HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Pék: Pontosan felmérhettük, hol tartunk

2009.03.24. 19:35 F. Kapus

Az aranyérmes vezetőedző után rögtön az ezüstérmes következik. Pék György, az UTE trénere hosszú utat járt be csapatával augusztustól márciusig. Eközben a lehető legtöbbet hozta ki a fiúkból. De merre érdemes tovább haladniuk, és mi lenne a legjobb a magyar hokinak? Ezekről a témákról is beszélgettünk.

Pék György vezetőedző nem csalódott az utolsó két mérkőzés vereségei és gólképtelensége miatt. Úgy véli, a két csapat között majdhogynem ez a reális különbség. "A Volánnak három, sőt majdnem négy olyan sora van, mint nekünk a szlovák. Sikorcinék mindent megtettek, de az utolsó két meccsen nem tudtak gólt lőni. Avezérsorunk által adott lökés hiányzott. Borbásék sem voltak rosszak, de így öten ők nem tudják a Volánt megverni. A fiatal harmadik sorunk nagy dicséretet érdemel, a negyedik és az ötödik meccset is 0-0-val hozták le. Természetesen ők kevesebbet voltak jégen, de így is szép volt ez tőlük, végrehajtották a feladatot. Fontos, hogy még sok munkát kell elvégezniük, mert előbb-utóbb nyerniük is kell tudni a jobb ellenfelekkel szemben. Idén még elég volt, hogy biztonsággal beküldhettük őket.

A döntőben kiderült, hogy Zlocháék sem Extraliga-erősségű sort alkotnak. Vagy legfeljebb csak egy szlovák alsó régióban szereplő csapatban lenne helyük. Ha azonos sebességű csapattal játszanak, nem tudnak elszakadni az ellenféltől, nem képesek túl sokszor fölényt kialakítani. A fehérváriak mozgásképességben, sebességben, döntésidőben alaposan fel vannak gyorsulva két év EBEL-szereplés után. Amit a Stars ellen elegendő volt fél másodperc alatt eldönteni, azt Ocskayék ellen 0,2 alatt kellett volna. Jó példa Kadlubiak esete. A Mol Liga és az OB I. egyik legjobb védője volt. Aztán a két utolsó mérkőzésen sokat hibázott. Azért, mert olyan helyzetekbe került, amilyenekre a magyar bajnokságban nem lehet felkészülni, ott nem éri őket ilyen hatás. Itthon ez elég, de az Alba Volán ellen már nem. Fájdalmas, de ki kell mondani, erre az OB I.-ben nincs megoldás."

Ezek szerint a legjobb magyar csapatok a 22-es csapdájába kerülnek? Magyarországon nem tudnak tovább fejlődni, mert nincs elegendő számú erős csapat, ha pedig még több klub menne külföldi bajnokságba, tovább gyengülne itthon a színvonal? "Igazából mi is körbenézhetnénk a környező országokban, megpróbálhatnánk erősebb bajnokságban játszani. De a cél nem lehet ez, mert az a fontos, hogy a közönség jól szórakozzon. Az anyagiakon kívül az a probléma, hogy kevés a jó játékos, és szétszórva szerepelnek a különböző csapatokban. Ha tíz mérkőzést játszanánk zsinórban a Volánnal, a most még jelentős különbségek kezdenének elsimulni. Ők picit lefelé jönnének, mi fejlődnénk.

Jelen pillanatban a sebességkülönbség mindent eldönt, mert az összes többi szabályt felülírja. Ezért lenne szükség még több nagy iramú, erős mérkőzésre. Ez csak komoly magyar bajnoksággal képzelhető el. Ehhez az kell, hogy jöjjenek fel azok a vidéki csapatok, ahol csarnokok épültek, Kaposvár, Debrecen, Szeged, Győr. Ha átmenetileg nincs elég játékos, akkor a tehetséges fiataloknak kellene lemenni játszani ezekhez a csapatokhoz, vagy a mostaninál több számú légióssal lehetne pótolni átmenetileg."

Ezek szerint jövőre lehetetlen lesz a magyar EBEL-résztvevő megszorítása az OB I. döntőjében? "Ahhoz, hogy a Volánt megverjük, még jobb játékosok kellenének, ez egyértelmű. Innentől pedig anyagi kérdés az egész. Kétéves szerződésem van az UTE-nál. Egy szezon alatt pontosan felmérhettük, hol tartunk. Látom, kik azok a játékosok, akikre hosszú távon számíthatunk, kik megfelelőek, és kik azok, akik csak az időt töltik nálunk a jégpályán. Meghatározott posztokra szeretnék igazolni, és fontos a hosszabb kispad, hogy ne csak három használható sorunk legyen. Ha előre akarunk tekinteni, előre kell lépnünk itt is. A csapat jó erőállapotban volt a szezonban, túl sokat ebben fejlődni nem lehet. Úgy gondolom, az elődöntőt is ennek köszönhetően nyertük söpréssel. Összességében két-három válogatott szintű játékos kellene nekem. Szívem vágya, hogy visszahozzuk azokat az újpesti gyökerű hokisokat, akik nálam nevelkedtek."

