HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Légiósadó a svéd Elitserienben

2009.09.29. 22:19 forestjr

Egy hete elkezdődött a svéd Elitserien 2009-2010-es idénye. Számottevő játékosmozgás volt szinte az összes csapatban, és ez valószínűleg télig folytatódik, mert egy tervezett  kormányrendelet értelmében 31,42%-os szociális adót vetnének ki a légiósokra, ami igencsak megterhelné a svéd csapatok büdzséjét. Az Elitserienben az átlagfizetés durván évi 50 000 dollár körül mozog, ezzel az összeggel számolva egy idényben játékosonként 15 710 dollárral kellene többet kiadniuk a csapatoknak. Ez az összeg egy 400-500 ezer dollárt kereső sztárnál még fájdalmasabb lehet. Ennek ellenére csak öttel kevesebb légiós szerepel idén a legmagasabb svéd ligában, mint egy évvel ezelőtt.

A finnek hagyták el legtöbben az Elitserient,  heten, de még így is huszonkét nyelvrokon fogja kergetni a pakkot a nyugati szomszédoknál. A legtöbben Kanadából érkeztek, a hoki őshazájából összesen hattal többen választották a svéd pontvadászatot, mint az előző idényben. Gyengülni látszik a bajnokság, legalábbis a száraz statisztika szerint. Ha a svédnél erősebb ligákat vesszük alapul, észrevehetjük, hogy többen szivárogtak el, mint akik jöttek. Az NHL-be tizenhatan távoztak öt ellenében (a finn Pihlström kivételével hazatérő svédek alkotják az idei NHL-es kontingenst), a KHL-t  kilencen választották, Európa sokak szerint legerősebb ligáját hatan cserélték az Elitserienre. Még a finn bajnokságba is többen távoztak (kilencen), mint ahányan érkeztek (hárman).

Azért nem kell nagyon megijedniük az Elitserien szerelmeseinek, egy jogi csavar folytán több magasabb fizetésű játékos is csak ezután csatlakozik csapatához (ezzel a lépéssel nem kevés pénzt spórolhatnak a gárdák), és a svéd utánpótlás is köztudottan erős.
A svéd hokisközvélemény szerint az idei bajnokság a Linköping és a Frölunda között dőlhet el. A linköpingiek papíron a legerősebbek, a támadósorba visszatért kölcsönből  a tavaly az Ak Barsz Kazanyt erősítő Tony Martensson, a védelemet pedig az NHL-ből és a KHL-ből erősítették meg, Niclas Havelidet a New Jersey Devilstől, Magnus Johanssont az Atlanttól csábították haza. Ha visszatér hazájából a két cseh sztár, Jan Hlavac és Jaroslav Hlinka is, aligha lesz sok problémájuk az alapszakaszban a linköpingieknek.

A göteborgiak se erősítettek rosszul, igaz, három meghatározó játékosuk az NHL-be távozott, de két kulcsigazolással sikerült megnyugtatni a szurkolókat: a tavalyi idényét a Boston Bruinsnál töltő, 3 híján 800 NHL-mérkőzést a háta mögött tudó Per Johann Axelssonnal 4, a Dallas Starst erősítő Joel Lundqvisttel 6 éves szerződést kötöttek.

A HV71 és a címvédő Farjestad fekete ló. A jönköpingiek elméletileg gyengültek, de nem szabad őket leírni, maradt a csapatban annyi húzójátékos, hogy simán elérjék az első három hely egyikét. Főleg, hogy ismét kék-sárgába öltözött a kőkemény kanadai Lance Ward, tovább szilárdítva a HV71 védelmét.

A tavalyi bajnoktól rengeteg játékos távozott, főleg topligákba, nagy kérdés, hogy a karlstadiaknak milyen minőségben sikerül pótolniuk a csapatot elhagyókat. Mindenesetre nagyon bíznak Antti Pihlströmben, a fiatal finn szélső a Nashville Predatorst hagyta el a Farjestad kedvéért. A szezonban talán feljátszhat a felnőttekhez Hári János is.

A Modót, a Luleát és a Skellefteát biztos playoffhelyre várják. A Modótól távozott az idei NHL-drafton másodikként kiválasztott Victor Hedman, aki ezentúl a Tampa Bayt erősíti. Helyére a 27 esztendős cseh védőt, a 17 NHL-mérkőzéssel büszkélkedhető Tomas Mojzist szerződtették.

Mint várható volt, erősebb bajnokságba költözött a Lulea és a svéd jégkorong két nagy tehetsége, Linus Omark és Johan Harju. Az ifjú titánok az orosz Dinamo Moszkvát erősítik a jövőben. A tavaly még a Röglében vitézkedő Abott ikrek, Cam és Chris a CSZKA-tól leszerződtetett Jonathan Hedströmmel eredményes triót alkothatnak, de nem szabad elfeledkezni az osztrákok kedvencéről, Thomas Rafflról sem, aki nemrég még a Villach színeiben riogatta az ellenfelek kapusait, nem kevés sikerrel.

