HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Palkovics: Tíz éve itt lenne a helyünk

2009.01.01. 18:45 F. Kapus

Ez az a színvonal, ami mellett fejlődni tudunk – mondta a jégkorongblognak az EBEL-ről Palkovics Krisztián. Olvasóink szavazatai alapján 2007 után 2008-ban is az Alba Volán csatára lett az év játékosa. Szavazásunk izmosodott az egy évvel ezelőttihez képest, 844 olvasónk választott. 147-en – az összes jelölő 17 százaléka – Palkovics Krisztián neve mellé tették a keresztet. A 24-es izgalmas válaszokat adott fontos kérdéseinkre.

A második helyen Vas János végzett (102 szavazattal), a harmadikon Ladányi Balázs (77). Ocskay Gábor (52) negyedik helye nem meglepetés, annál inkább Sofron István (47) előretörése, aki Szuper Leventével megosztva lett hatodik. A 2007. évi szavazáshoz képest annyit változtattunk, hogy idén csak egy nevet jelölhettek be regisztált olvasóink. Palkovics 2008-ban a szövetségtől is megkapta az év játékosa díjat.

Palkovics Krisztiánnal az óév utolsó napján beszélgettünk, gyors gratuláció után azt kérdeztük elsőként, nem unja-e a szavazásokat és a díjakat. "Mindig jó érzés az embernek, ha elismerik a teljesítményét, egyáltalán nem unalmas, örülök, hogy az utóbbi időben sok ilyet nyertem. Persze tudni kell, szűk a mi hokistársadalmunk, kevés jó játékos közül lehet választani, ezért ismétlődnek a nevek annyiszor. Más lenne, ha több ezren lennénk. Ennek ellenére boldog vagyok, hogy a szurkolók is értékelték játékomat."

Az utóbbi hónapokban az Alba Volán EBEL-szereplése miatt sok kritikát lehetett olvasni a magyar bajnokcsapat játékosairól, és néha a mérkőzéseken is elhangzottak bíráló megnyilvánulások. Hogy dolgozza fel ezt az időszakot egy 33 éves rutinos játékos? "Őszintén megmondom, nem olvasom az internetes fórumokat és a blogos hozzászólásokat. Az ember sokszor felhúzná magát ezeken. Nem akarok senkit sem megbántani, de a laikusok és a szurkolók sokszor nem tudják, hogy mi mögött mi húzódik meg a háttérben, nincs elég információjuk. Természetesen ezzel együtt a kritikát elfogadom, de az a helyzet, hogy több mint húszéves pályafutás után érzem, ha nem megy a játék, tudom, hogy mikor vagyok jó, mikor nem, és általában azt is, hogy min kell változtatnom. Ilyenkor úgy kezelem a helyzetet, hogy a lehető leghamarabb jó formába kerüljek, erre figyelek, mert ez a fontos. Azért sem olvasom ezeket a kritikákat, mert úgy gondolom, ha valaki nem tudja magáról, hogy nincs jó formában, akkor ott nagy baj van. Ilyenkor szakmailag úgyis az edző tud a legtöbbet segíteni."

A 24-es csatár úgy látja, 2008-ban jobban ment neki a játék, mint 2007-ben. Bár az EBEL-ben 2007 szeptemberétől játszanak, és az előző szezonban is ilyen eredményes volt a játéka, mint a jelenlegiben, a világbajnoki siker és az Alba Volán szereplése miatt boldogabban tekint 2008-ra. Tiszteletre méltó őszinteséggel beszélt az elmúlt két év eredményeiről. "Másfél éve nálunk az EBEL a mérvadó. Ha valaki itt jól szerepel, az valami. Eddig az OB 1 mellett jó esetben az interligában bohóckodtunk, pedig tíz éve itt lenne a helyünk. Mert megálljuk a helyünket. Nagy hiba volt, hogy nem vágtunk bele ebbe a kalandba hamarabb, mert látszik, hogy itt is tudjuk hozni magunkat. Ez az a színvonal, ami mellett fejlődni tudunk. Sajnálom, hogy csak most kerültünk az EBEL-be, mert ha már rég itt lennénk, akkor a válogatott is előrébb tartana."

Az elmúlt két hónap értékelésére is vállalkozott az év játékosa. Mint elmondta, nincs gond az Alba Volánon belüli hangulattal. Kevesen voltak, elfáradtak, ez az eredmény rovására ment, ez nyilvánvaló. "Végre újra négy sorral játszhatunk, itt vannak a légiósaink is, most megtaláljuk magunkat, újra győzelmeket fogunk aratni. Csodák nincsenek, 15-en nem tudtunk hetekig jól játszani. Azért van 54 mérkőzés az EBEL-ben, hogy ennyi idő alatt kijöjjön, melyik csapat teljesítménye ér rájátszást. Természetesen rosszabb sorozatban idegesebb a hangulat, de nálunk nagy gondok nem származtak ebből."