Érdekes döntő volt, amely után mindkét fél elégedett lehetett az elért eredménnyel, az ezüst is szépen csillogott. Érthető, hogy a lila-fehérek is ünnepelni mentek az utolsó mérkőzést követően. Ahogy a hivatalos honlap is beszámol róla, a teljes csapat és a törzsszurkolók az újpesti Vezér söröző felé vették az irányt Székesfehérvárról. "A csapat egységesen megünnepelte a szezont, megköszöntük szurkolóink egész éves fantasztikus biztatását. Ám nem feledkezhetünk meg arról, hogy még egy feladat van az idényből. Három játékosunkat szeretnénk eljuttatni a magyar válogatottba. Borbás, Hüffner és Berta érdekében kedden már folytattuk is a komoly edzéseket. Kértem a többieket, segítsenek, ne vegyék fél vállról ezt az amúgy már levezetésnek szánt időszakot.

A szlovák fiúk hazautaztak, csütörtökön még visszatérnek, mert úgy volt, hogy április 7-én a vb-re készülő román válogatottal játszunk egy felkészülési mérkőzést, de ezt a románok kedden lemondták. Úgyhogy valószínűleg szabadságra engedem Dubekéket. Az itt maradók addig gyakorolnak Borbásékkal, amíg Pat Cortina szövetségi kapitány véglegesen nem dönt a kiutazó keretről. A három fiú a jeges edzéseken kívül egyénileg is készül szárazon.

Azt kell mondjam, ők a szezon során kivívták a jogot maguknak a válogatott szereplésre. Kapásból mondanék öt-hat nevet, akik helyett beférnének, de ez nem az én dolgom. Mindenesetre várom, hogy Pat Cortina megkérdezze a véleményemet a játékosokról. Mégiscsak meglepő, hogy a mögöttünk végzett csapatokból hatszor annyi játékos szerepel a keretben, még a Fradiból is többen, mint tőlünk, akik egyedüliként megvertük a bajnokot, és ezüstérmesek lettünk."

A jövőről is szó esett. "Most még edzünk jégen, amíg van. A bajnokság és világbajnokság utáni átmeneti időszak július 1-jéig tart, lesz, hogy szárazedzéseket tartunk. Az igazi felkészülés július végén, augusztus elején kezdődik, tíznapos száraz alapozással, aztán ahogy kész a jég a Megyeri úton, jeges és vegyes felkészülés vár a játékosokra. Kell a jó kondíció, ez az alap. És jövőre is olyan taktikával szeretnénk játszani, ami eredményes. Öt ember fog támadni, öt védekezni. Ez a modern hoki alapja."

33 komment

Címkék: pék ute ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha Pék György tud ilyen korrekt lenni akkor miért kellenek azok az unszimpátiát kiváltó nyilatkozatok a playoffban?
Értem én hogy tüzelni kell a játékosokat de volt amikor erre rossz megoldást választott
De ez a riport rendben van.
Köszönjük F Kapus!
Gratulálok az UTE-nak.

Csak egy kérdés és lehet hogy rossz helyen kérdezem :Ha Dubek állampolgárságot kap idén áprilisban részt vehet a VB-én ?
szerintem részt vehetne...
pl Majoross helyén
@Scofi: Pék akkor sem lépett túl egy határt, még ha tartalmilag nem is vette "védelmébe" Kincsest. Örültem neki, hogy ő megőrizte a hidegvérét, nekem ez nem ment volna (nem is ment:).

Ami itt igazán érdekes, az a Volán jövőbeni szerepe a magyar bajnokságban. A döntő után nekem is az járt a fejemben, hogy legalább a következő öt évre megvan a magyar bajnok (ha nem változnak az anyagi feltételek Fehérváron), így viszont kérdés, hogyan lehet motiválni a többi csapatot. Persze, sok munkát kell elvégezni, de jelenleg akkora a szakadék a Volán és a mezőny között, amit nem lehet egy év alatt behozni - szerintem.

Én nem tudok jó megoldást, mert a többi csapatnak nagyon is kell, hogy Volán szintű ellenfelek ellen méressék meg magukat, minél gyakrabban. Így viszont elvész az esély a bajnoki címre.
@hüjeliba: Hát lehúzta az elvárt időt a magyar bajnokságban, de szerintem nem tart ott a honosítási eljárás, hogy addigra lezáruljon. Talán a következő bajnokságra...