A Skelleftea legnagyobb  vesztesége Niko Dimitrakos, az amerikai a CSZKA Moszkvát választotta, és Kimmo Koskenkorva, a 31 éves finn öt év hazai és két év svédországi kitérő után tért vissza nevelőegyesületéhez, a Kärpäthoz. Két rutinos támadó, a Modótól érkezett Fredrik Warg és a cseh Petr Tenkrat veheti át a távozók szerepét. A védelemhez Ivan Majesky személyében tapasztalt játékos csatlakozik, és érdemes kiemelni Adam Larssont is: a 16 éves bekk a tavalyi U18-as vb-n 11 mérkőzésen 4 pontot szerzett, az idén pedig már az U20-ban is bemutatkozott, 3 meccsen 3-at sikerült termelnie.

Az anyagi gondokkal küszködő fővárosi Djurgarden, a Timra és a Brynäs harcolhat a fennmaradó egy playoffhelyért. A stockholmiak egyelőre kizárólag svéd nemzetiségű játékosokból álló kerettel vágnak neki az új szezonnak. Robin Figren a New York Islandershez, Fredrik Bremberg az orosz Atlanthoz, Niklas Anger a Timrához, az amerikai David Schneider a svájci falusi kiscsapathoz, az Ambri Piottához igazolt. Egyedüli új szerzeményük az 521 NHL-es mérkőzéssel érkezett, saját nevelésű Marcus Nilson; a 31 éves támadó a KHL-ből költözött haza.

A Timra legnagyobb fogása a kanadai Daniel Corso, a csatár tavaly 63 pontig jutott a finn ligában. A stockholmi Niklas Anger pontjaira is nagy szükség lesz, a rutinos cseh Petr Caslava pedig a védelemben segíthet. A Brynäs Vas János nélkül vág neki az új szezonnak, a magyar támadó a Sapa Fehérvár AV19-ben folytatta pályafutását. A keret nem változott sokat, a címvédőtől igazolt Eero Somervuori és a fővárosból Brynäsba költözött Magnus Kahnberg alapember lehet a csapatban, a három saját nevelésű fiatalról pedig hamar ki fog derülni, hogy magasabb szinten is meg tudják-e állni a helyüket.

A tavalyi két utolsó helyezett, a Rögle és a Södertalje valószínűleg az idén se jut be a rájátszásba. A rögleiek talán valamivel jobb helyzetben vannak, bár az Abbott ikrek távoztak, a két kanadai szerzemény, Eric Beaudoin és Jeremy Colliton megfelelő alternatívának tűnik a pótlásukra. A védelmet a bajnokcsapatból erősítették meg, a szlovák válogatott Dominik Granak ezentúl Rögle-mezben utasíthatja rendre az ellenfél támadóit. A Södertaljénél sokan elhagyták a süllyedő hajót, Martin Cibak például a Szpartak Moszkvában, André Benoit pedig a Montreal Canadiensben folytatja. Az érkezők névsora nem túl veretes, így nagyon nehéz, már-már lehetetlen feladatnak tűnik, hogy a csapat elcsípje a rájátszást.

23 komment

Címkék: svédország elitserien

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évi 50000 dolláros átlagfizetés? Ez alacsonynak tűnik, hiszen 500e dolláros sztárok esetén számottevő mennyiségű játékosnak kellene 0 dollárt keresni egy ilyen átlaghoz...
@KCs: Lehet, hogy csak nekem fura a Volán honlapon "Legyen Ön a Sapa Fehérvár AV19 23. játékosa!" cikknél Gábor fényképe - de nem jött át az üzenet.
Ez az adó gondolom EU-n kívüliekre fog vonatkozni... vagy könnyen az Európai Bíróságon köt ki a történet.
@mannisenmaki: A kép még a KAC elleni licithez került fel. Egyelőre archív fotókkal illusztráljuk az aktuális licitet, úgy gondoltam, hogy a KAC elleni licitre egy olyan képet választok tavalyról, amelyen szerepel Kicsicsó.

