HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Miért halt meg Alekszej Cserepanov?

2008.10.15. 09:07 D. Gromov

Az Alekszej Cserepanov halála utáni vizsgálatok szerint a támadó évek óta súlyos beteg volt, jelentette be Vlagyimir Salajev, a KHL ügyvezető igazgatója. Az Avangard Omszk viszont közölte, a csatár minden orvosi vizsgálaton átment, semmi baja nem volt.

Salajev nyilatkozata szerint a boncolás során kiderült, Cserepanov halálát szívroham okozta. A történteknek voltak előzményei: a fiatal játékos szíve kétszer akkora volt, mint normális esetben lennie kellett volna: 250 gramm helyett 490 gramm. Ez a probléma nem a Vityaz–Avangard meccs idején, nem is egy éve jelentkezett – hivatkozott az orvosokra Salajev –, hanem sokkal régebben. Cserepanovnak egyáltalán nem lett volna szabad sportolnia, vonta le a következtetést az ügyvezető igazgató.

A tragédia okainak vizsgálata nem fejeződött be, a további részletek kiderítése végett két bizottságot állítottak fel, az egyiknek Csehovban, a másiknak Omszkban kell a dolgok végére járnia. Utóbbi feladata nehéznek tűnik, hiszen mint látszik, a csehovi boncolás eredményei és az omszkiak állításai szöges ellentétben vannak egymással: utóbbiak szerint Cserepanov teljes mértékben egészséges volt, a szívére soha nem panaszkodott.

Nyilatkozott a történtekről Jaromir Jagr, az Avangard cseh csatára is: "Minden váratlanul történt, és nagyon gyorsan. Alekszej lekorcsolyázott a jégről, leült és meghalt. Rettenetes, ami történt, soha nem lehet elfelejteni. Nehéz erről beszélnem, olyan sokk ért, amit nem tudok leírni. Alekszej nagyon közel állt hozzám."

Néhány újságban hangsúlyozták – mi igyekeztünk óvatosan kezelni ezt az információt –: Cserepanov azután halt meg, hogy Jagrral ütközött. A 68-as erről ezt mondta: "Valamelyik újságíró találhatta ki ezt az egészet, aki bizonyára a nevemmel akarta még inkább feldobni a sztorit. Semmi ilyesmi nem történt. Alekszejjel gyakorlatilag nem voltunk együtt a jégen, hiszen azonos poszton játszottunk."

Az Avangard Omszk csarnokánál tízezrek rótták le kegyeletüket az elhunyt játékos előtt már tegnap délutántól, és a YouTube-on is számtalan tribute videó jelent meg.

19 komment

Címkék: jagr khl cserepanov avangard omszk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ilyen gyors szívhalálok esetében mindig van vmi előzetes elváltozás (esetleg olyan is ami nem okoz tüneteket). S ha a fiúnak 2x akkora szíve volt, azt nem nehéz észrevenni egy rutin vizsgálatnál sem.
A másik probléma meg pont az edzőkkel van: nem veszik komolyan a sportorvos javallatait. "Lényeg hogy menjen a gépezet!" S főleg itt keletebbre...
hm...ekkora felelőtlenséget! Mindenki tudta aki ebben érdekelt,hogy a szíve 2x nagyobb a normálisnál/ez nem hírtelen "megnött"/
"támadó évek óta súlyos beteg volt,Ez a probléma nem a Vityaz–Avangard meccs idején, nem is egy éve jelentkezett",s hogy így nem szabadna játszania! Akkor kérdezhetjük ennyit ér egy emberi élet a győzelmek kedvéért....most meg sajnálják a történteket mikor nagyon jól tudtak mindent,mert alapos vizsgálaton esett át/legalább is ezt állítják/akkor egy alapos,sőt még egy egyszerű vizsgálat is fényt derít az eltérésekre,előbb kellett volna erre gondolni! Szegény Cserepanov!Részvétem...
Igen ezt nem érti az ember..ha problémák voltak a szívével ( megnagyobbodás) azt biztosan észrevették volna a vizsgálatokon.érdekes.
Az oroszokból simán kinézem a hanyagságot vagy akár a szándékosságot is viszont a srácot elméletileg megvizsgálták az egyesül államokban is és úgy tünik ott is rendben volt minden pedig ott ténleg nem veszik félvállról ezeket a dolgokat.
Az is lehet hogy maga Cserepanov is titkolta az esetleges betegségét, egészségi problámáit, csak azért hogy játszhasson a csapatban. Ez csak tipp, találgatás.
Egy szívnagyobbodást nem lehet eltitkolni (különösen egy ekkorát)!

Minden sportolónak évente sportorvoshoz kell mennie, ha ott bármilyen elváltozást észlelnek, akkor nem adják meg az engedélyt.

