HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kocsis Ferenc a Lahti Pelicansnál

2009.06.11. 21:25 F. Kapus

Folytatjuk az elmúlt napok átigazolási sorozatát. Ezúttal az Alba Volán kölyökválogatott csatáráról adunk hírt, aki augusztustól Finnországban játszik, hasonlóan barátjához, Sebők Balázshoz. Így egy hét alatt az U14-es, az U16-os és az U18-as bajnokság (Nemes Benjámin) legponterősebb játékosai mentek külföldre fejlődni. Kocsis Ferenc felnőtteknél és az utánpótlásban is a legfelső ligában szereplő Lahti Pelicans tagja lesz.

Már csak az a kérdés, hogy augusztus 1-jén vagy 15-én indul útnak a fiatalember. A többiekhez hasonlóan egyedül utazik az északi országba, ahol valószínűleg egy családnál helyezi el csapata, a Lahti Pelicans. Az angol nyelvű iskolát most intézik számára.

Hogy miként is jött össze a nagy kaland, arról édesapja számolt be a jégkorongblognak. "A prágai torna nagyon jól sikerült, az All Star válogatottba is bekerült a fiam (a csapatkép ott készült, hősünk balról a harmadik – F. K.), ahol eredményesen és jól játszott. A meccs után kanadai menedzserek kerestek meg minket, egy ontáriói hokiakadémiára kínáltak ösztöndíjat. Úgy gondoltuk azonban, hogy ez nagyon messze van, és még fiatal is hozzá a gyermekünk, ezért nem utazott ki végül. Ez a lehetőség évi nyolcmillió forintos ajándék lett volna. Karácsonykor azonban azzal állt elő a fiam, hogy szeretne külföldön játszani.

Azt javasoltam, készítse el angolul az életrajzát, és küldje szét azoknak a csapatoknak, ahol el tudná képzelni magát. Több országba is szétküldte az e-maileket. A német Augsburg azonnal válaszolt, ők már egy évvel korábban is szívesen fogadták volna. Már majdnem megállapodtunk velük a folytatásról, amikor próbajátékra hívta a Pelicans. A családi ünnepek idén a külföldi próbajátékok jegyében teltek. Születésnapjára az augsburgi utazást kapta, a ballagásra egy lahti repülőjegyet kért. A finnországi próbajátékra egyedül ment, nem szeretném én egyengetni az útját. Haza sem ért, amikor telefonáltak a finn csapattól, hogy szerződést kínálnak a fiamnak. Később kiderült, hogy fiatal kora miatt jogilag még nem lehetséges a szeződéskötés, csak jövőre. Úgyhogy ezt az évet szerződés nélkül tölti kint, utána kínálnak majd 3-4 éves megállapodást."

Kocsis Ferenc az 1993-94-es születésűek bajnokságában fog szerepelni, ugyanabban, amelyben Sebők Balázs. A csapat ígérete szerint az ifjúságiak edzéseit is látogathatja, mert fizikai érettsége megfelelő ehhez. "Nagyon profik a lahti körülmények. Feri koriedzését videóra vették kint, és úgy engedték haza, hogy teljes elemzést készítettek játékáról, fizikai felkészültségéről. Elmondták, nyáron milyen gyakorlatokat kell végeznie, és minden feladathoz hozzátették, miért kell csinálni, és milyen változást fog eredményezni. Nagyon izmos a fiam, de voltak izomcsoportok, amelyek a finnek szerint fontosak a hoki szempontjából, és még bőven fejlesztésre szorulnak."

A szállást, a beiskolázást és az étkezést megoldja a klub, de azt a tagdíjat, amit a finn fiatalok is fizetnek, a külföldieknek is állniuk kell. Ez ennél a klubnál 150 euró havonta, amiben az idegenbeli meccsekre való utazások is benne vannak.

"A kisfiam kemény, vagány gyerek, aki ezt is képzeli magáról. Néhány cselekedete esetében nem értek egyet ezzel a jelzővel, de egy biztos, a jégkorongnak rendeli alá az életét, igazából csak ezzel lehet motiválni. Átlagos képességű tanuló. Ha egy matekpéldában jégkorongról van szó, nagyon szívesen megcsinálja, amúgy nem köti le a tanulás. De a hokiért mindent megtesz. Most például finnül tanul, mert tudja, ez kell a pályafutásához. Nem tudom eldönteni, mi a legjobb megoldás, jó-e, hogy elmegy. Ebben a kérdésben a volános szakemberek sem tudtak egyértelmű választ adni, sokan sokfélét tanácsoltak. Itt is nagyon jó szakmai munka folyik, nehéz dönteni, most így alakult."

