HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

20 – Holéczy Roger

2008.05.01. 11:01 F. Kapus

A hősöket ünnepelni kell. Nem egy-két óráig, nem egy-két napig. Ehhez tartjuk magunkat. Hosszú sorozat keretében egyesével mutatjuk be őket kedves olvasóinknak. A sorrend tetszőleges, a címben a játékos neve előtt a vb-n viselt mezszám szerepel.

A magyar csapat legalacsonyabb játékosa (172 cm) Chicagóban született 1976 októberében. Szülei magyarok. Édesapja 1968-ban hagyta el hazáját, Ausztrián keresztül vándorolt ki. Édesanyja három évvel később ment utána. Gyerekkorában egyszerre tanult angolul és magyarul, odahaza anyanyelvén beszéltek. Roger angolos akcentussal beszél magyarul, de kis túlzással tökéletesen. "Sok magyar családdal tartottuk kiskoromban a kapcsolatot. Mondhatjuk, magyar kerületben laktunk, minden héten magyar srácokkal fociztam." Azért a csapathoz közel állók mesélik, sok hecc tárgya a Holéczy-Ennaffati duó magyarnyelv-tudása.

Pályafutása a legrangosabb USA-beli juniorligában, az USHL-ben indult. Rengeteg sztár került innen az NHL-be. Két évet töltött el itt. Ezt követően az amerikai egyetemi bajnokságba igazolt, tanulmányai alatt az NCAA nevű ligában nyomta. Mint azt a Vegyük át újra a neveket című cikkünkben írtuk is, a Northeastern University örökranglistáján a harmadik legtöbbet játszott és a 25. legtöbb gólpasszt adott játékos a mai napig. Ezután másodkategóriás profi bajnokságokban nyomta, leginkább az ECHL-ben. Az elmúlt szezonban itt próbált szerencsét Lencsés Tamás és Kiss Ákos is. A liga gyakorlatilag az AHL alatt helyezkedik el, Vas Jánost is ide küldte erősödni az Iowa Stars első amerikai éve egy részében. Ami a keleti parton az ECHL, az az ország középső részén a CHL. Egy szezont ott is lehúzott, mielőtt az Albához igazolt. 2000 nyarától érdekes kirándulást tett Németországban, a negyedosztályú Kemptennél töltött bő egy évet.

"Az NHL-lockout évében sokan csapatot kerestek maguknak. Úgy döntöttem, Európában szeretnék játszani. Elég jó szezonom volt a CHL-ben. Ez egy középkategóriás profiliga Észak-Amerikában. Az edzőmnek is szóltam. Ő ismerte Pat Cortinát, beajánlott. Így kerültem Magyarországra, az Alba Volánhoz." Tegyük hozzá, a Roger által említett ligában játszott 1992/93-ban a korábbi magyar gólkirály és válogatott csatár, Dobos Tamás is.

Érdeklődve hallgattuk, mit tudott előtte a magyar jégkorongról. "Őszintén mondom, nem figyeltem a magyar hokit, nem is gondoltam rá. Az Alba Volánról sem hallottam korábban. Aztán nagyon meglepődtem, hogy milyen óriási hokiélet van Magyarországon."

Kiss Csaba, a www.albavolanhockey.hu szerkesztője így emlékszik vissza Holéczy Alba Volán-os karrierjére. "Úgy került a Volánhoz, hogy a menedzsere küldött a klubnak egy e-mailt a játékos önéletrajzával. Egy hónapos próbajátékban állapodtak meg a felek. Az első meccse mindjárt a hosszú repülőút utáni megérkezés estéjén volt, az Interligában. A nézőtéren izgatottan kerestük a jégen az új játékost, és egyszer csak megláttuk az apró termetű Rogert. Elcsodálkoztunk, mindenkinek volt egy poénosnak szánt megjegyzése. Aztán elindult a meccs, és rögtön visszavettünk a humorizálásból: hihetetlenül jól állt a korcsolyáján, ügyesen forgolódott, ráadásul a bulikat is nagy arányban hozta el. Hamar rácáfolt a tételre, miszerint alacsony játékos nem lehet jó hokis. Tudott magyarul, a szurkolókhoz volt egy kedves szava, nagyon barátságosan beszélgetett mindenkivel. Belevaló, de szerény srác, nem csoda, hogy hamar népszerűvé vált. Ehhez persze hozzájárultak a nagyon fontos góljai is.