A nyolcadik hely elérését nem tartja lehetetlennek, de jelzi, sajnos az ellenfelek is jó szériában vannak, sorozatban nyernek mostanában. Egyet ígér, igyekezni fognak. "Biztos vagyok benne, mi is elkezdünk nyerni, izgalmas csata lesz a nyolcadik helyért."

"A szilvesztert itthon töltöm, családi körben. Nincs mód a nagy bulizásra, mert elsején edzünk, másodikán pedig utazunk Villachba játszani. Tegnap (30-án, a Klagenfurt elleni 3-2-es győzelem után – F. K.) a csapat egy kis összejövetel keretében elbúcsúztatta a 2008. évet."

17 komment

Címkék: palkovics év játékosa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrekt, realisztikus hozzászólás. Reméljük, összejön a rájátszás, de már az is jó, ha olyan meccseket látunk mint a legutóbbi KAC elleni. A díjhoz pedig Gratula Palkó!
Mondjuk azért az "Interligában bohóckodtunk" szerintem túlzás.

Az első Interliga mezőnye, amelyben indultunk (99/00) így nézett ki:

KAC, Villach, Feldkirch, Vienna, Olimpija, Jesenice, Volán, Dunaferr

Ez abszolút EBEL-szintű versenysorozat volt, csak már sokan elfelejtik. Amúgy Palkó 30 meccsen 44 pontot csinált, tehát teljesen igaza van abban, hogy már 10 éve is megütötték a szintet.
(Érdekes amúgy, hogy a most újvárosi Hinks a Bécsben játszott ekkor, 28 meccs, 45 pont volt a mérlege.)

Amikor a lengyel csapatok voltak az Interligában, akkor is nagyon magas volt a színvonal.

Valóban az évtized közepén már lefele ment a nívó, de akkor meg ott voltak a Kontinentális Kupák, ami persze nem 30-40 meccs, de mégscsak adott módot a nemzetközi szinttel való találkozásra.

Amúgy az EBEL rávilágított arra, hogy sokan a válogatott játékosok közül nem biztos, hogy megállják ezt a szintet, viszont a kirostálódás a kis létszám miatt nem biztos, hogy jó lett volna az évtized elején.
@KCs: az első interliga év tényleg nagyon magas színvonalú volt, és nagy kár, hogy az osztrákok kiszálltak. Emlékszem, a nyitómeccsen itthon óriási pofraesésként 0-5 volt a KAC ellen, aztán a bajnokság vége felé már megcsíptük idegenben őket is, és a Villachot is. Ott láttam először a Volántól egy szezon alatt óriási fejlődést. Az osztrákok viszont tényleg lazán végigverték a mezőnyt, szóval én megértem, hogy leléptek (és hiába reménykedtünk éveken keresztül abban, hogy esetleg visszajönnek).

A lengyel csapatos szezon is jó volt (bár úgy rémlik, ott is csak a rájátszásra erősödött be a mezőny, addig elég langyos meccsek voltak), de abban igaza lehet Palkónak, hogy utána már csak a Jesenice jelentette az igazi kihívást, meg a saját árnyékunk, amit sokszor nem sikerült átlépni (pl. amikor a Ljubjanával játszottuk a döntőt, a kinti 4-0 után itthon nagy nehezen 4-0-ra hoztuk a meccset, a hosszabbítást meg elbuktuk - vagy amikor később a Jesenice ellen megcsíptünk egy meccset idegenben, aztán itthon veszítettünk, az is ilyen volt). A "bohóckodás" tényleg erős megfogalmazás, de tény, hogy az EBEL-hez képest azok a ligák más kategóriát jelentettek: ott havonta volt egy igazi rangadó, meg a töltelékmeccsek, az EBEL-ben meg szinte minden meccs egy háború.

> Amúgy az EBEL rávilágított arra, hogy sokan a válogatott játékosok közül nem biztos, hogy megállják ezt a szintet, viszont a kirostálódás a kis létszám miatt nem biztos, hogy jó lett volna az évtized elején.

Ebben igazad lehet, az évtized elején talán korai lett volna az EBEL, de ha mondjuk 2005-től lehetőség nyílik rá... Kíváncsi lettem volna, hogy egy csúcsformában játszó Holéczy-Palovcik-Stastny, vagy a Pozik-Buril féle Volán mit tudott volna az EBEL-ben elérni, mert a magyar bajnoki/interliga meccseinken ritkán kellett kihozni magukból a száz százalékot a győzelemhez. Van pár magyar játékos is, akik akkoriban sokkal jobb formában voltak, mint most. Talán kevesen emlékeznek rá, de a 20004/05-ös szezonban az Interligában Fodornak voltak a legjobb statjai (a légiósok, Csicsó és Palkó előtt!), vagy ahogy korábban Görshl Tomi beépült a Rusznyák-Fedor csatársorba (és kvázi ők lettek az első sorunk, hej, annak is sokan a csodájára jártak!)... náluk talán fejlődést jelenthetett volna egy magasabb szintű liga. Sajnos ezt már sosem tudjuk meg.
> Ebben igazad lehet, az évtized elején talán korai lett volna az EBEL, de ha mondjuk 2005-től lehetőség nyílik rá...

