HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mi történt nyáron az EBEL-csapatokkal 2.

2009.09.19. 20:08 KCs

Az osztrák–magyar–szlovén–horvát bajnoki szezon elkezdődött, három fordulón már túlvagyunk, nagy reményekkel vágott neki az Alba Volán is, de a többi csapatnak sem lehet más a célja, mint a playoff. Két részben elemezzük, melyikük erősödött, melyikük gyengült, elsősorban a játékosmozgásokat foglaljuk össze, és vázoljuk az esélyeket is. Az első részben a mezőny feléről már elmondtuk a magunkét, hajtás alatt ott a folytatás.

KHL Medvescak Zagreb. A liga újoncaként a Medvescsak Zagrebnek nagy szüksége volt kerete megerősítésére. A klubvezetés azt a stratégiai döntést hozta, hogy elsősorban a külföldön játszó, esetleg ott is született, de horvát felmenőkkel rendelkező játékosok irányába nyit. Ennek vitán felüli előnye, hogy nem négypontos légiósoknak számítanak az adott hokisok, hátránya viszont, hogy behatárolja azt a szintet, ahol keresgélhetnek. Nem hemzsegnek ugyanis a horvát származású jégkorongozók az NHL-ben vagy az AHL-ben.

Ennek megfelelően jobbára a tengerentúli és az európai másod- és harmadvonalból érkeztek sportolók a Zágrábhoz. Kivételt a négy EBEL-en belülről elhalászott hokis jelent: Aaron Fox a Viena Capitals, Alan Letang az Innsbruck, Conrad Martin a Jesenice, Rob Sandrock a Villach mezét cserélte kék-fehérre. Közülük a legnagyobb név kétségkívül Foxé, aki pazar szezonokat tudhat maga mögött a Béccsel. Az egész liga egyik legjobb csatáráról van szó, akivel kapcsolatban két nagy kérdés merülhet fel: egyrészt milyen formába tud kerülni tavalyi súlyos sérülése után, másrészt hogyan találja meg az összhangot új játékostársaival, akik játékereje nem mérhető korábbi kollégáiéhoz.

A három hátvéd közül Letang az ismertebb, megjárta az NHL-t is, megbecsült tagja volt a Hamburgnak a DEL-ben. Sandrock pályafutása kalandosabb, ő is szerepelt a DEL-ben, de közben hosszú éveket töltött a német harmadosztályban is. Az utóbbi idényekben újraélesztette a karrierjét, így jelentős stabilitást adhat a csapatnak. Conrad Martin a tavalyi szezon végén került a Jesenicéhez, és nem okozott csalódást. A hátsó alakzatba érkezett még a fiatal Toni Bezina a svájci másodosztályból, Andy Sertich az ECHL-ből, Chris Powers az NCAA egyetemi bajnokságból.

Ami a csatársort illeti, Foxon kívül a négy további légiós, John Hecimovic, T. J. Guidarelli, Jeff Corey és Mike Oulette tűnik jelentősebb erősítésnek. Hecimovic kanadai, az ECHL-ig jutott a tengerentúlon, az elmúlt években pedig Hollandiában bizonyult termékenyek, és az eddig eltelt fordulókban az EBEL-ben sem volt problémája a gólszerzéssel. Az amerikai Guidarelli évek óta Európában játszik, a német másodosztályban rendre megbízhatóan hozta a meccsenkénti egypontos átlagot, és eddig nincs ez másként az EBEL-ben sem. A szintén amerikai Corey korábban Dániában már megmutatta, képes stabilan eredményesnek lenni, nyilván idén is ez a szándéka. A center, Mike Oulette több mint 100 AHL-es fellépést mondhat magáénak, korrekt statisztikákkal.

A keret mélységét szemlélteti, hogy hazacsábították a horvát hoki reménységét, Michal Novakot a svájci másodosztályból, valamint lecsaptak a brit élvonalban vitézkedő Cardiff Devils házi pontkirályára, Mike Prpichre is, illetve szerződtették az egykor 18 NHL-mérkőzést játszó veterán Joel Prpichet, aki Ázsiában töltötte az elmúlt hét idényt.

