HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Hári Jánost elvesztettük

2008.02.04. 09:50 F. Kapus

Rendszeresen foglalkozunk a külföldön játszó magyarokkal. Eddig elsősorban a felnőttekkel, ezután pedig a fiatalokkal is. Sokan vannak sokfelé, ezért sok részben írunk róluk. Kezdjük az egyik legnagyobb tehetségű játékossal, Hári Jánossal.

Hári János 1992. május 3-án született. Hatévesen a Palotai TTE-ben játszott a szupermini-bajnokságban, onnan Újpestre (mini), majd a Bp. Starshoz (előkészítő, kölyök) igazolt. 10 évesen a svéd Hammarby szervezte tornát megnyerték a Starsszal, ekkor figyeltek fel Jánosra a skandináv szakemberek. Hamarjában érkezett is egy meghívás a nyári táborba. A következő évben megismétlődött minden, ment és nyert a Stars, Hári ismét kitűnt a mezőnyből. Ezután komolyabban érdeklődtek a svédek, ennek eredményeként 2004 nyarán leigazolták a tehetséges csatárt. Az akkor 12 éves fiatalemberrel édesapja utazott ki Svédországba. Őket egy év múltán követte az egész család. Így került a gólokat nagy kanállal gyűjtő öcs, Hári Norbert (született 1995 szeptemberében) is Stockholmba. De ez ebben a cikkben mellékszál.

János a Hammarby IF korosztályos csapatába került. Érkezése remekbe szabott éveket eredményezett a kis stockholmi klub számára. Két éven át veretlenek maradtak, mindkét bajnokságot megnyerték. Tudni kell, hogy körzetes rendszerben zajlanak az utánpótlás-bajnokságok, majd a körzet erősségétől függő számú csapat jut az országos döntőbe. Tavaly a Djurgaarden ellenében vereséget szenvedtek.

A 2007/08-as szezonban két helyen játszott rendszeresen Hári, a 16 és a 18 évesek között. Egyértelműen a Hammarby legjobb játékosává fejlődött. Ezt szezonbeli statisztikája nagyszerűen alátámasztja. Az U16-ban 15 mérkőzésen szerepelt, 23 gól mellé 14 gólpasszt adott, ez 37 pont. A 18 évesek között még kimagaslóbbat nyújtott: 12 mérkőzés, 18+21=39 pont. Ennek ellenére csapata ez évben egyik bajnokságban sem szerepel jól, aminek oka, hogy a legjobbakat elviszik a nagy klubok 16 éves koruk után. Szezon közben ez történt hősünkkel is, pedig még csak 15 esztendős.

Svédország jelenlegi legjobb utánpótlásközpontja, a Färjestad BK kínált szerződést neki a 2008/09-es szezonra. Tudni kell, hogy ennél a klubnál minden évben felvételit tartanak, közel kétszáz jelentkező közül 2-3 játékost igazolnak le. Háriék több klub ajánlatát meghallgatták, végül az FBK-ét fogadták el. Január végén azonban kiderült, új egyesületénél nem akarnak nyárig várni az évek alatt szélsőből centerré vált csatárra, és kérték, haladéktalanul utazzon hozzájuk. Az édesapa tájékoztatása szerint konkrétan ma költözik a fővárostól mintegy 300 kilométerre található hokigimnáziumba János.

A körülmények fantasztikusak, a klubvezetők mindent megtesznek a játékosok felkészülésének zavartalanságáért. A 15 éves magyar fiút 50 négyzetméteres lakás és a megélhetését biztosító pénzbeli juttatás várja. A Färjestad nyerte meg az elmúlt két évben az országos U18-as bajnokságot, jelenleg a rájátszásban hét mérkőzés után százszázalékos teljesítménnyel vezet. A tervek szerint fokozatosan vezetik be a fiút az idősebbek közé, egyelőre az biztos, hogy az U16-ban fog játszani.

Idősebb Hári János elmondta, a Hammarby edzője nagyon nagyra tartotta fiát, és mindent megtett érte. Szponzort szerzett, aki állta a felszereléseket, sokat tanította, és végezetül pártolta, hogy jobb csapatba igazoljon. Megkértük Stefan Svenssont, mondja el véleményét egykori játékosáról. Az edző nem fukarkodott a jelzőkkel: "János mérkőzésenkénti átlagban több mint három pontot szerzett, akár saját korcsoportjában, akár a három évvel idősebbek között szerepeltettük. Ha tehetségének megfelelően teljesít a jövőben, minden idők egyik legjobb svéd játékosa válhat belőle. Pszichikailag kell sokat fejlődnie, ez az egyetlen gyenge pontja. Ha mindent úgy csinál, ahogy tanítottam neki, két éven belül az Elitserienben (a legmagasabb felnőtt svéd liga - F. K.) fog játszani."

Mi csendben csak egy megjegyzést fűzünk a fent leírtakhoz. Sokszor bebizonyosodott már, hogy az eddigiek csak a szükséges előjátékot jelentették. 15 és fél évesen annyi bizonyos, hogy nagy lehetőséget kapott az élettől Hári János. Hogy miként alakul pályafutása, csak ezután fog eldőlni. Nyersen fogalmazva, az eddigiek nem jelentenek semmire sem garanciát, ugyanakkor bármilyen lehetőséget magukban hordoznak.

A végére hagytuk a feketelevest. A Hári család tervei szerint János és Norbert svéd állampolgárok és svéd válogatottak lesznek. A Hammarby 2007 vége felé egy szupererős svéd klubtornán szerepelt, ahol a korosztály 3-4 legjobb csapata is ott volt. János 11 pontot gyűjtött, 4-gyel többet, mint a tornán szereplő öt svéd válogatott csatár bármelyike. Ezt követően kérte az U16-os szövetségi kapitány Hárit, hogy intézze el az állampolgársági papírokat. Mivel négy éve Stockholmban él a család, elmondása szerint minden oda köti a fiatalembert, nem mondott nemet. Az vesse rá az első követ, aki más döntést hozott volna.

81 komment

Címkék: svédország hári jános hammarby färjestad

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igaza van, lassuk be, igy meg barmi lehet belole. De hat ott van a kezis lany Radulovics, vagy most a ferfi valogatottban a szerb kapus, Leandro (igaz mas okbol) magyar futball valogatott es ne feledjuk a szivunknek oly kedves Janics Natasa is magyar szinekben nyert olimpiat, nem a szerbeknek. A tehetseg oda megy, ahol megbecsulik, ahol jovot lat es ahol befogadjak. szurkolunk neked, Janos, remelem sok NHL kozvetitesen foglak meg latni (mert ne tevedjunk, svedorszagban is csak addig fog elni, amig nem kap egy annal is jobb ajanlatot a tengeren tulrol).
Kétségtelen, hogy Svédországban nagyságrendekkel több lehetősége volt/van fejlődni, ettől függetlenül a magyar válogatottat erősíthetné. Jót tenne a magyar hokinak is, ha lenne egy ilyen példakép a gyerekek előtt. Így "el fog tűnni" a magyar hoki számára, svéd játékosként vajmi keveset fognak hallani róla a magyar srácok. Pedig de jó lenne, ha több hozzá hasonló hokis nőhetne ki az ország jégpályáiból... :(
Előbb kellett volna gondolkodni. Most a hokiszövetségnek fel kellene mérnie, kik vannak még kinn, s azokkal megbeszélni, esetleg valamilyen előszerződéssel lekötni, hogy maradjanak nálunk.
(Persze ez sem garancia, ha menni akarnak, de mégiscsak egy lépés volna).
Szerintem egy ilyen gyereknek nagyon fontos, hogy akar korosztalyos, akar pedig felnott "A" csoportos vilagbajnoksagon jatszon, ott szerezzen rutint es tapasztalatot, nem eleg csak a bajnokik. Ezt pedig magyarkent nem tudna megtenni, itt csak elkallodna meg a valogatottban is, lenne 1 ember a 20bol aki sokkal jobb mint a tobbi, csak visszafogna, en teljesen megertem ot amugy.
hajrá!
sok sikert neki! Azért remélem, 30 évesen nem fogja törni a magyart.. :)
Attól tudok falnak menni...
A játékos szempontjából nem mindegy az, hogy a világbajnoki cím örökös esélyese, Svédország válogattjaként válik ismertté, vagy egy kvázi ismeretlen ország csapattagjaként. Megkönnyíti a dollármilliós nagyságrendű gázsit biztosító Észak-amerikai lígába (NLF) való bejutást.
És jön a következő az orosz korosztályos bajnokság sztárja szintén újpesti, majd Kercsó tanítványként kikerült moszkvai gólzsák Galló Illés.Ezek a srácok megerősítve a szlovák korosztályos pontkirályainkkal és egy remek edzővel 5-6 év múlva sok-sok örömet tudtak volna okozni 15 millió magyar embernek.
Így viszont beállnak egy a sok közüliként a sorba a sok svéd, orosz és szlovák sztár közé.
Micsoda motiváció lenne a gyerekeknek a tévében és a csarnokokban látni a kemény munka eredményeként sikerben úszó sztárokat.Pedig nálunk is vannak potenciális szponzorok, de egy közülük a legerősebb szlovák csapatot támogatja az OTP pedig nem érthetetlen módon (pedig az MJSZ-ben is van reprezentánsa)nem mutat nagy aktivitást.A fociból kivonult góliát programot támogató erős cégeket nem lehetne megnyerni???
Kedves Kapus ez a cikked együtt a korábbi tehetségekkel kapcsolatossal együtt megérne egy Nemzetisport és egy NS-online megjelenést!Nem tudnád nekik eljuttatni?

