HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Jégkorongozni kéz és láb nélkül is lehet

2010.03.18. 11:23 F. Kapus

Miközben a paralimpián zajlanak a szánkóhoki küzdelmei, mi egy másik speciális jégkorongalfajt mutatunk be, az amputáltak játékát. Egészen pontosan az olyan sérültek sportja ez, akik protézissel vagy anélkül, de képesek álló jégkorongot játszani. Április végén az ötödik világbajnokságukra kerül sor Montrealban. A sledge hokisokkal ellentétben ők az IIHF-szabályokat használják, a bodicsek érthető okokból nem megengedett.

A világban Amputee Hockey vagy Standing Ice Hockey néven futó sportágban a láb- vagy karcsonkítottak, illetve hasonló fogyatékkal élők vehetnek részt. A sérülések különbözősége miatt kiegyenlítésre van szükség, ezért a sérülések mértéke szerinti pontrendszernek megfelelő csapatok játszanak egymással. Értelmi fogyatékosok és gyengénlátók nem vehetnek részt a nemzetközi szövetség, az ISIHF eseményein. A sportág csatlakozna a paralimpiai játékokhoz, a felvételi kérelmet már 2006-ban beadták, reményeik szerint 2014-ben Szocsiban ott lehetnek.

A sportág négyszeres világbajnokai a kanadaiak, áprilisban az Egyesült Államokat, Lettországot és Finnországot látják vendégül. Nemzetközileg alig több mint tíz éve jegyzett sportágról beszélünk. Kanadában hatalmas az odafigyelés, a világbajnokság előtti felkészülés során például az egykori NHL-játékosok válogatottjával találkozik a juharleveles Amputee Hockey Team. Persze olyan is előfordul, hogy a különböző jégkorongot játszani képes testi fogyatékosok egyszerre mennek jégre.

19 komment

Címkék: sledge hockey amputee hockey

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt mondják, hogy az a gyerek, amelyik jégkorongozik, az utána bármelyik sportágban kiemelkedően tud teljesíteni, mivel kiváló egyensúly és koncentráló képessége fejlődik ki általa. Nos azt hiszem ez a hoki (különösen a második videó) bármilyen képességfejlesztő játéktól, rehabilitációtól és gyógytornától sokkal többet ér. Nem hiába "A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van." :)
meghajol. minden elismerésem az övék.
A cikkért maximális elismerésem!!! Minden elfogultságom sutbavetésével mondom, hogy a fogyatékkal élő embertársaink valós integrációjának ez a látszólag legelrugaszkodottabb, de mégis a leghatékonyabb formája. Mondom ezt gyógypedagógusként és jégkorong edzőként, mert a videókból visszaköszönő mosolyokkal én is találkoztam már a jégen. Középsúlyos értelmi fogyatékkal élő fiatalok számára a korizás és a jégkorong ugyanazt az élményt jelenti mint Neked vagy nekem. Nem többet, nem kevesebbet. És éppen ez az integráció lényege: nem lehajoló szánakozás és "jajdejófejek" attitűd, hanem a feltételek biztosítása!!! Azt már csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy a korábban hokizgató, többszörös diákolimpiai koribajnok imádott lányomnak a kerekesszéke mellé be fogok szerezni egy ilyen szánkós-korit... És akkor újra jégen lehet az egész család!!!
Minden elismerésm és azoknak is akiknek ennyi energiájuk van hogy ezekkel az emberekkel foglalkozzanak kivánok nekik jó munkát és sok sok erőt.
Egyszerüen fantasztikus.
@hzzs: nem tudom mennyibe kerülhet egy ilyan szánkós-kori, csak elképzelni tudom, de biztos vagyok benne, hogy mindent meg fogsz tenni annak érdekében, hogy beszerezd... De van egy ötletem, remélem nem bántalak meg vele!!!