Egyébként engem meglepne, ha Cortina hozzányúlna a sapporói kerethez. És most felejtsük el azt, ki mit nyújtott abból a csapatból idén. Azt kell figyelembe venni, hogy kereken egy hónap múlva kezdünk a szlovákokkal - Cortina nem most fog nekilátni kicserélni a csapat harmadát, és beépíteni az újakat. Még ha sorok cserélődnek egy az egyben, nekem akkor is szűkösnek tűnik a hátralévő idő-. A változtatást vagy hamarabb kellett volna megtennie, vagy ráér a VB után.
Sólyom urat meg kell hívni a finnek ellen, aztán miután leitattuk, aláíratjuk Vladó papírjait. Ennyi!:D
Nem tudom van-e lobbi a hoki terén, kézilabdában simán mennek a dolgok.
@Fugeute: Nincs is mindenki számára jó megoldás.
Pék is mondta:"Ha tíz mérkőzést játszanánk zsinórban a Volánnal, a most még jelentős különbségek kezdenének elsimulni. Ők picit lefelé jönnének, mi fejlődnénk."
Ha a volán jön vissza akkor valószinű sokan elmennének akár másik ligába is , tehát a szinvonal nem emelkedne, maradna a langyosvíz.( válogatott kárára)
Ha a Dab , Ute jönne akár ebelbe akkor megszünne a magyar bajnokság. szóval nehéz ügy ez.
Akár állami (egységes, igazságos) pénz bevonással egy ebel mintára létre hozott magyar liga legalább 10 csapattal korlátlan légióssal ami koncepció szerűen 5-10 év alatt szabályozható lenne.
Álom álom édes álom pénz pénz pénz.
@Fugeute: egy államfői aláírás, ennyi szükségeltetik a vizsgák felmentése alól. Kb. két nap alatt le lehet zavarni az egészet, csak meg kell indokolnia a Magyar Jégkorong Szövetségnek.

"A kedvezményes honosítás esetei

A honosítás alapesete mellett számos kedvezményes jogcímű honosítás lehetséges, közte a magyar nemzetiségű, de külföldi állampolgárokra vonatkozó kedvezmény. Bizonyos speciális feltételek teljesülése esetén lehetséges a honosítás öt év, három év, egy év itt lakás esetén , sőt már jelenleg is lehetséges honosítás – kiskorúak számára meghatározott esetben - magyarországi tartózkodás nélkül, továbbá honosítás közérdekből is. Ez utóbbi esetben már folyamatos magyarországi tartózkodás, a lakhely és megélhetés igazolása, illetve az állampolgársági vizsga nélkül magyar állampolgár lehet, akinek honosításához közérdek fűződik (pl. kiemelkedő sportoló stb.) . "

pl: sportgeza.hu/kezilabda/puljez2/

@Fugeute:

Ha perspektíva kell, a Volán nélkül is van hova fejlődni, meg kell nyerni a MOL ligát,zömmel saját nevelésű játékosokkal, kis költségvetéssel. A következő lépés lehet az ,hogy a kirakatgárda szintjére nőni.
A Volán egészen addig jó helyen van az EBEL-ben amíg a bajnoki döntő ilyen különbséget hoz.
Majd -remélem- eljő az az idő is ,amikor egy ilyen döntő valóban kétesélyes szakmailag is, mert az egyértelműen jelezné ,hogy a magyar élboly játékerőben utolérte az EBEL alsóházát, akkor reális alternatíva hazatérni.
@Rock me Amadeus: Szerintem van, én úgy emlékszem, hogy Rasztót és Omart is gyorsabban sikerült honosítani.
@forestjr: Omárt szerintem nem kellett magyar útlevele volt, de lehet tévedek
@forestjr: nekik könnyebb dolguk volt, elég volt kutatni egy magyar felmenőt, aki magyar állampolgár volt és ius sanguinis alapján megkapták.
Ugye Sika Lacinak magyar nemzetiségű az anyja, talán az ő szülei voltam magyar állampolgárok is, az segíthet, ha nincs lobbi. Igaz ő esetében majd csak a két év múlva esedékes VB lehet a cél az iihf szabály miatt. Dubek már idén is lehetne.

a blog szerkesztok a hozzaszolokkal egyutt nem tudnanak egy megmozdulast vagy valami ilyesmit szervezni pesten a sandor palota kornyeken transzparensekkel es ilyesmikkel hatha sikerulne dubeket honositani mert az jot tenne a valogatotnak.
@megmondóemberke: Sika Laci anyukája mutatott kicsi Sika Laci szülinapi fényképeket, amik Magyarországon készültek a nagyszülőknél, szóval remélhetőleg ők magyar nemzetiségűek.
@Scofi: Lehet, hogy nem tévedsz, nekem is rémlik valami ilyesmi.
Nagyon korrekt nyilatkozat volt, és a felvázolt jövőbeni lehetőségekkel is egyet lehet érteni. Kívánom Pék Györgynek és csapatának, hogy sikerüljenek csapatépítési tervei. Aztán majd meglátjuk a következő szezonban, nyerjen a jobbik csapat.
@forestjr: nem nemzetiség számít, hanem állampolgárság! Figyelj a szóhasználatra! Ejnye, még KCS is jobban vágja, szégyen!

