HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tehát akkor hol is tartunk?

2008.07.15. 12:10 F. Kapus

A jégkorongblog szerkesztői meglepetten tapasztalják, hogy a világ legjobb olvasói körében mekkora indulatokat szabadítanak fel a magyar és a romániai csapatok közös ligájáról szóló hírek, információk. Ezért úgy döntöttünk, megpróbáljuk összefoglalni, szerintünk ebben az ügyben mi a legfontosabb. Lehet, hogy fokozzuk a harcias hangulatot, de azt szeretnénk, ha a magyar hoki érdekeit tarthatnánk szem előtt.

A történetet mindenki ismeri, nem megyünk rajta végig pontonként. El kell ismerni, sok eseményt, fordulatot szerencsétlen módon kommunikáltak sokan, hol az időzítés nem stimmelt, hol az információközlés stílusával adódtak gondok.

Valóban hideg zuhanynak tűnhetett, hogy miután azt hittük, végre egyszer idejében, már május végén tisztázódik, milyen is lesz a következő szezon, még most, július közepén sem világos szinte semmi sem.

Türelmetlenségre ad okot, hogy sokadszor is halasztódnak a döntések, hogy a sokadik utolsó utáni határidőt kapja valamelyik érdekelt.

De szerintünk ez sem indokolja, hogy mindezért egyfolytában románozzunk vagy kurkózzunk, és úgy tegyünk, mintha minden rossznak, ami a magyar jégkorongban előfordulhat, az odaátiak lennének az okozói.

Nézzük tehát az eseményeket objektíven, amennyire lehetséges, és ha a tárgyilagosság tán nehezen is megy, legalább legyünk optimisták. A jelenlegi helyzetre vonatkozó megállapításainkat pontokba szedtük.

1. A romániai csapatok közül a HC Csíkszeredára és az SC Csíkszeredára jelentős szüksége van akár az OB 1-nek, akár az interligának. Elsősorban nem is a hazai átlagnál magasabb nézőszám, hanem a csapatok játékának színvonala miatt. Nemcsak az előző bajnokság második és harmadik helyezettjéről beszélünk, hanem két olyan csapatról, amelyek bármelyik magyar együttessel felveszi a versenyt. Ráadásul a nyári igazolások alapján megállapítható, hogy mindketten erősödtek, ami egyelőre egy magyar csapatról sem mondható el. Igaz, a légióskorlátozás a HC esetében gyengüléshez vezethet, de majd elválik. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy viszonylag stabil anyagi hátterű klubokról van szó.

2. A közös ligát a magyar klubok egyöntetűen akarják, ez egyértelmű. Május végén az FTC és az UTE még némi szkepszissel viszonyult a kérdéshez, de mára ők is a terv támogatói között vannak.

3. A leendő névadó szponzor érkezésére a magyar csapatok is vártak és várnak, szükségesnek érzik a támogatást. Ezért is türelmesek a Steauával. Ezért türelmesek az erdélyiekkel is.

4. Tánczos Barna és Kurkó János szerencsétlen módon hozta be képbe a Brassót, ez tény. De a hétfői ligaülésen bebizonyosodott, hogy korántsem gátlástalanul akarják behozni a jelenleg még az új román elnök által alelnökölt csapatot a négy romániai együttes közé, hanem csak abban az esetben, ha a Steaua mégsem jönne.

5. Szintén a hétfői ligaülés tette egyértelművé, hogy a csapatok jól tudnak együttműködni, a felszínen lévő konfliktusokat a döntések meghozatalakor félre tudják tenni. Konstruktív döntések születtek, a felek minden részletben meg tudtak állapodni. Tulajdonképpen már csak a Steaua válaszára várnak a csapatok, és minden, a szponzor által elvárt kérdésre írásban megvan a válasz.

6. Az MJSZ nehéz helyzetben van. Sokan a szövetség szemére vetik, miért nem áll a sarkára. Úgy érzékeljük, a kivárás mögött az húzódik meg, hogy a klubok szándéka és érdeke a legfontosabb számára. Mivel a klubok szeretnék az interligát, az MJSZ a lehetőségek határáig nem avatkozik az eseményekbe.

