HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Honnan jött vissza a Pittsburgh?

2009.06.14. 12:22 Ryan O'Brien

A Pittsburgh Penguins az NHL történetében harmadikként nyerte idegenben a mindent eldöntő hetedik meccset a Stanley-kupa fináléjában. A Dan Bylsma vezette csapat a szezon közben még a playoffra is esélytelennek tűnt, aztán ez lett belőle.

Kevesen gondolták télen, hogy a Pittsburgh még ebben a szezonban fel tud kapaszkodni a csúcsra. A szezon felénél sehol sem voltak, szurkolóik kétségbeesetten szidalmazták Therrien edzőt. Akinek mennie is kellett, és február 15-én érkezett a még csak 38 éves, komolyabb tapasztalat nélkül munkához látó mester, Dan Bylsma. Leigazolták Craig Adamst a Chicagótól, Bill Guerint a New York Islanderstől, Chris Kunitzt az Anaheimtől, és a csapat nemhogy simán bejutott a rájátszásba, de előbb visszakézből elintézte a Philadelphiát, aztán nehezen, a hetedik meccsen, idegenben a Washingtont, majd kisöpörte a Carolinát, és a végén visszavágott a tavalyi kudarcért a Detroitnak.

Több olyan játékosa volt a Pensnek, akik a kupa közelébe már odakerültek, de nyerniük csak most sikerült. Az egyik Szergej Goncsar, aki sérülés miatt sokat hiányzott a szezonban, és a playoffban is meccseket kellett kihagynia. Goncsar 1998-ban és tavaly is döntőt játszott, mindkétszer vesztes csapat tagja volt. Most célba ért. "Nagyon szerencsés vagyok, hogy sikerült felépülnöm, és játszhattam – mondta az orosz védő. – Rosszul kezdtük a szezont. Megsérültem, és bár nagyon készültem, fogalmam sem volt, mikor térhetek vissza. Boldog vagyok, hogy részese lehettem a történteknek."

A Pittsburgh jó néhány játékosa felnőtt a feladathoz, nemcsak Sidney Crosbyról vagy Jevgenyij Malkinról kell beszélni. Rob Scuderi a hatodik meccsen kétszer is biztos góltól mentette meg csapatát, akkor, amikor a Detroit 2-1-es hátrányban volt. Maxime Talbot karrierje során csak 11 playoffgólt lőtt, de közte két olyat, ami eldöntötte a Stanleyt. A negyedik szezonját tölti a Penguinsnél, azt mondta, nagy hatással van rá, hogy Malkin szobatársa lehet az idegenbeli meccseken. "Nem csináltam semmi különöset, csak belőttem a korongot. Mit mondtam a meccs előtt? Megnyerjük a kupát. Ez fantasztikus" – nyilatkozta a meccs után a 25 éves kanadai. A Pittsburgh úgy hozta le a hetediket, hogy legjobbja, Sidney Crosby a második harmad közepén ütközött Johan Franzennel, megsérült.

Ray Shero, a Penguins általános igazgatója a legfontosabbat emelte ki. "Azért különleges ez a bajnoki cím, mert nagy csapatot vertünk a döntőben. Nagyra értékeljük a Detroitot, őket legyőzni különösen nehéz dolog volt. El kell ismerni, a sikerhez szerencse is kell." Shero hozzátette, óriási dilemma volt Michel Terrien edző elküldése szezon közben: "Jó munkát végzett, tavaly a döntőbe vezette a csapatot, de éreztem, hogy váltani kell, valami nem működött jól." Jött Bylsma, és egy 18-2-3-as, káprázatos sorozat.

Marian Hossa Detroitba távozásáról is beszélt Shero. "Muszáj volt meglépni, mert a fizetési plafont tartanunk kellett, de Kunitz, Guerin és Adams bizonyította, hogy nem döntöttünk rosszul. Ráadásul olyan játékosok kerültek előtérbe, mint Rob Scuderi, Mark Eaton, Matt Cooke, Tyler Kennedy, és isten megáldja őt, Max Talbot, akik szívvel-lélekkel, minden energiájukat mozgósítva rengeteget tettek a mostani sikerért."

Jevgenyij Malkin, a playoff MVP-je nemcsak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ő az ötödik, aki az alapszakasz és rájátszás legeredményesebb hokisa lett, hanem azzal is, hogy a playoffban a második legtöbbet szabálytalankodó játékos volt. Olykor alattomosan játszott, de a döntő meccsre összeszedte magát. Nagyon fontos volt, hogy felesleges szabálytalanságokkal nem sújtotta csapatát. Volt olyan is, aki tavaly és idén is a vesztes csapatban volt, pedig közben klubot váltott. Marian Hossa a találkozó után kijelentette, egyáltalán nem bánta meg, hogy a Red Wingshez írt alá. "Ilyen az élet. Így is fantasztikus szezonom volt, csodálatos emberek között. Egyáltalán nem bántam, hogy ideszerződtem. Órákig ülhetnénk itt, és vitatkozhatnánk, megérte-e. Ha maradok Pittsburghben, akkor minden bizonnyal másoknak kellett volna távozniuk. És akkor az egy másik Penguins lett volna. Nem, nem bántam meg." Hossa egyetlen gólt sem tudott ütni volt csapatának, talán az ő találatai hiányoztak a Detroit bajnoki címéhez. Az alapszakaszt 40+31-gyel, a playoffot 6+9-cel zárta. A Pittsburgh elleni hét meccsen csupán három gólpassz volt a mérlege.

