HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mi a jelszó? Éljen Kercsó!

2008.05.03. 10:35 F. Kapus

A szapporói siker után lassan a mezgyártó cég varrodavezetője is megszólal már, és ez így van rendjén. Legyen a siker mindenkié. Kovácsai közül két ember nevét mindenki az elsők között említi. Kercsó Árpádét és id. Ocskay Gáborét. Mi is így gondoljuk. A magunk módján mondunk köszönetet. Kercsó Árpáddal kezdjük.

1949-ben Gyergyószentmiklóson született. Édesapja kőfaragó, édesanyja tanítónő volt. 28 éves koráig jégkorongozott, hátvéd poszton szerepelt a Gyergyószentmiklósban és a Galaci Dunában. Pályafutása csúcsa két bronzérem volt a felnőtt román bajnokságban. 1976-ban edzői diplomát szerzett a román TF-en. Tanulmányait három évig Galacon végezte, a jégkorong-szakedzői egy esztendőt Bukarestben.

1977-ben kezdte el a gyakorlati munkát. A gyergyói Csomafalván vállalt állást. "Azokban az években az volt szokásban, hogy a román edzőket Erdélybe, a magyarokat román területekre küldték dolgozni. Én szándékosan kerestem olyan helyet, amely senkinek nem bántja a szemét, és senki nem akar eltávolítani onnan." A kalandos években vadregényes körülmények között dolgozott a fiatalokkal. A Maros folyó egyik zsilipjét kinyitva árasztották el a pályát vízzel, amely a nagy hidegben megfagyott. "Azért kellett a gyermekeknek hajnali ötre járniuk edzésre, mert a jég ekkor volt a legjobb állapotban. Persze volt, amikor több centi víz nem fagyott át. Ilyenkor csak korizni tanultak a srácok. Ha valaki elesett, hazarohant átöltözni, nehogy megfázzon", meséli. Ebben a csapatban nőtt fel az UTE edzője, Baróti Zsolt, továbbá Csata Csaba és Csíki Csaba. Sokszoros válogatottak, bajnokok lettek felnőtt korukban. Összesen 14 román válogatott hokis került ki innen. Az utánpótlás-válogatottakkal többen A csoportba jutottak.

Négy év után szülővárosába távozott a tréner. Itt érkezése hírére építették fel a pályát. Ám Kercsó ekkor már érezte, nem az ő világa az erdélyi jégkorong, nincsenek meg a fejlődés lehetőségei. Erről és a magyar–román válogatott mérkőzések érzelmi hátteréről két évvel ezelőtt beszélt a csik.ro portálnak.

Nézzék meg képeinket 1.

 

Elkezdte szervezni Magyarországra költözését. "A hatóságok keresztbe tettek, ahol tudtak. Másoknak egy évet kellett várniuk, nekem kettőt. A dunaújvárosiak kitartóan vártak rám, és amikor megérkeztem, azonnal hozzáláttam a munkához. Mindent az alapoknál kellett kezdeni. Talán nem haragszik meg rám, ha elmondom, de emlékszem, Szélig Viktor fehér műkorcsolyával a lábán szó szerint lépkedett a jégen. De rajta kívül is alig néhányan voltak a hokisok. Mondtam, végigjárom az iskolákat, hogy kiválasszam a tehetségesnek tűnő gyermekeket. Mondták a klubnál, hogy nem lehet, a kézilabda- meg a fociedző már több mint hatvan gyereket összeírt, azok nekik kellenek. Kértem, adják oda nekem közülük azokat, akik nem felelnek meg. Nem adtak senkit. Pedig volt köztük néhány nagyon ügyes gyerek. Emlékszem jól, hogy Torma Gábort is kiválasztottam, de focizni akart. Végül is csak összegyűjtöttem jó néhány játékost. Belőlük lettek jó néhányan a mai válogatott meghatározó játékosai: Szélig, Ladányi, Tokaji, Horváth."

Itt sem fogadták mennyi körülmények. "Jó sokáig csak szabadtéri pályánk volt. Állandóan fújt a szél, délutánra mindig gödröket vájt a jégbe. Ezért reggelente deszkákkal letakartam az egész pályát. Amikor jöttek a srácok, ledobáltuk a fát. A másik gond az volt, hogy a vasgyár miatt egész nap szállt a vaspor. Egy pillanat alatt ellepte a jeget. Volt alkalom, hogy nem csúsztak a korcsolyák. Fekete volt minden. Slaggal öntöztük fel az egészet, Ladányiék lehúzták a vizet, és már mehetett is az edzés."

Az első eresztést követően Kercsó felnevelt még jó néhány generációt, keze alól került ki a Vas testvérpár, Peterdi, még később Benk és Hetényi. 16 évig volt otthona a Fejér megyei város, ahonnan 2001-ben a fővárosba költözött. "Voltak konfliktusaim, de ma már meg nem tudnám mondani, miért jöttem el Dunaújvárosból."

Közben sok éven át volt a magyar utánpótlás szövetségi kapitánya. "Sárközy Tamás elnökletével nagy lehetőséget biztosított számunkra a szövetség. 5. osztálytól 12. osztályig egy évben hat hónapot lehetett együtt az általam irányított ifi válogatott. Áprilistól októberig edzettünk, tornára jártunk, gyakoroltunk. Így nemcsak a dunaújvárosi fiatalokat edzettem, hanem több más tehetséges gyereket is. Ezért mondhatom, hogy a 22-es keretből 12 játékos edzője voltam, mert Ocskayt és Palkovicsot is közéjük számolom." Az újvárosi 9 és a fehérvári 2 játékoson kívül Gröschl Tamást sorolja még ide Kercsó, aki bár Újpesten nevelkedett, két fontos évet töltött ifiként a kezei alatt.

A Bp. Stars csapatához nagy tervekkel érkezett. Kétpályás új csarnok épült Káposztásmegyeren, amely kis túlzással a csapata otthona volt. Munkáját itt nem fejezhette be, elsősorban a vezetőséggel adódtak konfliktusai. Itt jegyezzük meg, nem könnyű ember hírében áll, általában viharos körülmények között vált munkaadót. "A Starst nagyon sajnáltam. Az 1992-93-as korosztály életem addigi legjobb játékosanyaga volt. Azt terveztem, hogy tovább maradok ott. Sok gond volt, és akkor még nem akartak felnőtt csapatot a vezetők."

Az első nagy balhék után a szülők kitartása még maradásra bírta, de 2005-ben a távozás mellett döntött. Külföldön játszó tehetségeink közül Galló Illés, Hári János, Hentes Kristóf és Bartalis István is évekig volt Kercsó-tanítvány. Ebbe a sorba tartozik jó néhány itthon maradt fiatal is, a szlovák kanadai táblázat első három helyezettje közül kettő, Hardi Richárd és Nemes Benjámin, valamint az egyik legjobb védő, Nagy Richárd is.

Érdeklődtünk, hogyan látja, azoknak a játékosoknak a helyzetét, akik aztán külföldre kerültek, és most a korosztály élmezőnyében vannak. "Egytől egyig nagy játékosok lesznek, ez nem vitás. Ezek a srácok már nem fognak elkallódni, az biztos."

2005-ben ismét egy új csapat, egy új csarnok és egy új feladat várta. Zalaegerszegre költözött, ahol a jégkorongnak híre-hamva nem volt korábban. "Ismét végigjártam az iskolákat, kiválasztottam a gyerekeket. Jó néhányan jelentkeztek első körben, ha jól emlékszem, 23-an jöttek le a jégre, közülük mindössze három volt tehetséges. Nagyon nehezen indult, mert itt mindenki focizni meg kosárlabdázni akar. A jelenlegi legnagyobb tehetségeim egyike, Mazzag Dani is focizott, nem is akart átjönni. Aztán a Bozsik-program keretében kiesett az egyik rostán, így került hozzánk. Ma 30-40 gyerekem van, a legidősebbek az 1996-os születésűek. Éppen most lesz három éve, hogy elkezdtem itt a munkát. Magyarországon nincs komoly ellenfelünk, de túlzás nélkül állíthatom, Európában is alig. Ha kinevetnek, akkor is állítom, a mostani tanítványaim közül öten szuperklasszisok lesznek, többen közülük az NHL-ben fognak játszani. Az NHL-es klubok egymást fogják túllicitálni értük. Annak idején nyomon követtem Anze Kopitar pályafutását, rengetegszer találkoztunk vele. Ezek a srácok 10-12 évesen felülmúlják az ő akkori tudásszintjét. Fejben és technikában is hihetetlen érettek. A tervem az, hogy 16-18 éves korukban bedobom őket a mély vízbe, és bemutatkozunk a magyar élvonalban. Így volt ez korábbi tehetségeimnél is, Ladányiék, Vasék szintén ilyen korukban robbantak be az élvonalba. Csak amit Ladányiék 16 évesen tudtak, azt ezek a srácok már 12 évesen simán hozzák."

Márciusban Zell am See-ben 1-1-et játszotta a Zalai Titánok az Explorers néven induló albertai válogatottal. "A kanadai csapatot 4000 jelentkező közül választotta ki az Edmonton központú állam válogatottjának edzője. A mérkőzés után beszélni akart velem, és azt mondta, a cseh élcsapatok csak bukdácsolnak a jégen hozzánk képest. Ez persze túlzás, de jelzi, hol tartunk. Ez az edző jövő áprilisban elhozza hozzánk válogatottját, ez is óriási megtiszteltetés. Na nem is csoda. A világkupán csak ellenünk kaptak gólt, és csak minket nem vertek meg." Itt van a hivatalos honlap.