7. Az MJSZ kivárását indokolhatja az is, hogy az interliga szakmai szempontból sokkal előnyösebb a magyar jégkorong számára, mint amilyen a tavalyi OB 1 lebonyolítási formája volt. Nagy előrelépés, hogy nem hármasával játszanák le a páros meccseket három nap alatt, hanem normális időrendben, bajnokságszerűen zajlanának a küzdelmek. A tervek szerint körtúrák lennének, mindig mással játszanának a csapatok. Az érdekeltek nem párhuzamosan szerepelnének itt is, ott is, hanem kiemelve a saját bajnokságukból, csak az interligára összpontosítva. Ez így egyrészt komolyabb, másrészt szakmailag fontos, hogy marad idő az edzésmunkára, nemcsak utazással és mérkőzéssel telik az idő. Jelentős haladás a fix játéknapok bevezetése.

8. Bár szerencsétlen szituációnak tartjuk a hetek, hónapok óta tartó titkolózást, nem lehet vitás, érdemes várni a névadó szponzorra. A konkrét összegen felül a presztízs miatt is lényeges, hogy ilyen léptékű támogatót találjon a jégkorong. A sportágra irányuló figyelem és a tömegvonzó képesség emelése miatt is. Utóbbi esetében elsősorban a nagyobb médiafigyelemre és a tv-közvetítések rendszeresebbé tételére gondolunk.

9. Nyilván jobb lenne már konkrétumot tudni, de nemigen vagyunk elkésve sehonnan. Mindenki nyaral. A bajnokság kezdetéig még hátra van két hónap.

Körülbelül ennyit akartunk ezúttal elmondani. Vitatkozzanak velünk, szidjanak minket, vagy másokat, kedvük, álláspontjuk, vérmérsékletük szerint. Egyet kérünk: előtte gondolják végig még egyszer az egészet.

46 komment

Címkék: bajnokság mjsz interliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Először is 1 perces gyászszünet, meghalt Koló! (Kolonics György)
Két Kérdés:
Egy bukaresti távolmaradás esetén Brassó belépése milyen megoldást generál?
1 Lehet nyitott pályán mérkőzést játszani?
2 Csíkszereda ad otthont a csapatuknak?
3 Le kell mondaniuk a pályaválasztói jogról?
Továbbra is a Sport TV az egyetlen akivel tárgyalások folynak, vagy back-up-ként elképzelhető a Duna I és, vagy Duna II?
Sajnos tisztában vagyok azzal hogy nem trendi és a szponzorokat emiatt kevésbé motiválja az említett két csatorna, de a célcsoportnál van metszett halmaz és valahol el kell indulni.
A hochei.ro honlap fórum, bukaresti adminisztrátorának a véleménye a Steauaról és az interligáról:
"...
Parerea mea e ca pana vineri Steaua nu-si va rezolva problema sponsorului si ca pana la urma va juca doar in campionatul intern (ce va mai fi din el) indreptandu-se catre finish-ul dinamovist in acest sport. Steaua a avut timp din martie pana in iulie (4 luni) sa gaseasca un sponsor si acum crede ca va reusi asta pana vineri. Slabe sanse."

"Az a véleményem ,hogy a Steaua nem fogja megoldani a szponzorkérdést péntekig és végül a hazai bajnokságban fog játszani,haladva ebben a sportban a Dinamos vég fele .A Steauanak volt ideje márciustól júliusig(4 hónap),hogy szponzort találjon és most azt képzeli,hogy péntekig ez sikerül.Esélytelen."

Szerintem a Steuról lemondhatnak
a Tv-s kozvetiteseket ha jol tudom ugy oldanak meg, hogy: a magyarorszagon zajlo merkozeseket adna a Sport1 (ami romaniaban is foghato) es a romaniai merkozeseket a Roman Televizio kozvetitene, amit atvenne a Sport1...