savanyu a szolo kedves barataim!

en annak orulok - es orulnek szivesen a jovoben is - hogy sok fiatal hokizik, es nemcsak fiatal, hanem fiataltol a szeniorokig. egy szo mint szaz sokan hokiznak. hala az egnek manapsag van is hol! ez nagy dolog. ezt kell megbecsulni!

az meg, hogy ez, vagy az kimegy es boldogul szigoruan rajuk tartozik. egyiket sem kentek fel, hogy ok kepviseljenek ilyen-olyan celokat. ket _bodicsek_ kozott szerintem az a legkevesebb, hogy most azt mifele nemes cel erdekeben szenvedte el az illeto a totalis oxigenhiany kellos kozepen...a hokis sajatmaga es a csapata szamara fontos. a tobbi mind csak _korulmeny_!

remelem, hogy a fiam is fog hokizni - majd mutatom neki a jo peldat, ha meg labra tudok allni akkor (meg vagy 3 ev addig, ugyhogy van nemi esely :)) -, de igazabol az lenne a jo, ha o is szeretne ezt a sportot, es nemcsak uzne.

a tamogatokrol meg csak annyit, hogy ossze tehetjuk a kezunket - bizonyos mertekben -, hogy a hazai utanpotlasnak (is) olyan tamogatoi vannak, amilyenek. DE VANNAK! a tobbi, mint mar emlitettem: CSAK KORULMENY, SEMMI TOBB!

csak nehogy hazakullogjon
én sajnálom, hogy nem maradt meg hazája válogatottjánál, de az ő élete, az ő döntése
Azért remélem, nem mindig és mindenhol gondolkodnak így (főleg a szülők)kis hazánkban. Természetesen mindent értek és tolerálok ettől még, sőt, sok sikert kívánok a két srácnak, de a szájízem mindig keserű marad, ha majd látom őket, s közel sem fog akkora katarzist jelenteni esetleges NHL-szereplésük, mint jelentett volna Szuper esetében, vagy mint remélhetőleg jelenteni fog előbb-utóbb Vas Jankónál.
NLF vajonmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii?
Ennyit a hazaszeretetről.
szep dolog a hazaszeretet, kar hogy megelni nehez belole...
Már Keró keze alatt dolgozott a Janika amikor több mini meccset fújtam, amin ő is játszott 8-10 évesen. Több száz gyereknek dobáltam a korongot , sok ezer gyerek tanulta tőlem az alapokat, de Janika utolérhetetlen volt, Norbi öccse is hasonlít rá több mindenben , de nehéz lesz felvennie a versenyt a bátyóval. Remegett a korongért " Dobd már Apafej! Rohan az idő!" Egy percnyi csere alatt gyakran háromszor kotorásztam az ellenfelek kapujában a korongért. Keszthelyi Miki /Ketya/ kincset talált, Árpibá csiszolta tovább a drágakövet. Remélem Svédországban felnőtt korára történelmet ír. Itthon nem lett volna sok esélye erre. Önbizalma ennek ellenére labilis volt. A legapróbb hibáját sem tudta egyedül feldolgozni. Ott kint erre biztosan figyelnek. Go Janika!
fiatalok! aki teheti, meneküljön innen!
Sajnálom, hogy így gondolkodsz Stones.Néhányan sokat tesznek azért, hogy pályák épüljenek világhírű játékosok, nagynevű válogatottak látogassanak el hozzánk.Nem megy egyik napról a másikra.Igen Eurocat bevallom savanyú a szöllő és természetesen nem lehet elítélni a gyermekeket és a szüleiket sem amikor a tehetség kibontakoztatására ideális feltételeket súlyos és népszerütlen kompromisszumokkal együtt kénytelenek bevállalni.A sportmanagement nem áll magas szinvonalon hazánkban.A foci és a kézilabda fókuszban van és a többi forrás szétforgácsolva oszlik meg olyan sportágak között ahol valóban rendkívül sikeres és tiszteletreméltó világsztárjaink vannak, de sehol a világon nem invesztálnak nagy pénzeket bele és nincs valódi marketing ereje.A csehek a kisország sportmarketing magasiskolája.Nincsenek ugyan fergeteges kézisei, pólósai (bocsi és büszke vagyok a lányainkra és fiainkra), vivói, kajak-kenusai,öttusázói és fogathajtói stb, de annál több futbalistája, kosárlabdázója, teniszezője jégkorongozoja, akik dollármilliókat keresnek évente.Nekünk csak néhány jégpályánk van,de annál több remek utánpótlásedzőnk tehetséges fiatal jégkorongozó és gyorskorcsolyázó palántánk.
Itt megszakad és amikor serdülőkorba érnek és megismeri őket a nemzetközi sportszakma akkor lenyúlják, elviszik és ami ennél nagyobb baj honosítják őket.Ezt az utolsó láncszemet kellene valamilyen megoldással feloldani, hiszen a profi világban nem az a fontos a tehetségkutatóknak, hogy honosítsák a játékost, hanem, hogy klubszinten megszerezzék a játékossal járó jogokat.Nem értek egyet, azzal a hozzászólással,hogy csak a jégkorongnagyhatalmak országaiból lenne esély az NHL-be kerülni.Erre már rácáfolt egy-két lett, ukrán, olasz lengyel és szlovén játékos.A sportmarketing a média hajóján újabb célterületeket keres a sport és méginkább az azzal együttjáró üzleti lehetőségek geográfiai terjesztésére.Amennyiben ma Kína egy igazán tehetséges jégkorongozót tudna kinevelni, úgy bukna rá valamely NHL-es csapat, mint az NBA a kínai kosarasokra.
Úgy látom ez a téma az olvasók fókuszában van, mert ennyi hozzászólást ezen a honlapon ritkán látni
Természetesen én sem értek egyet a szívemben,hogy Svéd állampolgár lessz Janika, de az eszemmel megértem.Egy játokosnak azt gondolom mindig az a célja ,hogy a legjobb körülmények és minél erősebb csapatban edződjön.Itt ez megvan.Most úgy néz ki a csúcsot is megkapja,svéd válogatott lehet.Én is azt vallom (sajnos)ma magyarországon hazafiságból nem lehet megélni.Én bizony örülnék neki,ha az nhl-ben emlegetnék a nevét,attól ő még magyar.Itt született,itt húzott korcsolyát,itt bontogatta szárnyait.Nyugodtan büszkék lehetünk rá,ha közben változott is az állampolgárság.Élt egy hatalmas lehetőséggel.Nézzünk magunkba,ha mi lennénk az ő helyzeteben,nem ezt tennénk???))
Tisztelt hokikori ugyan említsél már abból az "annál több remek utánpótlás edzőből "néhányat.
Mert akárhogy töröm a kobakom Kercsó Árpádon kívül nem jut eszembe senki.Mondjuk csak egyet aki így mint ő nyeri a bajnokságokat,épp azzal a csapattal ahol van.Vagy nemzetközi szinten is megméri csapata tudását és ilyen eredményeket produkál.Nem többet, csak egyet!!!!))))))
Utólag átgondolva én sem bánkódom a döntése miatt. A magyar válogatottnak a magyar jégkorong erejét kell megmutatnia. Az nem ad reális képet egy ország hokijáról, ha néhány olyan srác is játszik a válogatottban, akiknek időben sikerült külföldre menekülniük a Nagy Magyar Valóság elől. Háriból a svéd hoki csinálhat igazűn nagy jégkorongozót. Ha itthon maradt volna, megeshet, hogy egy Gröschl II. vált volna belőle, de a legjobb esetben sem juthatott volna Vas Jankó szintjénél magasabbra. Ha viszont stabilan fejlődik, NHL-szinten is kiváló játékos válhat belőle. Mekkora különbség!
Viszont a svéd jégkorong dicsőségét szerintem nem lenne etikus a magyar válogatott céljaira felhasználni. Igen, majd ha itt is lesz olyan szintű nevelés, majd akkor játszhatnak nálunk hasonló kaliberű játékosok, ráadásul nem is egy! És ez nem is annyira pénz, mint leleményesség kérdése. A svédek nem feltétlenül a sok pénzük miatt tudnak ilyen jó hokisokat nevelni...
Guriga uram te hülyeséget beszélsz!