A kapuban a Svédországból átigazolt szlovén Robert Kristan minden bizonnyal megbízható támasza lesz a csapat védekezésének. Nehéz megjósolni, mire lehet képes az újonc, de a jó rajt ellenére szinte biztos, hogy a tanulópénzt nekik is meg kell fizetniük, akárcsak a múltban a Jesenicének, a Ljubljanának vagy a Volánnak.

Érkezett: Toni Bezina (Visp, NLB), Robert Kristan (Mora, SWE2), Vanja Belic (KHL Mladost Zagreb), Andy Sertich (Utah Grizzlies, ECHL), John Hecimovic (HYS Den Haag, NED), Aaron Fox (Vienna Capitals), Alan Letang (HC TWK Innsbruck), Rob Sandrock (EC VSV), Mike Prpich (Cardiff Devils/EIHL), T. J. Guidarelli (Riessersee), Michael Novak (La Chaux-de-Fonds/NLB), Jeff Corey (South Carolina Stingrays), Mike Ouellette (Hartford Wolf Pack), Conrad Martin, Saso Rajsar (beide HK Acroni Jesenice), Chris Powers (Trinity College), Jonathan Romic (Univ. of Windsor/próbajáték), Joel Prpic (Japán).

HDD Tilia Olimpija Ljubljana. Bár a tavalyelőtti ezüstérem után a tavalyi utolsó hely mélységes csalódás volt az Olimpija Ljubljana számára, korlátozott anyagi lehetőségeik miatt nem tudtak jelentősen belenyúlni a játékoskeretbe. Kapusposzton igyekeztek méltóak lenni hagyományaikhoz, és minőségi légióst a kapufák közé állítani. Az NHL-t és a KHL-t megjárt Norm Maracle papíron ilyen játékos, ám a felkészülési mérkőzéseken bizonytalannak tűnt. A tét, úgy látszik, jó hatással van rá, eddig az EBEL-ben nem lehetett rá panasz. A WHL-ből hazahozott Bostjan Golicic fiatal, de gyorsaságával hozzá tud tenni a támadójátékhoz. A sokat látott Ivo Jan vele ellentétben egyáltalán nem gyors, de rutinja sokat érhet.

A szlovének nagy reményeket fűznek Steve Kellyhez, akinek a játékosmúltja vitán felül imponáló. A Stanley-kupa-győztes 32 éves szélső 149 NHL-fellépés, 390 AHL-csata és 134 DEL-mérkőzés minden tapasztalatával igazolt a Ljubljanához, ha megközelíti a fénykorát, nagy sztár lehet. Érdekes, hogy csak egy hátvéddel frissítették a csapatot, a kalandos pályát befutott Remi Royerrel. A védő a múltban már kétszer is lenullázta a karrierjét, valószínűleg az utolsó esélyét kapta, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben. Először az ezredfordulón öt év alatt az NHL-től az LNAH amatőr ligáig küzdötte le magát, majd Európában szerencsét próbálva a Salzburg stabil kezdőjátékosából a második csapat töltelékemberévé lett. Tavaly az a szégyen esett meg vele, hogy egyetlenegyszer sem léphetett pályára az EBEL-ben, a Red Bull II.-vel a másodosztályban vegetálta végig a szezont. Hogy az Olimpija ajánlata új motivációt jelent-e a még mindig csak 31 éves hokisnak, hamarosan kiderül.

Az Olimpija Ljubljana vérmes reményeket idén sem tűzhet ki maga elé célul, minden bizonnyal már a rájátszásba kerülés is komoly siker lenne számára.

Érkezett: Nemanja Vucurevic (Novi Sad/Tryout), Bostjan Golicic (Calgary Hitmen), Norm Maracle (Iserlohn Roosters/DEL), Ivo Jan (Graz 99ers), Remi Royer (Salzburg/próbajáték), Steve Kelly (Syracuse Crunch/AHL).
Távozott: Mike Morrison, Markus Korhonen, Pasi Petrilainen, Ziga Pavlin (Ritten), Jens Nielsen, Nik Zupancic.

EC VSV. A Villach sohasem arról volt híres, hogy rárontana az átigazolási piacra. Mindig  megfontoltan, céltudatosan, posztra igazoltak. Hűek maradtak a hagyományaikhoz: néhány kiszemelt osztrákkal és pár minőségi légióssal próbálták pótolni a távozókat.