a steauarol szerintem is le lehet tenni, huzzak az idot es pentekig nem lesz semmi. A steaua meg a felkeszulest sem kezdte meg a kovetkezo szezonra, idegenlegiosaik gyengek ugy hogy helyettuk ujakat kell vegyenek, ha nem akarnak leegni a bajnoksagban. Es minderre van 2 honapuk...
hokikori: A tavaly Brassó Gyergyóban játszodta a hazai meccseit, mert a csíki pálya programja túl zsúfolt volt. Ez kb. most is így lesz. Ha nekik jó...
Nem tartunk sehol:-odaátról csak időhúzás/Steaua/ mig a csíkszeredai csapatoknak fejlődés, addig a magyaroknak állóvíz.Minket a MI hokink érdekeljen,-nem hallani, hogy a csapatoknál minden rendben:-létszám, anyagiak,stb.Ha jótudom, Újpesten még csapat sincs/belharcok/,Fradi pénzügyi gondok,Alba két csapat,Miskolc,-Újváros csönd /vihar előtt/?- Bp.Stars a "kánaán"!Lehet, hogy minden csapat nevez és elindul a bajnokságban...,de mindenki be is fejezi????
Hokikori, a kérdéseidre nagyjából ezek lehetnek a válaszok:
1. a 2005-2006-os idényben már biztosan nem lehetett nyitott pályán játszani az első osztályban, gyanítom, azóta sem, így a közös alapszakasz sem lesz kivétel ez alól.
2. ha a Brassó lesz a 10. csapat, akkor meg kell nevezzék a hazai pályájukat (a nevezéshez szükséges dokumentumok egy részét megtalálod a szövetség honlapján a versenybíróság/letölthető dokumentumok részben), amit majd a szövetség technikai bizottsága hitelesít. Alapból onnantól kezdve a hazai meccseiket ott rendezik, ha ettől el akarnak térni, akkor módosítási kérelmet kell jóváhagyatniuk a versenybírósággal (némi pénzmag kíséretében kell ezt beadni). Ez a hazai pálya a lehetőségeket tekintve lehet Csíkszereda, lehet Gyergyószentmiklós és ad absurdum akár Bukarest vagy Galac is, de én a csíki vagy a gyergyói pályára tippelnék. Azt hiszem, Kézdivásárhelyen a pálya befedése nem fog elkészülni idén őszre, így azzal a lehetőséggel nem számolhatnak/unk, de jövőre, ha netán csúszna a brassói csarnoképítés, akkor valószínűleg már minden további nélkül szóba jöhetne Kézdivásárhely is.
3. miért kellene? Ha megneveznek egy csarnokot, ahol a hazai meccseiket rendezni szeretnék, és meg tudnak állapodni a csarnokkal abban, hogy a kiírt időpontokban valóban meg tudják rendezni a hazai meccseiket, akkor okuk sincs rá, hogy lemondjanak erről. Magánvéleményem az elmúlt pár nap történéseit látva, a brassóiak számára van olyan fontos az indulás, hogy mindent megtennének a meccseik megfelelő színvonalon megrendezéséért, nem hiszem, hogy bármi probléma lenne velük ezen a téren.
TV: Magyarországon a Sport TV a közvetítési jogok birtokosa a jégkorongot tekintve úgy általában, még x évig. Így velük olyan nagyon nincs miről tárgyalni. Inkább fordítani kellene a dolgon: élni kellene azzal, hogy a közvetítési jogok már egy televíziónál vannak, és olyan érdeklődést kellene generálni a jégkorongnak, hogy a Sport TV ész nélkül közvetítsen meccseket. Nem sorolnám, hogy ehhez mi minden kellene, mert az elmúlt 2-3 hónap eseményei nagyjából mindenben ez ellen hatottak (időhúzás, ötletbörzék, stb.) - a feljutást kivéve.
Kézdivásárhelyről itt lehet képeket találni:

pictures.hochei.net/#home
Nem felejtünk, Koló...
A Sport Tv-nek ha megéri a FociLigaKupát közvetitenie, ami ott is megvan meccsenként1-2 misi, mármint a közvetitési költség, nem hiszem, hogy a jégkorongot nem! Ki kiváncsi az MTK "C" - Paks "B" meccsére???? Élőben senki, tv előtt senki. Nem megbántva a megnevezett csapatokat, a többire is ez vonatkozik.
Tehát kedves Sport TV, tessék nekünk a póker, Darts, lengőteke mellé heti 2-3 hokimeccset adni, mert érdekelne minket!!!!! Minket, sok száz jégkorong szerető embert! Már rég nem érdektelen a hoki errefelé!!!!!!!!!