Azt mondod, hogy azért mert a svédeknél játszik, ők tesznek a fejlődéséről stb., mindezekért nem etikus a magyar válogatottban való szereplése?

Nézz már szét, futballban a válogatottunkban 2 kapuson kívűl NINCS magyar bajnokságban játszó játékos! Miért? Mert egy kalap sz** a magyar bajnokság. Akkor most szerinted a foci válogatottban sem "etikus" szerepelniük a meghívottaknak?

Szerintem ez nem szép dolog, h hátat fordít az ország jégkorongjának, ami egyébként feljövőben, ő pedig majd lendíthetne rajta egy nagyot, ha ilyen jó játékos. Nem hiszem, hogy emiatt komolyabb hátrány érné. Ugyanúgy el tud igazolni az NHL-be a svéd bajnokságból, annyi, hogy a svéd válogatottban még jobban szem előtt lenne. De én nem hiszem, hogy ha a magyar válogatottnál marad, és azzal szerepel (vagy vezeti győzelemre), akkor tudomást se vennének róla...
Kumming és stones a két véglet. Remélem egyre kevesebben gondolkodnak ilyen módon.
Én mindig leborulok a magyak hoki előtt. A semmiből ezt összerakni. Ez csoda és mély tiszteletet érdemel.
De van egy szint, és ha jól értem az itt említett hokis ezt a szintet jelenti, amikor már csak a lelkesedés, csak a tanulás nem elég, hanem a több évtizedes tradició is kell hozzá, amely olyan körülményeket és szakmai munkát biztosít, amely ilyen tehetségek számára szákségesek. Lehet, hogy 20 év múlva már Mo. is hoki nemzet lesz. És az akkori Jánosok már itthon is meg fogják tudni kapni azt az extrát ami a további fejlődésükhöz kell. Semmi újat nem mondtam.
Kedves Roostand! Természetesen a jégkorong esetében Kercsó Árpádra és a vele együtt dolgozó Láday Andrásra gondoltam, de én a jeges sportról írtam és ha nem tévedek akkor Pécsett működik egy gyorskorcsolya szakmai műhely ahol komoly utánpótlásképzés folyik. Itt kell megemlítanam azonban mint negatív észrevétel, hogy a pécsi jégkorongutánpótlás szakmai értéke a világ szégyene kategóriájába tartozik és őszintén nem értem, hogy egy szakosztály hogyan foglalkoztathat olyan szakmai stábot ahol évek óta rekord zakókkal távoznak a gyermekek a meccsről.Ez frusztrálja a gyerekeket.Csodálom, hogy van szülő aki ezekután is leviszi a gyermekét a helyi edzésekre.Adva van egy viszonylag nagy lélekszámú város egy fedett műlyégpályával, jó korcsolya edzőkkel és csapnivaló jégkorong szakműhellyel.Tisztelt MJSZ nem lehetne súgni?
Guriga uram! Rengeteg szlovák és cseh korongozó kergeti a pakkot az északamerikai ligákban, és a rájátszásban nem érdekelt csapatokból rohannak a válogatottba és emelik a nemzetük dicsőségét.Én nem bánnám, ha mi is hasonló struktúrát tudnánk működtetni.
én nem értek egyet a sráccal (illetve annak szüleivel)...
persze van olyan, hogy az ember kényszerből hazát vált, mint pl sok afrikai a francia válogatottban rúgja a bőrt, de ez teljesen más tészta..
ott van giggs, aki mindent megnyert klubszinten, a válogatottal mégsem ment soha semmire, holott simán vb-szintű játékos, és legalább annyi ideje él manchesterben, mint a mi kisfiunk svédországban. szokott nyavajogni?
én megértem, hogy az nhlbe innen vezet az út, oké, de ennek mi köze a válogatotthoz? hokiban amúgy sem ér annyit, mint sok más sportban, épp az nhl miatt.. szerintem sokkal szebb dolog küzdeni egy magyar válogatottért, példaképként szolgálni, mint a svédekkel valamit is nyerni, persze a srác már olyan fiatalon kintvan, hogy nem is érezheti magát itthon otthon, ez természetes, de mégsem tudok vele egyetérteni. nem üldözte el senki, se sportból, sem más miatt, és ott már mondták, hogy a szlovákok is haza tudnak járni, ő miért nem?!
persze magyarország nem hokiország elvileg, de manapság ez mit sem számít, akár lehetünk azok is annyi erővel, mint szlovákia, csak idő kérdése, míg épül elég csarnok, onnantól pedig már csak a sport népszerűsége számít, ami épp az ilyen tehetséges kölkökön múlik, aki épp ezt megfúrandó döntést akar hozni. ehelyett itt a remek példa: menjetek ki, ha válogatottat akartok!
ja, és még egy focis példa: a jeremenko fivérek finn válogatottak, aztán egy ideje megszakad a szívük, mert rosszul döntöttek.. csak ilyen ne forduljon elő vele!
Kedves Szalkay88,
Szerintem nem szép dolog egy normális hangvételű hozzászólást "lehülyeségezni". Ejnye-bejnye.
Nem tűnik túl jó taktikának a fociválogatottal érvelni, szerintem nem róluk kéne példát venni. De ebből úgy tűnik, nem fogtad a mondandóm lényegét. Akiből külföldön lesz igazi hokis, nem a magyar jégkorong értékeit hordozza magában. Ha viszont valaki külföldre igazol, mert kész játékos lévén már megteheti, akkor úgy megy el, hogy Magyarországon tanult meg mindent, és ezt most külföldön is kamatoztathatja. Ne keverjük a kettőt.
Amíg itthon nem vagyunk képesek Hári Jánosokat nevelni, addig ne ámítsuk magunkat egy-két ilyen szerencsésen megmenekült, vagy pl. Ondrejcikhez hasonlóan honosított játékossal. És ha velük feljutunk, az milyen értéket fog képviselni? "Tessék, itt a magyar válogatott, amelyet feljuttatott a svéd és a szlovák hoki." Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy kizárólag az eredményre koncentrálnak, és a győzelem valódi értéke nem is érdekli őket. Azon kell dolgozni, hogy nálunk is hasonló szintű nevelési munka folyjon, mint amott, és ha így majd sikerül feljutnunk, azt látják majd az emberek, hogy "igen, ez a magyar hoki TÉNYLEG fantasztikus."
Tényleg mélyen tisztelem Vas Jankó, Hári Janika és a többi kinti magyar hatalmas munkáját, amit tudásuk csiszolásába fektetnek napról napra. De ahelyett, hogy állandóan rájuk várunk, itthon kéne valamit csinálni. Persze, most majd az jön, hogy "hát akkor csinálj" és társai, én meg azt mondom, "oké, akkor gyertek, segítsetek".
Kedves Kapus!
Szenzációs sebességgel hatott a cikked, vagy működik a kapcsolatrendszered.A mai 19.10 sportműsorban Kossuthon ez volt a fő téma!!!
10 perc interjú a Hári apukával.
Sokféleképpen lehetett értelmezni az üzeneteket, de én csak 90%-os döntést éreztem benne.Utalt az apuka a kihagyhatatlan és páratlan körülményekre és a nagyvonalú támogatásra.Pénz beszél...
Amennyiben egy nagy hazai cég észrevenné a potenciális lehetőséget és beavatkozna akkor szerintem még bármi történhet.Kedves Hári apuka!
Nem kell azért hazaköltözni, hogy évente egy-két alkalommal a válogatott tétmeccsein villogjon a gyermek.Az sem kizárt, hogy az ilyen tehetségek segítségével elérjük az elittet és akkor a svéd bajnokság rájátszása is megvárja a világbajnokságon szereplő játékosokat.
Remek volt a riport csak egy üzenet hiányzott belőle.A mai 16 éves Kercsó tanítványok közül egyenlőre még az itthoniak is kiemelkednk a mezőnyből,Hári Jancsi mint a svéd gólzsák,Dancsfalvi Norbert mint a szlovák gólzsák mellett ott van Galló Illés korosztálya egyik , ha nem legjobb oroszországi támadó hokisa.Ritka, hogy egy ilyen kis ország egy korosztályban három vezető hokis nemzetnek exportál pontkirályokat és mind lenyúlják tőlünk.
Kedves Kapus!
Gondolom, mint az x-ik hozzászólás ezt már el sem olvasod, ha mégis akkor fogadd óriási gratulációmat az express média visszhang ( Kossuth) miatt.
Kedves guriga uram jr.
Itt van egy kis tévedésed:"Amíg itthon nem vagyunk képesek Hári Jánosokat nevelni, addig ne ámítsuk magunkat"
Mégegyszer megemlíteném Kercsó Árpád nevét!!!))
Mint tudjuk egy jó és szép házhoz ,megfelelő alap kell!Na most ha belegondolsz,a kint lévő játékosok 80% ának ő tette le az alapot!!!))
Beszéljünk csak a fiatalokról:Vas jankó,Hetényi Péter,Somogyi Balázs,Nagy Gergő,Hári János stb. de idesorolhatod az nidősebb korosztályt is:Ladányi Balázsékat!! Kérdem én,ha valaki ilyen tehetségeket tud nevelni,ilyen eredményeket tud produkálni mint ő:Miért nem nevezik ki egyik válogatotthoz sem??A szlovák Érával bedöltünk Minden vb-én,és ebben a nagy hoki szerető szövetségünkben,egy embernek nem jutott eszébe:Hé van ám itt egy embör aki,jól dolgozik,bizonyít folyamatosan,nem kellene esetleg valamelyik utánpótlás válogatotthoz oda tenni!!Azt gondolom ha ez megtörténne ,lehet komolyabb eredményeket érnénk el!!
Én is gratulálok a Blog szerkesztőinek, ezzel a témával tényleg betaláltatok!