Akik között bizony akadt érzékeny veszteség is. A Grazhoz igazolt Oraze, Peintner, Stefan trió, valamint a Luleát választó Thomas Raffl kulcsemberek voltak, akárcsak a Zágráb által elcsábított hátvédpár, Mapletoft és Sandrock. Az érkezők listája sem tűnik rossznak, igaz, kimondott sztárokat nem nagyon találunk. A csatárok közül a legfigyelemreméltóbb új játékos Mikael Wahlberg, a svéd center, aki hét szezont töltött a svéd élvonalban, tavaly pedig a KHL-ben és a svájci legmagasabb osztályban terelgette a pakkot. Sokat várnak Kiel McLeodtól is, aki tavaly az olasz élvonalban érdekelt Cortina házi gólkirálya volt, előtte az AHL-ig vitte.

Az osztrákok közül Christian Ban a KAC-ban már megízlelhette az EBEL-t, tavaly az IHL nevű amerikai alsóbb ligában próbálkozott, inkább kevesebb, mint több sikerrel, Philipp Pinter pedig a Salzburgban volt peremember. A védelembe Dániából hozták a kanadai Mike Martint, aki az orosz Szuperligában és a DEL-ben is lehúzott egy-egy szezont, előtte pedig stabil AHL-játékos volt. Hozzá Gerhard Unterluggauer csatlakozott Innsbruckból, aki az egyik legtöbbre tartott osztrák bekk.

Áttekintve az igazolásokat, a VSV idén is inkább a szorgos iparosokra voksolt, semmint a hoki művészeire, ígystabil középcsapatnak ígérkezik.

Érkezett: Gerhard Unterluggauer (HC TWK Innsbruck), Philipp Pinter (Salzburg), Kiel McLeod (SG Cortina), Mike Martin (Frederikshavn), Christian Ban (Bakersfield), Mikael Wahlberg (Ambri-Piotta/NLA).
Távozott: Thomas Raffl (Lulea), Martin Oraze, Markus Peintner, Daniel Stefan (mind Graz 99ers), Benoit Mondou (La Chaux-de-Fonds), Justin Mapletoft, Rob Sandrock (KHL Medvescak Zagreb), Mike McKenna (?), Darrel Scoville (EHC Liwest BW Linz), David Slivnik (HK Acroni Jesenice), Dan Cavanaugh (Visszavonult), Marco Wieser (Alpena IceDiggers/NAHL).

EHC Liwest Black Wings Linz. A linziek elsősorban a légiósok lecserélésével voltak elfoglalva a nyáron, a hazai hokisaikkal kapcsolatos átigazolások kissé a háttérbe szorultak. Két osztrák játékosukat elvitték rivális EBEL-egyesületek, így távozott Iberer a Grazhoz, Maier a Salzburghoz, egy osztrák fiút, Judexet pedig a Linz igazolt Bécsből. Ami a külföldieket illeti, a finn Rämö, a kanadai Rourke és DiLauro nem maradt a Black Wingsnél, ám hamar érkezett helyettük három kanadai jégkorongozó. A hátvéd Scoville a Villachban már bizonyította, hogy kőkemény és igen ponterős bekk, aki komoly stabilitást tud adni a hátsó alakzatnak. Rich Bronilla az ezredforduló óta Európában játszik, a brit élvonalból a német harmadosztályon át vezetett az útja előbb a német másodosztályig, majd most a Linzhez, valószínűleg vele sem csináltak rossz vásárt. A fiatal Franklin MacDonald az AHL-ből érkezett, a második-harmadik sorban tűnik bevethetőnek.

A kitűnő Westlunddal a kapuban, a masszív hátvédpárokkal és tehetséges csatárokkal rendelkező Linz jó eséllyel pályázik a mezőny első felébe, ha elkerülik a sérülések és a formahanyatlások a nem túl bő kerettel dolgozó klubot.

Érkezett: Rich Bronilla (Landshut), Darrel Scoville (VSV), Franklin MacDonald (Rochester Americans/AHL), Andreas Judex (Vienna Capitals).
Távozott: Florian Iberer (Graz 99ers), Patrick Maier (Salzburg), Winfried Rac (EC Wels), Mikko Rämö (Jokipojat), Allan Rourke (Krefeld Pinguine), Ray DiLauro (HC Bozen).