Koló, hihetetlen... :-(
Sajnos a sport tv-k, illetve a sportot közvetítő tv-k nem kapkodnaka hoki közvetítésekért. Az okait tőlük kellene megkérdezni.
Nem (vagy legalábbis nem közvetlenül)ide tartozik de....
A Koló sajnálatos halála okán eszembe jutott, hogy valamelyik EBEL meccs kezdő bedobását Ő végezte el, a bedobás után mindenkivel pacsizott a palánk mellett mosolyogva. Maradjon meg emlékünkbe az a mosoly, amit ennek a jégkorongot szerető ember arcán láttunk. Nyugodj Békében Koló!
A fenti összefoglaló nagyon korrekt, remélem ez a pánikhangulat (amit eddig se igazán értettem) kicsit lecsillapodik. Bár a Brassó a tavalyi meccsei alapján messze kilógott a román bajnokságból szóval nem tudom mit fognak teljesíteni.
Szerintem heti 1 meccsnél több nem nagyon lesz a heti 2-3 NHL meccs mellett bár jó lenne szerintem a duna tv-nek lepasszolhatnának heti 1-et csak a duna II-re ne tegyenek én még nem hallottam senkiről aki tudná fogni.
drukker60
Szerintem egyszerű a válasz. Egyszerűen alacsony a nézettség. Persze mi mind azt gondoljuk, hogy ez nem így van, átéltük a kis zajt, amit a feljutás csapott a médiában, sőt még kerestük is.
Nem tudom, hogy a tévék milyen gyakran végeznek piackutatást, hogy kiderítsék milyen irányba változik a fogyasztóik igénye. Gondolom ezt a kereskedelmi tévék gyakrabban tudják megtenni, mint a közszolgálati, mert több a pénzük. Egyszerűen lehet, hogy azóta nem végeztek még piackutatást. Szóval lehet, hogy tényleg nőtt az emberek igénye a jégkorongra, de lehet, hogy nem :(
Amúgy az egészben az a legundorítóbb, hogy manapság a televízió inkább alakítja az emberek ízlését, mint kutatja.
Steaua játékosokkal Brassó nem lógna ki annyira a mezônybôl.
Tényleg jó kis cikk, az én "kedélyemen" is hűtőtt... Főleg az a kitétel, hogy a szövi a magyar csapatok miatt vár ki...
Tavaly írta Kovács Zoli, hogy a tv-k közvetítésenként 1 millió forintot KÉRNEK. Tehát ha heti egy közvetítéssel számolunk, akkor kb. 20 misit kell kigazdálkodni a - jelenleg még ismeretlen összegű - szponzorpénzből...
Persze más kérdés, hogy a sport tv-n időnként "érdekes" sportágak vannak (darts, póker, mézbírkózás), furcsa lenne, ha ezeknél a hoki nem vonzana több nézőt...
A sport tv-s közvetítéshez: a póker nézettsége nagyon magas.
A mézbirkózáson csinos lányok vannak és a sportszerető nézők legtöbbje a férfiak közül kerül ki...

Ezek ellenére én is bízok a minél nagyobb számú jégkorong meccs közvetítésről.