A Detroit hiába nyert meg korábbi 12 hazai playoffmeccséből 11-et, a New Jersey Devils rekordjának beállításához szükséges tizenkettediket nem tudta, ami a bajnoki címébe került. A Pittsburgh azzal büszkélkedhet, hogy a rájátszások történetében még sosem kapott ki mindent eldöntő – ráadásul idegenbeli – hetedik meccsen.

A kupát utolsóként az egykori zseniális játékos, a klub tulajdonosa, Mario Lemieux emelte a magasba. Lemieux 17 szezont húzott le a Pittsburghben, máshol nem játszott. 1991-ben és 1992-ben az ő vezérletével nyerte első két bajnoki címét a gárda. 1998 novemberében a franchise – története során másodszor – anyagi csődöt jelentett. Lemieux lépett közbe, és egy év alatt sikerült konszolidálni a helyzetet. Alig tíz évvel később teljesen megérdemelten foghatta kezében – életében harmadszor – a Stanley-kupát.

26 komment

Címkék: detroit döntő nhl pittsburgh playoff stanley kupa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amúgy mindenki Hossaról beszél, pedig Conklin ha lehet még durvább, most nézem..

2006-ban az Edmontonnal, 2008-ban a Pittsburgh-el, idén meg a Detroittal veszít Stanley döntőt!

ez milyenmár...
Nem Matt Cookes, hanem Matt Cooke!
Amúgy én nem akarom magam dícsérni, de még kb. főcsoport 9-10. hlyen állt az edzőcsere után a Pens, amikor azt mondtam egy Pittsburgh-fan haveromnak, ha eljutnak a rájátszásba, mindegy, hogy 3., 5., vagy 8. helyen, akkor nagydöntőt játszanak.

Azt viszont nem gondoltam volna, hogy meg is nyerik.
Eleg szimpatikus a Hossa nyilatkozata, tenyleg nem tehet rola, hogy igy sikerult neki
@csiki hokis: Nem akarom Hossa-t szídni, tett egy döntést... Nem jött össze neki, de azért igenis tehet róla hogy nem nyert a redwings... 0 gól a döntőben. Szerintem többet vártak Lidstrom utáni legjobban fizetett játékosuktól. Kíváncsi vagyok jövőre hova megy, mert Detroitban kb max 4-5 milliót tudnak neki adni. Én nagyon örülok, hogy nyert a Pittsburgh!
Milyen volt Fleury 2 védése 59:57-nél??? A másodiknál szinte szemberepült a koronggal, mint egy kézis szemafórkapus...
Nos Hossa-t meg akarják hadni a Detroitban,mert meg vannak vele elégedve nagyon.Kérdés a pénz lessz,mert olcso nem lessz.Ha megtudják fizetni,akkor Hudler,Samuelsson meg mégvalaki megy a csapatbol.Ezt márt írják is.Hossa-t becsulik,mert a tobb 10 millios Edmonton-i szerzodésnek nemet mondott,és a bajnok Detroit-ot választotta.Az hogy a dontoben nem adott golt az egy dolog,mert aki látta a mecseket az tudja hogy hajtott mint az orult.Detriot-nak ez elég volt,mert írják,hogy Hossa nagyon akart,de nem ment.Ez a sport,egyszer megy másszor nem megy mondja a Detroit menedzsere.Nagyon kedvelik ot,mint szeméjiséget.Nagyon szorgalmas játékos.A szlovák válogatotban is maximálisan hajt.Detroit-ban a helye.
Gratula a Pensnek es go wings!
Fleury tanyleg nagyokat vedett !
Azért az milyen már, hogy 17 évig kapod a fizetést egy klubtól majd megveszed az egészet....
@Grundolf: úgy is mondhatjuk, hogy megmentette azt a klubot, aki a kenyerét adta. nem volt rossz húzás :-)
@Grundolf: ilyen egy szivvel lelekkel csapataert elo ember, sportolo. nem kaszinozik, nem nightklubban palja a penzet, hanem oriasi oromot szerez egy sportert rajongo varosnak.
sajnos Magyarorszagon ilyen peldat nem erost ismerunk.
@csiki drukker:
Teljesen egyetértek! Olyan ember aki sportolóként, majd utána tulajdonos/ manager ként ennyit tesz egy csapatatért az példa értékű. Követendő példa lenne itt nálunk is, sajnos itt inkább az önjelölt manager ek vannak többen, tisztelet a kivételnek.
Nem vita indításnak szánva, de itt van a Crosby sérülés….
www.youtube.com/watch?v=IdiY6mRgVgg

Hát nem szép..
Bad Hand egy legenda mostantól, kíváncsi leszek, ki marad a köv. idényre ebből a győztes csapatból. Most már tényleg be kéne vetni Pesonent, égő, hogy csak nálunk nincs finn a kezdőben. :-)
@lemieux: e-mail vár váraszra a blghtams címen...
Aki szeretné élőben nézni a pittsburghi parádét annak itt egy link:
www.thepittsburghchannel.com/video/19755587/index.html
@durex26: Ezt most hogy érted? Ha jól emlékszem te redwings fan vagy...
süti beállítások módosítása