Mindjárt keresek egy Zágrábos képet az új licithez.
@KCs: Az 4-500.000. dollár extrém összeg, az 50.000.-es átlagfizetésben meg benne vannak a 0 dollárt kereső juniorok is.
@forestjr: Oké, de a finn élvonalban pár éve 60 ezer euró körül volt az átlagfizetés. Ekkora különbség (belekalkulálva a válság miatt visszaesést) számomra megdöbbentő.
@Rock me Amadeus: A 15% az összes külföldire vonatkozik, gondolom az új jogszabályban se lesz ez másképp (ha lesz).
@KCs: Ez valóban egy 2 évvel ezelőtti adat, de ugye az általad is említett válság miatt nem hiszem, hogy számottevően növekedtek volna a fizetések. De számolhatunk 60000 dollárral is, akkor még kellemetlenebb helyzetbe kerülnek a klubbok.
@KCs: Amúgy engem is meglep, hogy ekkora különbség lenne az SM-Liiga javára? Én pont fordítva gondoltam volna.
@forestjr: az igazi kérdés, hogy létezik-e a svéd és a finn liga közt akkora fizetéskülönbség, amennyi 60e dollár és 60e euro között van. Ezek szerint igen, mindenesetre fura.
Most lehet hülyeséget kérdezek, de én úgy tudtam, hogy az EU-ból érkező játékosok nem számítanak légiósnak. Ez változott, vagy nem is volt ilyen?
@durex26: Az angol nyelvű oldalakon semmilyen utalás sincs arra, hogy az EU-sok kivételek lennének, persze arrafele már lehet annyira természetes dolog, hogy meg se említik. Megköszönném, ha egy svédül tudó kolléga segítene megfejteni az igazságot.
az 50 000 egy marhaság, legalábbis profikra nem vonatkozhat a svéd csapatok költségvetését aki ismeri tudja, hogy hülyeség. A finnek lényegesen csór´bbak.
csak halkan jegyzem meg, hogy az ilyen szabály tök EU ellenes, nem lehet diszkrecionálni az adózást attól függően, hogy mi a nemzetisége valakinek. Ha valaki Svédországban dolgozik és kap fizetést, nem adóztathatják jobban, mint más svéd állampolgárt.

Ebből következően úgy gondolom, hogy valami elcsúszhatott az információkban és itt nem adóról van szó, hanem esetleg a szövetség terhel ki valami extra licenszdíjat a csapatra. De ez is eléggé sántít, ennek meg a munkavállalók szabad mozgása miatt nem lenne szabad így működnie.
@munkagep: Az angolul artist licence-nek nevezett dolog eddig is működött, ami 15%-ot tett ki. A tervezett plusz 31,42 % pedig társadalombiztosítási hozzájárulásként működne. Mivel nem vagyok tisztában az EU-joggal, ezért nem tudom, hogy a törvény elfogadása milyen akadályokba ütközhet, de jelenleg tárgyalják.
Azt pedig,, hogy a csak nem EU-s játékosokra vonatkoznának az előírások, sehol sem jelzik külön (persze ettől még lehetséges) .
@durex26: Igazabol nem tadom pontosan,de a finn ligahoz kepest itt jobb a penz.Olyan 1 millio korona kb.28 ooo ooo millio lehet az atlag.A Linköping Hlinkaja 800 000 koronat kap ,de ugynevezett ARTIST szerzödese van,ami kb.5-6 honap.A juniorbol kiöregodok a Färjestadnal kb.25000kr -tkeres,a többi ettöl felfele.A multkor olvastam mennyit költenek jatekos fizura a klubok de nem emlekszem pontosan.Klub költseg vetes a jobbaknal 100 000 000 {ev fölött. Udv.
Érthetőbben. Hlinka kb. 250 000Eurót keres, ami reális, pont annyival több, hogy ne akarjon Csehországban játszani.( Ot nagyot estek a fizuk a krízis óta van aki havi 17 000 eurót felezett.)Ezért értelmetlen az átlag 50 000, mert akkor mi az ördögre menne el mondjuk a 10-12 millió Eurós költségvetés?
@jardajagr: 50.000x20 játékos=1.000.000 EUR/hó
10-12 hónappal számolva 10-12 millió euró. Erre, vagy rosszul számolok?
@F. Kapus: A cikkben évi 50000 dollár szerepel, ami 20 fős játékoskerettel évi 1 millió dollár bérekre.
@KCs: mekkora egy állat vagyok, bocs
Hm, most találtam egy utalást egy másfél éves The Hockey News cikkre, ahol is az európai topligák átlagfizetéseit boncolgatták, és a következő listát állították fel:

1. Oroszország: $400,000
2. Svédország: $200,000
3. Svájc: $170,000
4. Németország: $150,000
5. Csehország: $100,000
6. Szlovákia: $75,000
7. Finnország: $67,000

Nagyon valószínű, hogy az első forrásom tényleg keményen rossz, és a kétkedőknek lesz igaza (teljesen logikus is lenne). Persze ezek közel sem pontos értékek, és azóta változtak is biztosan, főleg Oroszországban.
süti beállítások módosítása