Akarommondani EBEL szintű bajnokság, mert ha jól emlékszem, EBEL 2004-től van.
Holnap megy valaki Villachba? Ja meg persze lenne nála hely?
Csak kérdezem, hogy abban az első interligás szezonban is tele voltak az osztrák csapatok amerikai és kanadai légiósokkal?
@jacint70: De még hogy! Pontlista első 10 helyezettje:

1. Brad Purdie 33m/82pt
2. Gino Cavallini 32/63
3. Kevin Miehm 25/59
4. Stefan Nilsson 31/59
5. Kent Salfi 33/57
6. Anthony Iob 30/55
7. David Emma 32/54 (rá emlékszem, fantasztikus volt)
8. Gerald Ressmann 28/54
9. Christoph Brandner 34/48
10. Ric Nasheim 32/48
11. Michael Barrie 27/45
12. Rod Hinks 28/45
13. Palkovics 30/44
14. Ocskay 28/43
15. Chritian Perthaler 32/38
Kopitar játszott az interligában, vagy ez csak Forestjr emlékezetében van így?
Az Anze nem, legalábbis az EH.net szerint, viszont a Matjaz Kopitar (gondolom, az apja) játszott a 99/00-s Interligában, a Klagenfurt játékosaként.
Nos, szó szerint könyékig merültem az archív statisztikákban - mint látható fél óra nyomozást igényelt - de örömmel jelentem:

Kopitar a Jesenice színeiben 1 mérkőzést játszott a 2003/2004-es Interliga szezonban. Pontot nem szerzett, és kiállítva sem volt.
és az pont az Újpest ellen játszotta? Mert gondolom Foresjr nem jár más meccsre:D Köszi a kutatómunkát:D
Te meg már semmilyen meccsre sem jársz... :D :(
Gratulálok Palkovicsnak!

Nem akarok ünneprontó lenni, de 10 éve nem ez a Volán volt. Még a bajnokságot sem tudták mindig megnyerni:
2001-02 Dunaferr SE
2000-01 Alba Volán FeVita
1999-2000 Dunaferr SE
1998-99 Alba Volán Riceland
1997-98 Dunaferr SE

Ha most kivesszük az újvárosiakat a mostani Volánból, akkor azért más a helyzet. Nem beszélve arról, ha Újvárosban is sikerült volna anyagilag és szakmailag együtt tartani a Ladányi-féle csapatot, akkor... na mindegy, ez már a múlt. De az Újvárosnak is meg volt az a sansza, ami a Volánnak, csak elcseszték a hozzáértő emberek.. A Volán azóta emelkedik ki ennyire miután összevásárolta a csődbe ment klubok legjobbjait!

Az viszont igaz, hogy az EBEL heti 3 meccses sorozatához az interliga is bohóckodás volt...
@kerusz: Nézd, amióta nem járok ki, fut a szekér, rájátszásra megyek majd, csak nehogy baj legyen belőle.
miki78!Nem mentek csődbe azok a klubbok akiktől a Volán a játékosokat vásárolta, csak ott nem volt már lehetőség a sikerekre-különböző gondok miatt-és idejöttek bízva abban,hogy bajnoki címet és Magyar kupát nyehetnek.Voltak itt orosz légiósok,újvárosiak,fradisták,szlovákok és most amerikaiak.Azt csak sajnálni tudom,hogy Újvárosban a Szélig papáék úgymond saját zsebre is próbáltak dolgozni!Tudom most majd jön a reakció,hogy a Dunaferr kilépése nagy érvágás volt,amiben van igazság de lehett volna más szponzort is keresni,bár Újvárosban igen nehéz volt hiszen nem hemzsegnek a nagy multik mint itt Fehérváron.Félek ez a generáció kiöregszik és ugyanúgy Fehárváron is mint az országban hokinak vége lesz vagy legalábbis ilyen magas szinten nem lesz ez a sport!Vasárnap mindeki a csarnokba és próbáljuk meg legyőzni a sóváriakat!
@rol71: hát... nézd meg hány újvárosi van most a Volánban, nélkülük nem lenne most EBEL szint, nemhogy 10 éve.. A Volán úgy van most ezen a szinten, hogy anyagi és szakmai okokból aki válogatott volt az vagy elment külföldre vagy a Volánba. De ez utóbbinak anyagi oka van, hiszen, ha Újvárosban lett volna pénz, akkor most ott lehetne EBEL.. NA mindegy.. Az is tipikus magyar sztori volt. Lett volna aki megveszi az egész klubot, csak hát...
Vasárnap meg megyek természetesen, reméljük legyőzzük a Red Bullt.
süti beállítások módosítása