"Arra nagyon büszke vagyok, hogy bár sok konfliktusom volt id. Ocskay Gáborral, azt mindig elismerte, hogy nekem van a legfegyelmezettebb csapatom. Sokat is tettem ezért, bármire hajlandó voltam. Volt, hogy a junior vb-n a srácok el akartak menni bulizni. Szilveszter volt, de másnap délelőtt játszottunk, így szó sem lehetett róla. Hajnali háromig ültem a folyosón, nehogy valaki mégis elmenjen, mert éreztem, erős a csábítás."

Játékosai szeretik, ragaszkodnak hozzá, nem felejtik el, mit köszönhetnek nekik. Elég csak elolvasni Vas Jánosról és Hentes Kristófról készült cikkünket. A játékosok szülei szinte egytől egyig telefonáltak a szapporói siker után.

Életéből majd mindent a hokira áldoz. Felesége és ötéves kislánya Budapesten lakik. Hétvégénként Dunaújvárosban egyesül a család. Nyáron egy hónap pihenőt engedélyez magának és a srácoknak. Aztán kezdődik minden elölről. De meddig még?

"Ez az utolsó csapatom, még egyszer nem kezdem el a nulláról. Még ki akarok nevelni egy olyan edzőt, aki az én tanítványom. Nem egy gyakorló edzőre gondolok, keresek valakit, aki az alapoktól tőlem tanulna el mindent." A jövővel kapcsolatos terveiről a videón részletesen beszél a 2007-ben mesteredzői címmel jutalmazott Kercsó Árpád.

A mesteredző sokszoros ifi, majd felnőtt bajnok, volt ifjúsági és felnőtt szövetségi kapitány. Büszke ifjúsági B csoportos világbajnokságon nyert ezüstérmére, "ha a szövetség nem húzza át terveimet a végén, biztos, hogy feljutunk", a junior B csoportos harmadik helyre és a Zell am See-i világkupa-győzelemre.

Mi a Kercsó-módszer lényege? "Megalkuvás nélküli munka. Kemény edző vagyok, a maximumot várom mindig, minden pillanatban. Ha nem azt kapom, szólok, ordítok. Fontos a fegyelem. Állandóan tanulok, képzem magam. Igazi nemzetközi szakanyag nem áll rendelkezésre, mert ezek ezen a szinten titkosak. Nézem az NHL-meccseket, ellesem, milyen figurákat játszanak a csapatok, hogyan mozognak a sztárok. Aztán ezeket lefordítom az általam nevelt korosztály szintjére. Elkezdjük gyakorolni a rávezető feladatokat. Sok sémánk van, sokszor és hosszasan gyakorlunk. Játékaim már ma is pontosan tudják, milyen meccsszituációban milyen döntést kell hozni. Még nem mindig képesek technikailag megcsinálni, de fejben, gondolkodásban már szinte készen állnak a nagy feladatra. És ez a lényeg."

Folyamatosan kap külföldi szerződési ajánlatokat. Állandó kérője a Kloten Flyers, Hentes Kristóf svájci csapata, és az osztrákok utánpótlás szövetségi kapitányi posztja is vár rá. Mindhiába. Mostanában nem megy el Zalaegerszegről. Legalábbis reméli.

Nézzék meg képeinket 2.

 

Munka akad bőven. A fiatalok mindennap edzenek. Közel három órát vannak a jégen. A hivatalos edzésidő két és negyedóra, ez alatt egy jégfelújításnyi idő van a pihenésre, ezen kívül végigmelózzák az időt a srácok. Hihetetlen a fegyelem. Tartanak a mestertől a gyerekek, de nagy tisztelettel néznek rá. Mialatt velünk beszélget, közben is úgy érezni, minden játékoson egyszerre tartja rajta a szemét. Nem is nagyon kell nógatni a gyerekeket. Akinél nem tapasztal kellő intenzitást, komoly beszélgetésre számíthat. Ezt a legtöbben szeretnék elkerülni, megszakadnak minden feladat elvégzése során.

Kercsó nem csábít gyerekeket máshonnan, jönnek maguktól. Most is négy erdélyi és több budapesti költözött le a kedvéért. Csak tehetségesekkel dolgozik, hamar kiderül, ki az, és ki nem, legfeljebb egy évet kapnak a bizonyításra.

Felvételeinken őszintén beszél a gyermekek bántalmazásáról szóló pletykákról, vagy arról, amikor tízezer Ferencváros-szurker tudakolta a jelszót, és nevét nem pozitív értelemben szőtte bele a rigmusba. "Legalább éreztem, hogy vagyok valaki", nevet az egészen.

"Az edzői tehetség velem született, 30 év után ezt nem nagyképűség kijelenteni. Olyan ez, mint egy világklasszis csatár esetében. Bármerre fordul, néz, bepattan róla a labda. Én eddig bárhol dolgoztam, nagyot alkottam. Mi kell ehhez? Jó szem, önbizalom, tudás, következetes munka." Ezek után adódik a kérdés, mi volt 31 éves edzői pályafutása során a legnagyobb tévedése? "Dunaújvárosból 40 gyerekkel utaztunk Gyergyóba edzőtáborozni. Akkor már jó sok játékosom volt. Volt egy dagi srác közöttük, akit nem tartottam sokra, az ötödik-hatodik sor között evickélt. Nem fért fel a buszra, itthon hagytuk. Tokaji Viktornak hívják az illetőt. Nem hittem, hogy ilyen szuper játékos lesz belőle."

Reménykedett benne, hogy egyszer feljutunk, tervként régen benne volt a levegőben. Életében először a 2001-es vb-n, a franciák elleni győzelem után gondolt arra, hogy egyszer feljuthatunk. Idén nem várta a sikert. Főleg, amikor tavaly kiderült, hogy Ukrajna lesz ellenfelünk. Ám látta, hogy az ukránok nem verik nagy arányban az ellenfeleket, akkor érezte, van esélyünk. "Hihetetlen öröm ez, nagyon jót tettek mindenkivel."

Az ukránok elleni döntő mérkőzést csak sms-ek útján tudta követni. A Zalai Titánok nemzetközi tornát rendezett. Szinte párhuzamosan játszottak egy svéd elit csapattal, a Nacka HK-val, amely az 1996-os korosztályban odahaza az egyik legjobb. "Amikor megjött a győzelem híre, lerogytam a padra, és csak annyit tudtam mondani, hogy A csoport. És elkezdtem sírni. Először nem értette senki, majd mikor kiderült, mi történt, az egész csarnok elkezdett ünnepelni. Végül mi is nyertünk, 2-0-ra."

Milyen lesz a magyar hoki 1, 5, 10 év múlva? "Eredményekről nem szívesen beszélnék, de a minőségről tudok valamit mondani. Nagyon jó úton indult el a jégkorong idehaza. Egy évtizede alig volt csarnok, alig voltak csapatok, 4-5 utánpótlás-nevelő klub volt. Ma már van egy csomó fedett pályánk, korosztályonként 12-20 csapat indul a tornákon. Mindenhol próbálnak jól dolgozni, de 15-20 év kell, amíg ez a munka megfelelő minőségű lesz, és beérik. Lehet, hogy most egy-két évig megragadhatunk az A csoportban. Kéne még három jó ember, és hogy ne sérüljön meg senki. A nyolcadik helytől lefelé a svájciakat leszámítva észben jobbak vagyunk mindenkinél. Néhány év múlva természetszerűleg visszaesés következik, mert ez az aranygeneráció megöregszik egyszer. A jövő nagyban függ a szövetség vezetőitől. Fontos, hogyan bánnak a tehetségeinkkel, hogyan tudják megtartani, motiválni a külföldre igazoló játékosainkat. Fontos, hogy ehhez a feladathoz megfelelő szövetségi kapitányunk legyen akkor is. Tartós A csoportról akkor lehet beszélni, ha mind a négy sorunk megfelelő színvonalú lesz, és még a negyedik sorba kerülésért is nagy harc lesz. Két sorral nem lehet versenyezni a legjobbak között."

123 komment

Címkék: magyarország válogatott kercsó árpád

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gratula, ilyen vezercikkek kellenek. ja es tobb videot a kis sracokrol. orom volt nezni.
Jászberényben Kercsó Csaba csinált hokit, de az inkább légiósokra épült, nem utánpótlásnevelésre.
NA de legalább ez a cikk is kikerült az index címlapjára. Kell a reklám, hajrá jégkorong :)
Van már valami hír új támogatóról? Egyelőre én annyit hallottam, hogy az OTP NEM akar beszállni. Erre inkább nem mondok semmit vagy jót vagy semmit alapon.