HAJRÁ MAGYAROK! HAJRÁ VOLÁN!
Jó, de mitől tud a póker annyi nézőt vonzani? És ezt miért nem tudja a hoki?
Magyar focit nyilván azért közvetítenek, mert "hagyománya" van. Sok ember meg megszokásból nézi...
De a pókert nemrég kezdték... Nem hiszem, hogy annyian pókereznének... Szóval, mi volt akkor a döntés hátterében, és ezt miért nem lehet meghozni a hoki esetén??? (pl. Hokicsütörtök minden héten)
Jacint70: Hidd el rengetegen pókereznek többen mint akik közönségkorcsolyára járnak. Baráti társaságok, csalások, munkatársak nyomják a kártyajátékot nem csak azok akik ebből „élnek”.
Viszont tv-ben csak az néz pókert aki tud is pókerezni, jégkorong pedig nem csak azokat érdekli akik tudnak is korcsolyázni. Hosszútávon van remény.
jacint70: igen, szerintem is a szokások!!! Az ukránok elleni vb-meccset valami 30-40 ezren nézték, a rettenetfos Fradi-Tuzsérokat 130-140 ezren.
Meg aztán a pókert elég olcsón kapják, kész csomagban, csak alá kell beszélni. De a hokimeccsekre kiszállni kamerákkal nem olcsó, mégha a közv. jog ingyen is van. Ráadásul az NHL-ből 100kamerás, így lassított-úgy forgatott meccsjelenetek jönnek... ahhoz képest egészen nézhetetlen lenne a miskolci sárga jég két fix kameraállásból. (Kedvencem a pólóban pl. a szolnoki uszoda, ahol olyanok a fényviszonyok, mintha valami barna mocsárban úszkálnának a játékosok.) A nem fanatikus népek nyilván átkapcsolnak, ha a másik adón ragyognak a szinek és 8 kamera csak Ovechkin grüberlijét követi (ööö pedig az éppen tán nincs is neki, mindegy.)
Azért azt hadd mondjam el, hogy április 19-én, feljutásunk napján több mint 60 ezer látogató pontosan 161 175-ször kattintott a jégkorongblogra. Van azért érdeklődés szerintem.
Persze hogy van érdeklődés. Csakhát még az a 60 ezer se túl sok. Ezért is lenne szuper, ha beindulna a közös bajnokság, mert romániai területekre is szór a SportTv, és úgy már összejöhetne egy meggyőző nézőszám. Legalábbis erősen lehetne érvelni emellett.
Ja, bocs Gromov :) azt kifelejtettem, hogy EZ a honlap nagyonis minőségi, a többi hason-témájúakkal összevetve (itthoni, külföldi) kifejezetten versenyképes cikkeket jelentet meg jó sűrűn. A vb-ről itt volt elérhető - sztem - a legjobb/legtöbb anyag. Ugyanez - a legjobb szándékok mellett!!! - nem nagyon jöhetne össze a hokiközvetítéseknél. Azért, amit az előbb írtam. Legalábbis nekem úgy tűnik.
Köszi. A 60 ezer nagyon sok. Egy kis kiszivárogtatás: egy magyar futballos cikk tizedennyire sem érdekli az embereket. Egyetlen futball-Eb-s írást sem kattintottak ennyire a Sport Gézán. Persze tudom, hogy a mi közönségünk más, mint mondjuk a Népsporté.
Honlapnak a 60 ezer látogató RENGETEG!!!! A tv-k viszont (és nem is gonoszságból csinálják) leginkább a hosszútávú százezresek után vágyódnak... De igen-igen, én is azt pártolom, hogy adják a tv-k a meccseket... vagy összefoglalókat... vagy legalább vmi rendszeres magazinműsort a válogatott játékosokkal, akármivel. Csak valahogy ügyesen kéne kitalálni. Hogy nekik is megérje, ráadásul ne csak a mi kíváncsiságunkat elégítsék ki, hanem az olyanokét is felkeltsék, akik még nincsenek hokira pörögve. Ilyesmit meg nehéz olcsóból kitalálni - de azért remélem, nem lehetetlen.
A kézdivásárhelyi képről jutott eszembe, hogy nem csak ott, de Sepsiszentgöregyön is volt anno hoki. Van esély feltámasztani Kovászna megyében a jégkorongot? Mi a helyzet ezeken a heyleeken?
Bocs, nem akarok belepofátlankodni a gondolatmenetbe, de engem nem hagy nyugodni, hogy most már a sokadik helyen olvasom, miszerint "az ukránok elleni vb-meccset valami 30-40 ezren nézték". Ez egész egyszerűen kizárt. Nem lehet, hogy nálunk kétszer annyian kattintottak, mint amennyien a meccset nézték azon a hétvégén. Szerintem kb. ennyit érnek a tv-nézettségi adatok mérései, és sajnos elsősorban ezek miatt nincs több közvetítés.
Természetesen feltételezve, hogy tényleg ennyi nézőt mértek a SportTV közvetítése esetében.
Az AGB Nielsen Media Research (Hungary) honlapjáról idézek: "1999. tavaszától már 840 háztartás adatait dolgozzuk fel naponta." Ez azt jelenti, hogy ha 3 millió háztartással számolunk, akkor 1 háztartás több mint 3500 szavazatot jelent egy műsornak. Ha tehát a meccs műsoridejében 10 háztartás mást néz, mint az általa képviselt statisztikai tömegről feltételezzük, akkor 35-36 ezerrel kevesebbet mutat a mérés. Persze tudom, hogy ez így nem pontos, és akkor még nem is vettük figyelembe, hogy pl. SportTv hány háztartásban fogható stb.
Egy biztos, hogy a jégkorongnak jelen pillanatban Magyarországon tv-közvetítés szempontjából nem túl jó az imidzse, és ezen változtatni kell, ez az egyik legsürgetőbb feladat.
A nézettségmérés kapcsán két dolgot kell világosan látni: közelíthetünk statisztikailag és üzletileg.

Statisztikailag nyilvánvalóan van egy hibahatár, amibe a tényleges nézettség bizonyos valószínűséggel beleesik a minta alapján. Egy 840 elemű mintából következtetünk egy 3 milliós elemszámú sokaságra, amely feltételezhetően normális eloszlású - nem túl bonyolult kiszámítani az ún. konfidencia-intervallumot ebből.