Nem hiszem, hogy az én biztatásomra rá lennétek szorulva, de csak így tovább...
Kercsó edzőileg biztos nagyon jó szakember, de sok helyről hallottam hogy emberileg (elnézést de ez jött le nekem a sok helyről kaptt információk alapján) egy nagy nulla. Nem akarok példákot felhozni mit hallottam róla, én is jártam edzésekre (igaz csak focira), de a kialakult edzői kép nem vonzott. Talán ezért nem számolnak vele pl a válogatott élén. Jó lenne ha néha az érintettek is hozzászólnának, vagy akik közel voltak, vannak hozzá, s nem csak aki szereti, hanem akinek nem tetszik, akár ő is.
Hát nekem ez nagyon nem tetszik, pedig nem vagyok az a zászlót kitűző nacionalista. Lehet hogy naív vagyok, de nem gondolom, hogy egy ilyen tehetséges srácnak az hiányzik a sikerhez, hogy svéd legyen. Én ezt ahhoz tartom hasonlónak, mint amikor valaki bevásárolja magát valahova. Ja, hogy svédként hamarabb bekerül az NHL-be? Olyan kevés a svéd tehetség? Vagy mi a helyzet Kopitarral, Czerkawskival, Aebischerral és egyéb NHL sztárokkal, akik nem a hoki nagyhatalmakból jöttek? ahh, nem tetszik ez nekem és leborulok a MAGYAR hokisok előtt, nálam ők a hősök!

(remélem, hogy ha felnő, akkor úgy tesz, mint Holéczy)
Kedves fromdtod. Én nem azt mondom hogy a gyerek ne játszon külföldön. De nem attól lesz nagy játékos, ha felveszi a svéd állampolgárságot, és játszik a válogatottjukban. Ugyanis fejlődni nem a válogatottban fog, hanem a klubbjában, és játszhatna a magyar válogatottban. Ugyhogy maradjunk abban, hogy neki az országunk semmit sem jelent, mert egy kicsivel jobb szerződés reményében, amit a svéd válogatottság jelent, lemond szülőhazájáról.
Hát, tegnap még azt hittem, túlzó a címben az elvesztés, de meghallgatva a Sportvilágban készített interjút, kiderült, egyáltalán nem az. Persze lehet, hogy később még megváltozik a véleménye... Mindenesetre tiszteletben kell tartani a család döntését, nyilvánvaló, hogy amíg ilyen a magyar rendszer (pl. nincs juniorbajnokság), addig mindenkinek az a legjobb, ha a legtehetségesebbek elmennek külföldre (meg ha van jr-bajnokság, akkor is), valahogy azt kellene elérni, hogy ne honosítsák őket.
hát én rádobom azt a követ, srácok. azt gondoltam a cikkből majd kiderül valami turpisság, valami galárdság, amit elkövetett ellene a magyar szövetség, amiért nem minket választ. de nem, semmi ilyesmi nincs.
úgyhogy nyugodtan elhúzhat a faszomba. ennyit erről.
Személyes szinten abszolút értem miért megy el (mert el fog ez nem 90%), de a magyar hoki szempontjából (az említett példakép dolog miatt) elég rohadt húzás ez, amit nem lehet az NHL lehetőségre fogni, pont KOpitar, Aebischer, stb. miatt az NHL-nek kell a piac, még ha csak 10 milliós is. Svédországban nem kelt nagy feltűnést egy újabb NHL játékos, itt az első (második) igen. Nem beszélve a hazai hokira gyakorolt hatásáról. A fejlődés és feltűnés szempontjából pedig valóban nem a válogatott a döntő (sőt, egy csapatát elitbe juttató géniusz esetleg nagyobb feltűnést kelthet, mint világbajnok egyik csatára).

Hokikori, hogy kicsit tisztábban láss:
1.Pécsett nincs fedett jégpálya. Legközelebb Kaposváron.
2.A gyerekek a szabadtéren este fél kilenctől tízig edzenek, hétközben. Ha nem esik a hó/eső.
3.Szakmai nincs. A szülők+néhány önkéntes csinál mindent, beleértve az edzéseket is.
4.Mindezt saját zsebből, az edzésidőt adja a város ingyen.
5.Igen, nagy zakókat kapnak, de legalább -tavaly óta- elindulnak a bajnokságban. Azelőtt ez sem volt, mert néhányan másképp akarták.
6.A Szövetség minden tőle telhető segítséget megad, de sajnos a csarnoképítés, edzőfizetés úgy tűnik nem fér bele a büdzsébe.
Szóval lehet, hogy a világ szégyene ami van, de azt hiszem nem úgy ahogy te érted...
Kedves Lakota!
A jégkorong is egy szakma.Tudtommal a MAC ifjú korongozói sem juttnak minden alkalommal be a gyakorló jégcsarnokba és az esetek döntő többségében szabadban edzenek.Ugyan nem Kercsó Árpád szinvonalon, de szakmai háttér biztosításával indítják harcba a fiatalokat.
Mint minden sport ez is egy játék, de legalábbis jó, ha a gyerekek a játékot is beleérzik.A játék célja nem az, hogy vedd ki a korongot a saját kapudból és fuss el közepet kezdeni.Mint minden játékban itt is szeretnek a játékosok nyerni, mégha nem is tudja mindenki megnyerni a bajnokságot, de csatákat azt feltétlenül nyerni kell!!!Ez nem sportszakma, ez lélektan.Az az emberpalánta aki kudarcot kudarcra halmoz az élet egy bizonyos területén, az sajnos nem csak az adott területen, de más területen is kisebb önbizalommal fog tevékenykedni.Kell a siker a srácoknak!!!Attól tartok, hogy sok rendkívül tiszteletreméltó és idejét pénzét áldozó hokibarát szülő kétségtelen jóakarata a visszájára sül el és sok gyermeket lelkileg összetör.
Ezek szerint tehát a megoldás: zavarjuk haza a srácokat azt inkább tévézzenek. Hmmm...
Kedves Lakota!
Ilyet ne tegyél, semmi esetre se zavard a TV elé a srácokat.Este a szülők is huzzanak korit, álljanak össze a srácokkal csináljanak két kb. egyenlő erősségü csapatot és élvezzétek együtt a játékot.Egyszer az egyik, másszor a másik győz, de ne engedjétek a gyerekeiteket hétről-hétre pajzs és kard nélkül csatába indulni a jól képzett zsoldosok ellen, mert egy idő után elhullanak a csatamezőn.
Sok szép felejthetettlen meccset kívánok Neked és a gyermekeiteknek minél több lőtt góllal fűszerezve!
udv.,olvastam a hozza szolasokat.Elöször is nagyon nehez,de szep tiz hokis ev van mögöttunk.nehez indulas volt itt svedorszagban,rengeteg edzes ,meccs munka az egesz csaladtol es penz,penz .Sok segitseget kapott a Jani itt a svedektöl, többet mint otthon.Mikor kijöttunk a Kercso is csak annyit mondott gunyosan -ezzel a testtel Svedorszagba,ez vicc-.tul sok biztatast nem kaptunk senkitöl.Egyebkent most is elköltözött 300 km.-re innen ,ahol remenyeink szerint meg jobb hokis lehet.Nem könnyu szulökent elengedni 15 evesen.Nhl vagy nem nhl erröl korai beszelni,oriasi a konkurencia itt is.Nyaron se tud Mo.-ra utazni mert itt kell edzenie .Oldspiler
emlekszunk,fantasztikusan vezetted a meccseket ,sok-sok szeretettel a sracok fele.Jo egeszseget Neked es minden hokibaratnak.