Még több cikket az utánpótlásról :)
Igaz, kedves Francois Pignon! Az még légiósokra épült, de amikorra már fejlődött az utánpótlás is, akkor "hirtelen" megszünt Jászberényben a jégkorong. Ezt nem lett volna szabad hagyni az akkori szakosztálynak! De már mind1. Elmúlt. Akkoriban nagyon fájt, hogy az a rengeteg kis srác mit fog most csinálni és mit sportól, de remélem így hogy már megint van jégpályánk a remény újra él!
bkri, elmúlt, mint a Lehel Hűtőgépgyár. Pedig tényleg lehetett volna az is az egyik utánpótlásközpont.
Köszönet a kitünő cikkért és a videóért. Kercsó Árpád semmit sem változott, még a jó székely akcentusát is megtartotta. Amikor ő Csomafalván edzősködött én a testvérének kölyökcsapatában játszottam. Szép emlékeim vannak a székely kölyökhokiról. Például emlékszem arra, hogy Csomafalván mindig befütött, rendezett öltöző várt, és persze mindig kikaptunk. Kercsó Árpád tanitványai lekorcsolyáztak minket. Mindig is a hokiért élt, néha keménykezü volt, de a sikerek őt igazolják.
Sok sikert Zalában is.
Most írok először ebbe a blogba, ami az egyik legjobb az indexen, ha nem a legjobb.
A 2001-es Francia VB óta követem a csapat sorsát. Fantasztikus a fejlődés amit a fiuk produkáltak, ezért hatalmas köszönet jár Kercsó Árpádnak.
Az a mentalitás amit képvisel, és amit többüknek átadott nagyon látszott a csapaton.
Jó volt a fiukat látni a Himnusz alatt, látszott rajtuk hogy fejben nagyon ott vannak és hogy senkitől és semmitől sem félnek.
Ritka látvány magyar csapatsportokban.
Vitathatatlan Kercsó Árpád érdeme a válogatott sikerében. Nélküle ez nem jöhetett volna létre. Szerencsére mára már egy kicsit más helyzetben van az utánpótlásnevelés. Nagyon eredményes munkát végez Zalaegerszegen is, de azért azt vitatnám, hogy Magyarországon vagy akár Európában nincs ellenfelük.
Ice cube: javasolnám nézd meg az oldalukat, ott megtalálhatod az eredményeiket, amikből jól kitűnik, hogy Kercsó nem beszélt félre, amikor azt mondta, hogy itthon, sőt Európában sincsen igazán ellenfelük. www.ztitans.hu/

Vagy, ha esetleg valakinek nincs kedve utánanézni, akkor egy novemberi torna eredménye (idézet az oldalról):

"2007.11.04. 15:20

Ezen a hétvégén újabb rangos nemzetközi tornára (U12-es csapatok) került sor a zalaegerszegi jégcsarnokban, ahol a Zalaegerszegi Titánok csapatának a következő nagy nevű ellenfelei voltak: Capitals Vienna, KHL Mladost Zagreb, HSO Ljubljana, HK Beostar Beograd, EC Bulls Weiz. A tornát a múlt heti összecsapáshoz hasonlóan a Zalaegerszegi Titánok csapata nyerte meg 52-1-es gólaránnyal."
Én szurkolok a fiatal hokisoknak, de ezeket a csapatokat olvasgatva én nem látom az orosz, svéd, finn, cseh csapatok neveit. Az európai élmezőny valahol ott kezdődik.

Bárcsak lenne igaza a Kercsónak, hogy 4-5 ember at NHL-ben fog játszani és a magyar válogatottat ezek az emberek repítik az A csoportban.

Hajrá MAGYAROK!
U-12 -es korosztályban felesleges Kanadából, Svédországból vagy Oroszországból hozni csapatokat, mert nincsenek igazi különbségek. Egy 10 éves gyerek mögött van körülbelül 5 év sport aminek jelentős része még a korcsolyázni tanulás. Ilyen jó körülmények között értendő. Ez éppúgy adott itt mint a világ bármely "hokinemzetében". És ennyi idő alatt egy kanadai gyerek sem szív magába több tudást mint a magyar. Zalaegerszegen egyszerűen ennyire jók a srácok. U-16 és U-18 korosztályokban fog majd látszani, hogy hol is vannak. Ott már érződnek a különbségek az egyes nemzetek nevelései között.
Pár év és megtudjuk, hogy beigazolódik-e amit Kercsó tanárúr jövendölt.

Én szurkolok. És azt gondolom ezzel mindenki így van! Ezzel csak nyerhetünk.
Egyébként megjegyzem, hogy nagyon kemény edző, nem csak hírből, de nagyon lehet nála produkálni. Kihozza az emberből a maximumot. Volt szerencsém egy kicsit a keze alatt játszani, és a videóból nem érződik, de az a mérsékelt dícséret, amit egy,- a sok szidalom után elhadart - "te jó voltál" jelent semmihez sem fogható.
Igen, Jászberényben Kercsó Csaba volt az edző. Ott játszottak az erdélyi magyarok (Vargyas, Csata, Borsos, stb.), akik a Lehel megszűnése után Dunaújvárosba jöttek, és tagjai lettek a későbbi bajnokcsapatnak.

Borsy,
Amikor az újvárosi gyerekekkel (a Galanisz, Azari, Kiss Ákos fél ekorosztállyal) volt kinn Kercsó Kanadában, veretlenül nyerték meg az ottani tornát.

Ami Kercsó jóslatait illeti: amikor 20 évvel ezelőtt azt mondta, hogy a magyar válogatott fel fog jutni az A-csoportba (akkor, amikor még a C-ben való bennmaradásért kellett küzdeni), senki sem vette komolyan.

fantasztikus figura! szerintem igazi pedagógus, sportember és szakember! le a kalappal előtte és a srácok előtt is! ezek után én mindent elhiszek neki...
Egy nagyon nagy EMBER.Az ország és a hokis társadalom nagy szerencséje,hogy endedték dolgozni.Több ilyen szakembert más sportágakba is.
Most vègre megkapja az igazi elismerèst!!!makacs kemèny pali,az biztos.mèg gyerek koromban làttam ott,edzokènt.azèrt mèg akkor nem azt mondta a gyereknek hogy"mi vagy te,golya?",hanem sokkal izesebbet.amit eddig elèrt,az nem semmi!nem kellene ot semmilyen "pàpàhoz" hasonlitgatni.o ,tènyleg a semmibol èrt el mindent.nekem o a KERCSO a KIRàLY!!!
Amikor vége lett a az ukránok elleni "döntőnek", hogy itt tartana-e, a magyar hoki Kercsó nélkül. A válaszon azt hiszem, hogy nem sokáig kell gondolkodni senkinek...

Köszönjük Kercsó Árpád!
Lehet, hogy a párhuzam csak nekem jön be, de Kercsó és Ratgeber a két határontúli energiával és tenni akarással teli, céltudatos megalkuvást nem tűrő fanatikus magyar szakember.
Utánpótlás műhelyek:
A 2008/2009-es kölyök bajnokság igen érdekes lesz és úgy gondolom, hogy az érdekelt szakemberek is nagyon készülnek a megmérettetésre.
A Kercsó Árpád által említett egyeduralkodó szerep megtépázására valószínüleg több hazai klub tesz majd kísérletet.
MeLa többször adott hírt a MAC korosztályos sikereiről.
Az UTE hihetetlen számu gyermek közül tud válogatni.
A Dunaferr ha nem tévedek többnyire olyan fiatalokkal játszotta végig az ezévi kölyök bajnokságot akik még az új évadban is ebben a korosztályban fognak szerepelni és ez ilyen kicsiknél igen sokat jelenthet.
Az Alba Volán SC a legújabb hírek szerint egy igen jónevű külföldi utánpótlás sztáredzőt kíván pár héten belül szerződtetni.Kíváncsian várom KCs híradását a témában.
Az SC Csíkszereda is lehet, hogy kedvet kapott a részvételhez és az új idényben sem lesz könnyű ellenfél.
A bajnok NZ-Stars már csak büszkeségből sem mehet felemelt kézzel a Z.Titánok elleni mérkőzésekre.
Valóban esélyes a zalai csapat, de szerintem minden idők legszinvonalasabb magyar kölyökbajnoksága előtt állunk.
Egy gondolatot azonban fontosnak tartok megemlíteni: A sztáredző napi közel 3 órát gyakorol a gyerekekkel!!!
Ezt még maximum 3 évig teheti meg és ha nem lesz ujabb jégfelület akkor a matematika törvénye szerint elfogy a jégidő.Ahol már 5-7 korosztály gyakorol együtt ott szükséges újabb jégfelület és ez a feltétel véleményem szerint csak a fővárosban adott.Ismerve azonban a sikereit, még az sem kizárt, hogy 1-2 éven belül olyan népszerű lesz a hoki Zalaegerszegen, hogy ő válogat majd a tehetséges gyerekek között és a resztli marad a focinak és a kosárlabdának.Ez a feltételezett közeg pedig generálhat újabb jégfelületet.
Minden ,elismerésem Kercsóé.De az,hogy Gyergyóban miatta építették fel a jégpályát, az egy nagyon kicsit durva.Arról sem írtatok miért jött el Újvárostól,a Starstól stb.Illetve ,miért csak most kell egekig magasztalni.Eddig nem lehetett volna néha ,néha elismerni a munkáját?
Újvárosból és szövetségi kapitányi posztról is olyan emberek miatt kellett távoznia, akik a bokájáig sem érnek.... ....Elég beszédes a mai interjúja a Nemzeti Sportban. Érdemes azt is elolvasni.
OFF

A Sapporo-i VB összes meccse tölthető torrentként:

Magyarország-Ukrajna/Hungary-Ukraine:

www.mininova.org/tor/1375451


Magyarország-Horvátország/Hungary-Croatia:

www.seedpeer.com/details/1365204.html


Magyarország-Japán/Hungary-Japan:

www.seedpeer.com/details/1358093.html


Magyarország-Litvánia/Hungary-Lithuania:

www.seedpeer.com/details/1347314.html


Magyarország-Észtország/Hungary-Estonia:

www.seedpeer.com/details/1342177.html
Kercsó úr! Focival nem foglalkozna egy kicsit?
Benne van az interjúban: csak a tehetségben és a munkában hisz... ;)
Ezért is gondolom. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg tehetséges kissrác van a fociban is csak ebben az idióta, pitiáner rendszerben nem tudnak megfelelően fejlődni, tanulni.
Széchy Tamás mondta annak idején, ha nem úszással kezd foglalkozni, más sportban is a világ legjobbjai között lenne. Így lehet ez Kercsóval is, az eltökéltsége bizonyára futballedzőként is sikeressé tenné. De hát abból elég sok sikeres szakemberünk van ;) jobb hogy neki a hoki rendeltetett.
NAgyon nagy ember, elképesztően sokat köszönhetünk neki! Tényleg csak Széchy Tamást lehet hozzá hasonlítani vagy egy nem annyira ismert vizilabdaedzőt, Pecz Lajost. MIndhárman nagy szárokat neveltek ki, és szinte minden percüket a szeretett sportjuk tölti ki.
Azért ne feledkezzünk el Séra Miki Báról!
Sok régi játékos az ő kezei közül került ki!