Legjobb formáját 2005 elején hozta, az első Kontinentális Kupa-döntőben nagyon jól játszott mindhárom mérkőzésen. A Dinamo Moszkva ellen 8-0-ra kikapott a Volán, de a csapat legjobbjának Holéczyt választották, aki néhányszor megforgatta a megtermett orosz bekkeket. A felejthetetlen Milano Vipers elleni diadal alkalmával pedig ő szerezte az Alba vezető gólját, ami az egész összecsapás további menetét meghatározta. Aztán a 2006/2007-es szezon kevésbé sikerült jól, ráadásul a Volán nem is tartott rá igényt az EBEL-ben, hiába bizonyított előtte. A szakmai stáb nem tartotta alkalmasnak a fizikumát a kemény osztrák bajnokságra. Ráadásul elszúrtuk a kommunikációt is, előbb jelentettük be ezt egy sajtótájékoztatón és a honlapon, mint hogy a játékos szemtől szembe hallotta volna. A szurkolók értetlenül fogadták a hírt. Kemény döntés volt."

Roger remek humoráról a fél ország meggyőződhetett. (A képen jobb oldalon áll Holéczy, mellette Fekete Dániel látható.) Kellett ehhez egy kereskedelmi tévés riporter is, aki ügyesen fellopózott a buszra egy benzinkútnál, de a mi hőseinkről maximum annyit tudott, hogy kék-fehér pólóban vannak. Holéczyhoz lépve rögtön fel is tett egy Vaszjunyinnak címzett kérdést. Roger vette a lapot, többperces értekezésbe kezdett, miért is volt számára személyes ügy az ukránok elleni meccs. Megtudhattuk, hogy szülei onnan jöttek át Magyarországra, és egykori pajtásainak is meg akarta mutatni, milyen jó hokisok a magyarok. A srácok és a kísérők dőltek a röhögéstől, míg Roger rezzenéstelen arccal folytatta mondókáját.

De térjünk vissza a jégkoronghoz. Miután a Volántól elküldték, a játékos feltöltődéssel töltött több hónapot, teljesen eltűnt. Csak az idény közepe körül szerződött egy svéd harmadosztályú klubhoz, a Gislavedhez. Szinte hihetetlen, de a hosszú kihagyás után, alacsonyabb osztályból érkezve tudta beverekedni magát a válogatottba, és Japánban jó játékkal járult hozzá a csapat eredményességéhez. Másodvirágzását élte Szapporóban, második világbajnokságán. Eddig a vébéig remélte és hitte, hogy egyszer sikerül a feljutás, de ez inkább csak álom volt. "Évek óta A csoportos szintű játékosaink vannak. Idén láttam, hogy van esélyünk, verhető csapatok vannak a vébén."

A folytatásról Holéczy ezt mondta. "Addig akarok játszani, amíg beférek valahová, amíg bírja a szervezetem. Szerencsés vagyok, nem sok sérülésem volt. Egyszer hiányoztam hosszabb ideig, a Volánban az ujjaimmal volt baj, egy vágást elrontott az orvos."

A Gislavednél lejárt a szerződése. "Nem tudom, hol folytatom. Semmi sem biztos. Tetszik a svédországi hokistílus. Még a harmadosztályban is fejlődtem. Sok a fiatal abban a ligában, nincs gyenge játékos. Nagyon gyors a játék. A korcsolyázás a legfontosabb. A srácok okosak, sokat tanultam a fiataloktól. Nagyon jó hokiiskola a division 1."