hokihari: akkor is elfogadhatatlan a döntés. játszon svéd klubcsapatban, persze, de más válogatott mezét magára ölteni? nevetséges.
Janikám kapsz hideget meleget, de Te csak magaddal törődj. Majd ha az "okos" hozzászólók is végigcsinálják mindazt amit Te ahhoz, hogy idáig eljuss, akkor nyilatkozhatnak érdemben. HAJRÁ JANIKA!!!!!
u.i.: az első dedikált kártyád már a mienk!!!!
Hokihari: Köszönöm a sorstól, hogy részese lehettem fiaid szárnypróbálgatásainak. Aki alázattal van a hoki iránt Magyarországon, tisztában van döntésetek helyességével. Nem a hazai szövetséggel van baj, Baj van az önzetlen meccenatúrával, baj van az egyéni érdekek, önnérzetek, sértődöttségek kuszaságával. A marsalbot /ütö/ minden kezdőnek a kezében ott van. Árpibácsin kívül is vannak itthon megszállot képzett edzők. 10-12 éves korig a körülmények, heti edzés idő, meccs szám, beleillik a tradicionális nemzetek programjába. Utána? - A játékos piramis hirtelen elvékonyodik. Nem növekedik a meccs szám, az edzésidő. Ki fizesse a szűkülő létszám jegét, utazását? Az exponenciálissan növekvő anyagi terheket, nem lehet csak a szülőkre hárítani. Na ezért kell itt megérteni a külföldön szerencsét próbálókat. Sok szeretettel gondolok rátok.
Sok sok sikert kívánok!
Azért esik rosszul olvasni a végét a történetnek, mert én úgy látom, a magyar szövetség tényleg mindent megtesz azért, hogy fejlődjön ez a sportág nálunk. Amikor először hallottam Háriékról, majd Gallóról, meg a többiekről (mert van még pár ügyes gyerekünk), elkezdtem hinni abban, hogy tényleg jó úton haladunk.

Ha az említett srácok elkezdenének játszani lassanként a felnőtt válogatottban, az kezdené visszaigazolni az elkezdett munka helyességét.
Leggyönyörűbb álmaim egyike, hogy a magyar válogatottat vébén látom játszani akár csak Svájc vagy Lettország ellen, a nagyobbakról már nem is beszélve. Azt viszont látni kell, hogy Ocskay, Palkovics, Ladányi, Pedro és a többiek nem fognak örökké játszani. Ez egy kivételes generáció, de ha nem jönnek az utódok, mi lesz?

Valóban nincsenek szponzorok itthon a hoki mellett, de ezzel más sportágak sincsenek másként. Nem tudom, hogy milyen előnyökkel jár Háriék számára a svéd válogatottság, de ha valaki azt látja, hogy a mi szerény hokinkból kitermelt kevéske valódi érték is máshol kamatozik, akkor minek is fektetne bele bármi pénzt?

Valószínűleg kevés olyan tehetségű magyar játékost hordott a hátán a jég, mint amilyen ez a srác. Nem azért kellene a magyar válogatottat választania, mert bármilyen segítséget kapott volna ettől az országtól. Azért, hogy az utána következők is elhiggyék: igen, magyarként is lehetek sikeres ebben a sportban. És érdemes itthon edzésre járni, korizni, gyúrni, megfeszülni nap, mint nap.

És azért teszem hozzá, csak kapott valamit Magyarországtól is. Valami anno elkezdődött a káposztásmegyeri csarnokkal, aztán a Stars létrejöttével és persze tudom, hogy a szülők rengeteg pénzt öltek bele a csapat utazásaiba is, de ahogy olvashattátok: a Stars meccsein szúrták ki a fiút.

Én pár éve hallottam róla először, a kinti eredményeiről, azóta várom, hogy válogatott mezben láthassam. Ne haragudjatok, de én nem tudnék tiszta szívből örülni a sikereinek, ha teszem azt, világbajnok lenne a svéd válogatottal.

Sőt, a szívem szakadna meg...
guriga uram jr: ha jól értelek, akkor ne játsszon a magyar válogatottban Szuper Levi vagy Vas Jankó? Mert ők is külföldön fejlődtek olyan játékosokká, amilyenek most. Egyáltalán nem tartom etikátlannak azt, hogy a külföldön fejlődő játékos a hazája válogatottjában játsszon, hiszen ez minden sportágban természetes.

Tényleg nézd meg a focit, de ne a magyar válogatottat. Az afrikai játékosok szinte mind Belgiumban, Holandiában, Franciaországban vagy Angliában kezdenek el felnőtt csapatokban játszani. Ott van meg hozzá az infrastruktúra, és ezt a klubok ki is használják (ugyanez a helyzet a hokival is). Épp ezért járnak az emberek válogatott meccsekre, hogy láthassák a távolba szakadt kedvenceiket - és Drogba, Eto'o vagy Kanu szépen haza is járnak a válogatott meccseire.

Szerintem sokkal etikátlanabb egy olyan válogatottnak elszipkáznia a csóró ország zsenijét, amelyik magától is ki tud termelni hasonlókat. A nevelő klubcsapat megkapja, ami neki jár azzal, hogy a srác belőlük csinál majd bajnokot, nomeg ha esetleg draftolják, azért is jár nevelési költség. Az adott ország válogatottjának viszont ehhez már semmi köze nincs.

A magyar hokinak viszont iszonyatos szüksége van egy ilyen srácra. És talán neki is bele kéne gondolnia, hogy milyen érzésekkel nézné végig svédként, ha esetleg a magyar válogatott egyszer valamilyen isteni csoda folytán tényleg feljebb lépne a divizió I.-ből. Svédként világbajnokságot nyerni - megszokott, arrafelé jóformán elvárás.

Magyarként feljutni az A-csoportba - történelmi tett lenne...
Kedves Hári Apuka!
Önök jó döntések sorozatát hozták és egy olyan karriert készítettek elő a fiaiknak ami már most boritékolhatóan egy éltre vagy azon túl szóló sikert jelent.A kivételes tehetségű profi sportolók életében a mindennapi munkahelyi környezet, azaz a klub jó megválasztása rendkívül fontos, de az állampolgárság megváltoztatása már nem jelent sok hozzáadott értéket.L. Messi a Barcelona fiatal sztárja hasonló korban került ki Spanyolországba mint Janika Svédországba és redkívül hálásak a szülei a mai napig azért, mert a spanyol szakemberek és orvosok az akkori csenevész kisfiuból egy világsztárt kreáltak.Biztos vagyok abban, hogy rengeteg alkalommal próbálták rávenni arra, hogy váltson állampolgárságot, de ezt ő nem tette meg és semmilyen kára nem származott belőle.Nem igen van alkalma Argentinába haza utazni, de a válogatottba évente egy-két alkalommal a legfontosabb meccseken elkápráztatja több ezer kilométerre lévő egykori honfitársait.Az egyik hozzászóló írta, hogy keserű a szőlő és az is.A nemzetközileg nem jegyzett sportágak tekintetében rengeteg értékes sportolónk van akik kemény munkával elérték, hogy 4 évente az olimpián néhány este több százezer, talán millio büszke ember csodálja öket a képernyő előtt.A köztes időben marad az angol másodosztályu foci és néhány tízezer magyar izgalommal várja, hogy a nemzetközileg no name magyar kedvencek helyet kapjanak a kezdő csapatban.Ezt az űrt tölthetné be az Ön fia , és Gallo Illés meg a többiek...