És Keszthelyi Miki bá'-ról sem, aki:
1. Idén IS az év utánpótlás edzője lett;
2. Hári, Galló, Hentes, valamint számtalan ügyes kissrác edzőjének mondhatta/mondhatja magát;
3. Napi 10 órákat robotol a gyerekekért a jégen (és a pályán kívül ki tudja, még mennyit).
"ezek után én mindent elhiszek neki... " - írja egy hozzászóló. Nem akarok ünneprontó lenni, de mielőtt ennyire elragadtadtánk magunkat, érdemes megnézni a Zalai Titánok honlapját, ahol például azt állítja mágáról, hogy "Ötödik helyezés a Lake Placid-i olimpián csapatával", majd fellapozni az évkönyveket, ahol fehéren-feketén ott áll, hogy a lake placidi olimpián az 5. helyezett Csehszlovákia lett, miután M. Šťastný 3, A. Šťastný 2, Fryčer, ill. Devaney góljaival 6-1-es mérkőzést játszott Kanada csapatával.
Minden idők legsikeresebb utánpótlásedzője.
Lehet őt nem szeretni, de az elért eredményei önmagukért beszélnek.
Nélküle a mai hoki ott tartana, hogy benntmaradunk-e a div.I.-ben, vagy feljutunk-e oda.
Fanatikus ember, akinek a stílusát nehéz elviselni.
De ha ez sikerül, márpedig 8-10 éves korban még szokott sikerülni, akkor kiváló edző.
De amint a felnőttkor küszöbére kerül a gyerek, akkor már ezzel a stílussal nem mindig sikerül elfogadtatnia magát.
Azok, akik az ő keze alatt nevelkedtek, azok elfogadják, de ifikorú új igazolású játékos már nem viseli el a bántó, néha sértő magatartását.
Pedig tudom, hogy amit és ahogyan tesz, azt a csapatért, a játékosért teszi.
Ezért ő a legkiválóbb edző, de csak utánpótlás szinten.
Ilyenből kéne csapatonként legalább kettő!
És akkor még az őt nem szeretőknek csak annyit, hogy talán nem volt véletlen Szélig Árpi első nyilvános megszólalása, amikoris az ukrán meccs után megköszönte Kercsó Árpádnak mindazt, ami ebben a csapatban neki köszönhető.
Szélig Viktor.:)
Igazad van, bocsi a doktor úrtól.:-))
Kétségtelen, hogy Kercsó sokat tett a magyar jégkorongért, de ezeknek a srácoknak nem csak Ő volt az edzőjük (sőt az elmúlt 7 évben már egyiket sem edzette), hanem sokan mások, akik szintén sokat tettek azért, hogy kiváló játékos váljon belőlük. Őket is mindenképp dicséret illeti,sőt a legnagyobb dicsőség a játékosoké, hiszen a hosszú évek kitartása és munkája hozta meg számukra a várvavárt sikert.
További sok sikert kivánok nekik.
Kercsó számos játékos esetében szükséges, de messze nem elégséges feltétele volt annak, hogy ez a siker létrejöjjön.

Meg lehet nézni, hogy akiket ő a legtöbbre tartott (Bali pl.), a régi kedvencei, a válogatott közelében sincsenek, sőt, a hokit is rég abbahagyták.

Vagy fel lehet lapozni a különböző fórumok régi hozzászólásait, ahol 6-7 évvel ezelőtti hozzászólásában pl. akkori utánpótlás-játékos ír arról, hogy mi is folyt az edzéseken. De beidézem, szemléltetésnek.

"Én 8 évet húztam le K.Á. keze alatt. Higgyétek el piszkosul szar volt! Amikor tudod hogy az a 2-3 gyerek a kedvencei közül akár mit csinál jo.
Engem 1x ütött meg pontosabban megcsípte a nyakamat de a szüleim megmondták neki, hogy ha még egyszer előfordul beperelik. Volt nálunk 3 vagy 4 erdélyi magyar arc! Namost ezeket annyira megverte szinte minden nap, hogy azt rossz volt nézni. (...) Aki nem dolgozott vele az legyenszives ne nyilatkozzon arról, hogy Ő milyen szakember."

Ez az utolsó mondat a legfontosabb..
Mint a névből is kiderül zalaegerszegi vagyok. egy olyan szerencsés szülő akinek a gyereke a MESTER keze alatt dolgozhat. Azok a 2 heti "jó voltál fiam" dicséretekért nem tudom mit nem adnának a gyerekek. lehet mondani sok mindent, jót, rosszat de az tény hogy a gyerekek az edzőért tűzbe mennének a jégen és azon kívül is. Itt sem minden gyerek született hokifenomén (bár van rá példa, de az nem csapat)de az elvégzett munka - ami nem kevés - mutatja magát. Foci - hoki összehasonlítás érdemtelen, nem ugyanaz a kategória (foci szégyene) de az biztos ezek a gyerekek mindig minden körülmények közt győzni akarnak! Ez a szemlélet nagyon jó, de az még fontosabb hogy 8-12 éves korukban már tudjak és elfogadják azt, hogy ezért kőkeményen meg kell dolgozniuk. Nem hullik az ölükbe!
3 éve amikor Kercsó ide került egy hokitól szűz városba, a hokit, Kercsót csak tévében és nagy néha a Nemzeti (Nép) Sportban láttunk. Kicsit magunkban megmosolyogtuk amikor éves lebontásban elkezdte vázolni az akkor galaktikusnak tűnő jövőképet. Pl. 2 évben már magyar csapattól nem kapunk ki (99%-ban teljesült)(a gyerekek estek keltek a jégen) stb. Eddig még amit 3 éve mondott hibátlanul bejött. És ez nem lottó, hanem munka, alázat, sportszeretet. Persze mint mindenhol vannak fanyalgok, akiknek a gyereke esetleg nem, vagy nem annyit játszik. A szülői fanyalgás nélkül az én gyerekem is ez a kategória. (az ok nem az edzőben van) De amíg a gyereknek az a büntetés, hogy nem mehetsz edzésre, addig ez nem számít. Ezt viszont eléri a MESTER. Na ettől Kercsó a Kercsó.
Kedves KCs!
A beírásaidból nekem nagyon úgy tűnik hogy mi már találkoztunk személyesen!
A különböző fóromat én a helyedben nem emlegetném, mert vszinű te vagy az aki kercsoárpi néven vagy regisztrálva máshol. ha azt figyelmesen végigolvasod akkor azért kiderül hogy ott milyen szinten semmibe veszik a vagdalkozó,irigykedő stb. (hadd ne részletezzem) beírásaid. Ha segíteni nem akarsz akkor legalább ne árts! (te is tudod hogy nemcsak a 40-50 gyerek munkáját hanem egy hozzád közel álló személy munkáját aknázod most már lassan 1 éve a pitiáner személyes ambícióid, sértődöttséged miatt)
Egy gondolat: kedves edző nincs.

Aki mégis kedves, az nem jó.

Ezt tudja mindenki aki aktívan sportolt. Aki pedig nem, az lehet soha nem fogja megérteni.

A siker ára munka, könnyek, vér, veríték és MUNKA.
Ezt egy edzőnek kell kihoznia a sportolóból. Ettől ő az edző. Ezért edző.

Ennyi.
KCs te dolgoztál vele? Nem is te lennél, ha nem húznád az arcod. Kizárólag Csicsó bának köszönhető, hogy létrejött ez a siker, tudja mindenki. Ő a hibátlan szakember.
ztitans: Én nem tudom, ki vagy, ezért azt sem tudom, hogy találkoztunk-e. Egy biztos: nem én írok sehova kercsoarpi néven, mint ahogy nincs sem sértődöttségem, sem személyes ambícióm.

Kercsó Árpád eredményeit sehol nem vitattam, a munkáját nem minősítettem, egyetlen jelzőt sem írtam le, csak tényeket, tényeket.

Bali játszik még? Nem.
Az a hozzászólás ott van az indexen 2001-ből egy - ma már a válogatott bő keretében levő hokistól? Igen.
Kinek van igaza? Nem tudom.

Leírtam, hogy Kercsó munkája szükséges volt a sikerhez, mint ahogy sokan másoké is. Ha ebből Kercsó-ellenességet szűrsz le, az a te hibád, semmiképpen sem az enyém.

forest: olvasd el még egyszer, amit írtam, légyszi. Nem vitattam el Kercsó Árpád szerepét, és szóba sem hoztam más szakembert. Nem tudom, miért kell belemagyarázni ilyet a szavaimba, majd a saját tévképzeteiddel vitába szállva azt a látszatod kelteni, hogy velem vitázol.
Keves KCs!
Ha tévedek megkövetem magam. Akkor elnézésed kérem. hozzátenném ha...
Akkor azt kérdezem, hogy minek írsz ilyeneket? Valamit bizonyítani próbálsz? Hogy nem jó szakember, ugyanúgy, mint Pék? Kiragadtad Balit, igen, a személyes kedvence volt, Ladányi meg az ötödik sorban nyomta, de senki sem tévedhetetlen. A megbízható fórumos információdat meg hagyjuk inkább. Az a helyzet, hogy te mindenben találsz kivetnivalót, ami, vagy aki nem Volánnal kapcsolatos.És ez nem kényszerképzet, lásd Pék, most meg Kercsó. Elérnek egy sikert, mindenki örül, te meg mész szemben az árral már nem először. Fikakirály.
Nyugodtan elhiheted, valószínűleg az olimpiai 5. hely felemlegetése miatt következtetsz erre, de ezt az infót én is attól a hozzászólótól olvastam, aztán utánanéztem.