@DrVodka: na gyere Minnesotába, meghívlak!
@qx92: hát lehet, ha odamegyek, elvisznek "SÜN"-ben:D

SÜN! SÜN!
@Rock me Amadeus: Értem, csak rosszul írtam, nemzetiségű helyett állampolgárságúra gondoltam.
@Fugeute: OB1 helyett egy ligakupába kéne meghívni a Volánt, ahol a MOL liga alapszakaszának három legjobbja és a Volán játszana egymással playoff rendszerben. Akkor mindenkinek jutna elérhető trófea.
@quitz: Szerintem a Volánt (szponzorokat) a Mol-Liga nem nagyon érdekelné, a Volán mindig Magyar Bajnok szeretne lenni és jó DAB, UTE, stb. ellen játszani. A MOL-liga akkor jöhetne szóba, ilyen formában, ha nincs EBEL.
@quitz: Minek ligakupa, amikor Magyar Kupa sincsen?

Egy körmérkőzéses Magyar Kupa pont megfelelne a célnak!
Az OB1 nem meghivásos alapon működik, szerencsére!
Mindig a legjobb MAGYAR csapat kell hogy a magyarbajnok legyen!!!
Ez csuka fogta róka helyzet.A magyar bajnokságban induló csapatoknak fontos a mol liga, a volánnak pedig az ebel.Ebel játéknapok kedd- péntek, vas,ami üti a mol liga meccseit is ,és 1xre 2 helyen max Uri geller tud lenni.Volánnal akkor tudna minden magyar csapat játszani min 1 kőrt, ha az ob 1 cirka 3héttel kezdődne korábban,mint az osztrák pontvadászat.Volánnak ez jó felhozó lenne, az ob 1 es csapatoknak pedig szintfelmérő.Az idei play of kiírás jó volt ,1 finomítással lehetne igazságosabbá tenni.(bár nekünk kedvezett)középszakasz győztese vs. (ha bejut a döntőbe a volán,ami elég valószínű)első meccs semleges helyszínen (pl :miskolc ahol megfelelő a csarnok)és aki nyeri a meccset azon kívűl hogy 1-0 ra vezet ,megszerzi a pályaelőnyt is.Pék mesterről pedig az a véleményem,hogy nemcsak játékosként volt kíváló,hanem edzőnek is az.Az utéből kihozta a maximum maximumát,teljesen jogosan lett az év edzője
@hüjeliba: evvel csak az a baj, hogy így minden, válogatottságra vágyó jó játékos a Volánba fog kepeszkedni, a többi csapat meg hiába szenved évről évre. Miközben pedig nekik is kéne néző ->siker->média->zseton - de ki ad pénzt egy gyenge magyar bajnokság dobogós helyeiért? Főleg v.válságos időkben. A MOL-Liga mondjuk nagyon jó! Más ötletem pedig persze nekem sincs.
@celebesz: Akinél a pénz van, az diktál, ez a jégkorongban is így van. Most csak a Volánnál van pénz egyelőre.
Szerintem a MOL ligát kellene tovább erősíteni, minél jobb csapatokkal. Ehhez meg több pénz kell: több meccsközvetítés, jobb marketing, nagyobb díjazások, csapatoknak nagyobb költségtérítés, stb. a MOL részéről. Esetleg más szponzorokat is bevonni.
Profibb szemlélettel és több pénzzel nagyobb eséllyel lehetne erősebb csapatokat elcsábítani.
Igaz, amit a Híradó mondott be reggel 6 órakor?

Nem akarom elhinni! Sajnos, lehet mégis igaz.

@Pipin bácsi: igaz,és döbbenetes,nem hiszem el
EZT NEM HISZEM EL!!! ÉDES ISTENEM... MIÉRT???

Pár napja még ott ugrált és pezsgőzött a jégen... :(((

végtelenül szomorú vagyok!

Csicsó, Veled leszünk örökké!!!
Tudom, hogy önzőség most ezt felvetni, de a tegnap tárgyalt dolgot - honosítást - fel kellene pörgetnie az illetékeseknek!
süti beállítások módosítása