A svéd válogatott is ugyanabban az időben lenne elfoglalt, mint a magyar, ha sikerülne elitbe jutnunk.A klubtól ugyanúgy kikérnék a játékost függetlenül attól, hogy a klub edzéseket tart.
Ilyen gyönyörű névvel válogatott szinten nem biztos, hogy a sok hasonlóan jó képességű viking között kellene vitézkedni.Távol a szülő hazától rengeteg lelkes hívet toborozna és nemcsak a sportágnak,de önmagának is.A fiatal srácok nem Jagr poloban rohangálnának hanem az Ön fiai neve díszelegne sok-sok hazai tini mezén és napokig nem mosnának kezet ha a mecs után lefelé menet pacsit kapnának tőlük. A játékos pályafutása után a nevével fémjelzett hazai hokiakadémia még akkor is tele lenne, ha ő személyesen egy évben csak egyszer látogatna haza.
Így is felépülhet egy legendás és tartalmas életút tele rengeteg hozzáadott értékkel.
Sok örömöt a családnak és sok sikert kívánok a fiuknak bármilyen mezben is fognak játszani!
Miért is beszélünk egy olyan gyerekről, aki már nem akar Magyar lenni, és nem is lesz az? Beszéljünk a mi magyar tehetségeinkről, akik lehet nem lesznek svéd válogatottak, de a magyar szinekért kiteszik a szivüket is.
Szívemből szóltál hokikori!
A pécsi srácoktól utoljára: hidd el ezek a srácok látják a hoki szépségét és szeretik csinálni. Többet tesznek érte, mint a legtöbb kortársuk. Így, ilyen kötülmények között is. Ha nem indulhatnának bajnokságban AZT élnék meg büntetésként.
Kedves Hári apuka és Mindenki, aki szereti a magyar jégkorongot!

Ma délután jutott fülembe ez a számomra szomorú hír, amit azóta sem tudok kiverni a fejemből. Elsőnek is szeretném azzal kezdeni, hogy amit most elmondok; nem vélemény, nem bírálat, és legkevésbé sem ítélkezés. Csupán néhány gondolat, amely most a fejemben motoszkál, és érzések, amelyek minduntalan kavarognak bennem.
Elsőnek is szeretném elmondani, hogy elképzelni sem tudom mekkora áldozatot hozhattak Önök; szülők azért, hogy fiúk, fiaik idáig eljuthattak, és ilyen lehetőség kapujába kerülhettek. Nem tudhatom, mert nem kísérhettem figyelmemmel életük eddig alakulását, de biztos vagyok benne, hogy rengeteget; mind pénzben, mind odaadásban, mind emberségben. S éppen emiatt nem mondhatok Önökre egyetlen egy rossz szót se, bármilyen döntést is fognak hozni!
A másik, amit szeretnék még elöljáróban elmondani, hogy magyarságomat kétféleképpen ítélem meg. Elsőként is büszke vagyok rá, hogy az lehetek, de egyben szégyellem is. Ha körülnézek a környezetemben, azt látom, hogy magyar a magyarnak legnagyobb ellensége, és adott körülmények között egymás torkát is átvágnák, ha abból bármely kicsi hasznuk is származhat. Ezt csak azért mondom, mert sejtem, hogy egy fiatal magyar jégkorongozónak és családjának (akár a szövetség, akár más szakmabeliek részéről) ez milyen plusz nehézséget és akadályokat jelenthet az amúgy is meglevő bajaik mellé. Feltételezem az ilyen, magyaros típusú áskálódásnak, irigykedésnek, gáncsoskodásnak nyoma sincsen Svédországban.
Én körülbelül három éve tartom magam igazi jégkorong szurkolónak, ami tudom, nem sok, de mégis valami. 2005-ben Debrecenben, tavaly Ljubljanaban végig kint voltam a diviziós vb-n szurkolni a mieinknek, és Sapporoba is mennék, ha nem lenne olyan messze és lenne hozzá elég pénzem. Hogy miért szerettem bele a jégkorongba? Nos, elsősorban azért, mert csodáltam (ellentétben másik imádott sportágammal; a focival) a válogatott csodálatos teljesítményét 2002-ben, amikor majdnem feljutottunk az A-csoportba, és azt, hogy a honi rossz infrastruktúra és körülmények dacára a csapat ilyen szenzációsan, saját erejét felülmúlva képes teljesíteni. A lehetőségeinkhez képest erőn felül teljesítenek, és szintén a magyar focistákkal ellentétben a lelküket is kiköpik a pályán.
Arra gondoltam, hogy ha ilyen jók vagyunk, akkor talán egyszer még jobbak lehetünk, s akár előbb-utóbb A-csoportos vébén is szurkolhatok a csapatunknak. Lelkesedésemet fokozta, hogy a Budapest Stars (valamint mellettük ma a belőlük kinövő Zalaegerszegi Titánok) milyen remek eredményeket érnek, értek el, partiban vannak, ha nem bucira verik saját korosztályában a cseh, svéd, finn, sőt kanadai csapatokat. Olvastam a Palkovics Krisztiánnal készült interjút, amiben azt mondta; nekik, öregeknek ki kell tartaniuk még, mert néhány korosztály kiesett mögülük, és szeretnék tartani a magyar jégkorong színvonalát. Szóval nem túlzok, elkezdtem számolni az éveket, hogy mennyi idő kell még, amíg ez az aranygeneráció beérik, és a felnőtt válogatottban bemutatkozzon, hogy aztán megállíthatatlanul átlépje az A-csoport küszöbét. A lehetőségek tükrében elkezdtem figyelemmel kísérni az ifjú tehetségeink eredményeit, szereplésüket, és folyamatosan hittem, hiszem; előbb-utóbb jó lesz ez a magyar !
hoki. Őszinte örömmel töltenek, töltöttek el az Önök fiairól, Galló Illésről, Pilcsikről és a többiekről szóló hírek, hogy milyen jól szerepelnek a svéd, orosz, szlovák utánpótlás-bajnokságokban, hogy az itthon játszó tehetségeinkről ne is beszéljek. Bíztam, bízom benne, hogy ez a folyamat egy pozitív visszacsatolást indít el, amiből a magyar jégkorong előbb-utóbb hatalmasat profitálhat (pl.: utánpótlás, anyagiak, csarnokok száma és minősége terén). Fejemben már összeállt a Galló-Hári-Pilcsik féle első sor, amelyet képtelenség feltartóztatni, és akik példaképei lehetnének a majdan talán pont miattuk a jégkorongot választó magyar gyerekeknek.
Zárásul annyit, hogy mint már fentebb említettem; a hír rendkívül megrázott, csak még jobban, mit Galló Illés esteleges lehonosításának híre. Az a dolog, amitől féltem bekövetkezett, legjobbjainkat külföldi válogatottak szeretnék lehonosítani, ezáltal ellehetetlenítve a kitörés és ugrásszerű fejlődés lehetőségét a magyar jégkorong (természetesen elsősorban válogatott) számára. Úgy gondoltam, hogy ha az Önök fiait, vagy bárkit, aki hasonlóan tehetséges, külföldi klubok nevelnek fel, az nem akadálya a magyar válogatottban való szereplésüknek, hiszen mégiscsak itt születtek, ez a hazájuk, s ezzel semmilyen kárt nem szenved karrierjük, hiszen ugyanúgy játszhatnak a svéd elitosztályban, vagy az NHL-ben magyarként is. Sőt a nálunk nyújtott kiugró teljesítményre talán még jobban felfigyelnek. Gondolok itt elsősorban Kopitarra, aki több amerikai honosítási ajánlatot is visszautasított, pedig a szlovén válogatott nem sokkal erősebb, mint a magyar. Azt teljes mértékben megérteném, ha!
Jani és a többi tehetség válogatottban való szereplése mellett sem lenne semmi remény az A-csoportba való feljutásra, vagy olimpiára, s ezért előbb-utóbb egy jobb válogatott gárdájába igazol át (pl.: Radulovics Bojana a jugoszlávból a magyarba). De ha esélyt sem kap erre a magyar válogatott
Amennyiben megtisztelt(etek) azzal, hogy végig olvastátok hozzászólásomat, még szeretném megemlíteni; két sportjellegű dolog van, vagy lenne az életemben, amit megkönnyezek, megkönnyeznék. Az egyik, ha magyar sportoló olimpia aranyérmet nyer, a másik, ha a magyar jégkorong válogatott egyszer feljutna az A-csoportba.
Tisztelt Hári apuka és Mindenki! Tisztában vagyok vele, hogy hozzászólásom nem fog befolyásolni semmit a döntésen, de leírásával most már azzal a nyugodt tudattal élhetek, hogy én megtettem mindent a dolog érdekében. Bárhogy is döntenek; eredményes, sikerekben gazadag pályafutást kívánok fiaiknak, és mindannyiuknak jó egészséget, békét és boldogságot!