Egyébként is, a stílus és mondanivaló eléggé távol áll tőlem, amit az a hozzászóló képvisel. Ha van véleményem, megírom én a saját nevemben.
forest: Én nem fikáztam szerintem, Kercsó Árpád érdemeit kár vitatni, de kár vitába szállni a tényekkel is. Ellentmondásos egyéniség, de nincs ezzel gond. Csak azzal van, ha úgy teszünk, mintha nem lenne az.
"Kercsó nem csábít gyerekeket máshonnan, jönnek maguktól. Most is négy erdélyi és több budapesti költözött le a kedvéért. Csak tehetségesekkel dolgozik, hamar kiderül, ki az, és ki nem, legfeljebb egy évet kapnak a bizonyításra." Ez sajnos hazugság! Csábítja más kluboktól a több éve ott hokizó tehetséges gyerekeket! Azokat akikhez semmi köze, aztán majd pár év múlva learatja a babérokat!? "Kercsó módszer" Nevetséges. Nem vitatom, hogy jó edző, de ez így nem tisztességes. Nem tudja miért jött el dunaújvárosból? Én se szívesen emlékeznék.

KCs
Sajnos ma ebben az országban mindenki ellentmondásos bélyeget kap aki nem enged az elveiből, átmegy a falon is ha kell és mindezek ellenére sikereket tud elérni.
Szerintem ezen a fórumon is olvasható volt,hogy KCS a volán honlap szerkesztője.
Hasonló kedvence volt Faragó is aki akkoriban szintén NHL-esnek volt beharangozva.
De tényleg fura ez az olimpia4. hely ezt vajon miért reklámozza így??Meg az a lódítás a Mannheimi tornáról amit a fórumban olvastunk.
Zalai szülő jegyezd meg,hogy egy páran figyelmeztettek…..erre pár év múlva visszatérhetünk. Előbb utóbb a ti szemetek is felnyílik,minta Dunaújvárosban és a starsnal is.
A dunaújvárosi szülők szeme annyira felnyílt, hogy ma már nem is jegyzik a utánpótlást....
Nem teszünk úgy, mindenkinek vannak hibái(ugye neki nem is egy), és nagyon nehéz ember. De az bosszantott fel egy kicsit, hogy te kizárólag negatív hangnemben írtál róla, ugyanúgy, mint Péknél. El lehet ismerni másnak a munkáját, ha letett valamit az asztalra, utána pedig lehet kritizálni. Szerintem.
Mar megint ossze-vissza beszelsz, egyik szavaddal olod a masikat szokas szerint:
"Aki nem dolgozott vele az legyen szives ne nyilatkozzon arról, hogy Ő milyen szakember." - Ez az utolsó mondat a legfontosabb....-hangsulyozod te magad.
De azert csak omlik beloled a sok bejegyzes egymas utan Kercsorol. Mint pl. ez a nagyonokossag:
"Kercsó számos játékos esetében szükséges, de messze nem elégséges feltétele volt annak, hogy ez a siker létrejöjjön." - ja, kellett meg pl. a jeg is.
celebesz: Nem tudom, hol itt az ellentmondás. Annál is inkább, mert a válogatott mostani tagjaival már 6 éve nem dolgozott, pedig elég sokat fejlődtek ez alatt is - elég, ha visszanézel néhány videót, hogy egyértelmű legyen. Az ő munkája is kellett ahhoz, hogy Ladányi, Tokaji stb. ott tartson, ahol most tart, de sok más szakemberé is.

Nem Kercsóra vonatkoztatva, csak az itt felmerülő témákkal kapcsolatban néhány gondolat:

Ztitans: Nálunk pöppet eredményesebb országokban úgy tudják a szakemberek, hogy ez a "mindent a győzelemért" história egy elég lefutott dolog (ha egyáltalán volt valaha értelme). Az, hogy kiadd magadból a legtöbbet, és segítsd a társaidat, sokkal fontosabb, mint a győzelem. Értendő mindez elsősorban az utánpótlásra, de felnőtteknél sem haszontalan a kanadai szövetség elmélete (ld.: hockeycanada.ca letölthető anyagai).
Ja és hidd el, KCs tényleg nem Kercsoarpi.

Gerbeaud: A modern edző közvetlen és emberi mind a játékosokkal, mind a szülőkkel szemben. Nem a kétheti dicséretre várnak a srácok, hanem örülnek, hogyha a jól elvégzett munka után dicséretet kapnak, illetve okulnak, ha fordított esetben nyugodt hangnemben elbeszélgetnek velük. Aki részt vett külföldi edzőtáborokban (pl. 2005, Pisek [CZ]), illetőleg megtekintette az év elején itt tartózkodott McGill University edzői és játékosai által utánpótlás-játékosoknak megtartott edzést, láthatta, hogyan viselkedik egy-egy igazán profi edző.

Végezetül: Az általam csak "kiválasztósdi"-nak becézett módszer véleményem szerint semmiképp sem célravezető (persze itt kérdéses, hogy kinek mi a célja, most tételezzük fel, hogy a jó magyar hoki), nem kellőképp kifizetődő, és ami a legérzékelhetőbb: nem alkalmazható a magyar viszonyokra. Kétezeregynéhány igazolt jégkorongozónk van, jó lenne őket megtartani, és nem kiszórogatni őket a különféle megérzéseken alapuló rostákon. Hallhattunk így dolgozó edzők bakijairól (többek között ezen cikkben is), akiknél kizárólag a játékosok harciasságán múlott, hogy nem kallódtak el, és később a válogatott kulcsembereivé váltak. Mondhatjuk, hogy "ez a dolgok velejárója", de akkor nem állítanánk igazat. Létezik tehetséggondozás mellett történő felzárkóztatás, és elsősorban ez az, amit Magyarországon alkalmazni kell, ha mégjobb eredményeket szeretnénk magunkénak tudni az elkövetkező években, és egészséges jégkorongéletet akarunk hazánkba varázsolni.

Nem okoskodás, megcáfolható vélemény.
Szerinted mondta itt valaki, hogy csak és kizárólag Kercsónak köszönhető az "A" csoport? Elismertük a munkáját, te meg berobbansz ide egy lejárató kampánnyal.
guriga
félreértettél. én azt szerettem volna elmondani - lehet hogy nem jól - hogy a gyerekek már ennyi idősen megtanulják azt hogy semmi sincs ingyen. a sikerért el kell fáradni, meg kell izzadni, néha el kell pityeredni, de a munkát folytatni kell. és ez nem csak a sportra igaz hanem az életre is. lehet hogy soha nem lesz belőlük jégkorongozó, de egyenes tisztességes, céljaikért dolgozni tudó emberek igen.
Ez nekem szülőnek sokkal fontosabb. olyat tapasztal amit egy szülőtől elfogulatlanul soha sem kaphat.
forest: Lejárató kampány? Nevetségessé teszed magad, ha ezen az úton haladsz. Az már lejáratás, ha az "szerintem igazi pedagógus, sportember és szakember! le a kalappal előtte és a srácok előtt is! ezek után én mindent elhiszek neki... " típusú ömlengésekre kicsit felvillantom az érme másik oldalát is?

Én sosem tagadtam az érdemeit, akik velem vitatkoznak meg mintha megpróbálnák tűzzel-vassal tagadni a negatívumokat vele kapcsolatban. Nem tudom, melyik a hamisabb hozzáállás...
Szerintem én nem tagadtam, sőt ha figyelmesebb vagy, akkor láthatod az egyik előző hsz-emben, leírtam, hogy nehéz ember és vannak hibái. Nekem csak az nem tetszik, hogy botrányos stílusban kritizálsz, holmi fórum beollózgatásával próbálod lejáratni Kercsót. Péket is komoly érvek nélkül kritizáltad, és úgy, hogy érdemeiről egy szót se ejtettél. Mégegyszer nem írom le: nem az zavar, hogy kritizálod, hiszen valamilyen szinten rászolgál, de szerintem ne így tedd. Próbáld meg elismerni az eredményeit, és utána, az úgy sokkal elegánsabb. Az idézeteddel pedig megcáfoltad saját hozzászólásod létjogosultságát.
Kedves Guriga!
Kikötöm előre: nem vagyok hokis!
,,...McGill University edzői és játékosai által utánpótlás-játékosoknak megtartott edzést, láthatta, hogyan viselkedik egy-egy igazán profi edző."
Szerintem egy profi edző mindig a helyzetnek megfelelően viselkedik, dícsér, beszél, stb. Van akinek erre van szüksége, van akinek arra.

A tehetséggondozás kapcsán, meg a rostán kihullottak védelmében mondottakra.
Persze, hogy jó lenne, ha senki nem kallódna el, de azt hiszem pontosan ebből a szempontből állunk nagyon jól, vagyis szenzációs százalékkal lesznek nemzetközileg jegyzett játékosaink.
Persze jobb lenne a mégjobb!