Amerikában ezt különösen komolyan veszik, nem hiszem, hogy ott vizsgálták volna, mert akkor tuti, hogy kiszúrják. Persze lehet, hogy pont ezért nem ment Amerikába sportolni...
Az nhl drafton résztvevő játékosok tudtommal átesnek orvosi vizsgálaton.
Az orvosokat le lehet fizetni, papirokat lehet hamisítani, így a dolgot titokban is lehet tartani. Ha a jégkorong volt az élete valószínű megérte neki az a pár év játék. Egyébként ilyen abnormalitással valószínű nem élhetett volna nagyon sokáig, mégha nem is sportol.
...még az előbbihez hozzátéve, azért butaság az a gondolat,hogy azért mert az élete a jégkorong "a szőnyeg alá söpörni" azt a tényt a "pénz eszközével", hogy szívnagyobbodása van! Elég veszélyes dolog ez,plusz ha még sportol is, és ezzel elősegíteni ami most történt vele...
Szerintem meg senki nem valasztana azt, hogy meghaljon 19 evesen, mint 60 evesen...
Nem tudom hol olvastam lehet, hogy itt, hogy az esetnél probléma volt az is, hogy a mentő már nem volt a stadionban, úgy kellett vissza hívni. Ezek alapján nem tudom eldönteni, hogy magyarországon vagy oroszországban rosszabb a helyzet. Nálunk kötelező egy úgy nevezett mozgóőrség alkalmával megvárni míg a stadion kiürül, ott meg ezek szerint van kint mentő hokimeccsen. És ezzel arra szeretnék rá világítani, hogy itt nincs. Pedig ezer fő feletti rendezvény esetén a törvény szerint kötelező lenne, és szerencsére Fehérváron kb. 3000 fő van kint alkalmanként. Vidi meccsen mindig van mentő, pedig ott kb. 1500-an vannak. Sajnos, hogy ez változzon valószínűleg tragédia kell.
Ma a Rádió1-en (egykori Kossuth):
real1.radio.hu/kossuth/
válaszd a / Hallgat 08 - 09 óra / és tedd a 35. perc környékére
Nem vagyok orvos, de az tudható, hogy a sportolók szíve az átlagosnál nagyobb: ez az ún. sportszív. anno mikor úgy volt h ocskay is abbahagyja róla is megállapítottak hasonlót; a mérték az, amit nem tudok, de a számtalan sportoló (futballista)halál hátterében is az ilyen szívizomproblémák állnak, szóval ez sajnos nem egyedülálló jelenség. Részvétem, nagy pléjer volt, még nagyobb lehetett volna...
istenem, miért kell magyarosítani a nevét? őt nem igy hivják !!!! Alexei Cherepanov !!! tiszteljük már meg annyival ha szegényt kirakjuk a hireink közé, tisztességesen irjuk ki. nem magyarul..
szerkesztők.. borzalom
csudto : miaz hogy nagy pléjer ??? beszéljünk magyarul az isten szerelmére.
Cobra11!

Ha nagyon szőrözünk, akkor "Алексей Черепанов"-nak hívták...
Bár úgy gondolom, ez a legkevesebb, hogyan írjuk a nevét. Egy fiatalember halála mindig szörnyű, legyen akár jégkorongsztár, akár egy átlagos srác a térről.
Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni valójában mi okozta a halálát, ha doppingolt azért, ha valaki mulasztott azért, ha kivédhetetlen volt azért.

Legyen neki könnyű a föld!
Cobra11: én nem értem, miért kell kötözködni, ráadásul még igazad sincs.

Cserepanov pontosan azért Cserepanov, amiért Tolsztoj (aki legalább annyira tiszteletreméltó) nem Tolstoi, Dosztojevszkij nem Dostoyevsky, Muszorgszkij nem Musorgsky, Szolzsenyicin nem Solzhenitsyn, Brezsnyev nem Brezhnev, Moszkva nem Moscow, Donyeck nem Donetsk és így tovább...

További idevágó szakirodalmat itt találsz:
Magyar helyesírás szabályai, 202. pont c)
205. pont
210. pont
218. pont
219. pont

hogy ne tartson sokáig megtalálni, megadom a linket is: mek.oszk.hu/01500/01547/01547.pdf
Cobra, sztem Cserepanov nem angol/amerikai játékos volt, hanem orosz s miután te magad angolosítasz egy nevet, visszatetsző magyaroskodni. A szerkesztőket hagyjad békén, meg Cserepanovot is, nyugodni.
A szívmegnagyobbodás a hatalmas terhelés következménye, szinte minden magyar játékosnak ilyen szíve van. Sajnos. Remélem valaki odafenn vigyáz rájuk.
süti beállítások módosítása