Csakhogy a nézettségmérésnek nem ez a lényege - ezért nem is adják meg ezt a hibahatárt. Ugyanis a lényeg, hogy egy mindenki - hirdetők, programszerkesztők, műsorkészítők, stb. - számára legyen egy viszonyszám, ami egymással összehasonlíthatóvá teszi az egyes műsorszámok nézettségét.

Vagyis gyakorlatilag mindegy, hogy hányan nézték valójában az adott műsorszámot, a piaci szereplők számára nem ez az érdekes, hanem az AGB által publikált nézettségi adat. Nyilvánvalóan nem független egymástól a kettő, de a hibahatár mellőzésének a döntéshozatalnál ez a fő oka.
Egyetértek Kcs-vel. Előző hozzászólásom inkább indulati volt, mint érdemi. Az igazságérzetemet bántó jelenségre akartam reflektálni.
Felháborít, hogy valakik azt próbálják elhitetni a témában érintettekkel, és velünk, szurkolókkal, hogy a jégkorong hazai történetének egyik legfontosabb mérkőzésére harmincezren voltak kíváncsiak.
Azzal egészíteném ki Kcs kommentjét, hiszen egy-egy műsor képernyőre kerülése szempontjából nyilván nem csak az AGB vagy bármelyik másik cég nézettségi mutatói számítanak. Igen hangsúlyos a műsorszám bekerülési értéke. És szerintem ez az a pont, ahol a hoki ügye elvérzik. Az élő közvetítés sokba kerül, ráadásul hosszú a meccs. És még olyan mecénás sincs, aki finanszírozná a költségek egy részét.
Tehát természetesen még a nézőszám sem számít minden esetben.
A fentiek miatt fájó, hogy mint a jog tulajdonosa a Sport TV jöhet csak egyedül szóba.
Bár kevésbé népszerű, de mindenhol fogható csatorna a Duna TV ami egy interliga esetén még ideális választásnak is lenne tekinthető.
Pár évvel ezelőtt a határainkon túli magyarság között kedvelt csatornának számított. Tekintettel arra, hogy a székelyek nemzeti sportjáról beszélünk és talán még a felvédéki és kárpát-ukrán nézők is bele-bele kukkantanának nem lenne rosz mégha a Sport TV fantázia hiányában nem is preferálná a közvetítést, de a Duna TV közvetítése elé nem görgetne akadályt.
F. Kapus: persze, igazad van, ha egy műsorszám olcsóbban hoz ugyanakkora nézettséget (még pontosabban nézettségi százalékot a célcsoportban), akkor azt szívesebben választják az illetékesek. Sajnos a Balatonlelle-FTC NB2-es meccs is többször annyi embert érdekel, mint a hoki, így inkább levonul oda a stáb, mint hokit közvetíteni.

Pedig én mindent megteszek, igyekszem színvonalas tolmácsolásokkal emelni a hokiközvetítések nézettségét. :D :D
Érdekes, amiket írtok... Ezért gondolom, hogy - legalább az első évben - a "szponzorpénzből" kell finanszírozni a közvetítést is...
Nézzük, most hogyan állunk:
1. Van néhány csapatunk, akinek a meccsein a helyszínen nagyjából pár százan nézik. (Leszámítva a döntőket.)
2. Van évente kb. 4-5 közvetített meccs, a döntőkön kívül.
3. Van egy A csoportos válogatottunk.

Kicsit ellentmondásos... Ahhoz, hogy változzon a helyzet valakinek rengeteg pénzt kéne betenni. De ki legyen az? Kinek térülhet meg mindez?
Rajtad nem múlt, az biztos. Sajnos.
A foci nézettsége természetesen jóval magasabb, ez nem is vita tárgya.
De gondolom, a mézbirkózás (és akkor most más sportágakat ne bántsun meg) a két remek műsorvezetővel (akik 2008-ban ilyen humoros mondatokkal operálnak: "mellesleg jól áll a lány")sem vonz több embert, mint egy Alba-Duna meccs. Egyetlen előnye az, hogy olcsóbb. És ez esetben még az sem számít, hogy a csatorna nívóját és megítélését némileg rontja.
Tehát sok szempont van, de sajnos kedvenc sportágunk jelenleg egyik szerint sincs jó helyzetben.
De lehet ezen változtatni, csak akarni kell, és okosnak meg ügyesnek lenni.
A hoki sajnos nem igazán képernyőre termett sportág. Szinte semmit sem ad vissza a közvetítés a játék lényegéből, a sebességből, a keménységből. Ráadásul a korong is rosszul látszik. Sőt, paradox módon sok ismerősöm azért nem megy ki élőben meccsre, mert a tévében nem látja a korongot, és azt hiszi, hogy a helyszínen sem látná. Amerikában is a béka feneke alatt van a hokimeccsek nézettsége.

