HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Diego Scandella: Óriási volt a lelkesedés

2009.05.15. 22:36 kerusz

Ha az idősebb játékosok maradnak a csapatban, újra megpróbálhatjuk a feljutást, el kell dönteni, mi legyen, nyilatkozta a hockeyfans.ch svájci szurkolói portálnak Diego Scandella, Pat Cortina magyar szövetségi kapitány egyik jobbkeze. Scandella, aki a svájciak számára azért érdekes, mert az Ambri-Piottánál dolgozik, egyéb érdekességeket is mond a "Pozitív a mérleg a kiesés ellenére is" című írásban, ezért csaknem teljes egészében közreadjuk az 1-2-es magyar–német után készült szöveget.

– Mi az összegzése a felkészülés és a vb alatt a csapattal elvégzett munkáról?

– Abszolút pozitív a mérleg, számomra és a csapat számára is. A legfontosabb, hogy a magyar válogatott számára nyilvánvalóvá vált, mekkora a különbség az A csoport és a divízió 1 között. Ez a tapasztalat nagyon fontos a további fejlődéshez.

– Megpróbálnak azonnal visszajutni?

– El kell döntenünk, mi legyen. A keretünkben elég sok idősebb játékos van, és pillanatnyilag nincs fiatal, aki a helyükre tudna lépni. Ehhez kell néhány év. Ha az idősebbek maradnak a csapatban, megpróbálhatjuk a feljutást, és akkor a fiatalabb játékosoknak is lehetőségük lesz tapasztalatokat gyűjteni a legmagasabb szinten.

– Milyennek látta a világbajnokság színvonalát?

– Általánosságban azt mondhatjuk, a legjobb hét-nyolc csapat olyan szinten játszik, amelyet a többiek nem tudnak elérni. A 9. és a 16. között is megvan a különbség. Ezt magunk is megtapasztalhattuk a saját bőrünkön. Míg a divízió 1-ben az idő 60-70 százalékában nálunk van a korong, addig itt ez legfeljebb 10 százalék volt. Ez azzal jár, hogy másképp kell gondolkozni játékosként. A csapat láthatta, mi kell mentálisan és fizikailag, hogy ezen a szinten is tartani lehessen a lépést.

– Hogy reagált a magyar válogatott a nehézségekre?

– Nagyon jól. Leszámítva a kanadaiak elleni mérkőzést, ahol az ellenfél más kategóriába tartozott, és az osztrákok ellenit, ahol a sok kiállítás kizökkentett minket a játékunkból, szinte minden találkozónk nyílt volt a legvégéig. A szlováktól a döntő gólt 13 mp-cel a vége előtt kaptuk, az 1-3-as fehérorosz vereségnél 6 perccel a vége előtt még 1-1 volt az állás, a németektől is csak 1-2-re kaptunk ki, és a dánokkal szemben is sokáig vezettünk, mielőtt a kiállítások megtörtek volna bennünket.

– Közvetítették a vb-t Magyarországon tévében-rádióban?

– Minden mérkőzést élőben közvetített a tv, a sajtó és a rádió képviselői is nagy számban itt voltak, rendszeresen beszámoltak az eseményekről. Óriási volt a lelkesedés az országban, senki nem várta korábban ezt a sikert tőlünk. Természetesen nem lehettek vérmes reményeink a bent maradást illetően, de ez sem törte le senkit. Láthattuk ezt a több mint 3000 Klotenbe elzarándokolt szurkolón, és azokon, akik ide, Bernbe is elkísértek bennünket. Az egész olyan, mint egy álom, amiért persze a csapatnak keményen meg kellett dolgoznia a felkészülés alatt.

– Önnek mint született kanadainak biztos csúcspont lehetett a Kanada elleni meccs.

– Természetesen egészen különleges volt számomra, már előtte is izgatott voltam. Néhány kanadai játékost személyesen is ismerek, és a helyettes csapatvezető is jó ismerősöm, a Spengler Kupán ő kért fel segíteni a kanadai csapat mellett. A szüleim nézték a tévében az összecsapást, és csak annyit mondtak, a rossz kispadon ültem.

20 komment

Címkék: magyarország vb a csoport scandella

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy túrót! A lehető legjobb helyen ült Scandella Mester! :)
Az idei idényben a bő keretbe beválogatott játékosokból megfelelő csapatot lehet kialakítani a visszajutáshoz! Hány idős ill fiatal kerül a Divizio I. keretbe,azt a pillanatnyi/akkori/forma kell hogy eldöntse! Esélyesek vagyunk a visszajutásra,tehát semmi ok a csapat esetleges "kicserélésére"! Fokozatosan 4-5 év alatt lehet teljes generációváltás! Tehát az 1975-76-os születésű csapatmag még sokáig HÚZÓERŐ lesz! HAJRÁ MAGYAROK!!!
jőjjön a fiatalítás! U18... a fociban ez már bejött (úgy néz ki)