Énekes Lajos, válogatottunk edzője jolly jokernek titulálja Rogert: "Huncut kis ember, aki fantasztikus munkabírásról tett tanúbizonyságot. Kicsi, nem erős, elfogyott, ez volt róla a vélemény a 2006/07-es szezon után. Bebizonyította, hogy ez nem igaz, szüksége van rá a válogatottnak. Technikás, állandóan meglepi az ellenfeleit. Az a bajnokság, ahonnan az edzőtáborba érkezett, alacsonyabb színvonalú, mint az EBEL vagy mint a magyar válogatott. Az talán az OB 1-gyel mondható egy szintnek."

Holéczy pontot a második világbajnokságán sem szerzett. Nagyon jól mozgott, a kaput hat alkalommal találta el. Kapott két kiállítást. A buliknál nagyon jól vitézkedett. 56-ból 32 csatát nyert meg, ez közel 64%-os teljesítmény, ami ezen a vb-n a harmadik legjobb mutató. Magyar részről természetesen ez a legjobb teljesítmény.

A sorozatunkban eddig bemutatott játékosok:

23 – Fekete Dániel
9 – Benk András

11 komment

Címkék: vb válogatott divízió 1 holéczy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a riport tényleg mindent vitt:D. Valaki nem szedte le, mielőtt az rtl-esek rájöttek, h hülyét csináltak belőlük, és levették?
mondtam, hogy Kcs egyszer nagy ember lesz!
DJ ROGER :-))))

az sem volt semmi, amit össze-vissza bohóckodott a kis rádiósmagnóval a csapat kisstadionos fogadásakor :-))))
Imádom a csókát mióta betette a lábát az országba. Sírt a szívem mikor, azután, hogy a Volán elküldte, vissza akart menni tornatanárnak a Nagy Vizen túlra. Szerencse hogy nem tett így, remek bulizó és nagyon pengés skac. Még 5-6 jó éve lehet főképp ha el tudják csusszantani egy közepes európai ligába. Vagy ha lecsapna rá egy klafa magyar csapat:)(nem tom visszajönne-e a Volánba azok után, szal jó lenne elképzelni a Dabba vagy az utéba)
Én úgy emlékszem vissza, hogy a DAC-Volán magyar kupa döntön mutatkozott be elöször, ahol 6:1-re nyert az Alba.
A legemlékezetesebb mondata: "köszönjük a szurkolózást" -bajnoki döntö megynyerése után :-)
Sajnálom én is, hogy elkerült Fehérvárról.
Tuti, hogy az Interligában volt, emlékszem, kedd este volt, Pestről jöttem vonattal és az állomástól sétáltam a csarnokig, hogy lássam az új centert. Nem sokszor csináltam ilyet, szóval jól megmaradt.

www.albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_637
Egyébként amilyen hülye vagyok, csak most olvastam, hogy ezt a régi cikket kerestem, hogy 145 megszakítás nélküli meccsel ő tartja a vonatkozó rekordot az NCAA-ban. Legalábbis érkeztekor, 2004 őszén még ő tartotta. Ostoba vagyok, hogy ez előbb nem jutott eszembe.
Kcs: Biztosan neked van igazad. Már rég volt... A múltkor néztem meg az archívumból az említett kupadöntö meccset. Mintha ott tett volna kijelentést rá a Spiller. Mindegy. Az azonban bizonyos, hogy a szurolók szerették Rogert Fehérváron, mert nagyszerü játékos. Én szívesen látnám újra a Volánban. Hallottam olyan dolgot, hogy jövöre akár lila mezben láthatjuk az OB1-ben. Majd elválik...
Én ezt a gólját nem fogom sosem elfelejteni. A Slavija ellen lőtte az interliga döntőben. Élőben még jobb volt. Ime: www.youtube.com/watch?v=emKF_64e4W0
Kicsit jó, nem?! Háttal a kapunak, térden, egy védővel a nyakán.
Emlékszem erre a gólra, először el sem hittem, hogy bement! Nagyon nagy volt!
süti beállítások módosítása