Üzenet a Kercsót icipicit is kritizálóknak. Állapítsuk meg együtt: Ő is ember! :))

Sokat lehet vitatkozni Kercsó Árpiról, ebből látszik, hogy nem egy átlag ember. Az azonban tény, hogy a magyar hoki állóvizét Ő kavarta fel.96-ban a Dunaferr fiataljaival OB1-et nyerni, nem volt semmi. A többi csapatot is arra ösztönözte, hogy fejlődjön a sportág. Az, hogy Dunaújvárosban fedett jégpálya lett az is az Ő érdeme! Hogy kiből mi lett felnőtt korában az már nem igazán az ő hibája. Az alapok voltak a fontosak. Aztán valaki vállalta a hosszú és igen kemény munkát, mert megtalálta élete értelmét ebbe a sportba, valaki nem. És, hogy voltak, és vannak hibái? Hát emberből van! Akkor is köszönet azért, amit a magyar hokiért tett és tesz. További jó munkát és jó egészséget kívánok neki!
Ne feledjétek, a cikk egy sorozat része, amelyben néhány olyan embert mutatnak be, akiknek részük van a sikerben. Elsőként így került sorra Sárközi Tamás, most pedig Kercsó. Senki sem gondolja, senki nem is írta, hogy a siker kizárólag az ő érdeme (mégis többen ezzel a vélt állítással kezdtek itt vitatkozni), de hogy vastagon része volt benne, az azt hiszem, elvitathatatlan.
Ztitans: Igazad van, én csak amellett próbáltam szólni, hogy talán humánusabb módszerekkel is el lehet érni a kívánt eredményt. Ugyanis ahogy itt már említették, többen többféleképpen reagálnak bizonyos szituációkban. Előfordulhat, hogy valakire nem kívánt hatást tesz ez a kissé szélsőséges bánásmód. Tud ám bántó lenni, ha valaki évekig csak koptatja a kispadot, mert a többiek jó időben voltak jó helyen. Az is, ha valaki egyfolytában csak dolgozik, de nem kap elismerést, mert az edző szerint "nem elég tehetséges". És van, aki megbántódik a fizikai értelemben vett, ill. a verbális pofonoktól. Egy gyerek miért ne tehetne ilyet?
Eltérnek nézeteink abban, hogy szerintem (és ez csak az én véleményem, nem alapozom semmire, csupán hiszem) úgy is fel lehet készíteni az életre valakit, hogy "tapasztalt" helyett inkább "gondolkodót" nevelünk.
Ha már sikerült belépnem (nagynehezen):
-Először is köszönjük meg a Kercsó Árpádnak, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az A csoportba feljutott játékosok jelentős részénél ő volt a nevelő edzőjük.
Viszont:
-A napi 3 órás edzéssel időszakos előnyt ér el nyilvánvalóan a versenytársaival szemben, de jó esély van arra, hogy kiégnek a gyerekek (nemhiába nem edzenek ennyit a gyerekek a fejlett jégkorongos országokba).
-Hazugság, hogy nem csábítja a gyerekeket. A szezon végén már folyamatosan próbálta a jövendőbeli (az egyébként is verhetetlen előkészítő csapatát) kölykcsapatát más csapatoktól (Volán,Dunaferr,UTE,MAC)megerősíteni. Ez egyrészt abszolút etikátlan. Másfelől nem tesz jót a Magyar hokinak, mert az helyett, hogy egy nagyon kiegyensúlyozott bajnokság lenne minden eszközt bevetve(nemest és nemtelent) arra törekszik, hogy úgy megerősítse a csapatát, hogy ismét ne legyen ellenfelük. Megjegyzem ez a csábítás ahogy öregszik egyre fontosabb eszközévé válik.
-Ha ennyire jó a Titán előkészítő, mi szükség volt a decemberi külföldi 96-97-es tornán 95-ös játékost csalással játszatni és minek kellett a husvéti szintén jónevű nemzetközi tornára "idegenlégiósokat" vinni akik miatt a zalai játékosok némelyike egy percet sem játszott.
-Végezetül annyit, hogy úgy gondolom a gyerek jégkorongot nem szabadna csak és csak is az élsport szempontjából megközelíteni, mert legalább ilyen fontos szerepe lenne annak, hogy a mai gyerekek sokat mozgó jó közösségekbe nőjenek fel. Na erre nem jó a "Kercsó" módszer az biztos.
Guriga
nem mondom hogy nincs igazad, de gondolkodó embert a gyerekből a sport (csapatsport) nevel. mondhatnám hogy az én "mellőzött" gyerekem mikor milyen tanulmányi versenyeken indul és áll helyt. ehhez viszont kell a sport ami kitartásra neveli.
sajnos az ÉLET a gyengét elgázolja, maga alá gyűri és nem válogat. helytáll és megfelel, vagy eltűnik és megcsömörlött ember lesz. a kilátást csak a küzdés tudja biztosítani. na ezt tanítja az edző (hoki mellett) és tanulja a gyerek.
ztitans Bízz Kercsóban,de tartsd szárazon a puskaport!
JoAzUgyse
- 3 óra edzés - nem tudom megítélni hogy ez sok vagy kevés. természetesen a kiégés veszélye fennáll, de attól edző hogy mindig minden helyzetben megtalálja az egyén számára a motivációt. sok más árosbeli szülő hidd el nagyon örűlne annak, hogy nem heti 2x50 perc edzésidő állna a rendelkezésükre. Kercsó csak él a létesítmény adta lehetőségekkel. időszakos siker lehet, de én emlékszem arra amikor 3 éve a gyerekeink estek kelltek a jégen szemben azokkal akik akkor már 3 éve koriztak. kijelenthető hogy a lemaradást behozta
- csábítás - csak azt lehet elcsábítani aki elégedetlen a jelenlegi helyzetével, és a szülő is vállalja a lemondást. lássuk be 150-240 kilométerre vagyunk azoktól a csapatoktól ahonnan csábítani lehetne. magyarul uj otthont, uj megélhetést kell teremteni azon családoknak akik a gyereküknek ezt szánják. ez nem csábítás, inkább áldozat. nem két metro megállót kell a gyereknek utazni, hanem új közösségbe, iskolába beilleszkedni.
egyébként meg a csapat mindig az aki a pályán van, és a gyerekek eddig még mindenkit befogadtak. (ez a legfontosabb)
- nekem szülőként nem fájó hogy a gyerekem nem játszik, mert nem alkalmas hogy azon a szinten helyt álljon. egyébként öszintén mondom az edző soha nem csinált abból titkot, hogy az eredmény érdekében nem biztos hogy játszani fog a gyerek. sőt ennek tudatában nem teszi kötelezővé a külföldi utazást. ez így korrekt.
- tény hogy Kercsó élsportolót akar nevelni, és nem közönségkoris hobbi hokist. ebből sem csinált soha titkot. ezt lehet vitatni hogy jó vagy rossz, de aki ezt elfogadja annak meglesz a lehetősége a sportsikerek elérésére.
Nem kötekedés végett írom, de arról még nem hallottam, hogy valaki Kercsó Árpádtól próbálta/tudta elcsábítani a tehetséges gyerekeket..... .... Anno ha valaki tehetséges volt és eredményes is akart lenni úszásban, ő sem kerülhette ki, hogy az úszópápa foglalkozzon vele. :))
Nem szeretném ha valaki személyes sértésnak venné, de a 3 órás edzés az rengeteg. Ők még 10-12 éves gyerekek. Ők iskolában vannak 8-4-ig általában, utánna 3 órás edzés, hétvégente meccs..... Én úgy gondolom ezt egy szülőnek sem kellene megengedni. 100 gyerekből max 5 lesz aki a jégkorongot fogja választani, a többi lemorzsolódik. Ezt mindenki tudja. A többiből mérnők, autószerelő stb lesz. És oda a gyermekkora. Tudomásul kéne venni, hogy ők nem felnőttek, hanem gyermekek, és úgy is kellene őket kezelni, és az igazán jó edző ezt tudja. Amúgy meg tudok olyat, hogy szorgalommal, kitartással az eleinte " tehetségtelen" gyerekből ma már válogatott szintű játékos lett, az agyonajnárizott thetséges gyerek már sehol sincs. Nem lenne szabad ennyi terhelésnek kitenni egy gyereket. Hagyni kellen hpgy élvezze a gyermekkorát, élvezze azt hogy egy csapatban JÁTSZHAT!!!! Ilyenkorban még a játék a lényeg. Az él sportolóvá nevelést 14-15 éves koruk között kéne kezdeni. Nem tudom ki mondta, de egyet értek vele, megnézném én ezeket a gyerekeket pár év múlva, hol tartanak, és azt is megnézném, melyik gyerek él teljesebb életet, az agyonhajtott, vagy az amelyiknek keveesebb edzése van.
Az előbb kihagytam, de nekem igenis fájó, az ha a gyerekem szorgalmasan jár edzésre, és meccseken lehetőséget sem kap arra, hogy felmenjen játszani. Nálunk mindenki játszhat, mindenki részese lehet annak ha nyernek, annak is ha veszítenek. Nem tudom elhinni, hogy van olyan szülő akinek ez nem esik rosszul. Ha nem játszhat meccseken, akkor feleskeges ennyi edzésre járni, idő és pénzpocséklás. Főleg előkészítőben, nem is jegyzik hivatalosan az eredményeket. A gyerek a vesztett meccsekből tanul, megtanulja, hogy ebben a szituban oda kellett volna állnia, nem oda kellett volna passzolnia stb
Szerintem hagyni kell az edzőket dolgukat csinálni. Ha valakit nem választanak, be annak oka van, és szimpátia alapján ezt nem lehet megtenni. Főleg hokiba nem. Aki csak azért járatja hokizni gyerekét, hogy mozogjon. Válassza inkább a focit. Olcsóbb, nagyobb lehetőségekkel, és kevésbé tűnik fel az egyéni bakizások. Egyébként nekem az edzőm után, a szüleim voltak a legjobban motiválók. Kijöttek velem edzésre, figyeltek, hazafele elbeszéltük mit csináltam jól és mit nem, meccseket elemeztünk ki fizikai gyakorlatokat csináltuk együtt.
Kedves Fórumozók! Javaslom, hogy K.Á. edzés- és egyéb módszereiről ne ezen bejegyzés után elmélkedjünk, hanem a "Beszéljünk akkor az utánpótlásról" nevű bejegyzésnél.
jegkorong.blog.hu/2008/02/25/a_hokis_utanpotlas_tenyei
Így mindenki számára áttekinthetőbb lesz. Ez a cikk - és remélhetőleg még néhány - szóljon arról, hogy kiknek milyen szerepe volt a feljutásban, tehát a múltról. A jövőről pedig beszéljünk ott. Köszönöm.
Bocsi MeLa, de ezt még ide kell írnom...