HK Acroni Jesenice. Az új idény egyik legnagyobb kérdése, hogy milyen játékerőt is fog képviselni a Jesenice. A tavasz folyamán megnyirbált költségvetésről és távozó kulcsjátékosokról szóltak a hírek. Elment a két Rodman, Paré, Strömberg, Martin és Kranjc is. Vagyis azok a hokisok, akik megszabták a csapat fazonját. Aztán a nyáron már számos érkezőről is lehetett hallani, meglepő módon elsősorban az orosz hokikultúra felé nyitott az Acroni. Az észt center, Makrov nemzetközi szintem már bizonyított hazája válogatottjában, 29 éves kora ellenére 11 felnőtt vb-n járt. Játszott az orosz Szuperligában és a finn másodosztályban is, tavaly Fehéroroszországban légióskodott.

A kazah Trosinszkij is érett, tapasztalt center, megannyi gólt remélhetnek tőle a szlovén szurkolók. A hátvédekről szólva igen jó igazolásnak tűnik az orosz Golubovszkij, aki rutinos hátvéd, az NHL-ben, az orosz Szuperligában és a svéd élvonalban is letette a névjegyét. Minőségi légiós lesz a kazah-német kettős állampolgár hátvéd, Alexander Dück, aki a DEL-ben volt alapember az elmúlt évtizedben, most azonban az EBEL-t választotta. A kaput is sokat látott orosz hokisra bízták, Borisz Tortunov 14 idényt húzott le az orosz Szuperligában, nem is akármilyen mutatókkal. A hazai játékosok közül Ales Remar, David Slivnik és Anze Markovic minden bizonnyal kiegészítő emberek lesznek.

Érkezett: Rok Ticar (Timra), Jan Golubovszkij (Junoszty Minszk), Borisz Tortunov (Vityaz Csehov/KHL), Andrej Trosinszkij (Kazcink Torpedo/RUS2), David Slivnik (EC VSV), Ales Remar (Milano Rossoblu), Alexander Dück (Iserlohn), Andrei Makrov (Gomel).
Távozott: Marcel Rodman (Vienna Capitals), David Rodman (Vienna Capitals), Ales Kranjc (Vienna Capitals), Jean-Philippe Pare (Graz 99ers), Kyle Deck (Texas Brahmas), Dejan Varl (Visszavonult, a csapat másodedzője lett), Conrad Martin (KHL Medvescak Zagreb), Saso Rajsar (KHL Medvescak Zagreb).

9 komment

Címkék: átigazolások ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem ide szol! De ma jatszott Debrecen a Progym ellen. 2-3 lett az eredmeny! akit erdekel esetleg
Köszi KCS, hogy megosztottad velünk. Az egyébként nyilvános, hogy melyik játékos hány pontot ér? Kíváncsi lennék.
Justin Mapletoft biztos, hogy Zágrábba igazolt? Nem vagyok biztos bene, de mintha csapat nélküli lenne. Ha így van, kár érte, mert jó játékos, a Volán is megszerezhette volna...
@MrBlue: Mapletoft hivatalosan szabadúszó, és a Zágráb csapatában idén biztos nem lépett jégre hivatalos meccsen. Ahogy néztem, Villachban se szerepel.
Nyáron felmerült egy pletyka, hogy visszavonul, de ez tényleg csak pletyka volt.
@ekanai: Köszi, hogy utánanéztél.
@MrBlue: Hát, az Erstebankliga.at-n még mindig úgy áll a VSV távozóinál, hogy

"Justin Mapletoft, Rob Sandrock (KHL Medvescak Zagreb)"

Igaz, a zágrábi érkezőknél nincs felsorolva a játékos, ezért nem is ejtettem róla szót a Zágrábnál. Meglátjuk, valóban gyanús, h eddig semmi érdemi megerősítés nincs a neten az ügyben.
@KCs: Lehet, hogy nem fér bele a 60 pontos keretbe, és most keresik a horvát üknagymamát, hogy gyorsan kettős állampolgárságot kaphasson, nem?
Nálunk mi lenne a helyzet, ha összeszednénk az összes magyar hokist a világból és nem lennénk olyan balfaszok, hogy a kettős állampogárság kérdést jelentene...persze, az a szerencsénk, hogy vannak itthoni jó hokisaink is...
@KCs: Mai hivatalos hír: Mapletoft a Villach csapatából a német elsőligás Straubing Tigers csapatába igazolt.
süti beállítások módosítása