Üdvözlettel: Egy hokiszurkoló
Hogy lehet ilyen impotens a szövetség, és ennyire felelőtlenek a szülők? Egy NHL szintű játékos lehet belőle, aztán majd sírhatunk, ha VB-t nyer a svédekkel, mi meg a DivI-ben kűzködünk még. Mire elkezdenénk kinevelni az új generációt, aki az elitben játszhatna hagyjuk elveszni őket. Csak gratulálni tudok a szövetség tehetetlenségéhez!
"Áruló nem leszek, ilyet soha nem teszek"
A világ legjob nője lehet a feleségem, de a világ legjobb felesége nem lehet a nőm. A boldogsághoz kevés a sok gól, siker. A boldogsághoz SZÍV kell.
Hát én örülök Hári sikereinek,és ez is azt mutatja,hogy a BP STARS-nál tudnak valamit:)Ugyanakkor nem értek egyet azzal,hogy a svéd válogatottat választja.Ott van Zubrus például,aki az NHL-ben játszik,ő is nagyon jó játékos,de mégis litván válogatott(bár mondjuk nem tudom hogy játszott-e már pl divzió kettes vb-n :P)Remélem hogy meggondolja magát és inkább játszik a HAZÁJA válogattjában.Mondjuk nem értem, hogy ezt hogy nézheti tétlenül a szövetség.Mindent megkéne tenni hogy az ilyen értékeket megtartsuk,mert nincs értelme jó játékosokat kinevelni az A-csoportos válogattaknak, különben sosem fogunk feljutni a legjobbak közé.Amúgy nem tudom,hogy játszott-e már magyar utánpótlás válogattban,de ha nem és nem is hívták akkor az az mjsz-t minősíti.Na mindegy........
Amúgy a szüleit sem értem.Ez szerintem felér egy hazaárulással.
Ahhoz,hogy például NHLes játékos legyen nem muszáj svéd állampolgárnak lennie.Elég jó ajánlólevél az is ,hogy valaki a svéd bajnokság egyik legjobb gólszerzője/pontszerzője.Szóval tényleg nem értem őket.........:(
Egyébként a svédek részéről meg undorítónak tartom,hogy pont tőlünk csábítanak el egy ilyen kivételes tehetségű játékost mikor ők tele vannak világsztárokkal.Dühítő!!!!!!!!:(
Ennyi
Azért, hagy említsek még három nevet:
1. Hardi Richárd
2, Nemes Benjámin
2. Németh Attila

Így, ebben a sorrendben, mert így vezetik a Szlovák bajnokság kanadai tábláját, a 93-s korosztályban.
És lesz még több név is, csak az irigység nehogy felül kerekedjen,

Nagyon színvonalas blog!Köszönet érte!
Peti ,Milyen alapon mondasz Te véleményt arról a családról aki biztosította a fiainak ezt a lehetőséget!?Te is megtennéd a sajátod érdekében ,ha lehetőséget kapnál!A szégyellnivalója annak van aki alaptalanul hazaárulózik!Téma befejezve részemről.
Kedves Jasek!Igazad van.Amit tegnap írtam azt hirtelen,meggondolatlanul írtam.Valóban erős kifejezést használtam.Tisztában vagyok vele hogy rengeteg áldozattal járt hogy idáig jutottak és ezúton is szeretnék elnézést kérni minden érintettől.Sok sikert és minden jót kívánok Háriéknak akármilyen állampolgárok is lesznek.Teljesüljön minden álma!Mégegyszer sok sikert kívánok Hárinak akármilyen mezban is éri el azokat!!
Gyerekek, de most komolyan: hányan szurkoltatok Hunyadi Emesének? Pedig olimpiai bajnok...
apropó Zubrus...
www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=10533
Litvánia 1991-től független állam és 2004-től az EU tagja. 2004-ben orosz, 2005-ben litván válogatott, hogy is van ez?
Igen, Zubrus válogatottságának "története" elég kacifántos... Nem is tudom de valaki írta, hogy csak "nagy" hokinemzetek adnak játékosokat az NHL-nek. Nos, akkor pl. a szlovén Kopitar? Hát, akár hogy is nézzük a szlovén együttes nem egy orosz, svéd, stb. mégis... A világon mindenhol voltak/vannak/lesznek kimagasló jégkorongozók, csak sajnos rengeteg dolog miatt nem fedezik/fedezhetők fel, legalábbis személyes véleményem. Én azt mondom, nem lehet tudni mikor találkozunk egy olasz v. akár egy brit v. akár egy magyar Kopitar-ral v. Backstrom-el, esetleg egy Arnott-al...
A Világkupát (World Cup) nem a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) rendezi/rendezte, úgyhogy az kivétel, arra nem vonatkoznak az előírások. Zubrus esete nem egyedülálló, pl. a cseh-kanadai Petr Nedved a 94-es téli olimpián kanadai válogatott volt, a 96-os Világkupán viszont a cseh válogatottban játszott:
www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=4676
Idézet Géczi Gáborral az ifi válogatott csapatvezetőjével készített interjúból. Az interjú címe: "Célegyenesben az ifi válogatott".
"Nagyon tehetséges 1992-es születésű játékosaink vannak, de különböző okok miatt ők sem utaznak Tallinba. Hári János Svédo.-ból nem forszírozza a hazautazást, Galló Illést orosz klubja nemigen engedi. Dancsfalvi Szlovákiából nagy érdeklődést nem mutatott a válogatott iránt."
Sajnos nem tudom értelmezni a nemigen szót, most akkor igen vagy nem?
1. kérdés:
Géczi Úr! Mikor és milyen formában kereste meg a fent említett játékosokat és klubbjaikat, hogy az ifi vb-n szerepelhessenek. Visszautasították a felkérést? Ezek a gyerekek óvodás koruk óta arra készülnek, hogy válogatott játékosok lehessnek, és most nem akarnak hazajönni? Hívta őket egyáltalán?
Pilcsik Tamás tagja a keretnek, aki a szlovák másodosztályban az 59. helyen szerepel.
2. Kérdés:
Miért nem tagja a válogatottnak Németh Attila aki a teljes szlovák bajnokság kanadai táblázatának 3. helyezettje?
3. kérdés:
Farkas Simon miért nem kapott meghívást Kanadából?
Újabb idézet:
"A csatárposzton állunk legjobban, a védelem bástyáját erősíteni kell, ezért hoztuk fel Papp Csabát a Dunaferrből."
Megjegyzem, Papp Csaba is csatár. Nagy Richárd a BP Stars-ból kiváló védőjátékos, miért nem fér be a keretbe?
Géczi Úr, magyarázza meg miért nem vesz tudomást a nemzetközi mezőnyben kiemelkedően produkáló magyar hokisokról? Hétről-hétre bizonyítanak a világ legerősebb bajnokságaiban, és ön nem áll velük szóba. Mi az oka?
Kedves Iceing!
Reméltem, hogy nem fog senki személyeskedni a témával összefüggésben, de Ön megtette, Géczi Gábor távollétében megpróbálom megválaszolni a kérdéseit:
1. Galló Illést és Hári Jánost a szövetség megkereste, a külföldi bajnokság feszített menetrendje miatt nem tudnak a válogatott rendelkezésére állni. A serdülőválogatott tavaszi nemzetközi tornáján felmerülhet a nevük, amennyiben a válogatott edzők őket a keretükbe hívják.
2. Dancsfalvi Norberttel összefüggésben el kell mondani, hogy több lehetőséget is kapott a keretbe kerülésre, amely alkalmakkal ő nem élt. A vele kapcsolatos mérlegelés tárgya az volt, hogy ezekre a mulasztott alkalmakon nem tudott, vagy nem akart bizonyítani. A nem akarás - véleményem szerint - felveti a nemzeti mezre való érdemtelenség gondolatát. Természetesen, ha objektív akadály miatt nem tudott eljönni, akkor neki is lehetőséget kell adni. Ez a kérdés azonban már nem vár megválaszolásra, hiszen Dancsfalvi Norbertet az ifjúsági válogatott próbajátékra hívta március 3-ra.
3.Pilcsik Tamás, ifjúsági korú játékos, a válogató felmérésen az edzők a keretbe választották, és azóta onnan nem került ki. (magánvéleményem, hogy nagyon jó játékos)
4. Németh Attila a serdülőválogatott kiváló játékosai. Az ifiválogatott bő keretének összeállításánál (amely az edzők feladata és felelőssége) nem merült fel a neve.
5. Farkas Simon, Papp Csaba és Nagy Richárd ügyében (is) kérem, hogy szíveskedjen a válogatottat irányító edzőkhöz fordulni, hiszen a válogatott keret összeállítása az ő feladatuk és felelősségük.
Tisztelt hozzászólók, válaszaimmal nem kívántam senkit megbántani, véleményem az, hogy az ilyesfajta kérdésfeltevések - a gyermekek védelmében - nem az internetre valók. Kérem, hogy hasonló kérdéseiket e-mailben a szövetségen keresztül tegyék fel a válogatottakat irányító szakembereknek.
Tisztelettel: Géczi Mariann
Kedves gm!
Én megpróbáltam az MJSZ honlapról szerzett info alapján írni az U-16 kontakt személynek, de hibaüzenettel visszajött.