Ztitans: Én sajnálom, ha nem tartod gyermekedet alkalmasnak a csapatba való jutáshoz. Hogy higgyen magában, ha már a saját szülei sem hisznek benne? Véleményem szerint ez elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy valóban felkészítsd Őt az életre. Szerintem nincs olyan, hogy alkalmatlan, csupán olyan, akinek nincs elég önmagába vetett hite.
Arra, amit korábban írtál: Az életben nemcsak a küzdést kell megtanulni. Az élet szerves része a játék, a szórakozás, amit rendesen el tud nyomni egy ilyen elitműhely. Akinél ennyire a küzdés kerül előtérbe (ráadásul gyermeked azt tanulja, hogy a munkának nincs jutalma - a heti 2 dicséret nem az), később emocionálisan sérült emberré válhat. Másfelől akinek jól megy egy ilyen csapatban, többnyire nem tanulja meg kezelni a sikert, és hajlamos lesz az utolsó mondatomban leírtakra.
A 3 órás edzés pedig ilyen korban túlságosan terhelő, és amennyiben valóban végzett testnevelő tanári szakon, ezt Kercsó mester is jól tudja. Újvárosban is volt nem egy példa a túl korán tönkrement ízületekről és hasonlókról.
Az eredményességről: megtévesztő lehet ez a korai nemzetközi eredményesség, hisz' a fejlettebb hokikultúrák olyan szisztematikusan építenek fel egy-egy játékost, hogy lehet, hogy 10 évesen még csak korcsolyázni tud, és a magyarok jól elpáholják, viszont 8 év múlva neki nagyobb esélye lesz a drafton, mint túl korán és túl rendszertelenül kinevelt magyar társának. Így működik ez, és hidd el, hogy egyáltalán nem újdonság, hogy ilyen idős magyarok ütik a kanadaiakat, majd évek múltán bambán nézik őket, ahogy szórják a gólokat az NHL-ben.

JoAzUgyse beírásával egyetértek, és annyit hozzátennék, hogy Finnországban megfordult (1 évet ott játszott) jó ismerősöm megerősítette, hogy az ottani hokikultúrában fontos, hogy mindenki számára biztosítsák a játéklehetőséget. Olyannyira, hogy az az eredménynél is előrébb való. Az illető maga is meglepődött, amikor az egyik csapat inkább visszaesett a tabellán, mintsem kihagyta volna a 4. sort a játékból. Erről szól az utánpótlás. Ilyen fiatalon élsportról beszélni igen korai. Idetartozik, hogy tapasztalataim szerint fiatalkorban gyakran előfordulnak (főleg a korosztályában domináns sportolónál) önértékelési zavarok, túlzott önbizalom, és egyéb nyalánkságok, melyek a kiégéshez vezető önpusztító szemlélet szerves elemei.
Szerinted mi lenne a helyes a jövőben Guriga uram ?
Sziasztok,
engedjétek meg, hogy a fentiekben említett topikból idézzek egy bejegyzést, melynek tartalmát mindenki számára megszívlelendőnek tartok. Külön felhívom a figyelmet a záró mondatokra!

"emlékező 2008.04.03. 09:54:57
Talán tudok segíteni rendezni a gondolatokat. A célok nem egyformák. Meg lehet koncepcionálni a gyenge szereplést is úgy, hogy egyetemesen gondolkodva az egészséges életmódra nevelést, közösségben sportolást ültetik a sportvezetők szülők, gyerekek fejébe. Ha intelligens vezetők, pedagógiailag érett felnőttek kezelik a helyzetet, akkor nem biztos, hogy sérültté válnak a gyerekek hosszú évekig. De innen előrelépni sportsikerek felé csak a tömegsport visszaszorításával, komoly szakemberek megszerzésével, hosszútávú célok kijelölésével lehet. Fentebb említettem a tradíció termtést. Jelenleg a tömegbázis megteremtése a cél sok városban, ezért a kiválasztás nem fontos. Ahogy a válogatott mérkőzés alatt elhangzott, Kaposvárhoz hasonlóan hatalmas tömegeknek kell megfordulni a jégpályákon évekig, úgy, hogy a korcsolyát is biztosítsa a város, ha másképp nem megy. Ha ők csak felnéznek nagy klubbok eredményeire, akkor már a fejekben megfogalmazódnak célok, hiszen ők is sikerekre vágynak. Automatikusan a kiválasztás felé fognak hajlani egy idő után, de az már egy következő lépcső. Addig azonban el kell menni jobb csapatoknak hozzájuk, hogy lássák, hová juthatnak tudásban, hiszen felnőtt csapat még nincs ezeken a helyszíneken. Aki a jelenlegi állapot szerint elégedetlen gyermeke fejlődésével, az biztosan mozgolódik valamely irányba, csak azt nem veszi figyelembe, hogy a gyereknek is egy élete van, hatalmas felelőtlenség kivenni a családi környezetből, a szülői felügyelet alól, kitenni felnőttek céljainak valóra váltásához. A hoki csak játék, nem több, a gyermek élete viszont nem játék!"
Azért azt érdekesnek tartom, hogy az általam (általunk) olyan "nagyra becsült" labdarúgásban az utánpótlás korosztályokban sokszor nemzetközi tornákon a magyar gyerekek a nálunk sokkal magasabban jegyzett országok gyerekeit lefocizzák, gondolom nem kell folytatnom, hogy a vállogatottunk egy nagy kalapot sem ér.......
Remélem, hogy a jégkorongban nem ezt az útat fogják a hozzáértők követni.
Guriga
tehát a gyerekemet én nem találom alkalmasnak, mert van kb 10 kilo minusza, ami miatt neki a pályán hatalmas hátránya van. minden test test elleni párharcból vesztesen tud csak kikerülni fizikai fájdalom árán. gondolkodásban, technikailag talán befér, de az említettek miatt én sem szívesen küldöm a darálóba. a gyerek hitéről annyit, ha elhinné azt hogy nem képes rá akkor nem küzdene 3 éve - az indulástól - minden nap megizzadva azért, hogy hétvégén meccset játszhasson. na ez a küzdés és akarat.
az életről alkotott képem nekem teljesen más. nekem is - szülők stabil anyagi háttere nélkül - mindent a nulláról kellett elérnem. napi sikerek és csalódások árán. szeretném ha a gyerekem is - persze felügyeletem alatt - ezt próbálná végigcsinálni. ehhez fontos és elengedhetetlen a sport. az hogy később a gyerek sportoló, vagy orvos, vagy nobel béke díjas hittérítő lesz azt majd hozza az élet.
a dicséretről annyit, hogy így van ÉRTÉKE a jó szónak. nehéz az egyensúlyt megtalálni, de napi dicshimnuszoktól elbízza magát a gyerek és a pályán meg ledarálják.
az hogy máshol hogy csinálják az utánpótlás nevelést, és az jó vagy rossz nem tudom megtélni. nyilván az eredmények felnőtt korban őket igazolják. DE ott ahol 500 ezer igazolt játékos és abból 350 ezer nem felnőtt korú, szemben a magyar 2000-1500 számpárral, nyilván mások a válogatás eszközei. ott VÁLOGAT majd kinevel és megtanít, itt először tanít, majd válogat a megmaradtakból.
guriga
bocs de kimaradt. volt szerencsém látni azt a 12 éves kanadai csapatot Zell Am See-ben. hidd el nem csak korcsolyázni tudtak hanem játszani is nagyon magas fokon. és igaz ez még jó pár német, cseh svéd csapatra is.
Kedves Zitrans, olvasom a hozzászólásaidat, és nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem tudunk Téged meggyőzni, én azért elgondolkoznék azon, a helyedben, hogyha ennyien, ennyi különböző ember ugyanazt mondja, akkor vajon igazam van-e?. Ha nem találod a gyereked alkalmasnak erre a sportra akkor lehet másfelé kellenne hordanod. Minden gyereknek szüksége van sikerélményre, pláne akkor ha ennyi időt és energiát beleöl. Ha már most tudod, hogy a gyereked nem erre a sportra való, akkor mi értelme eröltetni? Pár éven belül, ha már elkezd kamaszodni, észrefogja venni, hogy csak jár edzésre, de mindenféle sikerélmény helyett.Akkor már nagy a valószinűsége, hogy abba fogja hagyni. Akkor meg mi értelme? Az én fiam hátvédet játszik, és elég nyugodt tipus, de nálunk az edző azt mondta szülőin: " Minden szorgalmasan edzésre járó gyereknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy játszon. Ha veszítenek az sem baj, sokkal fontosabb az hogy JÁTSZOTT!!. Ha nyernek, lehet, hogy semmit sem tett hozzá a játékhoz, (edzői szempontból), de Ő úgy fogja érezni, hogy nagyon is sokat tett érte, és büszkén fogja viselni az érmet. Mert megérdemli, megérdemli már csak azért is, mert heti 4x jár edzésre, és mindent megtesz amit tud. Ha nyernek az szárnyakat ad nekik, még jobbak akarnak lenni. És a jó edző ezt pontosan tudja, és ezt a lendületet ki használja. Nálunk a legerősebb csapatok ellen is fel küldjük a negyedik sort MIndenki játszhat. Szerintem ez a legjobb megoldás, mert ha a gyerekem úgy dönt pár év múlva, hogy köszönöm elég volt, szép emlékekkel fog visszaemlékezni, és majd a gyereikenek is csak pozitív dolgokat fog mondani. Ja és a vesztett meccsekből lehet a legtöbbet tanulni.
jégmama
alkalmasság: sztem nem azt írtam - vagy legalábbis nem azt akartam - hogy nem alkalmas, hanem azt hogy jelenleg fizikailag nem üti a szintet. ezen lehet változtatni és fog is.
sikerélmény: hidd el van sikerélmény. csak másként értelmezzük. nála az is siker ha csak 2 percet is tud a pályán lenni és akkor megtesz mindent, de a CSAPAT tagja. a vízhordó is szükséges és azért hajt hogy előre léphessen. ettől csapatsport.
az hogy kamaszkorába mi lesz nem tudom. az biztos hogy erőszakkal nem fogom, mint ahogy most sem kell edzésre vinni. sportban jelen állapotban elfoglalt helyéről nem vonok le előre konzekvenciát. és mint jeleztem a sport szerintem az életre nevelés egyik eszköze. legalábbis nálam.
és az utolsó.
ha emlékezetem nem csal ez a blog nem az én gyerekemről, és helyes vagy helytelen nevelési elveimről hanem egy mesteredző életútjáról, munkásságáról szól. sztem tartsuk magunk ehhez.
(a gyereket példaként hoztam elnézést érte)
Kedves Szülőbarátaim !