Gyakorlatilag azzal, hogy a SportTV adja a döntőket, néhány EBEL-meccset, és a magyar válogatott meccseit, jóformán közszolgálati feladatot vállal fel...

Bár, anno a Magyarország-Németország Pannon Kupa meccs közvetítése az m1-en elég jó nézettséget hozott, ha jól emlékeszem.
A HC meccseit remélhetôleg látjuk majd az interneten.
Lélegzetvisszafojtva szurkolunk ezért...
Ennél konstruktívabb megoldás lenne, ha legalább az on-line jegyzőkönyvvezetés összejönne a Vákárban az idén.
F. Kapus: az ukrán-magyar (illetve az egész divízió 1-es torna) nézettségéről az egyik leginkább autentikus embertől származik az info. De ha magasabb is volt valamennyivel, az arányok alapján akkor is jobban megéri a Sport TV-nek közvetíteni a gagyi NB2-es focimeccseket (de ne legyünk elfogultak, akármelyik magyar focimeccset), mint a hokit. Ez van.
Terápiaként pedig hagy javasoljam, hogy amint úrrá leszel az indulatodon, próbálj meg kapcsolatba lépni a Sport TV-vel, vagy a szövetséggel, hogy állnak a tárgyalások a közvetítésekről.:)) Úgy tudom, pár hete elkezdték az egyeztetéseket, talán jutottak már valamire.
Tudom, kitől származik az info, de azt meg te is tudod, hogy ő is kapja valahonnan. Erről beszéltem az előbbiekben.
Írtam én is, hogy "a foci nézettsége természetesen jóval magasabb, ez nem is vita tárgya", úgyhogy a foci-hoki vitát zárjuk is le, hiszen ebben mindenki egyetért.
Azt sem vitattam, hogy a Sport TV részéről mit ér meg jobban sugározni. Ezt már csak azért sem vonhatjuk kétségbe, mert jó néhány éve ügyesen szerepelnek a piacon, és nagyon jó kis eseményeket közvetítenek, nem is lehetünk okosabb náluk, mert jól dolgoznak, szeretjük őket.
Pont azzal zártam az imént, hogy azt a hézagot vagy módot kell megtalálni, ahol ide a magyar hoki jól beférhet.
Köszi aggodalmadat, de indulataimon elég jól úrrá tudok lenni, ha más nem, 24 év sportolás és 3 gyermek erre megtanított.
De a lényegre. Igen, a tárgyalásokat jó néhány hete elkezdték. Ha lesz eredmény, beszámolunk. Egyéb témajavaslat?
Rolbakezelők szociális válsága?:)
Már a (kicsit bulváros) címet is látom lelki szemeim előtt: "Titokban hokiznak a rolbások" :)
Igazából nem is a szociális válságra fókuszálnánk, hanem arra az igazságtalanságra, miszerint pl. az erzsébeti rolbások egész nyáron güriznek, míg jó néhány helyen csak augusztus közepén lesz újra jég.
Esetleg indíthatnánk feljelentő rovatot, Jégkockák címmel. "Az újpesti rolbás, Jani a Westendben telefonált jókedvűen, közben nagyot túrt négygombocos fagylaltkelyhébe. Társaságában zöld (!) pólós hölgy tartózkodott."
Mostanra sikerült végigolvasnom a postot a kommentekkel, pedig külön nekem jelzetetek, hogy lesz ilyen. :) Elnézést!
Először is ismét gratulálok a postért. Higgadt, tárgyilagos, élvezhető! Unom, hogy bármely blogra klikkelek, előkerül a rohadt ilyen, rohadt olyan nemzetiségű! Tények sehol, csak a fröcsögés! Érdekes módon most nincs is a kommentek között egy ilyen megjegyzés sem, mert "beláthatunk" a színfalak mögé és kiderül, a hozzáértőket a színvonal érdekli, nem az, hogy honnan jön egy csapat.
