HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Amerikai és finn mesterek oktattak

2008.08.10. 15:59 forestjr

A fejletlenebb hokikultúrájú országokban egyre divatosabb, hogy a fiatal hokipalántákat egy jobb, erősebb edzői háttérrel rendelkező országba küldik nyári táborba, hadd kóstoljanak bele a nagyok edzésmódszereibe. Idén olcsóbb módszer is adódott.

A külföldi campek hatalmas költségekkel járnak. Néhányan gondoltak egy merészet Magyarországon, és neves, magasan képzett trénereket szerződtetve megszervezték a Pannonia Hockey Campet. Az elmúlt hetekben így olyan gyerekek is megtapasztalhatják a finn és az amerikai edzésmódszerek hatékonyságát, akiknek nincs lehetőségük messzire utazni ezért. Eredetileg kaposvári helyszínnel hirdették meg a tábort, ám a rendezvény időközben kisebb problémák miatt áttette a székhelyét a pesterzsébeti jégcsarnokba. Ez sem szegte a sok fiatal és szüleik kedvét, mintegy negyven 10-15 éves gyerek jelentkezett a torna honlapján az egyhetes képzésre.

A Kaposvárról, Dunaújvárosból, Székesfehérvárról, Csíkszeredából, Budapestről és Miskolcról érkezett gyerekeket két csoportba osztották, mindkét csoportnak napi két száraz és két jeges edzés szerepelt a programjában.

A vezetőedző az amerikai Robert Andersen volt, aki a finnországi Center of Excellence (az utánpótlásért felelős intézet) tagja. A rendkívül szimpatikus és agilis fiatalember 1997 óta foglalkozik utánpótlás-neveléssel, jelenleg a finn másodosztályú (Mestis-liga) Heinolan Kiekko (röviden és a továbbiakban: HeKi) vezetőedzője.

Andersen másodedzője Harry Alakotila, aki a Mestisben és az Allsvenskanban (svéd második vonal) is megfordult játékosként, jelenleg pedig a finn harmadik vonalas Porvoo junioredzője. A főleg szárazedzéseket vezénylő egyik csoportvezető a finn Janne Salmela, aki játékosként Savonlinnában is megfordult, jelenleg pedig a HeKi junioredzője. A másik csoportvezető Matti Fagerström, ő az SM-Liigában, azaz a legmagasabb finn ligában szereplő Hämeenlinna serdülő csapatával megnyerte az idei bajnokságot, jövőre pedig az ificsapatot fogja irányítani.

A végén, de nem utolsó sorban egy hölgy következik. A kanadai Laura Rollins egy ottawai egyetemen védett és kapusedzősködött, onnan került Finnországba, ahol jelenleg a HeKi utánpótlásának kapusedzője. Aki még többet szeretne tudni az edzőkről, kattintson a fenti linkre, és az Oktatók címszó alatt megtalálja önéletrajzaikat.

Nem tettünk még említést két fiatalemberről, akik ugyanolyan lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, mint tapasztaltabb társaik. Két U18-as magyar válogatott játékosról van szó, az egyik a miskolci Korpos Gergely, aki főleg a mezőnyjátékosok edzésénél segédkezett, a másik a székesfehérvári Hortay Olivér, aki Laura Rollins kapusedző munkáját segítette. A fiúk elmondták, a magyar edzésekhez képest a külföldiek többet foglalkoztak a technikai, az ügyességi és a dinamikát fejlesztő feladatokkal.

A szervezők az idei sikereken felbuzdulva jövőre is meg szeretnék rendezni a Pannonia Hockey Campet, amelyre remélhetőleg még több gyermek jelentkezik majd. Nagy segítség a szülőknek, hogy horribilis összegek kifizetése helyett sokkal elfogadhatóbb árfekvésű, 333 euróba kerülő, nívós nyári táborba küldhetik csemetéiket.

