyenes útja a legmagasabb fokra!

Tehetség + szorgalom = egyenes út felfelé
F.Kapus.:
Kik a társaik ezekben a társaságokban,( DEL REFEREE IIHF SUPERCISOR)?
Már ha vannak nagy ismert nevek.
A superviserek mind azok?

Köszi
@KicsiÉn: Nagy, de nem ismert nevek :)
Ezután még kínosabb lesz egy elődöntő szintű produkció! Vagy nem!? HAJRÁ ELŐRE!
@MacskaJaj: Vagy esetleg még kínosabb lesz, ha olyanok szidják minden egyes vitatott szituáció után, akik a szabályok 2%-ával nincsenek tisztában?
Gratulálok ez már a Schell Laci sikereihez is vezethet. (a fotóból kaphatnék egy jó minőségűt?)
@F. Kapus: Ebben igazad van. Biztosan tudod is kire gondolsz.
@MacskaJaj: Magamra, én rengeteget szoktam szidni a bírókat. Utána hazamegyek, megnézem a videót, és az esetek 90%-ában cumi van, mert nekik volt igazuk.
Remélem jobban vezet majd meccset mint az a senkiházi Kincses....
süti beállítások módosítása