Kocsis Ferenc a kölyökbajnokság alapszakaszában 25 mérkőzésen 37 gólt lőtt, 31 gólpasszt adott, 68 pontot szerzett. A rájátszásban 13 találkozón 13+12=25 pontot teljesített. Egy korosztállyal feljebb, a serdülők között is remekelt, 17 mérkőzést nyomott le, 13 gólt lőtt, 16 gólpasszt adott, itt is szerzett 29 pontot. 55 meccses szezonja volt 13-14 éves korában, ez követendő példa az utánpótlás-bajnokságokban. Pályája különös, hiszen még csak öt éve tanult meg korcsolyázni. Sokáig úszó volt, majd elment focizni, de az ottani közeg a szülőknek nem tetszett. Szerették volna, ha fiatalon megtanul korcsolyázni, így került a jégpályára. Feil Richárd oktatta az alapokra, ő tanácsolta, vigyék le hokiedzésre is az ügyes gyermeket. Így kezdődött a jégkorongos karrier. Sportos családból származik, édesanyja első osztályú kézilabdázó volt, nővére jelenleg utánpótlás-válogatott ugyanebben a sportágban. Nevelőedzője Orgovány István, Bedő Lajos, Szongoth Kristóf és Fekti István volt az Alba Volánnál.

A rendkívül jó felépítésű fiatalember 1995. február 8-án született, tehát alig múlt 14 éves. Ennek ellenére már 178 centi magas, és 78 kilót nyom. Egy deka felesleg nincs rajta, jó alkatú, csupaizom erőcsatár. Faragó Gyula, a kölyökszelekció egyik edzője is elmondta, Kocsis Ferenc volt az egyetlen a világszínvonalú prágai kölyöktornán, aki fizikailag is maximálisan megállta a helyét.

15 komment

Címkék: utánpótlás kocsis alba volán lahti kocsis ferenc lahti pelicans

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volt az elmúlt szezonban egy érdekes szitum Ferivel.
Éppen ezért szívből kívánom, hogy finn kalandja jól sikerüljön és pár év múlva ott láthassuk a válogatottban, lehetőleg A csoportos VB-ken. Sok sikert kívánok neki!!!
Ügyes legyél! Alázat és munka továbbra is. Aztán mikor már nagyon sokat fejlődtél, gyere haza a válogatottba!
Valamikor láttam egy táblázatot, ahol a fiatalok teljesítménye alapján "állapították" meg, hogy mely országok lesznek A csoportosak 2014-ben... abban szép hazánk is szerepelt, mint stabil tag..

És ha ennyi fiatal megy külföldre, akkor remélem, ennek a táblázatnak igaza lesz.
Mindennapra egy jó hír. Ez nagyon jó!!!!
Gratulálok Fecó, aztán itt tovább bontogathatod a szárnyaidat!
Hajrá Fecó! Tudod: rengeteg munka és alázat!
szakértőktől hagy kérdezzem meg: ezek az igazolások, amikről minden nap beszámoltok, megtörténtek volna az A-csoport nélkül is? itt azt írja, hogy az augsburg már tavaly is vitte volna ezt a srácot, de azért így összességében, ami most elindult, ez ugye azért a "ha egy üzlet beindul" szindróma?
remélem ezek a fiúk később vissza tudnak jönni a válogatott meccsekre is...
Gratula!!! Sok sikert!!!
Amúgy az alsó képre ha ránézek, mintha nem is egy 15-16(?) éves gyerek köszönne vissza, hanem egy 21-22 éves. Persze tudom, hogy a ruházazt is rádob meg minden, de az tényleg látsztik, hogy komoly a fizikuma a srácnak.
@borostom83: 14 éves
Sok sikert Fecó.
Apádat meg hagyd itthon, mert ha meglátják hokizni még téged is hazaküldenek.
Hajrá, hajrá! Ügyes légy és használd ki a lehetőséget! Grat!
Kocsis Feri a 95-ös korosztály legtehetségesebb játékosa,kemény,gyors,és roppant gólérzékeny!Nagyon sok sikert kívánunk neki!
Szomorú vagyok a Volán elvesztette a legrátermettebb ördögét, ki fog a kölkömnek csokit dobni? Viccet félre téve ez a gyerek hétvégeken kijárt még a szupermini edzéseire csak, hogy többet lehessen a jégen. A kicsiknek igazi példaképe volt.
Nagyon sok sikert kívánok neki!
Hajrá Fecó, hajrá Magyar jégkorong!
Fecókám, mi lesz így a péntek estékkel? Csak a Csabival lehet majd érdemben kezdeni vmit (ő meg unatkozni fog) :D
süti beállítások módosítása