Érdekes viszont ez a TV közvetítéses vita. Meggyőződésem, és mint ilyen semmilyen ténnyel sem tudom alátámasztani, hogy ha "szakértővé" teszem a nézőt, ott ragad a TV előtt. Magam szinte minden sportot megnézek, de szinte mindig hiányolom, hogy a taktikáról beszéljenek. Minden tiszteletem Máté Pálé és különösen Spiller mesteré, de tudom, a legtöbb ember azt sem tudja, mi a les a hokiban. Erről is kellene mesélni. Én sem ismerem a taktikai variácókat, mert csak szeretem, de nem értem a hokit, ám oly szívesen tanulnám. Vesszőparipám a Tour de France, ami messziről nézve élvezhetetlen sport. 5-6 órát bringáznak, egy aszfaltozott úton 150-en. De aki leül egyszer, az ott ragad és ebben jelentős szerepe van a Knézy-Sipos párosnak. Iszonyú buta vicceket lövöldöznek, de szórakoztatóak, mindamellett a Sipos bringás volt és nagyon jól "megtanította", mire kell figyelni. Mielőtt félreértődnének a gondolataim! Szeretem a Máté-Spiller párost is. A jobbítás szándékával jeleztem, talán érdemes lenne mást is mondani a nézőknek. (Nem lesüllyedni a Forma-1 színvonalára, ahol néha olyan szörnyűségeket mondanak, hogy rossz hallgatni. Most már legalább versenyeznek, de régen még azt sem, így olyan hülyeségeket beszéltek a technikáról, amit az autós szakközépiskolába, ahova jártam, másnap mindig kibeszéltünk. Pedig mi sem voltunk a szakma csúcsa ;))
F. Kapus! Elméletileg egy ezer fős minta elegendő ahhoz, hogy tökéletesen (értsd: elfogadható hibahatárok mellett) leképezze az egész amerikai társadalmat. ennyit a 840-ről mint számról. az, hogy minőségileg milyen mintát képvisel lényegében megtudhatatlan, amikor egy egész ipar épít erre... Amellett a sportközvetítések elég speciális esetek: az AGB is azt mondja, hogy 840 háztartás adataival dolgoznak. Ha jól sejtem, a háztartás kategória nem fedi a közösségi helyeket. Márpedig egy csomó kocsmában ezt nézték a népek, esetleg külön erre készülve. Ami nem modnható el egy vasárnap délelőtti Fradi-Balatonlelle meccsről. Szóval még sportközvetítés és sportközvetítés között is lehet különbség. Persze ez csak spekuláció, többet kéne tudni a mérés módszertanáról...
Vaze: Hagyjuk a módszertant és az egészet, mert belebonyolódunk. A reprezentatív mintáról, meg a statsztikáról, meg a hibahatárról nem szívesen vitatkozom, mert bár egykoron még szigorlatoztam is statból, ma már nem vitaképes a tudásom.
Egyet viszont tapasztalok. A közvélemény-kutatások során az igen kis százalékon álló pártok esetében százalékosan sokkal nagyobbat tévednek a kutatók, mint a 15-20% feletti pártoknál.
Ehh, ez a statisztika-cucc eles kerdes lett...
Akarhogyis. Magaba szippantott a nezettsegi adatokrol valo beszed mindennap hasznalatos, de mint ilyen: feluletes, pontatlan, slendrian nyelvezete; mely joggal bosziti fel a statbol valaha szigorlatozo olvasokat. Azt kellett volna irnom, hogy 30 egyseg kontra 130 egyseg (oke, 3/13). Es akkor nem konkret emberekrol - hokiszereto csaladokrol, a mi baratainkrol!!!! - van szo, hanem valami olyan egyutthatorol, amiben ezek az ostoba tv-k hisznek. Ugy talan nem borzoltam volna ennyire a kedelyeket. Elnezest. Nem is gondoltam, hogy ez lesz majd a lenyeg.
Nem tudom megállni, hogy ne mondjam el...
Szóval nemrég összefutottam egy volt évfolyamtársammal, és a beszélgetés során szó esett hokiról is. Elmondta, hogy nem rajongó, de az ukránok elleni meccset még ő is látta. Ez persze nem statisztikai adat, de azt hiszem olyan ez, mint az olimpia, amikor "sikerszagra" gyűlve olyan eseményeket is nézünk (cselgáncs, agyaggalamb-lövészet), amit máskor egész biztosan nem... Nekem ezért hihetetlenül alacsony az említett nézőszám, ráadásul úgy, hogy szombaton, ebédidőben volt a meccs, emlékeim szerint még olyan hihetetlen kirándulóidő sem volt...
süti beállítások módosítása