U 16
petermayer@vodafone.hu
550 RCPT TO: User unknown

Mellesleg létezik nekünk U-16 csapatunk, vagy csak a szövetségi szinten létrehozott csapatvezetők léteznek? Én semmilyen válogatott szintű U-16 eseményről nem olvastam az utóbbi. években
Kedves Hokikori!
Javaslom, hogy kérédsét az info@icehockey.hu címre küldje, onnan továbbítják a megfelelő szakembernek.
Heló Mindenkinek!

Én egy kicsit elgondolkodtam, h ez a srác milyen nevelést kaphatott(nem jégkorong).Ha nem érzi át, hogy a magyar címeres mezett húzhatta volna fel, akkor nem magyar az ilyen. Azt megértem, hogy mészáros, nagy... szlovák testvéreinknél játszanak,mert felvidékiek, de ilyet, hogy felveszi azt a suzuki sárga mezet, mert ott jobbak a körülmények meg kap egy zsákpénzt. A szüleinek mi lehetett az első hozzászólásuk, h a gyerek svéd válogatt akar lenni? Lehet,hogy bíztatták.Ennyi erővel pár erdélyi hokis is lehetne magyar válogatott, mert itt 1 fokal jobbak a körülmények.Nem vagyok nacionalista, de egy ember nevelésében benne van a hazaszeretet. 1 biztos én akkor is Magyaroknak fogok szurkolni, ha a kivándorolt taknyos hokis gyerekek miatt nem lesz újgeneráció és a divizió1 vagy 2-ben vergődünk.
Sztem nem kell ide ez a hangnem. Ha végigolvasod a hozzászólásokat (esetleg a többi bejegyzés alatt is), meg kicsit gondolkodsz. Magad is rájössz, hogy túlzásba estél.
Egyrészt Hárinak szíve joga eldönteni hol akar játszani, nem a magyar címer járt helyette edzésre és még csak nem is a magyar címer (vagy állam) fizette a költségeit. Persze lehet sajnálni -én pl nagyon sajnálnám, ha végül a svédeket választaná- , lehet nem érteni (szintén beletartozom), de letaknyosozni valakit aki az életét tette erre sportra, nos, azt sztem nem ildomos.
Heló Mindenki!

Elnézést kérek az iménti hangnemért,csak a közgáz szigorlat egy kicsit felhúzott.Többet nem fordúl elő! Mostatntól kapusokhoz méltó nyugodsággal fogok irogatni!Ááááá ez a közgáz szigorlat....:-O
Úristen, Patriot Goalie! Mindent megbocsátok, ha dyslexiás vagy, de... Milyen magyarságot kérsz bárkin számon, ha nem tudsz leírni egy olyan mondtatot se, amiben ne lenne ordenáré helyesírási hiba.
Pedig sztem teljesen igaza van... Nem tudom komolyan venni az ilyen hazátlan embereket. Pénzért eladja magát (és ne mondja senki hogy enélkül nem fejlődhetett volna, ellenpélda Vas János, aki szintén svédeknél játszott és nem akart hazát váltani). Igazából a magyarok egyre jobban igyekszenek a nemzeti büszkeséget kinevelni az emberekből.
Ez az egész annyira evidens, hogy érvekkel biztos nem lehet megtámadni.
Ne kerülgessük a forró kását.Uraim!
Svédország nagyon befogadó közeg, de soha nem fogják igazi svédnek tekinteni. Igen, Vas Jankó a követendő példa akire felfigyeltek az NHL-ben anélkük is hogy hazát váltott volna.
Egyébként sok sikert neki a klubban!
Soha?Akkor nem kérték volna,hogy Svéd legyen 4.év után.A tehetség az tehetség!Így sokkal elöbbre jut majd mint itthon,vagy Magyarként Svédországban. IGAZA VAN!
Ne bántsátok Janikát!
Harakirit követne el, ha Svéd mezben Magyar kapura kellene lőnie. A többi az Ő magánügye. Egyébként sokan állnak sorba a háromkoronás mezért. Már leírtam, " az út elején jár ".Janika GÓ!!!!
Amatőrök nem tudjátok? A munka dandárja 16 éves kor után kezdődik. A tehetség Isten ajándéka. A szorgalom, a kitartás, az akarat, na ehhez több kell, mint amit az Úrtól kapott az ember. Ehhez más halandónak köze nincsen.
Helyes a bőgés oldspieler!
Oldspielernek teljesen igaza van. Már én is írtam róla, hogy 15 éves kor alatt a hoki csak egy játék, semmi több. Csupán a szülő és a türelmetlen sportvezető misztifikálja túl értékét. Eddig a korig azonban csak a renszeres sportolásra nevelés, helyes mozgáskoordináció, ügyesség fejlesztés és a legnehezebb, a győztes pszihés alkat kialakítása lehet fontos.
Minél több beszólás, annál, nagyobb Hári siker.
Most tul.k. mi a vita tárgya?Hári hogy hokizik?
vagy szeretem-e,... vagy mi?
zsilett! Hári itt nem fontos! Ideológiák vitáznak. Egyelőre az biztos, hogy ha botrányos a helyesírásod számon kérheted a magyarságot! :) :(
Heló Mindenki!

Nem baj Morgó Muki. Te itt vagy és szólsz, ha rosszul írunk. Ne vedd kötekedésnek!
Kedves Patriot!

Nem veszem kötekedésnek, de szeretnék eloszlatni egy félreértést. Nekem se jó a helyesírásom! Rajtad sem azt kértem számon, hanem, hogy ne legyen vérlázító! Pláne akkor ne, ha a valakinek a nevelésén kéred számon azt, mennyire magyar, ráadásul olyan stílusban, ami nem jellemző a postolókra és ezért - joggal - lakota jelzett is neked. Magam éltem azzal a lehetőséggel is, hogy hibádon keresztül megmutattam, előbb nézz magadba mielőtt pálcát törsz olyan dologban, amiben neked is jelentős a hátrányod. (magyarság)
Kedves egy kételkedő!
Mi ez az időutazás???
Ugrottunk az időben majd két évet és azóta sokat változott a helyzet.
Szerintem pótold be az eddig el nem olvasott cikkeket és ha eljutsz a mai napig akkor kezd el a kommentek írását :)
süti beállítások módosítása