11 komment

Címkék: utánpótlás pannonia hockey camp

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyszerű kezdeményezés! Köszönet érte Fekti Bálintnak!
Valóban nagyszerű kezdeményezés, de hogy ez a pár edzés érdemben nem járul hozzá a gyerekek fejlődéséhez, az is biztos. Az, hogy kiből milyen hokis lesz, nem egy nyári hét alatt dől el.
Bálint direkt kérte, hogy ne említsem a nevét, ugyanis mint mondta, itt nem az ő, hanem az edzők személye a fontos. De ha már megemlítetted, így van, köszönet jár neki is!
KCs örökös fikakirály barátom, köszi, hogy felvilágosítottad itt a kollégákat, de nem arról van szó, hogy érdemben hozzájárul, ha figyelmesebben olvasnál, vagy csiszolnád egy kicsit a szövegértelmezési képességedet,a posztban szerepel a "belekóstol" kifejezés a megfelelő ragozási formájában. Ez csak egy olyan plusz, amitől esetleg egy kis lökést kaphat a csemete a továbbiakra. De azért jó, hogy megosztottad velünk az elméleteidet, mert talán nélküled úgy gondolnám, hogy egy egyhetes nyári tábor alatt dől el, hogy milyen hokis lesz a gyerekből :) .
Forest, barátom, hidd el, teljesen világosan értettem a cikkedet, és fel sem merült bennem, hogy úgy gondolnád, hogy ez a vízválasztó.

Egyszerűen ez a véleményem ezekről a táborokról, függetlenül - az amúgy igen jó - cikkedtől.

Szóval, köszi a - kissé fölényeskedő - választ, de mellé ment, mert nem a cikked mondatai alapján írtam, amit írtam.
sztem motiválásnak tök jó ez a tábor
Biztos, biztos. De valahogy mégis az a helyzet, hogy anno, id. Ocskay Gábor utánpótlás-edzősködése idején, Ocskay-Palkovics generációjában a 100%-os edzéslátogatás volt az alap. Nem volt szükség 333 eurós táborokra, hogy a gyerekek szívesen menjenek edzésre, hogy alárendeljenek sok-sok mindent a hokinak. Sajnos, ma már a fiatalok hozzáállása, néhány, üdítő kivételtől eltekintve messze nem megfelelő a magas színvonalú élsporthoz. De ebben nemcsak a gyerekek a hibásak, nyilvánvalóan, hanem sok-sok társadalmi hatás.

Mindenesetre biztos nagy élmény neves külföldi edzők instrukcióit hallgatni, de sokkal jobb lenne, ha minden edzésre úgy mennének le a fiatalok, hogy ekkora tekintélye van a mesternek. De ettől, szerintem, igen messze vagyunk.
A KCs által jelzett probléma minden sportágban egy élő probléma.Sokat segíthetnek az ilyen táborok akkor, ha nem csak a jégkorongozó palánták szemszögéből ítéljük meg a rendezvényt, hanem a hazai utánpótlás edzőink szemüvegén keresztül is.
Nem feltétlenül a technikai és taktikai elemek hordozhatnak új dolgokat egy szakember számára. Az alacsonyabb korosztály ( 16-17 év alatt) számára folyamatosan vonzóvá tenni az edzésre járást egy valódi kihívás az edzők számára.Egy jól felépített helyenként játékos elemeket is tartalmazó edzés, valamint a hibás mozdulatok jó empátiával történő szinte láthatatlan javítása is motiváló lehet a gyerekek számára.Érdemes nyitott szemmel járkálni a világban és valóban jó, ha ezért nem kell sok ezer kilómétert utazni.
Távol áll tőlem, hogy a cikkemet védjem, hiszen egy, semmi közöm a táborhoz, kettő, nem vagyok újságíró. Azért "ugrottam" a kommentedre, mert ugye elmondhatjuk, hogy már évek óta ismerjük egymást (leszámítva a fél perces személyes találkozót, legalább a kommentjeink alapján), és mostanában főleg itt a jégkorongblogon a negatív dolgokra hegyezed ki a mondanivalódat. Természetesen nem szabad homokba dugni a fejünket, de a stílus nálam sokat számít. Összehasonlítva az első hsz-edet a harmadikkal, ég és föld, pedig ugyanarról van szó.
szerintem igenis hasznosak és jók az ilyen táborok.amiket újat mutatnak a külföldi edzök(mert mutatnak)azoknak lesz is eredménye ha a játékos a saját csapatánál,minden edzésen gyarkorolja,csinálja.
Senkit nem szeretnék provokálni, de...A szerintem is jó külhoni edzők 8-10 évesek szintjének megfelelő gyakorlatokat voltak kénytelenek csináltatni többször is a kölyök és serdülő korú gyerekekkel, mert az alapképzésben rengeteg hiányosságot tapasztaltak. Pl. A többség rossz lábról lövi el a korongot. Van ahol ezt nem is korrigálják. Megjegyzés:tudom lehet a másik lábról is lőni, de előbb tanuljanak meg a jóról.
Van aki üti a korongot,kézzel.
süti beállítások módosítása