((tudom, h nem szabad összehasonlítani a hokit a focival, bocsánatot kérek azoktól akik ezt felrónák nekem, de valljuk be, h a fiatalok jobban koriznak, és ez sokat számít ebben a sportágban!))
@emu11:
Az lehet, de ha korongot dobsz közéjük, már más a helyzet. Márpedig én nem igen látok erre most jó esélyt, hogy egy Pedrót, Palkovicsot, Ladányit, most úgy egy nagy rössel csak úgy bárki is leszorítana. A Védőkről nem is beszélve, ott van csak igazán gebasz. Vannak jó játékosok a fiatalabbak közül, mint pl. Kovács,Fekete, vagy akár Jánosi, de én spec. Nagy G, Kóger,Vas J, játékosoktól mindenképp többet várnék. A hozzáállásuk koránt sem olyan alázatos, mint a fent említett játékosoké, ami úgy tűnik sokkal fontosabb annál, hogy kűröznek a rinken....
"rossz kispadon ült"... jó, hogy bekerült ez a mondat, mert nem nagyon tudtam eddig, mit is gondoljak Scandelláról a szakmai kérdéseken túl.
Nagy elismerés a szurkolók felé, hogy ő is így nyilatkozik, pedig ő aztán olyan szurkolást hall az Ambri tábortól egész év közben... www.youtube.com/watch?v=mfisxCmsVBo
@celebesz: szerintem nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hisz azt nem ő mondta, hanem a szülei jegyezték meg neki. Ha a fiam nem a szeretett csapatomban játszana, akkor bizony nekem is fájna a szivem. A magyar kispad viszont egy kihívás számára és ezt jól tudja Ő is, azért van még itt. Bocsánat a kifejezésért, de szarból várat tudtak építeni. Ha én mindenféle edzői tapasztalat és egyebek nélkül odaülök a kanadai kispadra, a csapat akkor is döntőt játszana :)
@pokerface: nem tudom, kinek írtál: én DS szakmai tudását végtelenül tisztelem!!! Soha, sehol nem is írtam mást!
Ugyanígy nem mondtam, hogy nem érthető a szülői reakció - csakhátéppen ennek semmi köze ahhoz, hogy a gyerek miket nyilatkozik. Az igenis árulkodó, hogy kinek mit mesélek el egy interjúban.
@celebesz: mint ahogy magyar újságnak ilyet nyilván soha nem is nyilatkozott volna...
@celebesz: szerintem az a fél mondat poén. én el is mosolyodtam, amikor olvastam
@D. Gromov: szerintem is poén!!! árulkodó poén :)
Nem értek egyet ezzel az "idős,öreg" felvetéssel! Ha 33-34 éves játékososkat öregnek tartunk-tipikusan ugye a foci amiből kiindulunk, mert valahogy úgy alakult, hogy a legtöbb focista 35-36 évesen visszavonul-, nyilván a Detroit rendszeresen félredobja ezt a problémát...A legjobb csapatuk átlagéletkora meghaladta a 32 évet...A helyes arány?...Szuper,Hetényi, Budai, Majoross, Kovács, Kóger, Nagy, Benk, Vas J., Vas M.,Peterdi, Gröschl, Jobb, Sofron, Enafatti, Holéczy,Jánosi,Fodor sőt még Tokaji sem nevezhető öregnek...a rutinos Ladányi, Palkovics, Szélig, Ondrejcik, Horváth simán vállalhat még 5-6-7 évet... Vannak a junioroknál is - min.6-8 fő- aki beférhet, a 16-18 évesekről már nem is beszélve. Nyilván ez egy szűk bázis, de bázis...
@bruins: Nyilvan.Meg Egri Janos js aktiv.


janos is
Persze, aktív, az öregfiúk válogatottal jól is szerepelt Kanadában...Mindegy, a válogatott 70 % nem nevezhető öregnek és ez a lényeg!
@hokihari: szerintem elég hamar be fog kerülni a srác, csak vigyázni kell rá. mindenkinek.
@celebesz: kákán is csomó esete a celebekkel. Nem kell olyan nagy mellényel járni a világban, és akkor a legtöbb fórumozó társaddal egyetemben talán te is tudnál mosolyogni egy ilyen ironikus és kedves poénon.
Majd legközelebb jobban megválogatja a rokonait :D
@bruins: Hát és persze nem is azokat a titánokat keressük, akik 20 évesen a Godót fogják kiszorítani. De a 3-4. sor környékén lehetne nagyobb verseny a csapatba kerülésért. Ehhez kell egy idehaza dolgozó edző és sok-sok válogatott felkészülési meccs!
@emu11:
Hát a fiatalítás nagyon nem jött be a fociban sem... Csak időhúzás volt, lehetett mire fogni a sikertelenséget. (Várhídi-éra.)
Az jött be, hogy Dárdai, Bodnár, Torghelle, Huszti visszatérhetett és a Tőzsér-féléktől elbúcsúztunk...

Csank mondta korábban, hogy nincsen idős vagy fiatal játékos, a legjobbaknak kell játszania. Legyen így a hokiban is! :)

Egyébként sem kell kapkodni, mert a jégkorongban 35-40 év körül még lehet NHL szinten teljesíteni, tehát az U18-as fiataljainknak van még több, mint 2 évtizedük a válogatottba bekerülni! :)
Kicsit más, szerintem a magyar futballt nem lehet, s nem is érdemes összehasonlítani a hazai jégkoronggal. De ha már belekezdtünk, akkor maradjunk annyiban, hogy akik Lotárral végigjátszották a tétmeccseket, azok 70%-a ma is ott van a válogatottnál. Nem Németh Krisztián a kezdő...

Ilyet nyilván nem lehet, de valahol az átmenet lesz a nyerő. A védők többsége úgyis "öreg" lesz, de a támadók esetében neki kell állni legalább két sort bedobni. Ettől azért most sem voltunk messze, főleg, ha a felkészülési meccseket is nézzük.
süti beállítások módosítása