Higgyétek el, az "igazi" jégkorong kölyök-serdülőkorban indul. Addig meg edzenek sokat, játszanak, szurkoljanak a kispadon. Jó helyen vannak, jó sportot választottak a gyerekek. 14 éves korban meg örüljünk, ha a gyerek még a jégen van. Ettől a kortól kezdődik a kiválasztódás-kiválasztás.
Hiába tanítunk meg egy 5 éves gyereket írni-olvasni, attól még nem lesz se zseni, se Nobel díjas. 10 éves korára már mindenki tud olvasni.
Ne higgyünk abban, hogy 10-12 évesen már tudható, kiből lesz NHL-es játékos.

Teljes mértékben egyet értek szegenylegeny hozzászólásával. Mini - előkészítő korosztályan több magyar egyesület is veri a külföldieket bármilyen tornán. Kölyök korosztálynál(tól) van egy óriási színvonalbeli ugrás, melyet már legtöbb hazai csapat nem tud követni. Érdemes elgondolkozni, hogy ennek mi lehet az oka.
Kedves microstar!
Néhány ok a magam szubjektív megítélése alapján:
Kölyök korra az alaptechnikákat már be kell égetni és jön a hab a tortán:
Szituációk megoldása, figurák begyakorlása, elzárások, korongbevitelek, testjáték taktikai elemek, sorok összekovácsolása, posztjáték.
Ami talán a csúcsok csúcsa az a korong nélküli játékosok optimális bemozgatása.
Na ezek azok amelyek már igen magasfoku hokitapasztalatot mérkőzésrutint és szakedzői hátteret kívánnak.Fokozatosan mi is javulunk ezekben. Én optimista vagyok, de ez nem 1-2 év hanem egy hosszabb idő termése lesz.
hokikori,
valóban ezek a tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy megfelelő legyen a játékszínvnal, viszont amiket felsoroltál csupán technikai elemek. Vannak ezen kívül még további tényezők, utánpótlás nevelés szempontjából a mentalitást és a gyerekek érdekeit hoznám ki kulcsfontosságúnak. Német, osztrák és finn (ezekről tudom biztosan) mini és előkészítő csapatok heti 3 alkalomnál nem edzenek többet. Ezekben a korosztályokban a lényeg az alapok elsajátítása mellett a játék. Azt is merem állítani, hogy kölyök korosztályban is nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerek továbbra is jól érezze magát és játéklehetőséget kapjon. Egy szó mint száz, kevesebbet edzenek, de más mentalitásban. Utánpótlásnevelésnél ettől eltekinteni nem lehet.

Más: valóban nem ennél a postnál kellene ezeket megvitatni, hanem az utánpótlásnevelésnél --->
Sziasztok,
Az utolsó néhány bejegyzést vigyétek át kérlek a
jegkorong.blog.hu/2008/02/25/a_hokis_utanpotlas_tenyei
bejegyzéshez és vitassuk meg ott. Köszi!
Minden edzőnek volt,van "spriccelős"korszaka.
Hát Kedves hokifan!
Én nem egyet ismerek, akinek még nem volt ilyen korszaka. És szerintem nem is lesz! Inteligencia kérdése az egész.
Hát Drága Tillasz!Örömmel tölt el.
Az utánpótlásnevelésről szóló posztba válaszoltam most én is...
guriga uram jr.: keresem, de nem találom...
Hokikori!
05.03.-ai véleményedre reagálva,sajnálattal közlöm,hogy a bpstars kölykei nem indulnak a 2008-as bajnokságban!Az ok: a szlovák bajnoki meccsek is szombaton zajlanak.....
Ennyit a színvonalas bajnokságról... Még mindig 3-5 gyerek miatt nem játszik a csapat többi része???
Kedves dopili!Nagyon nagy kár, de természetesen ez a klub szakmai döntése.Az én laikus meglátásom szerint ebben a korcsoportban még nem rendelkezünk nagy lemaradással a szlovákokhoz képest és az általam említett utánpótláscsapatok (elnézést azoktól akiket kihagytam, de nem ismerek minden eredményt)meglehetősen jó szinvonalat képviselnek.
A kölyök magyar bajnokság az új idényben kis jó indulattal A csoportos szintű lesz, de nagyon fog hiányozni belőle a Bp. Stars.
dopoli, még bajnoki kiírás, lehet, hogy a kölyök meccsek vasárnap lesznek. Akkor indul a Stars ?
helyesbítés: még nincs bajnoki kiírás, ...
Sajnálom,hogy szövetségi szinten nem lehet arra "kötelezni" egy utánpótlás nevelő egyesületet,hogy a saját (hazai) bajnokságában elinduljon!Ez valahol nem sportszerű,hiszen a stars a bajnok.Lehet,hogy más okok is vannak a háttérben,amit nem tudhatunk.(Túl erős az Ute-Mac-ZALAEGERSZEG hármas?)A feltételezések,szóbeszédek lezárásaként legalább barátságos mérkőzéseken összemérhetnék az erejüket az említett csapatokkal.Ez így szolgálná a "magyar"UTÁNPÓTLÁS érdekeit is!Az ALBA felnőtt csapata is fontosnak tartotta,hogy a rájátszásban résztvegyen!!!Ez így volt sportemberekhez ,sportvezetőkhöz méltó.
Meg ide is beirom:
A Heti Valasz estek kereteben Borokai Gabor KERCSO ARPADDAL beszelget.
Majus 21, szerda, 19.00 ora, Andante borpatika (BP. I. ker, Bem rakpart 2.)
Belepo 2000 HUF, ezert jar egy pohar Tiffan bor is.
A szervezok azt kerik, hogy lehetoseg szerint elore foglaljon asztalt, aki menne: www.andante-borpatika.hu , tel: 457-0807.
Key: Hári Janit és Galló Illést elcsábították KÁ-tól, amit azóta sem tudott megemészteni.
Microstar: okok, amiért serdülőben és ifiben lehagynak minket - az első szerintem az edzők (alig van kivétel), a másik az 50 perces edzésidő.
Most már egyre több utánpótlás csapat próbál a felsőbb korosztályokhoz komolyabb edzőt hozni. Már csak jégidő és a hozzátartozó szárazedzés következhet!
Mindig tetszettek Kcs.hozzászólásai , úgy 3 évente megkérdezem , túl a századik potyabüfé után , hogy miért van az hogy a nagycsapatba 15 év óta még elvétve sincs fehérvári saját nevelés , Sofi rendben az egy .
Na ezek után nemgen kell itt semmi negatívat írni a Kercsóról...
Otthon Farkas Simonnak húsz(20)edzője volt 1998. márciusától 2006. nyaráig: volt aki pár hónapig, Kercsó Árpi néhány évig. Amikor 2005. szeptemberében azt mondtam neki, hogy csak jobb edzőkhöz viszem a Fiamat, mint ő: nevetett, de - mert Simi így szerette volna - egy orosz, majd egy canadai edzője lett Pidi mellett, a gyenge kék Starsban. Mindennek elmondott a hátunk mögött...
2006. nyarán Torontoba vettük az irányt, de a GTHL
AAA játékosának még olykor eszébe jut Árpi Bácsi,
aki nélkül nem lennénk itt. De a csúnya elválás most is kiséri.
Mégis azt kivánom, hogy legyen a Magyar hokinak sok Kercsója, aki még vagy harmincévig üvöltsön a jég mellett erőben, egészségben!
No meg persze Csicsója, Pásztora, Sárközije, Studniczkija, Kovácsai...
És Pat Cortinája, mert vörös borunk van elég.
Hajrá Magyarok!
süti beállítások módosítása