Kedves hzzs, kedves blogozók!
Mi itt a blogon mindannyan imádjuk a hokit, van, aki csak nézi, van aki amatőr, de akad, aki profi szinten űzi és szívügyünknek tekintjük a hokit. Sokszor civakodunk sokmindenen, de nagyon sokszor megmutattuk már, hogy egy nemes cél érdekében össze tudunk fogni.
Mit szólnátok hozzá, ha valamilyen módon segítenénk hzzs-nek beszerezni egy ilyen szánkós-korit? S egyben akár hazai szinten is elkezdődhetne ez az "őrület".
Magam is találkozom mérkőzéseken mozgásukban korlátozott emberekkel, akik imádják a hokit, de sajnos eddig esélyük sem volt jégen lenni és kipróbálni azt, amiben örömüket lelik hétről hétre.
Hurrogjatok le nyugodtan, ha tapintatlan az ötlet.
@pokerface: Szerintem abszolút nem tapintatlan, de valószínűleg erről hzzs-t kéne megkérdezni. Ha ő sem gondolja annak szívesen segítenék bármilyen módon, szóval csatlakozom az ötlethez, már ha ez egy ilyen kezdő blogozó személyében jelent valamit is.:)
@pokerface:
Köszi a felajánlást!!! Azért még a lányommal had beszéljem meg, mert ebben a témában rendkívül érzékeny. Amúgy felfújom a pofám és a sufniban összedobom. :) A feltételek tekintetében is van némi anomália, ti. jégpálya. De azért ezerrel rajta vagyok, hogy Tatán legyen egy 20 x 40-es sátor, amely reményeim szerint a videóban látható szolgáltatásokat is tudni fogja. (Ha csak rajtam múlna...) Komolyan jól esett atyai szívemnek a kommented, úgyhogy max.RESPECT!
@hzzs: elmondtad mindazt, amit - mint a témában tevékenykedő (más sportágban) - életfilozófiámnak tartok!
@pokerface: Hejj! Ettől pedig a könnyem is kicsordult. Ha hzzs megbeszélte a lányával, és szabad a pálya, akkor kérlek Kapus azonnal indítsatok be egy számlát vagy valami lehetőséget!
Szeretem az ilyen posztokat, mert itt nem lehet negatívan hozzászólni :-)))
Köszönöm szépen, hogy ilyen jól sült el az ötletem. Megmondom őszintén, hogy beletelt majdnem fél órába mire sikerült megfogalmaznom, pont a téma érzékenysége miatt...

@Ringleader: én is hasonló dolgokra gondoltam, akár számlaszám, akár F.kapus kapcsolatai, csak mondom, nem mertem egyből ezzel előhozakodni.
@pokerface:
Ha már elindult ez a szerintem is egyértelműen pozitív tanulságú téma, akkor inkább én a feltételek megteremtéséhez, azaz a tatai jeges sátor ügyéhez várnék bármilyen segítséget: emberi, szakmai és sajnos politikai... És onnantól már tényleg rajtam múlik, hogy kis hazánkban elindulhat e valami hasonló kezdeményezés.
@ringleader:
Remélem Te a területeden és a sportágadban előrébb tartasz, mint a jeges-hokis integráció, hiszen ez még csak egy kis projektcsírácska. Melyik az a "más sportág"?
@hzzs:

Várjuk a fejleményeket, no meg, hogy hova kell menni lapátolni, hogy kész legyen az a pálya ;) Ha jégkorongról van szó, én bármire képes vagyok, ezt minden ismerősöm tanúsíthatja...
@Fulike1:
Köszönöm! Valami hasonlóra gondoltam, hiszen a hozzászólásod máris az egyik gyöngyszeme a tatai Kőkúti Általános Iskolában létesítendő multifunkcionális sportsátor megvalósíthatósági tanulmány "Társadalmasítási szempontok" című fejezetének. Ha már lapátolni kell, akkor az jó és megtalállak... :)
Tegnap a Magyar-Ukránt könnyeztem meg Palkónál.
Ma ezt!
Le a kalappal a cikkért!
Maximális tisztelet az edzőknek és a sportolóknak egyaránt!!!!
Meg mindenkinek aki ezekért a dolgokért tesz valamit!!
@hzzs: mivel a jégkorong gyógypedagógiai alkalmazásairól nem nagyon hallani szűk hazánkban, ezért valószínű előrébb. Bár jómagam éppen a mentálisan retardált és a tanulásban akadályozott határmezsgyéjén mozgok, és "kicsi hal vagyok a gépezetben", azért a saját kis világom "boldogsága" mindig feltölt kellő energiával. A lényeg, hogy az egyik legösszetettebb testnevelési rendszernek vagyok a híve...JUDO. A második hely a Jégkorongé! ;-)
@Ringleader: Most is épp szünetben billentyűzgetek! :-) Csak "a zigazgató" meg ne tudja!
@hzzs: A sátor felhúzásásban én is nagyon szívesen segítek, még csak messze sem vagyok Tatától, csak a Vértes túloldalán...:)
Köszi Srácok!
Mivel ma este fontos jégkorongozni való dolgom van Fehérváron, mára búcsúzom! HAJRÁ MAGYAR HOKI!!!!
@hzzs:
Én is szívesen megyek lapátolni, vagy betonozni, vagy sátrat állítani, vagy bármit. Mindenképpen legyen valami írás a folytatásról is F. Kapus.
Nagy tisztelet mindenkinek!!!!!
süti beállítások módosítása